Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 7 mai 2008
Stirile TVA aici
  • Turism comun pentru Bekes si Arad

Turism in Lunca MuresuluiUn proiect de promovare a turismului din cele doua judete si-a pus tinta pe vorbitorii de germana.
Proiect lansat de Fundatia Romano-Germana din Vladimirescu, ce va fi finantat de Uniunea Europeana in cadrul programului Phare CBC 2004, dedicat promovarii turismului in judetele transfrontaliere Arad si Bekes.
Proiectul aflat acum pe masa fundatiei este intitulat "Europa! Aradul si Bekes-ul te asteapta", iar ideea acestuia este de a aduce laolalta intreprinzatorii din turismul celor doua judete, de a-i determina sa se cunoasca, sa coopereze, sa-si preia reciproc bunele practici si sa se prezinte impreuna pe piata ofertei turistice.
La stabilirea strategiei de promovare s-a avut in vedere, drept grup tinta al campaniei de promovare, clientela europeana, in special din zona de limba germana.
12 oferte
In baza proiectului, s-au pus la punct nu mai putin de 19 pachete de programe de sejur turistic, fiecare sejur avand o parte desfasurata in judetul Arad si o alta in judetul Bekes.
12 din cele 19 proiecte au fost selectate pentru promovare, acestea fiind cele care pun in valoare cel mai bine oferta turistica a ambelor judete.
Ofertele sunt descrise si ilustrate in pliante si intr-un catalog, in timp ce pachetele de programe si lista firmelor de turism identificate in cele doua judete au fost lansate pe internet ( www.arad-bekes-turism.ro ), pagina fiind gandita in nu mai putin de patru limbi (romana, maghiara, germana si engleza).
Proiectul are un buget total de 125.000 euro, din care finantarea constituie 90 %, iar 10 % contributia proprie a partenerilor in proiect.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Istoria Aradului, printre crapaturi

Un balcon ce ar fi trebuit sa fie mandrie electronica«Dezvoltarea Aradului» – o sintagma pe care o auzim mai peste tot: pe strada, in gura politicienilor, in mass-media, in statistici de tot felul.
Ba chiar, in unele aspecte, si simtim acest lucru: drumuri, locuri de munca, constructie de locuinte.
Langa aceasta dezvoltare, avem Aradul nostru, cel de toate zilele.
Si, ca o carte de vizita mereu impresionanta, vechile cladiri ale orasului.
Cladiri ce, din pacate, fac cu greu fata sintagmei «Dezvoltarea Aradului»...
Brian, din Tara Galilor
Intamplarea a facut sa asist la vizita facuta de un galez in Romania, Brian. Acesta, reprezentant al unui ONG puternic, cu relatii inclusiv in Parlamentul Tarii Galilor, a ramas impresionat de ospitalitatea romanilor si de maiestuozitatea cladirilor.
Dupa vizita de la presedintele Consiliului Judetean, s-a oprit sa admire vitraliile din holul mare al Palatului Administrativ.
Simboluri ale lunilor, ale anotimpurilor, avandu-l pe batranul Cronos in prim-plan.
Vitralii foarte frumoase, pe langa care am trecut de atatea ori cu nepasare.
A trebuit sa vina un galez, sa stea cinci minute cu ochii mari, ca sa deschidem si noi ochii.
Cronos, cu simbolul sau, avea sa ne urmareasca mai multa vreme, de-a lungul acestui reportaj...
Cronos si necrutatoarea lui menghina
Nu toate cladirile vechi si frumoase au sansa de a adaposti institutii ale statului si, implicit, de a avea un aspect ingrijit.
Beneficiaza de aceasta sansa doar cateva cladiri, ici cladirea finantelor, colo cea care adaposteste Teatrul, in lucru e si cladirea Bibliotecii judetene si, fireste, bisericile.
In rest, doar initiativa privata, sporadica si insuficienta, mai incearca cate ceva.
La fiecare pas vedem atentionari, bariere, alaturi de mici urme de moloz, semne ale unui pericol civic si istoric.
O simpla privire de-a lungul peretelui, pana spre acoperis, ne arata ca tencuiala efectiv «curge» la vale, pe mai toate cladirile istorice.
Nici in interior lucrurile nu stau chiar foarte bine.
Sunt fresce vechi, interbelice, dar care se decojesc, sunt balcoane (exterioare si interioare) frumos «brodate», dar care dau senzatia ca vin spre parter, sunt balustrade interesant mestesuguite, dar acoperite de un strat gros de vopsea inestetica si de un si mai gros strat de nepasare.
Retrocedarile incurajeaza degradarea
Cladirile monumente istorice sunt protejate de legiO alta cauza care duce la degradarea cladirilor este valul masiv de retrocedari.
Fara a ne atinge de justetea retrocedarilor – in fond un principiu foarte sanatos, acela de a reda oamenilor averile abuziv confiscate – foarte multe cladiri vechi si-au (re)gasit fostii proprietari.
Majoritatea acestor fosti proprietari, aflati la varste venerabile, au dorit sa primeasca in natura imobilul confiscat, fara sa ia in calcul intretinerea acestuia.
Or, o reparatie capitala la un imobil cu trei etaje costa, nu gluma.
De altfel, foarte multe cladiri n-au mai «cunoscut» o reparatie capitala de 30 de ani sau chiar mai mult.
Din pacate, nici proprietarii nu (prea) pot fi obligati sa-si repare proprietatile.
Astfel ca raman cu ele, intr-o continua degradare, fara solutii.
Placutele cu «Monument Istoric»
Orasul e plin de ele. Sunt acele mici placute, de culoare maro, avand ca simbol doua patrate, unul asezat normal iar celalalt rasucit la 45s.
Ele, doar ele au ramas sa pazeasca, in felul lor, cladirile istorice.
Altfel, otelul si sticla vor navali peste noi, in vartejuri arhitecturale moderne, dar lipsite de expresivitate.
Cel mai bun exemplu? De cate ori trec pe langa cladirera Finantelor, trag cu coada ochiului la cladirea noua, construita in curte.
Ma minunez de bijuteria arhitectonica, dar in minte imi raman tot capurile de leu care troneaza pe frontispiciul cladirii vechi.
Niste lei vechi, prafuiti, stirbi pe ici, pe colo, dar mult mai expresivi...
Ce-i de facut?
Exista solutii pentru salvarea acestor cladiri?
Cea mai la indemana ar fi solutia fondurilor europene.
O solutie complexa, pentru ca trebuie realizat un parteneriat, cu implicarea proprietarilor.
In atare conditii, datorita existentei componentei «proprietate privata», proiectul trebuie intocmit cu foarte mare atentie, mai ales ca europenii s-au «fript» de nenumarate ori cu Romania, cu modurile ingenioase pe care romanii le gasesc pentru deturnarea fondurilor.
Ar mai fi mijloacele coercitive, o obligare a proprietarilor de a-si repara imobilele.
Un mijloc dificil, greu de pus in practica, ce ar atrage antipatie, astfel ca nu se incumeta.
***
Dincolo de mijloacele pe care le alegem, ceva trebuie facut.
Ar fi pacat sa ne trezim cu un oras dezvoltat, dar plin de crapaturi ale istoriei.
Ne-o spune Brian, ne-o spun atatia turisti care ne viziteaza.
Ne-o spune chiar si Cronos, de la inaltimea sa titanica.
Si, cu Cronos chiar ca nu-i de glumit...

Elena Rusu - Glasul aradului

  • Vatmanii s-au saturat de mizeria salariilor si a conditiilor de munca: urmeaza GREVA!

Vatmanii sunt nemultumiti de salarii si conditiile de muncaRepetam, primim destule sesizari din partea angajatilor CTP pentru ca sa intelegem ca aceasta companie chiar are probleme.
Toti calatorim cu mijloacele de transport in comun, constatand pe propria piele cat de bine si eficient merge treaba.
Am scris despre diverse probleme ale CTP, de la circulatia proasta, reclamata de calatori, la defectiunile tramvaielor, orarul de functionare dereglat, conditii de calatorie, la reclamatiile pe care insisi angajatii companiei le-au facut publice, tocmai pentru ca nu au gasit nicio cale de comunicare cu cei care conduc aceasta unitate.
Scrisoarea vatmanilor
Scrisoarea vine din partea Depoului de tramvaie si a fost trimisa in data de 30 aprilie 2008, data postei.
La noi a ajuns ieri, si, evident, i-am dat curs imediat.
Iat-o: "Vatmanii vor intra in greva.  La Compania de Transport Public, vatmanii vor intra in greva! Ne-am saturat de salariile astea, nu mai putem trai, avem familii cu copii, cum sa traim din salariul de mizerie de 750 RON??? Mai intai ( conform legii) vom asigura 30 la suta din circualtie, conform unui program pe zi-saptamana de lucru, asta inseamna un tramvai de fiecare linie 1,2,3,7,8,15, 16, 17,18 - va veni odata la o ora si jumatate, daca nu ni se acorda 50 la suta la salariul de incadrare, vom intra in greva pe termen nelimitat - ceea ce va paraliza orasul - pana vom fi multumiti de negocieri. Sa nu fim intelesi gresit. Nu avem nimic cu nimeni, nici cu conducerea noastra, nici cu altii, dar noi vrem doar atat: salarii mai mari cu 50 la suta. Nu e normal ca un vatman sa aiba atatea riscuri pentru un salariu de mizerie! Ce riscuri avem? Cred ca ar trebui ca populatia, calatorii sa le stie mai bine: vagoane murdare, reparatii de-a moaca, suntem injurati, mai nou si batuti si nu ne apara nimeni program insuportabil, fara dreptul la pauza de masa, de tigara, toaleta, etc. Sina de rulare arata cum arata, ni se pun restrictii de viteza, si cand ajungem la capat de linie, suntem trasi la raspundere atat de dispeceri cat si de calatori. Cum e posibil ca in zi de saptamana, o tura de linie 2 sa fie mai mica cu 10 minute decat una in week-end?! Traficul este asa cum este in tot orasul si la toate astea se adauga si faptul ca suntem prost platiti. N-am primit o prima de Pasti, nici macar salariul (avans) nu l-am luat cu trei zile mai repede.
Vom intra in GREVĂ, legal, si vom vedea daca oamenii din oras vor putea circula si cu altceva, in afara de tramvaie?! Cerem 50 la suta minim, la salariul de incadrare si vom relua circulatia. Daca s-ar imbunatati si conditiile, poate ca atat noi cat si calatorii vor fi mai mutumiti. Iar cineva ar trebui sa inteleaga: un Vatman nu se face intr-o zi, doua, iar cine face scoala si vede salariul si conditiile, pleaca de cum a venit! Suntem hotarati ca in saptamana 5-9 mai sa intram in greva. Va multumim pentru publicare".
Scrisoarea nu este semnata.
"N-avem nicio problema!"
Am luat, evident, in considerare, sesizarea, chiar daca nu este semnata si am contactat conducerea CTP.
Directorul tehnic Cuvineanu ne-a pasat din prima  spre directorul de exploatare Birau, care, la randu-i, a impins telefonul spre un alt sef, dar n-am inteles prea bine cine este, pentru ca s-a /ne-a repezit cu urmatoarea declaratie: "noi n-avem nicio treaba cu personalul de la sectia circulatie (va vine sa credeti?!), iar greva nu se face de pe-o zi pe alta. Trebuie sa se adreseze sindicatului, care, luand cunostinta de nenumultumirile salariatilor, intra in negocieri la nivel de conducere, si, daca situatia nu se rezolva, se va apela la ITM. Pe de alta parte, azi (n. red. ieri) suntem in data de 6 si iata, nu s-a tinut nicio greava. Noi n-avem nicio problema cu angajatii!"
Dimpotriva, primim numeroase reclamatii din partea calatorilor, dar si sesizari telefonice sau scrise din partea angajatilor acestei companii.
Am contactat liderul de sindicat al CTP Marinel Costut, cu privire la aceasta problema: "nu am fost sesizat personal de catre aceste persoane care au scris sesizarea catre presa; am avut numeroase dispute, pe baza legala, la nivel de conducere, privind modul in care se face salarizarea angajatilor, dar si a mea, personal, faptul ca nu se respecta contractul - cadru de munca, motiv pentru care suntem privati de numeroase drepturi salariale. Aspectele relatate in sesizarea de fata sunt reale. Evident, nu se pune in discutie greva, pentru ca este nevoie de un cadru legal de desfasurare, dar tot ceea ce s-a sesizat in scrisoare corespunde realitatii!"
***
Stimata conducere a CTP Arad, ostilitatea continua, afisata de fiecare data cand ati fost contactati de massmedia - nu aduce decat ostilitate din partea propriilor angajati (si apoi a publicului calator).
Oamenii nu au posibilitatea comunicarii la nivel de conducere, reclama mizeria salariilor, nedreptatile privind modul cum se face salarizarea, conditiile mizerabile de lucru, programul facut aiurea si multe altele.
Buba veche si infectata de la CTP a explodat.
Nu poti conduce multa vreme prin teroare, oamenii se revolta si va veti trezi cu o greva Reala, de toata rusinea.
Recunoasteti ca aveti probleme si discutati cu angajatii.
E mai grav atunci cand rufele murdare se spala in public!

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • 40 de ani de activitate

La Teatrul Ioan Slavici s-a sarbatorit ansamblul Doina MuresuluiSpectacol de muzica populara de zile mari pe scena teatrului Ioan Slavici!
Zeci de solisti si formatii au sarbatorit ansamblul popular DOINA MURESULUI, la implinirea a 40 de ani de activitate.
Prima formatie de dansatori din Arad a fost aniversata de Centrul cultural judetean si Casa de cultura a municipiului Arad, care au organizat spectacolul de gala ce a avut loc in week-end la Arad.
In urma cu 4 decenii, sub indrumarea lui Aurel Marin si Ioan Zahu, directorul Casei de cultura lua fiinta prima formatie de dansatori din Arad.
Purtator al folclorului autentic, ansamblul Doina Muresului si-a inscris numele pe afisele a sute de festivaluri nationale si internationale.
Multi solisti care au facut cariera si au cunoscut afirmarea datorita colaborarii cu ansamblul Doina Muresului, au fost prezenti la aniversare.
Ansamblul Doina Muresului si invitatii lor, Junii Podgoriei, ansamblul Zarandul, grupurile vocale Sanzienele si Lioara si formatiile de copii ale palatului copiilor si scolii generale 1 – cu totii au urcat  pe scena pentru a-i sarbatori pe membri ansamblului Doina Muresului.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • S-a aprins nocturna pe stadionul UTA

Nocturna de pe Stadionul UTA se afla in probe tehniceAstfel, aradenii curiosi au putut asista in premiera luni seara la aprinderea mult-doritei instalatii de 1.400 de lucsi.
In prezenta primarului Gheorghe Falca si a reprezentantilor firmei executante a lucrarilor, zeci de localnici au intrat pe gazonul legendarei arene pentru a imortaliza cu aparatele foto sau telefoanele mobile ineditul eveniment.
Testele vor continua si in zilele urmatoare pentru a se realiza un reglaj perfect, conform normelor in vigoare.
Edilul-sef a precizat ca isi doreste inaugurarea instalatiei de nocturna in mod oficial pe data de 15 mai cand se va juca finala Cupei Romaniei-faza judeteana intre echipele National Sebis si Unirea Santana, meci programat a incepe pe stadionul UTA de la ora 19.

Sorin Puscuta - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]