Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 8 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Prima Catedrala Episcopala Ortodoxa sfintita in mileniul III este „Sfanta Treime” din Arad

Patriarhul Daniel impreuna cu un sobor de preoti au oficiat slujba de tarnosire a noii CatedraleMii de credinciosi din municipiu si judet dar si din diferite parti ale tarii au participat sambata la slujba de tarnosire a Catedralei Ortodoxe cu hramul „Sfanta Treime” si „Sfantul Ierarh Nicolae” din Arad.
In Catedrala nu au intrat decat 1.500 de enoriasi, pe baza de invitatii, ceilalti avand posibilitatea sa urmareasca ceremonia pe ecranele amplasate afara.
Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a ajuns la Catedrala la ora 8.45 alaturi de Preasfintitul Parinte Timotei Seviciu. Slujba a inceput cu citirea evangheliilor la cele patru colturi ale lacasului de rugaciune, apoi Patriarhul, insotit de un sobor de preoti a intrat in Catedrala pentru a incepe slujba de sfintire. In ciuda ploii s-a strans un numar mare de oameni, bucurosi ca pot fi prezenti la acest eveniment. Cei peste 1.000 de credinciosi adunati in curtea Catedralei au putut urmari slujba pe trei ecrane amplasate in fata Catedralei. Patriarhul Daniel a afirmat ca „Aceasta, de la Arad, este prima Catedrala Episcopala Ortodoxa din Romania, sfintita in mileniul al III-lea. Avem o bucurie deosebita sa vedem cum credinta puternica, harnica si darnica a ridicat-o spre slava Sfintei Treimi si pentru Dumnezeu. Daca nu ajunge timpul pana la miezul noptii pentru binecuvantarea tuturor credinciosilor care participa la slujba de tarnosire, odata cu sfintirea Catedralei se sfintesc si sufletele noastre, daca in timpul sfintirii ne aflam in stare de rugaciune.”
Slujba de tarnosire a Catedralei a inceput sambata in jurul orei 9, cand Patriarhul Romaniei a fost intampinat de preoti si credinciosi. Alaturi de Preafericitul Parinte au fost prezenti la eveniment si membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, episcopi si arhiepiscopi ai bisericilor din diferite regiuni ale tarii dar si reprezentanti ai bisericilor catolica si greco-catolica si ai altor culte din municipiu, Lugoj si Timisoara.
Slujba de sfintire are multe semnificatii pentru Biserica Ortodoxa
Dupa citirea evangheliilor, Patriarhul Daniel impreuna cu Preasfintitul Parinte Dr. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei si cu soborul de preoti au inceput oficierea slujbei de sfintire a mesei Altarului. Intr-un orificiu au fost asezate bucati din moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, care au fost mai apoi sigilate. Intr-un alt orificiu al mesei a fost asezat un Hrisov cu istoricul bisericii si cu numele ctitorilor acesteia. Masa a fost spalata cu apa de trandafir si unsa cu Sfantul Mir. In cele patru colturi au fost asezate imaginile celor patru evanghelisti, Marcu, Matei, Luca si Ioan. Sfanta Masa a Altarului a fost invelita si imbracata intr-o fata de masa speciala. Dupa tarnosirea Sfintei Mese si a Altarului, Preafericitul Daniel a vorbit despre importanta si semnificatiile acestei slujbe, spunand ca iertarea se poate primi doar in biserica - „Presedintele - conducatorul tarii poate doar gratia. Singurul loc unde nu gasim iertarea este in biserica.” Patriarhul a vorbit si despre ceea ce se intampla cand se inconjoara biserica pentru tarnosire - „Trei evanghelii se citesc cand inconjuram biserica: una arata ca orice se leaga pe pamant va fi legat si in cer, orice va fi dezlegat pe pamant va fi dezlegat si in cer. Sa ne amintim cuvintele Mantuitorului: “Oile mele ma cunosc pe mine si vin dupa mine, iar eu le dau viata vesnica”. Asa cum se spune in Banat si in Transilvania, aici, in biserica, cu trupul lui Hristos va cuminecati. Deci biserica este laboratorul invierii. Aici ne pregatim pentru invierea sufletelor noastre din moartea pacatului, la a doua inviere a lui Iisus Hristos. Sa il rugam pe Hristos Domnul ca aceasta biserica, aceasta catedrala a Sfintei Treimi si a Sfantului Nicolae, sa fie pentru noi o noua poarta deschisa catre cer, o noua casa a Sfintei Treimi si un nou laborator pentru inviere. Bu-nul Dumnezeu sa ne daruiasca bucuria de a participa la construirea de biserici si la sfintirea lor.” Dupa tarnosirea Catedralei, s-a trecut la sfintirea Paraclisului amenajat la subsol si racla cu moastele Sfantului Ioan Gura de Aur.

Bucurie si liniste sufleteasca
Credinciosii prezenti la slujba au fost foarte bucurosi ca au avut ocazia sa il vada pe Patriarhul Romaniei si sa ii asculte predica. Nu a contat ca afara ploua, ca majoritatea nu a reusit sa intre in Catedrala. O mare de oameni, cu umbrele sau fara au stat in curtea Catedralei, in sosea sau chiar si in statia de tramvai de la Podgoria spre Micalaca si au ascultat cu interes si smeriti slujba de tarnosire. Cele trei ecrane montate in fata Catedralei au fost de un real folos, cei de afara putand vedea mult mai bine ceea ce s-a intamplat in timpul sfintirii Sfintei Mese din Altar, decat cei din interior. „Ma bucur ca am ajuns sa vad gata Catedrala. Am crezut ca nu mai ajung. Este o lucrare minunata, merita timpul si banii investiti. Slujba este extraordinara. Imi place foarte mult cum predica Patriarhul Daniel. Sa speram ca voi ajunge sa o vad si pictata” - ne spune Maria Ana, credincioasa.

Piatra de temelie a Catedralei a fost pusa acum 17 ani
Situata in centrul municipiului Arad, piatra de temelie a noii Catedrale Episcopale a fost pusa de Preasfintitul Parinte Dr. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei la 24 noiembrie 1991. Catedrala are o capacitate de peste 2.000 de persoane si a fost construita in mare parte din donatiile a numerosi credinciosi din tara si strainatate, la care s-au adaugat fonduri alocate de la bugetul de stat si de la cel local. In anul 2003 au fost instalate cele cinci clopote turnate la prestigioasa fabrica Grass Mayer din Innsbruck, Austria. Iconostasul este opera sculptorilor aradeni de la fosta intreprindere de mobila Arad (Imar), iar candelabrele, sfintele vase si celelalte obiecte de cult de pe Sfanta Masa au fost aduse din Grecia de catre credinciosi jertfelnici. In noua Catedrala Episcopala au fost aduse particele din cinstitele moaste ale Sfantului Ioan Gura de Aur, primite in dar din partea Bisericii Romano-Catolice si asezate intr-o racla din argint confectionata la Monetaria Statului. Pana acum s-a pus accentul pe terminarea lucrarilor exterioare ale lacasului, pictura interioara fiind momentan doar la faza de proiect, licitatia pentru firma care va realiza aceste lucrari fiind planificata pentru anul viitor.

Patriarhul a avut doua zile foarte incarcate
Invitatul de seama al Episcopiei a fost Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. El a ajuns in Arad joi seara iar pe parcursul sederii sale in orasul nostru a participat la diferite ceremonii si evenimente. Vineri, 5 decembrie de la ora 11, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a fost oaspetele Universitatii de Stat „Aurel Vlaicu” unde, rectorul Universitatii, Lizica Mihut i-a inmanat titlul de Doctor Honoris Causa. Din parte consilierilor locali si judeteni, Patriarhul a primit titlul „Credinta si Unire”, cel mai inalt titlu acordat de municipalitate. Sambata dupa-amiaza a fost prezent la Universitatea „Vasile Goldis”, unde i s-a conferit titlul de „Doctor Honoris Causa” si o distinctie jubiliara.

Simina Roz - Observator

  • Taxa a „spart” piata de masini

Interesul aradenilor pentru a achizitiona masini second-hand a scazut si mai mult odata cu triplarea taxei de inmatriculareMasini multe, clienti numarati pe degete, dupa ce Guvernul a triplat taxa de prima inmatriculare.
Ordonanta de urgenta a Guvernului care hotaraste triplarea taxei de prima inmatriculare pentru masinile second-hand loveste direct in vanzatorii de autoturisme care si-au facut din aceasta indeletnicire o meserie.
Desi criza economica i-a speriat putin pe aradeni, vanzatorii de masini spun ca autoturismele straine mai aveau trecere, insa acum, de cand s-a anuntat triplarea taxei de inmatriculare, oamenii sunt speriati de suma pe care trebuie sa o plateasca pentru a transcrie masina.
Virgil Pacurar, unul dintre comerciantii din Piata Auto, spune ca „astazi deja s-a facut simtita teama oamenilor in ceea ce priveste taxa. Daca pana acum aradenii veneau si numai sa se uite la preturi, clientii lipsesc aproape total astazi. Noua taxa va fi o lovitura grea pentru noi, vanzatorii, dar si pentru persoanele care nu vor apuca sa isi inmatriculeze autoturismele pana in 15 decembrie”.
Asteapta interventia UE
O alta persoana care se ocupa de comertul cu autoturisme a declarat ca „am acum patru masini cu care stau la vanzare. Daca cei de la Uniunea Europeana nu vor lua nicio masura impotriva ordonantei Guvernului mai mult ca sigur ca nu le voi vinde degraba. Problema este ca eu am investit bani sa aduc aceste masini”.
Nici clientii nu par multumiti de atitudinea Guvernului si se gandesc de doua ori pana cumpara o masina, si asta cu toate ca vanzatorii „taie” din preturi din ora in ora.
„E o tampenie cresterea taxei. Pentru ca o masina mai veche, adusa din Europa, polueaza mai putin decat o Dacie noua. Este o alta manevra a Guvernului”, spune Alexandru Marcus, un aradean care vroia ieri sa isi cumpere un autoturism.
Miting de protest
Comerciantii de masini sunt insa pregatiti de proteste. In piata au inceput sa se imparta fluturasi cu mesaje clare la adresa Guvernului si in care cei suparati pentru tiplarea taxei sunt invitati sa participe, pe 13 decembrie, la protestul din Piata Victoriei-B-dul Kisseleff dar si la Arad, la protestul ce va avea loc tot atunci.

A. G. - Jurnal aradean

  • Preturi pentru toate buzunarele

In magazine se gasesc si ornamente pentru toate gusturilePregatirile de Craciun sunt in toi
Se apropie cu pasi repezi fermecatoarele sarbatori de iarna, iar febra cumparaturilor, bucuria pregatirilor si a daruirii cadourilor incepe sa cuprinda pe toata lumea. De sarbatori fiecare suflet se deschide spre bunatate, generozitate iar spiritul Craciunului ne face sa acordam mai multa atentie fiecarui detaliu, pentru ca momentele sa devina cu adevarat magice. Indiferent daca unii aradeni sunt largi la buzunare ori chibzuiti atunci cand vine vorba de cumparaturi de sarbatori, oferta magazinelor de profil, a hypermarketurilor, a pietelor si buticurilor multumeste pe oricine si poate fi si accesibila ca pret, daca se acorda atentie ofertelor. Pentru a crea o atmosfera cat mai destinsa si mai calda avem nevoie de atentie, timp si un buget cat mai bine calculat.
Braduti si ornamente
Bradul, simbol al Sfintei Sarbatori de Craciun nu va lipsi din casele aradenilor. Multi dintre aradeni au ales sa cumpere braduti artificali, fiind mai comozi de intretinut si chiar mai ieftini. Un bradut inalt de aproximativ un metru nu costa mai mult de 50 de lei insa, pentru cei pretentiosi pretul unui semet brad poate ajunge si la peste 200 de lei. Gama de podoabe si ornamente de brad, casa si chiar curte este foarte bogata si aici preturile fiind in functie de posibilitatile financiare. Pe rafturile magazinelor sunt sute de mosi de post, ingerasi, globulete, ghirlande, stelute, margele si coronite, comerciantii intrecandu-se in a oferi articole specifice, care mai de care mai deosebite. Seturile de globuri costa de la 6 lei si pana peste 20 de lei. O instalatie de brad cu 160 de leduri se poate cumpara cu 16 lei. Mosii cataratori vor ajunge in casa ta pentru 47 de lei iar beteala poate fi gasita la pretul de cinci lei. Lumanarile de toate culorile si formele vor completa feeria luminitelor si sclipirilor din seara de Craciun. Bunatati si delicatese pentru masa de sarbatori La capitolul bunatati si delicatese pentru masa festiva de sarbatori, oferta nu se mai termina. Preturile bomboanelor de pom si nu numai sunt cuprinse intre 13 lei si 25 de lei, iar mosii de ciocolata, de la 5 lei la peste 50. Checurile si cozonacii sunt la mare cautare in aceasta perioada, asa ca pe rafturi se pot gasi tot felul de oferte si promotii. Cozonacii traditionali simpli nu costa mai mult de 10 lei iar pentru arome si umpluturi cu nuca, mac, rahat ori ciocolata platim 13 lei. Prajiturelele si pungile cu bunatati dulci satisfac toate gusturile, iar fructele uscate, bauturile fine si rasfaturile cu fistic, alune si nuci sunt detaliile semnificative ale meselor bogate de sarbatori.
Avand in vedere ca lumea este din ce in ce mai ocupata, iar timpul petrecut la serviciu, nu ne permite sa pregatim la fel de multe bunatati precum ne-am fi dorit, avem alternativa oferita de magazine si cofetarii. Aici pot fi gasite prajiturele, bezele, bomboane si alte deliciuri culinare pentru toate gusturile. Pentru acestea va trebui sa scoatem din buzunar mai mult, insa vom economici timp. Sticlele de sampanie, comercializate separat, difera la pret, dar sunt accesibile, mai ales ca numai o data in an e Revelionul. Bauturile fine sunt cateva dintre cele mai cumparate produse in aceasta perioada. Jucarii din tolba Mosului Chiar daca in acest an criza financiara l-a saracit putin pe Mos si la capitolul jucarii, bucuriile copiilor oferta este cat se poate de variata. Daca pentru unii buzunarele nu permit trenulete cu telecomanda, roboti sofisticati, calculatoare ori papusi fermecatoare la preturi mari, exista si jucarii mai ieftine insa ghiduse si colorate. Pentru fetite, preturile papusilor ce incep de la 20 de lei insa, in functie de accesoriile din cutiile ce insotesc papusa, pot trece si de 50 de lei. Animalele de plus, masinutele si revistele colorate pot incropi un cadou accesibil ca pret pentru micutii nerabdatori. Comerciantii au pus in aplicare in aceasta perioada, adevarate strategii de marketing la raioanele de jucarii, pentru ca acesta este un moment prielnic vanzarile la articole de acest gen. Jucariile au preturi reduse, se vand la promotie si unele dintre ele sunt chiar la indemana oricui ca pret. Pentru petreceri colorate pot fi gasite confeti, coifuri, coarne de ren, caciulite de mos si alte articole specifice ce constituie detalii importante pentru un chef pe cinste. Spray-urile colorate ori cele care imita zapada sunt foarte cautate de aradeni iar artificiile sunt nelipsite din lista cumparaturilor fiecaruia. Preturile artificiilor puternice incep de la 30 de lei in sus insa, pot fi gasite si mai ieftine dar mai mici pentru brad, care costa 1 leu, pentru un set cu zece bucati.

Glasul Aradului

  • Lapte direct de la vaca

In hala Pietii "Mihai Viteazul" a fost montat un dozator cu lapteLapte de la dozator in pietele din Arad. Aceasta este noua premiera din municipiu, Aradul fiind printre primele orase din Romania unde oamenii isi pot cumpara lapte proaspat de la dozator.
Automatul cu lapte „Vacuta Mobila”, caci despre aceasta inovatie e vorba, este deja montat in hala Pietei „Mihai Viteazul” si a adunat zeci de curiosi, dar ci potentiali cumparatori, care si-au luat ieri lapte pe gratis.
Aparatul care ofera acum lapte de vaca la ... promotie va fi pornit, oficial, in aceasta saptamana. Pretul unui litru de lapte de vaca nefiert va fi de 3 lei. Un astfel de aparat, care va asigura doritorilor in jur de 500 de litri de lapte pe zi, nu mai exista decat la Targul Secuiesc.

A. B. - Jurnal aradean

  • Aradul muzical - Oratoriul de Craciun

La Filarmonica a avut loc un concert vocal-simfonic cu tema "Oratoriul bizantin de Craciun" dedicat Zilei NationaleConcertul vocal-simfonic din prima zi a lui Decembrie, dedicat Zilei Nationle a Romaniei, a avut ca subiect “Oratoriul bizantin de Craciun” de Paul Constantinescu, a carui prima auditie absoluta a avut loc in sala Ateneului in 21 decembrie 1947 si 5 ianuarie 1948 (dupa revizuire), sub bagheta lui Constantin Silvestri.
Ilarion Cocisiu nota atunci in “Natiunea”: ”...Paul Constantinescu a realizat un oratoriu ca fond si forma superior, iar ca putere de depasirea granitelor ortodoxiei, ridicandu-se alaturi de modelul lui Bach si Haendel...”, rezolvand marile probleme: stil, armonie si poljfonie modala, recitativ, in mod specific.
Am dat acest scurt citat pentru a lamuri problema interpretarii data de aradenii aflati sub directia lui Petre Sbarcea.
Eliodor Rau, fost director si dirijor al Filarmonicii aradene, spunea ca aceasta talmacire ar fi fost departe de cantarea bisericeasca bizantina, ceea ce este tot atat de adevarat ca si faptul ca intre cantul gregorian orginar si oratoriile bachiene, haendeliene, etc. exista aceeasi distanta, zicem noi, daca nu chiar mai mare.
E adevarat ca un bun cunoscator al cantarii psaltice bizantine cum este Alexandru Racu a realizat cu aceeasi aradeni o anumita apropiere de stilul originar in cele cateva fragmente din acelasi oratoriu, ne intrebam insa daca ar fi facut-o si
in cazul interpretarii intregii lucrari, asa cum o facuse la vremea lui Doru Serban prin anii 90? Poate vom avea ocazia sa o constatam pe viu candva.
Oricum, Petre Sbarcea - avandu-i ca solisti pe Simina Ivan de la Opera de Stat din Viena (Arhanghelul Gavriil),Liliana Matei Ciuca (Fecioara Maria) si basul Pompei Harasteanu (Irod), ambii de la Opera din Bucuresti, tenorul Pataki Adorian (Evanghelistul), de la Opera Maghiara din Cluj, corul instruit de R.D.Radoias si orchestra Filarmonicii - a reusit sa realizeze un incontestabil eveniment muzical.
In primul rad, trebuie notat ca a fost realizata o unitate a celor trei parti ale intregului: “Buna vestire”, “Nasterea”, “Magii”, dand cursivitate complexului discurs al acestui imn de slava, vesel, senin , sarbatoresc, (pana la uciderea pruncilor).
In partea I a putut fi sesizata melodia in esenta sa expresiva, de o captivanta forta lirica, sporind treptat dinamismul, prin simplificare de catre compozitor a Irmologhionuui lui Macarie, urmat de desfasurarea fugato-ul si sonoritatile grandioase ale corului.
Corul de femei a adaugat fast naratiei sacadate a evanghelistului (Pataki) si arioso-ului melismatic al lui Gavriil (soprana Simina Ivan), la momentul conturarii “Bunei vestiri”. Apoi, in melopeea Mariei (L.Matei Ciuca) s-a exaltat intaiul ideal al crestinismului: "...pogorat-au pre cei puternici si au inaltat pre cei smeriti....” pe acompaniamentul expresiv, aerat al instrumentelor.
Sensibil a fost realizat si “De frumusetea fecioriei tale”(Andantino) de tenorul Pataki (evanghelistul) si cor.
Evidenta a fost expresivitatea cantabila imprimata de orchestra lui Petre Sbarcea fugato-ului introductiv al partii a II-a, inspirat de “Stihirea ceasurilor imparatesti”, urmat de motetul de larga desfasurare polifonic modala, pentru ca povestirea Evanghelistului (Iosif la Betleem)in “Catavasia intampinarii Domnului” realizata de cvarteul solistilor, acompaniat de broderiile de cvinte paralele ale orchestri, sa razbata parfumul arhaic bizantin.
Dupa adresarea lui Gavriil catre pastori, pe un fond orcheatral bucolic, corul de femei a realizat sonoritaea serafica (Slava, slava), dandu-i caracter festiv, pe fondul brillant al registrului acut al orchestrei.
Formatia corala a avut prilejul de a reda fugat tema de colind din “Corul pastorilor”, monodic in “Lauda pastorilor” si a cappella (fara acompaniament)in motetul (Podobia) ce exprima extazul liric si apoi elanul din “Condacul nasterii”, culminat cu stralucirea unui “Aliluia” in antifon cu cvartetul vocal.
In partea III-a, dupa recitativul evanghelistului, corul barbatesc a desemnat solemnitatea fugato-ului alert (“Unde este imparatul iudeilor”), iar cel mixt, trairea autentic populara, in maniera resposoriala (3 voci + 3) in “Troparul nasterii”.
Orchestra a a completat eficient coloritul grotesc, sarcastic al maniei si viclesugului lui Irod, sprijinit de corul arhiereilor si carturarilor, cu accente caracteristice elocvente.
Pompei Harasteanu, in rolul lui Irod, a redat magistral incrancenarea sufleteasca, in contrast cu lirismul “Slujbei nasterii” redata de cvartetul solistic, acompaniat de celesta, harpa si coarde.
“Catavasia nasterii”, inceputa cu un unison, urmat de elementul narativ (Hristos se naste) la vocile joase, completat mereu de cel liric-imperativ (mariti-l si intampinati-l) la cele inalte, continuat apoi de fraza de un lirism pur (Si cu veselie laudati-l), culminand cu solemnul “Aliluia”, a incheiat examenul dat de corul instruit de R.Radoias si cizelat de Petre Sbarcea.
Dirijorul serii, Petre Sbarcea, la terminarea concertului, mi-a raspuns volubil la intrebarea legata de relatia sa cu Aradul: “Inca de tanar, cand eram proaspat absolvent (prin anii 60), am avut sansa de a colabora cu Filarmonica din Arad.
Pentru mine a fost totdeauna o sarbatoare, pentru ca o asemenea acustica precum are sala de aici, nu am gasit nicaieri. Si Leo Slezak, cu multe decenii in urma, spunea ca acustica salii Filarmonicii din Arad e una dintre cele mai bune din Europa. Nu mai vorbim de frumusetea ei deosebita, care ar trebui pastrata cu grija!
Am amintiri placute, pe care nu le voi uita nicodata. Am facut deseori Uvertura “Romeo si Julieta” de Ceaikovski, dar asa de bine ca aici, nu mi-a reusit nici la Cluj, nicaieri. Asta trebuie sa fi fost pe vremea directoratului lui Eliodor Rau, prin anii 70, 80. Imi mai aduc aminte de realizarea foarte buna a Simfoniai a II-a de Schumann, de excelentele interpretari ale lucrarilor lui Brahms.
In perioada cat am lucrat cu orchestra aradeana, am constatat ca orchestrantii stiu foarte bine sa acompanieze, sa urmareasca solistul. Din cate stiu, e cea mai buna din acest punct de vedere.”

Ma simt vinovat
Fara a avea o legatura directa cu evenimentul muzical pe care l-am consemnat, decat spatiul temporal, trebuie sa-mi recunosc atitudinea egoista, caci grabindu-ma acasa dupa concert, pentru a continua supravegherea bolnavului pe care il avem, nu am ajutat o femeie care trecuse pe langa noi pe str. Metianu catre ora 21, venind dinspre Piata Catedralei, cerandu-ne macar o indrumare. Parea batuta, avand ochii invinetiti, dezorientata, deznadajduita.
Cu gandul ca lasasem in urma un mare grup de jandarmi, care palavrageu la coltul Metianu - Piata Avram Iancu, am considerat pe moment ca e treaba lor.
Faptul ca totdeauna jandarmii si alti asemenea paznici ai ordinii stau de fiecare data gramada, ar fi ca ei se pazesc unul pe altul si singuri sau in doi, trei, se plictisesc si nu se simt in siguranta. Patrularea s-ar face doar la ordin expres si dupa o matura gandire. Vorba aceea: “Vremea trece, leafa merge”.
Cine stie ce s-a intamplat la o distanta doar la o suta, doua de metri de vajnicii paznici ai ordinii si nu foarte departe de sediul Politiei? Cum s-o fi descurcat ulterior oare victima?
Cele scrise mai sus nu ma descarca de vina de a nu fi fost pe moment om adevarat, cetatean responsabil!

Concert vocal simfonic
Un nou concert simfonic cu o parte din creatiile lui Beethoven a avut loc la FilarmonicaDupa cum puteti constata, acest decembrie este darnic la Filarmonica in anul acesta. In 4 ale lunii, a intrat in functie bagheta lui Dorin Frandes, primul numar in program fiind din nou “Tripticul hunedorean” pentru cor si orchestra al lui Nicolae Boboc, din care s-au selectat doua colinde: “Feciorita de-ochesita” si “Fiica ce mi-ti dare”, ca sa ne amintim ca vor sosi in curand marile sarbatori, ce ne impodobesc mereu viata.
Asadar, cele doua piese au fost interpretate in varianta cu orchestra, fata de data trecuta cand insotirea corului a fost facuta de doua percutioniste. Publicul a primit calduros si aceasta varianta, model de spiritualitate romaneasca.
Darul cel mare al serii respective a fost “Triplul concert pentru vioara, violoncel, pian si orchestra in Do major” op.56 al lui Ludwig van Beethoven. Solisti au fost: violonistul Gabriel Popa, solist concertist al Filarmonicii “Banatul”, concertand pana acum in sase tari europene si Japonia; violoncelista Alexandra Gutu, cu studii la Bucuresti, Paris, Salzburg, solista a Filarmonicii “Banatul”, membra a unor formatii camerale prestigioase din tara si Italia; pianistul Sorin Dogariu, solist al Filarmonicii aradene, conferentiar al Universitatii timisorene, cu concerte in tari europene si Taiwan.
Cei trei solisti, constituiti intr-un tot bine sudat, dovedind sensiblitate si capacitatea de a releva energii, au servit cu prisosinta momentele de tuti, ca si cele solistice propriu zise, realizand impreuna cu orchestra aradeana dirijata de Dorin Frandes, o varianta vie, perceptibila a Triplului concert beethovenian, aceasta lucrare cu caracter de simfonie concertanta, care a dat satisfactie deosebita publicului. Acesta din urma a rechemat protagonistii, aplaudindu-i calduros.
Manifestarea s-a incheiat cu Simfonia a II-a a aceluiasi Beethoven.
Orchestra lui Dorin Frandes a dat expresivitate Introducerii partii I, evidentiind energiile profilate in miscarea I propriu zisa.
Interpretii au creionat atmosfera meditativa, in limitele largi ale visului si realitatii din partea a doua, pe cea sagalnica, glumeata a Scherzo-ului, cu Trio-ul sau rustic. Si Finalul a fost convingator cu tulburatoarele sale linii tensionale.
Cu abordarea acestei lucrari, filarmonistii par a se tine de cuvant in legatura cu trecerea in revista a simfoniilor Titanului, pe parcursul acestei stagiuni.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]