Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 7 octombrie 2008
Stirile TVA aici
  • BERD intra in prelungiri

Tronsonul UTA-Podgoria va fi finalizat doar la sfarsitul anuluiTronsonul UTA - Podgoria va fi finalizat doar la sfarsitul anului, cand Primaria va plati prima rata BERD.
Lucrarile BERD inainteaza greu. Daca la startul investitiei pe tronsonul UTA-Piata Podgoria (eveniment ce a avut loc pe 4 august), oficialii sustineau faptul ca lucrarile vor fi gata undeva la mijlocul lui octombrie, acum termenul a fost prelungit pana la finele anului iar un alt tronson va fi atacat doar la anul. In plus, cateva investitii aflate in proiectul BERD (ciuntit din strat, in conditiile in care prezentarile initiale vorbeau de faptul ca reabilitarea va ajunge pana la Gara Aradul Nou) au ramas pe dinafara sau nu se executa nici ele la timp. Reprezentantii Primariei sustin, insa, ferm ca „nu s-a schimbat nimic din proiectul initial”. Totusi, pista de biciclete a fost stearsa de pe lista investitiilor, iar liniile de tramvai inierbate din Vlaicu sunt si ele amenintate. Primarul a afirmat de curand faptul ca se ia in calcul inlocuirea gazonului din iarba naturala, care va fi extrem de greu de intretinut in lipsa utilajelor necesare, cu un gazon artificial. Varianta gazonul atrificial a aparut de curand, in urma unei vizite la Berlin, ca solutie viabila pentru un oras in plin proces de dezvoltare.
Singura veste buna e legata de faptul ca lucrarile la cele doua treceri peste liniile de tramvai de la Podgoria vor fi finalizate la sfarsitul saptamanii. Vestile rele sunt mai multe. In decembrie creditul BERD isi va face simtit efectul pentru ca atunci e scadenta prima rata, iar primaria pare decisa sa mai ia un credit, cel mai probabil tot de la BERD. pentru a duce lucrarea pana la Gara Aradul Nou.
Centrul, la anul
Vesti bune in ceea ce priveste proiectul BERD sunt greu de dat. Desi varianta optimista de finalizare a lucrarilor pe tronsonul UTA-Podgoria, lansata la inaugurarea lucrarilor aici, era octombrie, acum Primaria Arad sustine, prin vocea purtatorului de cuvant Corina Draghici, faptul ca „tramvaiul va circula pe tronsonul UTA-Podgoria-Micalaca pana la finele anului”. Urmatorul tronson din lucrarea BERD va fi atacat doar la anul si vizeaza liniile de tramvai din Piata Avram Iancu pana la Boul Rosu.
Singurele noutati pozitive vorbesc de faptul ca lucrarile la cele doua treceri peste liniile de tramvai de la Podgoria vor fi finalizate undeva la sfarsitul acestei saptamani.
Nici Primaria Arad nu are motive de bucurie in problema BERD, cu toate ca se poate mandri cu faptul ca pe BERD se lucreaza in mai multe zone: se toarna asfalt in Piata Avram Iancu, se fac marcaje pe centru, se scot liniile de tren la UTA, se pun borduri si se toarna asfalt spre gara etc. La finele anului, insa, primaria va trebui sa scoata din buzunar o prima suma consistenta si sa o verse bancii. Este vorba de o prima rata pentru plata imprumutului BERD, scadenta in decembrie.

A.B. - Jurnal aradean

  • Zi dedicata comemorarii victimelor Holocaustului

Si la Arad au avut loc actiuni dedicate comemorarii victimelor HolocaustuluiZiua de 6 octombrie, zi dedicata comemorarii victimelor Holocaustului in Romania a fost marcata in orasul nostru prin mai multe actiuni organizate de Comunitatea Evreilor din Arad, Complexul Muzeal Arad si Inspectoratul Scolar Judetean in colaborare cu Grupul Scolar „Francisc Neuman” Arad.
Astfel, ieri la Cimitirul Evreiesc din orasul nostru, in prezenta a numerosi oameni politici, a membrilor comunitatii evreiesti din Arad in frunte cu ing. Ionel Schlessinger a avut loc celebrarea victimelor Holocaustului din Romania. La eveniment au fost prezenti IPS Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, dr. Peter Hugel, directorul Complexului Muzeal Arad, Gheorghe Schwartz, profesor si scriitor aradean, membru al Comunitatii Evreiesti din oras. In cadrul acestei comemorari a fost rostita o rugaciune de catre rabinul Oscar Schwartz din Viena, venit la Arad special pentru acest eveniment si a fost subliniat aportul adus de comunitatea evreiasca la dezvoltarea culturala si economica a tarii si respectiv a orasului nostru.
Tot zilei de 6 octombrie, zi ce marcheaza inceputul oprimarii evreilor in tara noastra, i-a fost dedicata masa rotunda ce a avut loc ieri la Grupului Scolar „Francisc Neuman” din Arad, masa rotunda cu tema „Comunitatea evreiasca din Arad la inceputul secolului XX-lea”
La eveniment au fost prezenti: ing. Ionel Schlesinger – presedintele Comunitatii Evreiesti din Arad, dr. Simona Stiger – inspector specialitate la Inspectoratul Scolar Judetean Arad, Doina Stoica - directorul Grupului Scolar „Francisc Neuman” si Adelina Stoenescu din partea Complexului Muzeal Arad. 

C.L. - Glasul aradului

  • Locuitorii de pe Preparandiei cer mutarea tramvaielor, care le afecteaza locuintele!

Locuitorii de pe strada Preparandiei cer mutarea tramvaielor care le afecteaza locuinteleAradenii care locuiesc pe strada Preparandiei au ajuns la capatul rabdarii, pentru ca locuintele trepideaza de fiecare data cand tramvaiele trec prin zona. Peretii imobilelor prezinta crapaturi serioase, iar locatarii nu se pot odihni in voie, pentru ca transportul in comun incepe la primele ore ale diminetii. Situatia a fost sesizata de catre locuitori in nenumarate randuri, insa pana in prezent nu a fost luata nicio masura.
Locatarii din capatul strazii sunt foarte suparati si spun ca de vina sunt vatmanii, care nu respecta restrictiile de viteza, de 5 km/h. Proprietarii caselor afectate sustin ca peretii sunt crapati din cauza trepidatiilor.
Locuitorii de pe Preparandiei propun chiar si solutii radicale: desfiintarea sinelor de tramvai si mutarea acestora pe strada Dornei.
Problema este cu atat mai grava cu cat cele mai multe case de pe strada Preparandiei au fost declarate monumente istorice. Primaria a anuntat ca doreste sa investeasca fonduri importante pentru reabilitarea zonei, inclusa in centrul istoric, dar oamenii si-au pierdut increderea ca proiectul va fi finalizat curand.
Viorica Sovari: „La ora patru dimineata : « Trezirea ! »”
"Noi am facut de multe ori contestatii la adresa Primariei precum ca nu-si face cum trebuie treaba, ca ne-au promis ca ne repara strada, care arata groaznic. Insa ce ne deranjaza cel mai mult sunt tramvaiele, care ne distrug casele. Eu am renovat acum zece ani casa, de cand am cumparat-o, iar acum toata e crapata. Nu se poate asa ceva. E bataie de joc. Nimanui nu cred ca i-ar conveni aceasta situatie. Eu sunt dispusa sa mai fac o data contestatie pentru ca suntem si noi contribuabili ai orasului si asa cum altii au dreptul la liniste si la confort, asa avem si noi. Si domnul primar cred ca are liniste si sper ca nu l-am votat degeaba si prima data si acum. Cred ca nu cerem ceva iesit din comun, ci pur si simplu ceva firesc: liniste. Un om care nu se odihneste bine, nu mai e in stare de nimic a doua zi. Eu stau de foarte multi ani pe strada asta si pot sa va spun ca nu s-a investit niciodata pentru repararea ei. Tot timpul am avut parte numai de promisiuni. Pana si la periferie s-au reparat strazile, nu mai vorbim de centru. Nu cred ca mai exista in Arad asa o strada. Cand trece tramvaiul absolut tot ce am in vitrina: pahare, cesti, bibelouri, toate trepideaza si de multe ori si televizoarele fac niste dungi pe ecran. Nu mai pun faptul ca tot timpul vatmanii opresc la barul de vizavi, lasa usile deschise, coboara din tramvai si isi beau cafeluta linistiti. Si daca le face cineva observatie sa traga mai in fata, unde este statia de tramvai de fapt, ei nu iau in seama acest lucru si fac tot ce le convine.
Problema e destul de serioasa si de grava. Si alti vecini au facut plangeri, cum e familia Krista de langa mine. Nu mai zic de familiile cu copii. Mai e si familia Molnar, domnul Schmit, care tot a umblat pe la Primarie pentru rezolvarea acestui caz si multi alti vecini. Cand ne-au pus sinele de tramvai, am facut sesizari pe la Consiliul Popular si i-am rugat din suflet sa ne lase sa dormim. Acum ne-am mai obisnuit cu zgomotul, dar la inceput a fost ingrozitor. Eu am trimis in urma cu ceva timp o plangere la Primarie si am primit o scrisoare prin care mi se spunea ca este strada potrivita pentru statia de tramvai. Personal, cred ca strada nici macar nu e adecvata pentru tramvai, pentru ca este destul de ingusta. Plus ca de dimineata de la ora patru, calatorii care se strang in statii fac galagie. Pentru ca 80% din ei nu sunt educati, aici in zona fiind foarte multi rromi. Asa ca la ora patru dimineata : « Trezirea ! »"
Voiculita Lelea: „La fiecare bughiu, si sunt patru, mi se zguduie casa si podeaua”
"Le-au pus acolo restrictie de viteza, dar degeaba! Daca ar trece macar cu un pic de bun simt, sa nu faca raliu, pentru ca de multe ori asa de tare merg. Am mai facut odata sesizari si eu si vecinii si a fost o perioada cand se mai linistisera, dar acum iar au uitat si am zis sa le readucem aminte ca noi nu putem sa dormim. Eu l-am trimis pe baiat la CTP si a fost o perioada cand n-am mai avut probleme. Acum s-au stricat si macazurile si linia si deranjeaza, mai ales ca toate tramvaiele din Arad sunt dirijate de-aici. Nu se circula pe tronsonul intre UTA si Gara electrica pentru ca este inchis si atunci trec pe-aici. Dupa parerea mea cel mai indicat ar fi ca aceste tramvaie sa fie inlocuie cu autobuze. Noi am crezut ca atunci cand s-a facut tronsonul intre Biserica Sarbesca si Cimitirul Pomenirea am crezut ca vor continua si cu partea asta. Si asa s-a si spus, ca dupa ce termina acolo vor veni aici.
Dupa revolutie au venit sa stranga semnaturi pentru a se schimba linia de tramvai si sincera sa fiu nu am semnat pentu ca nu ma deranja atat de tare cum ma deranjeaza acum. Solutia cea mai buna ar fi sa puna autobuze sau daca nu sa schimbe cu totul linia de tramvai. La fiecare bughiu, si sunt patru, mi se zguduie casa si podeaua."

Dorina Barna: „Mie si capacele de la oale mi se zdruncina atunci cand vine tramvaiul in statie”
"Vatmanii ar trebui sa circule cu viteza mai mica. Mie si capacele de la oale mi se zdruncina atunci cand vine tramvaiul in statie. Probabil ca cea mai buna solutie ar fi sa se repare liniile ca sa se poata circula mai fin, pentru ca se circula tare cand vine tramvaiul. La mine in camera din fata, peretele este foarte tare crapat, dar acum, nu se mai observa asa tare pentru ca am zugravit. Nu puteam sa stau asa cu el. Dar numai ce-am renovat acum in primavara, am lipit cu chit si cu ce am stiut eu si acum deja e crapat iar. Nu stim ce sa mai facem !"

Observator

  • Week-end cu sauna, calculatoare si clubbing la Expo

In acest weekend la Expo Arad se vor desfasura Targul multimedia si Targul de fitness si infrumusetareAradenii vor avea parte de multe surprize placute 
Se anunta un sfarsit de saptamana incarcat la Expo Arad International. Aceasta pentru ca, in intervalul 10-12 octombrie, se vor desfasura doua targuri destinate publicului larg. Este vorba despre Targul multimedia si Targul de fitness si infrumusetare. Pe langa surprizele si tombolele zilnice pentru ultima seara, organizatorii au programat un show clubbing, cu participarea a opt DJ din tara, ce se anunta incendiar.
Surprize pentru doamne si domnisoare
Cele 32 de firme specializate care si-au anuntat participarea la targul de fitness si infrumusetare vor prezenta aparatura profesionala si produse cosmetice de ultima generatie. Reprezentantele sexului frumos se vor putea bucura de sedinte de masaj si de bronzat gratuite, prezentari ale scolii de coafura din Arad, demonstratii de karate, Tae-Bo interactiv sau aerobic. „Ne asteptam la o crestere a numarului de vizitatori, dat fiind faptul ca in acest an, expozantii vin cu produse cosmetice profesionale foarte noi, lansate in luna iunie, pentru ingrijirea parului si a pielii. De asemenea, aparatura de fitness si infrumusetare este de ultima generatie. Vor fi expuse aparate de bronzat, saune norvegiene si multe altele”, anunta Mihaela Crivat, director de program.
Multimedia - ultima generatie
Aradenii pasionati de inovatii in domeniu vor putea sa se delecteze la standurile targului multimedia unde organizatorii promit peste 30 de produse, in premiera pentru Arad si 19 in premiera pe tara. Este vorba despre produse lansate in Elvetia la sfarsitul lunii august. „Spatiul alocat targului din acest an este cu 100 de metri patrati mai mare fata de 2007 si sunt asteptate multe firme din Timisoara. Cel mai spectaculos produs va fi plasma cu o diagonala de 127 de centimetri, prima cu bluetooth incorporat din lume”, arata directorul de program Saszek Endre. Aradenii care vor trece pragul targului multimedia vor putea, sa beneficieze de lichidari de stocuri la mese TV si televizoare cu plasma la preturi senzationale.
Party time de final
Seara de clubbing exponential de duminica se doreste a fi un show de proportii. Dintre cei opt DJ din tara care si-au anuntat participarea, cel mai cunoscut va fi G.I.C. din Bucuresti. „Dupa manifestarea de acelasi gen care s–a desfasurat in luna februarie, evenimentul de duminica se doreste a fi mai spectaculoas. Desi spatiul de desfasurare este mai restrans, speram ca show-ul de lumini si surprizele vor aduna duminica seara, la ora 21, in spatele halei B a complexului Expo Arad International cat mai multi aradeni”, spune Sebastian Cojocaru.

Monica Tulcan - Glasul Aradului

  • Aradul muzical – 60 de ani din 118

Petru Sbarcea a dirijat orchestra filarmoniciiPrimul concert al stagiunii 2008-2009 s-a desfasurat sub semnul aniversarii a 60 de ani de la etatizarea Filarmonicii aradene. Termenul de “infiintare” ar trebui evitat pentru a nu minimaliza, sau, mai mult, sa fie pusa sub obroc efervescenta vietii muzicale aradene cu date certe din 1833, anul infiintarii Conservatorului (Conservatorium der Gesellschaft der Musikfreunde), pana la “casatoria” Filarmonicii cu “Statul” in 1948.
La data respectiva Filarmonica era deja in etate (58 de ani), avea o substantiala dota din partea Socitatii Culturale “Kolcsey”: gestatia (1881-83), nasterea (1890), iar zestrea propriu zisa, un Palat (1913) cu cea mai buna sala de concerte din sud-estul Europei (o spunea si marele tenor vienez Leo Szlezak acum 80 de ani), o trupa de 37 de instrumentisti si 30 de barbati in cor (conform unui raport din 1947 al Directorului Palatului Cultural), avea mobilerul necesar, instrumente, o monografie publicata in 1916 (de existenta careia putina lume stie) etc. 
Statul comunist, a toate acaparator, a fost foarte zgarcit de la bun inceput - vezi apostolatul din primii ani ai etatizarii al instrumentistilor si cel mult mai indelungat al coristilor, apoi “subventia” de 18% si penibilele eforturi de “autofinantare” a anilor 80, ca sa nu mai vorbim de frigul suportat pe scena de interpreti si de curajosii auditori, incotosmanati cu paltoane si fulare. 
Azi, Filarmonica este asubventionata de municipalitate, nicidecum de Stat, asa ca insasi titulatura importantei institutii este neadecvata, ea ar trebui sa se numeasca Orchestra municipala sau oraseneasca, precum in veacul al XIX-lea.
Concert in stagiunea 1933-34 al filarmonicii din AradDespre vernisajul expozitiei de documente si prezentarea de carte (Monografia Filarmonicii vol. I) nu putem scrie, pentru ca reprezentantul revistei presei locale “Virtual Arad” nu a fost invitat, desi a adus institutiei mari servicii, gazduind ani de zile un site special, absolut gratuit, facandu-i deci Filarmonicii economii apreciabile si publicand in aceleasi conditii cronicile manifestarilor sale de tot felul.
Cum la concertul propriu zis am fost totusi chemati, putem afirma ca a fost impresionant.
Orchestra dirijata de Petru Sbarcea a oferit o prima auditie a unei creatii a lui Bela Bartok, “Doua Portrete” op.5. 
Daca muzica se adreseaza in primul rand simtirii, ea se adreseaza totusi si ratiunii. Lucrarea bartokiana, prin felul cum a fost gandita de autor si prin talmacirea data de aradenii condusi de dirijorul clujean, a putut starni auditorilor meditatii asupra existentei insasi: totul e compus din bine si rau, orice lucru sau fenomen are in sine un pozitiv si un negativ. Tot asa, frumosul se valorizeaza prin comparatie cu uratul, lumina, prin contrast cu semiobscurul si intunericul. 
Muzica, ce reflecta in mare viata noastra interioara, lucreaza tot cu contraste de tot felul: de la diversitatea inaltimilor si duratelor, trecand prin cea dinamica si a tempourilor, la cea a culorilor timbrale, altfel nu ar fi un limbaj viu, accesibil, eficient.
Primirea calduroasa a lucrarii bartokiene de catre aradeni a demonstrat eficienta conlucrarii ansamblului cu experimentatul dirijor.
Ansamblul orchestral a impresionat apoi numerosul public cu “Concertul pentru pian si orchestra nr. 1 in re minor op. 15” de Johanners Brahms, avand-o ca solista pe Dana Borsan.
Solista Dana Borsan alaturi de ansamblul orchestral al Filarmonicii au impresionat numerosul public Solista, sefa a catedrei de pian a Conservatorului bucurestean (UNMB), cu un palmares bogat (900 de concerte si recitaluri in tara si alte sase state europene, o bogata discografie, inclusiv integrala concertelor de pian ale lui Mozart) a faurit, alaturi de orchestra, atmosfera incordata dar si grandoarea primei parti, aservind virtuozitatea intrinseca expresiei, cursivitatea, nelinistile si profunzimea partii mediane, luminozitatea generoasa, optimismul viguros al Rondo-ului final.
Petru Sbarcea, dirijor multilateral (simfonice si opera), purtator al unor importante distinctii romanesti si straine (Italia), a incheiat manifestarea cu “Simfonia I in Mi bemol major op 13” de George Enescu. Dirijorul si orchestra aradeana au realizat un discurs antrenant plin de culoare in prima miscare, o atmosfera de visare pasnica in cea lenta, patrunsa de pasiune arzatoare si duiosie si o desfasurare alerta, stimulatoare, in Final, realizand o varianta interpretativa expresiva, in care a pus sub semnul echilibrului abundenta tumultoasa, exuberanta debordanta ale acestei lucrari, incadrata de Robert Brussel “printre cele mai nobile opere ale scolii moderne”
La sfarsitul concertului, cand s-au oferit flori actualilor filarmonisti si, poate, amintirii celor ce au servit aici muzica in decursul celor 118 ani de existenta a institutiei, corul a intonat un impresionant “Multi ani”, sub conducerea (momentana) a Ghizelei Chirilovici. 
Asadar, inceputul manifestarilor aniversare a 60 de ani ai Filarmonicii de Stat par a fi sub semnul reusitei. Ramane ca dupa succederea altor actiuni de acest fel, fara pauza prea mare, conducerea institutiei sa pregateasca temeinic si serios aniversarea din 2010 a celor 120 (una suta douazeci) de ani de existenta ai Filarmonicii. Mai sunt doar doi ani pana atunci...

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]