Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 8 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Confort si constructii la Expo

Expo Arad va gazdui Targul Confort ConstructTimp de patru zile Expo Arad va gazdui targul international Confort Construct.
Expo Arad International organizeaza in perioada 13-16 Martie editia a XIV–a targului CONFORT CONSTRUCT - targ international de tehnologii si materiale de constructii, decoratiuni interioare, servicii conexe.
Confort Construct 2008 va reuni un numar de 160 de firme de specialitate din tara si strainatate care vor expune in cele doua pavilioane ale complexului.
"Datorita numeroaselor solicitari, in premiera la acest targ va fi amplasat un cort modern dotat cu podea, mocheta, standuri si incalzire unde vor expune un numar de aproximativ 20 firme", precizeaza managerul de proiect Csibi Emre.
Incepand cu acest se inaugureaza si o sectiune intitulata "Urbanistica, Infrastructura, Autostrazi" in cadrul careia vor expune firme de proiectare si autoritati publice locale.
Dezvoltarea Aradului
In data de 13 martie ora 13.30, primarul municipiului Arad dl.Gheorghe Falca va face o prezentare a dezvoltarii orasului cu tema "Dezvoltarea orasului Arad - Infrastructura, Zone Industriale, Comerciale si Rezidentiale".
Incepand cu orele 14.00 vor avea loc intalniri de afaceri bilaterale intre firme din Ungaria ( 35 de firme), altele decat cele care expun in targ si firme din Romania.
Firmele participante la expozitie vor expune produse specifice din domeniul constructiilor: materiale de constructie, balustrade inox si aluminiu, scari interioare lemn si metal, scule, abrazivi, elemente de asamblare, usi apartamente, usi interioare din lemn, confectii metalice; panouri de gard bordurat; blocuri ceramice si de zidarie; utilaje pentru productie tamplarie; vopsele, zugraveli, finisaje; tehnica de piscina; sisteme constructii metalice de diferite tipuri; finantari; case inteligente; reviste si cataloage din domeniul constructiilor, etc.
Program de vizitare:
Joi, 13 martie: 10.00 – 18.00
Vineri, 14 martie: 10.00 – 18.00
Sambata, 15 martie: 10.00 – 18.00
Duminica, 16 martie: 9.00 – 16.00

A.P. - Adevarul

  • "Cum a putut sa-si cumpere vibrator o fetita de 12 ani?"

Mini-vibratoarele pot ajunge pe mana copiilor"Cum a reusit o fetita de 12 ani sa faca rost de un vibrator si sa-l foloseasca?" este intrebarea pe care si-o pun medicii si politistii aradeni, care nu s-au mai confruntat, pana ieri, cu un asemenea caz.
Scandalul a izbucnit dupa ce o fetita avand dureri abdominale a fost dusa joi seara de parinti la Spitalul Judetean Arad. 
"Am constatat cu stupoare ca in vagin era blocat un mini-vibrator", a declarat dr. Zeno Moldovan, medicul de garda. 
Cei de la sex-shopuri resping ideea ca un minor sa poata cumpara ceva din magazinele lor. 
"Nici nu pot intra aici. Daca am suspiciuni, le cer buletinul", spune Gabriel, vanzator la un sex-shop central din Arad.
"Daca l-a luat o persoana matura pentru un copil de 12 ani, atunci chiar e o problema" mai spune el. 
Gabriel mai spune ca nu exista vibratoare speciale pentru virgine. 
"Exista unele mici, gen breloc, pentru cadouri, si mai exista unele care pot fi folosite de virgine si care nu pot, neaparat, dezvirgina. Cel mai mic e cam de 7 centimetri", adauga tanarul. 
Alti specialisti pe care i-am consultat spun ca nu e deloc imposibil ca un copil sa cumpere el insusi obiecte interzise minorilor. 
Cel mai la indemana e printr-o comanda on-line, cu plata la primirea coletului la posta.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Sase blocuri din Arad asteapta sa le fie aprobata reabilitarea termica

Tot mai multe blocuri solicita izolatie termicaProblemele asociatiilor de proprietari, legate de termoficare, CET, alimentarea cu gaz au fost discutate ieri de viceprimarul Tiberiu Dekany cu reprezentantii ULALA. 
O tema principala a discutiilor a fost reabilitarea termica a locuintelor. 
"Aportul Consiliului Local la reabilitarea termica trebuie sa fie substantiala. Am discutat cu secretarul de stat Horia Eremia, fiindca avem trimise 6 dosare la Bucuresti din 2006 si 62 din anul 2007. Ministerul trebuie sa aloce fonduri sa acopere cheltuielile de expertizare, audit si proiectare pentru dosarele trimise. Pe baza unei H.G. din anul 2008 se aloca fonduri, insa numai pentru lucrarile in curs, unde Aradul nu se incadreaza" - a precizat viceprimarul Tiberiu Dekany.
In paralel, va realiza un proiect de hotarare de Consiliu Local Arad, fiindca si CLM trebuie sa suporte 33% din cheltuielile legate de izolarea termica a locuintelor. 
"A fost o intalnire foarte buna, in care am stabilit ce trebuie sa facem in perioada imediat urmatoare pentru ca si Aradul sa beneficieze de sprijinul financiar al Guvernului si al Consiliului Local. Incepand cu anul 2009 ar trebui ca fiecare imobil sa posede un certificat privind izolarea sa termica. Dar, dincolo de birocratie important este confortul aradenilor" – a subliniat domnul viceprimar Tiberiu Dekany. 

C.P. - Observator

  • Maghiarii ne ara pamantul

Maghiarii vin sa ne are pamantulTerenurile unei asociatii agricole de la Zimandu Nou sunt lucrate de fermierii din Ungaria.
Zimandu Nou - Reprezentantii unei asociatii agricole de la Zimandu Nou s- au decis sa apeleze la sprijinul fermierilor maghiari pentru a lucra pamantul.
Oamenii spun ca pretul cerut de unguri a fost cu mult mai mic decat pretentiile agricultorilor din judet. 
Trebuie spus ca si maghiarii sunt foarte multumiti de afacere.
"Lucrarea e rentabila pentru noi, pentru ca avem in Ungaria o ferma de animale, iar in schimbul lucrarilor prestate vom primi cereale", spune Ferenc Isztin, unul dintre fermierii veniti sa lucreze la Zimand.
Agricultorii maghiari au venit cu utilaje de prasit si arat dintre cele mai moderne. 
Vor ramane aici pana vor termina de semanat cele 1.000 de hectare ale asociatiei.
Pentru a veni in ajutorul celor doua parti, autoritatile din Romania si Ungaria au decis sa deschida, pentru cateva ore, la Varias, un punct provizoriu de trecere a frontierei.
Astfel, utilajele din Ungaria nu au mai trebuit sa parcurga cateva zeci de kilometri pana la cel mai apropiat punct de frontiera. 
Vama de la Varias se va deschide din nou cand maghiarii isi vor termina lucrul si vor pleca spre casa.

V.O & L.S. - Adevarul

  • Checheci, cartierul de dincolo de timp

Checheci - un cartier uitat de civilizatieChecheci este un cartier uitat de civilizatie. Timpul parca a atipit in cartier. 
In general, partea mai putin estetica, sa spunem asa, e legata, in principal, de cartierele marginase. 
In cazul de fata, Checheciul e un bun exemplu al "gaurii negre" din Arad, unde mizeria si mirosul greu domnesc peste intreg cartierul.
Privelistea care ni se iveste ne duce imediat cu gandul la o societate uitata de lume, care continua sa traiasca in alta era.
Totul din cauza ca s-au neglijat cartierele de la periferie. 
Tocmai pentru faptul ca nu consituie un punct "la vedere". Astfel, acestea se transforma, pe zi ce trece, in adevarate ghetouri.
Viata de ghetou
Unul din fetele negre si nevazute ale Aradului este cartierul Checheci. 
Oamenii de acolo traiesc lipsiti de civilizatie, cu propriile reguli.
Nu se stie inca, din ce motive, fondurile de reamenajare nu au ajuns si in cartierul cu pricina. 
In zona, asfaltul a devenit un lucru sfant, de domeniul inimaginabilului. 
Pamantul presat, plin de cratere se potriveste mai bine, parca se asorteaza cu imaginea Checheci-ului. 
Asta, pe vreme cu soare, dar daca stam sa ne gandim ce se intampla acolo cand ploua sau se topeste zapada (fenomen rar-intalnit in ultima perioada), parca ne si apuca groaza. 
De asemenea, casele celor din zona nu prea arata a locuinte. 
Constructiile fragile si neingrijite dau senzatia ca in viitorul apropiat se vor darama. 
Numarul mare de locuitori intr-o singura casa si aspectul acestora dau fiori fiecarui "turist" destul de curajos pentru a intra pe teritoriul lor.
Apa, bat-o vina
Ori de cate ori ploua, apa intra in casele oamenilor. 
Peretii sunt si acum umezi, mucegaiul isi duce linistit traiul pe peretii din case iar aerul aproape ca este irespirabil. 
Mirosul greu de mucegai si aerul umed din interior te indeamna sa iesi de urgenta afara. 
Un minut este prea mult, pentru un om obisnuit.
De asemenea, pe "strada principala din cartier", nu exista canalizare. 
Femeile care fac curatenie in gospodarie arunca apa folosita in strada, apa care nu se mai scurge. 
Balta, plina de lesie si urina, devine un spatiu de joaca ideal pentru copiii din cartier. 
Din acest motiv, nu de putine ori mamele au calcat pragurile spitalelor, cu copiii lor in brate, dar si din cauza neglijentei.
Ca in coviltire
Din acest motiv, unii si-au improvizat canalizari proprii in curtile lor, pentru a nu arunca apa "peste gard", cum fac altii. 
Acesta este cazul Floricai Moise, care si-a construit canalizare langa "grupul sanitar". Nici asa situatia nu e prea grozava, insa. 
Este mama unui copil mic, ce ar putea, in orice moment, sa cada in canalizarea din curte, plina cu apa murdara si peturi. 
Mai ales ca aceasta este acoperita cu bucati de cartoane si tigla cazuta de pe acoperisul casei.
Scoaterea mobilei in afara curtilor e un obicei comun printre randurile comunitatii de etnie roma, care populeaza Checheci-ul. 
Imaginea creata iti da senzatia de groapa de gunoi a Aradului. Mirosul care domina cartierul este, de asemenea, insuportabil. 
"Sunt femeie bolnava de TBC de ceva vreme si locuiesc in niste conditii ingrozitoare, total neadecvate pentru boala mea. Nu pot respira aer curat si nici nu pot sta cu geamul deschis. De afara imi intra mirosul de la apa cu lesie care nu se mai scurge iar in casa am mucegai si peretii sunt umezi", ne spune Ecaterina Bogdan, o localnica.
Oamenii locuiesc intr-un spatiu foarte mic, unde este frig si intuneric. 
Mirosul greu de mucegai si aerul umed iti taie respiratia aproape intr-o secunda. 
Unde mai pui si faptul ca nici tavane nu exista, ci se vede direct tabla de pe acoperis. 
Prin urmare, Cheche- ciul a devenit un cartier cu case pe post de coviltire.
Expunerea la pericol, ridicata
Imediat ce intri pe tronsonul dintre case, simti un miros ciudat. "Aroma" emanata vine de la materia prima, cu care se incalzesc locuitorii zonei Checheci.
Gospodaria tiganeasca in Checheci Neavand caldura furnizata de la sistemul de incalzire central, acestia ard, in fiecare zi, rumegus si uneori paie.
De asemenea, nici apa curenta nu au. 
Pompa din cartier este principala sursa de apa, dar si un punct de intalnire a celor care nu au nimic de facut si prefera sa stea de vorba, pe durata intregii zile, pentru ca abia noaptea "lucreaza".
In ultimul timp, cartierul a devenit o zona intens circulata. 
Din cauza lucrarilor din zona, pentru a evita craterele din asfalt de pe Calea "Aurel Vlaicu", soferii opteaza pentru ruta prin Checheci. 
Astfel, daca situatia este relativ acceptabila in timpul zilei, noaptea se complica treburile. Devine chiar periculoasa.
Daca nu esti cunoscut in randul celor din Checheci, atentie la buzunare si la orice alt obiect de valoare, inclusiv la masina. 
Majoritatea copiilor care alearga pe strazi, pot paraliza, in orice clipa, traficul. 
Detii, totusi un atu, daca esti sofer, ceea ce lipseste pietonilor. 
Cartierul, nefiind luminat, creaza oportunitatea romilor de a  lucra in liniste si pace... la buzunarele altora. 
Prin urmare, a fi pieton, noaptea, prin Checheci, este un sport extrem!
Plangeri la primarie
Localnicii Cartierului Checheci sunt, in majoritate, de etnie roma. Locuiesc in case fara siguranta, in mizerie si in anonimat. Neavand carti de identitate si acte de proprietate a terenului pe care locuiesc, mai nimeni nu ii baga in seama.
Principala lor problema o reprezinta lipsa canalizarii, care le produce numeroase nenorociri. In permanenta, apa aruncata de la porci sau rufele spalate, zace pe pamantul dintre case, care produce si inundatii, de fiecare data cand ploua.
Din acest motiv, acestia sustin sus si tare ca au fost de nenumarate ori la primarie, pentru a depune plangeri si a gasi o solutie in ceea ce priveste canalizarea. De atatea ori insa, problema lor nu a avut intaietate. "au venit, de cateva ori, cativa oameni de la primarie, s-au uitat cum stau lucrurile pe aici si au plecat, fara sa rezolve nimic. Suntem disperati, mai ales eu, care am copil mic si merg mai tot timpul cu el la spital, pentru ca se tot joaca in apa cu lesuri", sustine Florica Moise, o alta localnica a cartierului "european".
Problematicul unu la suta
Semnalele trase de locatarii zonei Checheci nu au fost neauzite de catre cei de la primarie. 
Desi ei considera ca autoritatile sunt dezinteresate, situatia nu se prezinta chiar dupa cum pare.
Primarul Aradului, Gheorghe Falca a promis ca dupa finalizarea proiectelor privind canalizarea, municipiul Arad va avea canalizare in proportie de 99%. 
La inceputul mandatului, canalizarea era realizata in proportie de 66% iar in prezent, acel 1% ramas este problematicul Checheci.
O alta problema o reprezinta faptul ca mai nimeni nu indrazneste sa "ia taurul de coarne"
Majoritatea locatarilor, fiind de etnie roma, sunt si dificili in comunicare. 
Alt aspect este ca multi dintre ei nici nu au carti de identitate sau acte de proprietate. 
Cateva case au fost ridicate ilegal, prin urmare sunt mai multi factori care contribuie la lipsa canalizarii.
Situatia nu se va imbunatati nici in viitor, pentru ca nu exista nici un proiect cu privire la canalizarea Checheciului. 
Nici de fonduri pentru asa ceva nu se dispune. 
Deocamdata, oamenii trebuie sa se multumeasca cu situatia exact asa cum este, cum a fost si va fi pentru inca o perioada buna de timp.

Elena Rusu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]