Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 8 noiembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Aproape 80% din profesorii aradeni nu vor greva

80 la suta din profesorii aradeni nu vor grevaReferendumul prin care bugetarii din invatamant, care fac parte din Sindicatul Liber din Invatamantul Aradean, au fost intrebati daca sunt de acord cu greva generala programata in data de 18 noiembrie, a scos la iveala un rezultat surprinzator: 77, 21% nu vor greva. Doar 22,79% au raspuns afirmativ la greva generala, prin care profesorii cer majorarea salariala.
La referendum au participat 2.000 de persoane, atatea cat fac parte din SLIA. „Mai mult, membrii sindicatului nostru nu au fost de acord nici macar cu greva de avertisment programata pe data de 10 noiembrie. Rezultatele votului au fost si aici covarsitoare impotriva grevei: 63, 36% si-au manifestat dorinta de a nu participa la greva. In aceste conditii, pe baza Legii 168, sindicatul nostru nu va lua parte la nici una dintre aceste greve“, ne declara prof. Maria Buruc, liderul SLIA. In acest sens, salariatii unitatilor de invatamant aradene se vor imparti in doua: cei care sunt pentru greva si cei care vor o alta cale de solutionare a problemei. Printre motivele profesorilor de a refuza greva se numara si nota trimisa de Ministrul Educatiei tuturor Inspectoratelor Scolare din tara prin care se atrage atentia ca pe perioada grevei, raportul de munca este suspendat pentru angajatii care participa la actiunile de protest.
Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Anton Anton, a solicitat inspectoratelor scolare sa se asigure ca toti cei care au fost in greva nu vor beneficia de drepturile salariale corespunzatoare.
Se vor adresa Instantei
Intr-o alta ordine de idei, liderul SLIA considera ca „participarea la greva nu va face altceva decat sa-i puna intr-o imagine proasta pe profesori. Nu vrem sa intram in jocurile lor politice. Consideram ca putem obtine si altfel aceasta marire salariala. Oricum, acest drept l-am castigat in urma unui vot. Suntem intr-un stat de drept, iar legile trebuiesc respectate. Daca legea salarizarii nu va fi aplicata, vom actiona decizia in judecata. Putem oricand sa facem acest lucru, deoarece legea exista deja“. Mihai Nicolae este profesor de matematica la Grupul Scolar „Atanasie Marienescu“ din Lipova. Este unul dintre cei 64% dintre profesorii acestei scoli care s-au impotrivit grevei. „Totul este o joaca politica, in care sindicatele din invatamant sunt prinse la mijloc. Legea de majorare a salariilor a fost data de catre politicieni, astfel incat sa fie rezolvata tot de catre ei. Daca nu se va rezolva, noi vom apela la instantele de judecata. Refuzam categoric sa fim masa de manevrare politica a politicienilor“, ne declara Mihai Nicolae.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Inselati la supermarket

Inspectorii OJPC au descoperit multe nereguli la supermarketuriMarile magazine din Arad risca sa fie inchise de OJPC daca nu respecta prevederile legale.
Dupa cum va informam in numarul de joi al ziarului nostru, la sfarsitul lunii trecute, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arad au verificat mai multe supermarketuri din municipiu.
Au fost verificati 13 operatori economici, descoperindu-se abateri la opt dintre acestia. La SC Spar SRL pretul emis la cantar in cazul produselor comercializate in vrac (fructe, legume proaspete, ceafa de porc refrigerata) nu corespundea cu cel afisat la raft si nici cu bonul de casa, iar la filiala aradeana a SC Billa SRL Bucuresti se comercializa branza Ricota, crema de maioneza si carnati de porc cu data durabilitatii minimale depasita.
La SC Pludi Market SRL, Magazinul Plus Arad; SC Metro Cash&Carry SRL, Magazin Arad; SC Profi Rom Food SRL Timisoara, Magazin Arad si SC Rewe Romania, Magazin Penny Market Arad, inspectorii au gasit produse alimentare preambalate, (pipota si ficat de pasare, crema de ciocolata alba, cartofi congelati, preparate din carne, amestec de legume in ulei) fara a avea indicat pretul pe unitatea de masura.
Nereguli au mai fost gasite si la SC Artima SA, magazinul Carrefour Expres Arad si SC Pludi Market SRL, Magazin Plus Pecica. La Spar, Magazinul Carrefour Expres Alfa Arad si la Magazinul Plus Pecica au fost aplicate amenzi in valoare de 3000 de lei.
Risca sa fie inchise
Dumitru Musca, inspectorul-sef adjunct al OJPC Arad ne-a declarat ca a fost vorba de o actiune la nivel national, decisa de conducerea ANPC in urma numeroaselor plangeri primite din partea consumatorilor cu privire la supermarketuri
„Si la Arad au fost inregistrate, in ultima luna, 12 plangeri. In urma acestui control am acordat un termen de o saptamana, pentru remedierea deficientelor, dupa care vom efectua noi verificari. In conditiile in care, si dupa cel de al treile control vor fi constatate probleme vom trece la ridicarea autorizatiei de functionare”, a declarat Musca.
Scumpiri record
Inspectorii OJPC Arad au verificat 5248 de kilograme de produse alimentare, la 479 de kilograme fiind depistate diferite abateri. La nivel national, au fost aplicate sanctiuni in valoare de 655.300 de lei, fiind controlati 351 de operatori economici si 189.000 de kilograme de produse alimentare.
Au fost descoperite 1.100 kilograme de marfuri improprii consumului uman. Pe de alta parte, zeci de produse din carne, lactate, cereale, bauturi alcoolice, spirtoase si racoritoare din peste 350 de centre comerciale se scumpeau de la raft pana la casa si cu 25%.

L.S. - Jurnal aradean

  • Expeditia din Ama Dablam a fost o reusita pentru alpinistii aradeni

Torok Zsolt, impreuna cu alti 6 alpinisti aradeni, a reusit sa escaladeze varful Ama DablamTorok Zsolt ne-a povestit ieri impresiile expeditiei, despre greutatile si provocarile avute acolo. „Am ales din nou Himalaya, pentru ca acolo sunt cele mai spectaculoase varfuri. Valea care duce spre Everest este practic primul traseu folosit de alpinisti pentru a-l escalada. In fiecare an vin tot felul de oameni - cei mai buni sportivi si alpinisti. Noi ne-am dus pentru Ama Dablam care este foarte greu de escaladat, efortul este mult mai mare decat in cazul Everestului”, spune Zsolt. Viata localnicilor i-a impresionat foarte mult pe alpinistii nostri, prin traiul lor simplu, modest. „Desi locuiesc la poalele muntelui, practic la „al treilea pol al pamantului” - ei nu vor sa escaladeze Ama Dablam. Pentru ei este ceva sacru, nu vor sa il atinga. Acolo se traieste mai mult din transportul bagajelor. Muncesc foarte mult. Folosesc si animalele pe care pun poveri mari. Sunt turisti care vin in zona si lor practic li se cara toate bagajele” - povesteste alpinistul aradean.
Cunoscutul alpinist Torok Zsolt s-a intors marti seara din expeditia din Himalaya. Alpinistii romani Torok Zsolt, Cristian Tecu, Doru Ianculescu, Vincze Minerva, Muresan Sorin (Timisoara) Ion si Andrei Mihaila (Australia) au pornit spre culmile varfului Ama Dablam (6.812 metri) in 30 septembrie.
Peste 170 de km de mers pe jos
Inainte de a incepe escaladarea propriu zisa a varfului, echipajul a avut de parcurs 85 de kilometri (170 km dus-intors) pe jos. Totusi, drumul nu le-a parut foarte lung deoarece peisajele au fost extraordinare, acestia concentrandu-si atentia asupra lor. Printre nenumaratele pericole cu care s-au confruntat se numara momentul in care au escaladat un perete de gheata de 360 de metri, iar pioletii nu se fixau bine in el. „A fost o portiune acoperita cu un strat gros de zapada si nu eram foarte siguri de rezistenta pioletului. Din fericire nu au fost accidente in echipajul nostru”, spune Zsolt.
Viata la 6.600 de metri
Cei sapte au reusit sa escaladeze Ama Dablam pana la 6.600 de metri. Bucuria a fost mare, mai ales ca la inceputul escaladarii alpinistii rusi si italieni le-au explicat ca nu au cum sa ajunga pana acolo, deoarece vremea nu le permite. Au fost putin dezamagiti insa nu s-au dat batuti si au pornit sa-si atinga telul. „Nimeni nu credea ca o sa reusim. Am fost foarte hotarati si dornici sa o facem si iata ca pana la urma am reusit. M-a bucurat faptul ca, daca pana acum ceilalti ne priveau fara sa ne dea prea multa importanta acum lucrurile s-au schimbat. Toata lumea ne-a felicitat pentru ca am reusit sa il escaladam” afirma Zsolt. Totusi, romanii s-au intors acasa cu o mare dezamagire: „Nu am vazut acolo alpinisti hotarati, ci firme comerciale care duceau turistii pe munte. Localnicii le carau bagajele, aveau ghid, iar unde spuneau acestia ca nu se mai poate urca, nu urcau. Nu aveai cu cine sa te consulti, sa intocmesti strategii”.
Pentru anul viitor aradenii nostri si-au propus sa se reintoarca in Alpii francezi, in Masivul Mont Blanc, unde vor sa escaladeze un perete de 1.200 de metri pe care nu au reusit sa il urce decat pe jumatate din cauza vremii nefavorabile. „M-as reintoarce in Mont Blanc, e mult mai frumos acolo. Daca vom mai merge si in Himalaya ne vom axa pe alte varfuri ce nu sunt asa de cunoscute si nu sunt prea multi turisti” - spune Zsolt Torok. Intre timp Zsolt se va ocupa de realizarea unui film din aceasta expeditie, dar si cu lansarea filmului facut in Aconcagua.
„Dorim sa realizam un film documentar - artistic, atat despre ascensiune, cat si despre regiune. Alte obiective sunt realizarea unui album fotografic cu cele mai impresionante imagini si expozitii fotografice. De asemenea la fel ca si dupa celelalte expeditii vor urma o serie de prezentari de film, intalniri cu tinerii si cu varstnicii de la centrul de ingrijire de pe calea Bodrogului” - afirma Zsolt Torok.

Observator

  • Afectiunile de sezon, in scadere

Vaccinarea antigripala reprezinta o metoda eficienta de protectieRaportat la ultimii cinci ani, evolutia infectiilor de cai respiratorii superioare este in scadere in judetul Arad. Evolutia afectiunilor de sezon este monitorizata de la sfarsitul lunii octombrie pana in luna aprilie a anului urmator 2009. Acest lucru se face prin prelucrarea rapoartelor primite de la furnizorii de servicii medicale. Evolutia complicatiilor prin pneumonii, bronhopneumonii pana la aceasta data este sub media ultimilor cinci ani. Valorile maxime asteptate, in care virusul va fi mai puternic, se refera la perioada 5 decembrie 2008 - ianuarie 2009 si martie - aprilie a aceluiasi an.
Gripa nu a venit inca
In ceea ce priveste evolutia gripei in acelasi interval de timp cu a ultimilor cinci ani, este zero. Aparitia gripei este asteptata insa in saptamanile 3-4 ale anului 2009 si lunile martie-aprilie ale aceluiasi an. Diagnosticul gripei implica obligatoriu izolarea si identificarea virusului gripal la pacient, semnele clinice de boala nefiind patognomonice. Virusul gripal se transmite cu usurinta, calea cea mai raspandita de transmitere a infectiei este prin picaturile minuscule de saliva eliminate de bolnavi in timpul respiratiei sau in timpul accesului de tuse, picaturi ce pot fi purtate la distanta de curentii de aer. Severitatea bolii depinde de o serie de factori favorizanti, cea mai importanta fiind starea generala de sanatate, varsta (grupele de risc sunt copiii si persoanele in varsta), precum si contactul anterior cu virusul gripal.
Vaccinarea antigripala
Vaccinarea antigripala reprezinta o metoda eficienta de protectie impotriva infectiilor cu virusurile gripale si se recomanda in principal grupelor de risc, dupa un prealabil consult medical, deoarece vaccinarea nu trebuie facuta sub nici o forma daca persoana respectiva are deja gripa sau o alta infectie acuta respiratorie. Simptomele gripei sunt tuse seaca, stranut, nas infundat, rinoree, dureri de gat. Aceste simptome apar rapid, de la cateva ore, la trei zile. Fata de simptomele caracteristice formei medii de gripa, la forma severa apar semne de encefalopatie (stari psihotice, acces convulsiv, halucinatii), varsaturi. In cazul formei maligne a gripei, apare pericolul serios de deces, mai ales pentru bolnavii din grupele cu risc crescut. Se recomanda populatiei aceste vaccinari, fiind produse biologice si stimuleaza puternic imunitatea, nu au reactii adverse, iar inocularea se efectueaza cu instrumente de unica folosire.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Orasul Santana si-a inaugurat sediul primariei care a costat un milion de euro

La Santana a fost inaugurat noul sediu al primarieiZi importanta, joi, pentru locuitorii orasului Santana: s-a inaugurat noului sediul al primariei.
De dimineata, oficialitatile si invitatii s-au adunat in fata cladirii cu o arhitectura moderna, primarul Viorel Enache si presedintele Consiliului Judetean, Nicolae Iotcu fiind cei care au taiat panglica sediului amplasat chiar in centrul orasului. Este prima data in existenta sa cand Santana dispune de un sediu propriu zis pentru primarie, pana in prezent administratia locala desfasurandu-si activitatea intr-un imobil nationalizat. Lucrarea a costat in jur de un milion de euro.
Primarul localitatii Viorel Enache spune: „eu consider ca ziua de azi este una cu rezonanta istorica pentru orasul nostru. Este prima data cand Santana are un sediu administrativ propriu-zis. Realizarea acestuia a fost destul de grea, mai ales ca noul sediu a fost ridicat din banii obtinuti dintr-un imprumut pe care l-a facut orasul si care trebuie achitat pe parcursul a douazeci de ani.”
Greu a fost si pentru arhitect, mai bine zis o provocare, acesta proiectand pentru prima data un sediu de acest gen. Sergiu Dinulescu este cel care a gandit alaturi de reprezentantii administratiei locale si apoi a realizat proiectul cladirii in mai putin de patru luni. A intampinat si dificultati pornind de la amplasamentul dificil din punct de vedere arhitectural si pana la suma disponibila si termenul de realizare al cladirii, insa in aproximativ un an si jumatate a fost ridicata cladirea. Sergiu Dinulescu spune ca „primaria, ca dimensiune, este proiectata pentru necesarul de personal actual, acoperind toate departamentele si serviciile existente intr-o primarie, dar este gandita si pentru viitor, conferind larghete pentru noi servicii si departamente. Ideea de baza a constructiei este flexibilitatea si transparenta, atat transparenta in ceea ce priveste actul administrativ, cat si transparenta in relatia administratiei cu cetatenii. Cladirea nu este prea futurista pentru un oras in dezvoltare, Santana trebuie sa arate ca un oras si aceasta cladire este un prim pas in sensul acesta.”
La cativa metri de cladirea primariei au demarat lucrarile pentru ridicarea unui amfiteatru in aer liber, urmand ca apoi tot in inima orasului sa se ridice si Casa de Cultura, la fel, o premiera pentru localitatea devenita oras la sfarsitul anului 2003. Invitatii au avut posibilitatea de a vizita dupa pofta inimii toate salile noii cladiri intr-o ambianta placuta, de sarbatoare, in acompaniamentul unui trio al Filarmonicii de Stat. Doar pana la ora 14:00 insa, pentru ca dupa aceasta ora personalul administrativ si-a inceput activitatea zisa in „casa noua”.

A.M.C. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]