Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 6 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • Incepe reabilitarea pe DN7

Reabilitarea drumului national 7 va incepe in curandDesi initial lucrarile erau programate pentru 1 iunie, cel mai probabil investitia va demara pe 10 iunie.
Mai bine mai tarziu decat niciodata. 
Este vorba de demararea lucrarilor de reabilitare a drumului national 7, Arad-Deva, pe tronsonul aradean, care ar fi trebuit sa inceapa, conform ultimelor declaratii oficiale, pe 1 iunie.
Acum se vorbeste de demararea lucrarilor saptamana viitoare, mai exact in ziua de marti, 10 iunie, cu conditia ca alte probleme nu se intervina in sarcina constructorului. 
Ioan Balint, directorul Companiei Drumuri Nationale, filiala Arad, ne- a declarat faptul ca cel mai probabil lucrarile vor incepe marti, 10 iunie, iar odata cu acestea se vor institui restrictii pe DN7.
"Constructorul a primit suplimentare in municipiul Orastie si de aceea termenul a fost prelungit cu cateva zile. De cand firma va ataca tronsonul aradean, venind de la Zam spre Savarsin si apoi spre Nadlac, vom impune restrictii de circulatie pentru masinile de tonaj mare de la orele 7.00 pana la orele 19.00 si pauza de pranz la masinile mici", ne- a declarat managerul aradean.
Toata vara
Potrivit lui Ioan Balint, aradenii ar putea fi socati de faptul ca firma care executa lucrurile de reabilitare a drumului national lucreaza in forta si de calitate (este vorba de firma UMB Bacau). 
Un lucru e sigur la  acest capitol: ca reabilitarea DN7 pe tronsonul aradean de la Zam pana la Nadlac va dura toata vara, iar aceasta lucrare va aduce cu sine restrictii de circulatie pe toata aceasta perioada.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Ziua mediului

De Ziua Mondiala a Mediului concurentii si-au confectionat haine din deseuriZeci de copii din Arad doresc sa arate intregii lumi ca le pasa de mediul inconjurator. 
In ultimele zile, cei mai multi au fabricat imbracaminte, incaltaminte dar si obiecte de decor din materiale aruncate deja la cosul de gunoi. 
Cei mai multi copii sunt elevi ale mai multor scoli generale dar si licee din Arad care an de an se implica in activitati de proiectie a mediului. 
Si cum astazi 5 iunie este Ziua Mondiala  a Mediului, elevii au tinut sa expuna majoritatea obiectelor in cea mai reprezentativa cladire din Arad ... Primaria Arad. 
Tablouri colorate, statuete, obiecte de decor, imbracaminte si incaltaminte. 
Sunt doar cateva dintre exponatele realizate in totalitate din materiale reciclabile. 
Concursul organizat de Agentia de Protectie  a Mediului din Arad a reusit sa puna stimuleze imaginatia celor mici. 
Ce a iesit este lesne de inteles.  
Agentia de Protectie a Mediului din Arad organizeaza astfel de concurusi in fiecare an. 
Si asta pentru ca, educatia incepe inca din copilarie iar copii sunt cei mai receptivi la actiunile de ecologizare. 
Cu ajutorul unor sponsori generosi, toti participantii au primit diplome si premii.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Cod galben: furtuni si ploi torentiale

Atentionare de cod galben privind ploi si grindina in vestul tariiMeteorologii si hidrologii au trimis ieri atentionare de cod galben catre prefecturile mai multor judete din vestul, centrul si nordul tarii, care vor fi afectate de ploi torentiale si vant puternic.
Avertizarea este valabila pentru Alba, Arad, Brasov, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Suceava, Sibiu, Salaj, Satu-Mare si Timis.
In aceste regiuni vor fi ploi insemnate cantitativ, furtuni si intensificari ale vantului, pana diseara, la ora 23.00, cand va fi ridicata si avertizarea.
Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si vor fi conditii de grindina. 
Va ploua in averse ce pot avea caracter torential si frecvent vor fi furtuni si intensificari de scurta durata ale vantului. 
Institutul National de Hidrologie a avertizat ca se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cu efect de inundatii locale si cresteri de debite.
Potrivit specialistilor, sunt posibile depasiri ale cotelor de atentie pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Jiul Superior, Olt, Siret si Prut. 
Local, cantitatile de apa vor depasi 30-35 de litri pe metrul patrat, iar izolat se vor inregistra chiar 50 l/mp, in zonele de munte. 
In acest weekend, vremea se va mentine instabila, cu cer mai mult noros, averse si chiar grindina in toata tara. 
Maximele termice din urmatoarele trei zile se vor incadra intre 18 si 26 de grade Celsius, iar minimele - intre 5 si 15 grade C.

Livia Cimpoieriu - Evenimentul Zilei

  • Stenograma discutiei dintre judecatorul Lazar, arestat pentru luare de mita, si presupusul sau complice

Un nou caz de luare de mita sesizat de DNAInstanta suprema reda in motivarea arestarii judecatorului aradean Ioan Lazar si a complicelui acestuia pentru coruptie, faptul ca inainte ca magistratul sa primeasca mita, banii au fost verificati cu lampa de ultraviolete "pentru fals si mita" de vanzatoarea de la duty-free Jimbolia.
Asa cum ati putut citi in ziarul nostru de ieri, magistratul aradean Ioan Lazar, acuzat de luare de mita, ramane in arest dupa ce instanta suprema a respins ca nefondat recursul formulat de acesta impotriva admiterii propunerii de arestare preventiva formulata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Timisoara. 
Potrivit avocatului acestuia, Gheorghita Mateut (cel care este si avocatul primarului Gheorghe Falca, in procesul sau de luare de mita si abuz in serviciu), atat judecatorul cat si complicele sau, Marius Traian Sabau, urmeaza sa fie transferati in arest la Timisoara, unde procurorii DNA vor continua urmarirea penala.
Solutia judecatorilor instantei supreme este definitiva. 
Avocatii judecatorului din Arad, arestat sambata de instanta suprema, au invocat, in sustinerea recursului, mai multe nereguli care vizeaza atat competenta judecatorului care a admis propunerea de arestare cat si a procurorilor care au instrumentat cazul. 
Mateut a explicat, miercuri, in fata completului de noua judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), ca magistratul care a admis propunerea de arestare a judecatorului din Arad era incompatibil deoarece a fost acelasi judecator care a aprobat si ordinele de perchezitie. 
Avocatul a aratat instantei ca judecatorul trebuia sa se abtina si sa fie inlocuit cu un alt judecator pentru solutionarea propunerii de arestare. 
Ca urmare, avocatul le-a cerut celor noua magistrati sa admita recursul, sa caseze incheierea prin care s-a luat masura arestarii, trimiterea spre rejudecarea a propunerii de arestare si sa-i puna imediat in libertate clientul. 
Un alt motiv pentru care Mateut a solicitat punerea in libertate a fost acela ca nu s-a avut in vedere calitatea efectiva a judecatorului. 
Avocatul a explicat instantei ca Lazar nu a activat niciodata ca judecator intr-o curte de apel, desi avea rang de judecator de curte. 
Astfel, instanta care trebuia sa judece propunerea de arestare in cazul lui Lazar ar fi fost Curtea de Apel Timisoara. 
"Competenta dupa calitatea persoanei este data de instanta la care functioneaza persoana, iar el nu a functionat niciodata intr-o curte de apel", a conchis Mateut. 
In continuare, avocatul judecatorului a invocat o serie de aspecte nelegale pentru care, a explicat el, s-ar impune casarea totala a deciziei de arestare si punerea imediata in libertate a clientului sau.
Potrivit lui Mateut, sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu a dat avize distincte privind retinerea, perchezitia sau propunerea de arestare. 
Mateut a explicat ca CSM a dat "un aviz global" in ceea ce-l privea pe judecatorul Lazar si ca prin acest aviz s-au efectuat cele trei actiuni, respectiv, retinerea, perchezitia domiciliara si propunerea de arestare. 
Un alt motiv pentru care avocatul a cerut punerea in libertate a clientului sau a fost acela ca procurorii DNA din teritoriu nu ar fi avut competenta de instrumentare si ca aceasta atributie revenea procurorilor de la DNA Bucuresti. 
El a aratat ca, doarece magistratul avea rang de curte de apel, un judecator din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie era competent pentru a face propunerea de arestare preventiva a lui Lazar. Mai precis, un procuror de la DNA central.
In replica, procurorul DNA prezent la sedinta de judecata de miercuri a cerut respingerea motivelor invocate de avocatul lui Lazar ca fiind nefondate. 
Acesta a explicat ca procurorii DNA au calitatea unica si ca ei nu sunt delimitati in functie de teritoriu. 
Astfel, a explicat procurorul, anchetatorii care au instrumentat cazul judecatorului Lazar erau competenti din toate punctele de vedere si nu se impunea ca propunerea de arestare preventiva sa fie facuta de un procuror de la serviciul central al DNA. 
Din 18 mai, procurorii au inceput interceptarea convorbirilor telefonice, dar si a discutiilor in mediu ambiental.  
"Ulterior, la data de 22 mai 2008, denuntatorul, la cererea judecatorului Ioan Lazar, transmisa prin Traian Marius Sabau, i-a remis acestuia suma de 10.000 de euro, ocazie cu care inculpatul Traian Sabau Marius l-a determinat pe denuntator pentru a ascunde provenienta ilegala a acestei sume de bani, sa intocmeasca in fals, atat o conventie bilaterala prin care sa ateste in mod nereal ca suma respectiva ar reprezenta un avans pentru a-i aduce un autoturism din Germania, cat si sa ateste in mod nereal ca suma respectiva ar reprezenta un avans la aceasta conventie", se arata in sentinta. 
Insa, in urma perchezitiilor domiciliare, procurorii nu au gasit nici la judecator si nici la complice banii sau contractul, existenta lor fiind dovedita prin inregistrari. 
Apoi, cea de-a doua transa de bani, 15.000 de euro, a fost platita de denuntatorul Stefan Marina lui Traian Marius Sabau in 28 mai, la punctul de frontiera Jimbolia. 
Vanzatoarea de la duty-free-ul de la punctul de frontiera Jimbolia a declarat procurorilor ca a fost pusa de Traian Marius Sabau sa verifice bancnotele primite de la denuntator " pentru fals si mita" si sa-i schimbe bancnotele mici in altele mai mari. 
Procurorii au gasit in casa de marcat a magazinului doua bancnote care corespundeau cu cele date de denuntator, la prima transa. 
Magazinul a depus banii din ziua respectiva la banca, urmand ca procurorii sa verifice circuitul banilor dati cu titlul de mita. 
Avocatul Gheorghita Mateut va fi aparatorul inculpatilor In aceeasi dimineata, complicele i-a telefonat denuntatorului si i-a spus ca poate sa mearga sa-si vada solutia, denumita in convorbire "vopsea". 
Tot in 29 mai, procurorii au mai interceptat o convorbire telefonica intre judecator si complicele acestuia in care magistratul intreaba daca denuntatorul a vazut solutia favorabila si sugereaza "sa-si faca poza cu ea".
De altfel, limbajul folosit in convorbiri a fost calificat de procurori ca fiind specific lumii interlope.
Traian Marius Sabau: - Deci, procuro..procuroru’...Deci fii atent ce se intampla acum: aa...exista, si intre ei acolo, tot felu’ de smecherii, intelegi? Daca acela ti-a facut tie bine cazu’, el daca a...a respins cererea...nu mai poate sa faca nu stiu ce, intelegi? Ca judecatoru’ decide peste procuror, intelegi? eu teoretic, eu mare lucru, nu cred ca se mai poate intampla; da Stefi, atatea lucruri se pot intampla, de la azi pe maine fara sa vrei, ma intelegi? Eu n-am ...d-asta iti spun: nu te gandi ca iti iau banii sau ca eu fac..Nu eu fac cu ei, nu-mi trebuie mie, intelegi? Eu am incercat pe Nelu (judecator Ioan Lazar) sa-i spun: «Daca nu vine cu treizeci de mii, ce fac, Ca nu poate omu’ sa vina cu treizeci de mii» C-am vrut sa-i zic sa-mi deie...ca... poate dai douazeci ma intelegi? Sau..ma intelegi? Zic «Ce fac?» Zice «Nu discut, ma Marius! Nu discut!» Intelegi? «Nu discut!» Nici n-a vrut sa discute cu mine, daca vii cu douazeci sau cu douazeci si cinci sau cu acesta. «Nu discut! Treizeci de mii a dat? Intelegi?» Deci nu-i conceptia mea, nu-i gandirea mea, nu...ma intelegi?” - este una dintre convorbile telefonice dintre Traian Marius Sabau si denuntatorul Stefan Marina. Totodata, complicele judecatorului ii explica intr-o alta discutie denuntatorului ca este "un pic batut in cap" pentru ca nu intelege ca judecatorul Lazar nu-l poate ajuta si la instantele superioare, in alte cai de atac. In sentinta instantei supreme este redata si o convorbire dintre judecatorul Ioan Lazar si complicele acestuia Traian Marius Sabau. 
Lazar Ioan : De ce?
Sabau Traian Marius: Ca nu se aduna. Se aduna, da’ nu tot. 
LI
: Si se aduna intr-o saptamana? 
STM: Se aduna intr-o saptamana, daca nu delibereaza cum vrei tu. Imi pica si bateria...
LI: Da’ nu prea am voie sa ma duc doua saptamani...
STM Stiu ca n-ai voie, mai treb, ma macar pana marti, ca luni, ci cealalta parte, luni.
LI: Atunci punem, atunci punem.
STM: Io pana ... 
LI: Marti...”.Magistratii instantei supreme au decis arestarea celor doi "cu atat mai mult cu cat asemenea fapte savarsite de un judecator stirbesc credibilitatea intregului sistem juridic". In contextul cauzei, in ceea ce priveste pericolul concret pentru ordinea publica al lasarii in libertate a inculpatilor, acesta este dat de gravitatea faptelor comise de inculpati determinata de natura acestora, respectiv infractiuni de coruptie, calitatile inculpatilor, respectiv Lazar Ioan - avand functia de judecator de tribunal (cu grad profesional de judecator de curte de apel) care judeca cauze penale - constientizand consecintele unei asemenea fapte, aducand atingere prestigiului justitiei, totodata acesta avand si functia de prodecan la Facultatea de Drept din Arad, implicanu-se in procesul de formare a viitorilor juristi, iar inculpatul Sabau Traian Marius, om de afaceri, asa incat reactia publicului din comunitate, respectiv orasul Arad, poate fi semnificativa, creandu-se un sentiment de neincredere in actul de justitie. Contestatia judecatorului aradean Ioan Lazar fata de arestarea sa, pentru ca ar fi primit 25.000 de euro drept mita, s-a judecat miercuri, de catre un complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Contestatia a fost respinsa.Ioan Lazar, judecator la Tribunalul Arad - Sectia penala (cu grad profesional de judecator de curte de apel), alaturi de Traian Marius Sabau, este acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Timisoara pentru luare de mita. "Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in perioada 14 mai - 29 mai 2008, judecatorul Lazar Ioan, prin intermediul lui Sabau Marius Traian, a pretins suma de 30.000 de euro din care a primit 25.000 euro de la un denuntator, pentru ca, in calitate de presedinte al completului de judecata, sa pronunte o solutie favorabila denuntatorului, intr-un dosar penal care se afla la completul sau", preciza DNA intr-un comunicat. Dosarul, in care denuntatorul era cercetat pentru inselaciune cu file cec, fusese solutionat de Parchetul Tribunalului Arad cu neinceperea urmaririi penale. Ulterior, partea vatamata a facut plangere impotriva solutiei dispuse de Parchet, cauza fiind repartizata completului de judecata al carui presedinte era judecatorul Ioan Lazar. In 29 mai, judecatorul Ioan Lazar - magistrat cu grad de curte de apel - a dat o solutie favorabila denuntatorului, dupa ce, "in scopul primirii sumei de bani pretinse, acesta amanase in mai multe randuri pronuntarea solutiei", potrivit DNA. "La data de 30 mai, urmare a incuviintarii date de Consiliul Superior al Magistraturii, procurorii au dispus retinerea pe o durata de 24 de ore a inculpatului Lazar Ioan, la aceeasi data fiind retinut si inculpatul Sabau Traian Marius", se mai arata in comunicatul citat. Avocatii celor doi au declarat recurs, care va fi judecat de un complet de trei judecatori de la instanta suprema.
Ioan Lazar, judecator la Sectia Penala a Tribunalului Arad si profesor la o sectie din Satu- Mare a Universitatii "Vasile Goldis" din Arad, a fost retinut, vineri dupa-amiaza, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Judecatorul a fost ridicat de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Timis de la Filarmonica "Dinu Lipatti" din Satu-Mare, unde avea loc festivitatea de absolvire a promotiei din acest an a Facultatii de Drept, unde acesta preda drept civil. Traian Marius Sabau, presupusul complice al acestuia, a fost ridicat, vineri, de anchetatori in timp ce mergea la gradinita sa isi ia copilul, potrivit avocatului acestuia. Cei doi au fost adusi, in noaptea de vineri spre sambata, de la Arad la Bucuresti, fiind prezentati, sambata, de procurorii DNA in fata instantei supreme cu propunere de arestare preventiva. Sabau este administratorul mai multor firme si prieten de familie cu judecatorul Ioan Lazar.
Dupa o sedinta care a durat aproape sapte ore, magistratii instantei supreme au admis, sambata, propunerea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva pentru 29 de zile a judecatorului Ioan Lazar si a presupusului complice al acestuia.
Ultima ora: Transferati la Timisoara 
Judecatorul Ioan Lazar si presupusul complice al acestuia Sabau Traian Marius, au fost transferati ieri la Penitenciarul din Timisoara.  

Andrei Ando - Observator

  • Tinere talente

Tinere talente pe scena FilarmoniciiConcertul zilei de 2 iunie face parte dintr-o lunga serie de manifestari dedicate sperantelor muzicii interpretative. 
Initiatorul acestora, dr. Dorin Frandes, si l-a revendicat cu daruirea-i cunoscuta.
Primul care a urcat pe scena, a fost Stefan Simonca Oprita, ca cel mai tanar reprezentant al solistilor serii. 
Este proaspat elev al Liceului de Arta, studiind vioara cu profesorii Artemiu Simonca, Ana Halmagean si pianul cu prof. Ana Raita. 
Stefan ne-a prezentat cu dezinvoltura partea a III-a a "Concertului pentru vioara in si minor" op. 35 de Oskar Rieding, dand de la bun inceput un ton optimist serii de muzica, ne mai vorbind de aplauzele publicului, acordate cu entuziasm greu de descris.
Clarnetistul Dorinel Puia de la Liceul de Arta din Targu Mures, detinator al unor premii nationale si internationale (Ungaria, Italia), s-a prezentat cu "Concertul nr. 2 pentru clarinet si orchestra" de C. M. von Weber cu o siguranta si stapanire matura a resurselor instrumentului, resurse puse temeinic in serviciul expresiei, calitati intrevazute deja la prezenta sa anterioara pe scena aradeana.
Bernadette Puican din cl. A VI-a a Liceului de Arta aradean (clasa prof. Ana Halmagean) a reusit sa cucereasca pe cei prezenti cu partea I a Concertului pentru vioara in Re major K. 294a "Adelaide", dandu-ne impresia ca i se intrevede un ton instrumental propriu.
Maria Kerner din cl a X-a a Liceului de Arta din Pecs (Ungaria) la clasa prof. Zsuszana Szeledi, castigatoare a unor premii nationale si internationale (Concertino de la Praga), ne-a oferit un expresiv "Concertino pentru flaut si orchestra" de Cecile Chaminade.
Marian Daniel Farcas, elev al Liceului de Arta "Sabin Dragoi", clasa de fagot a prof. Gavril Lazoc, un tenace cuceritor al ierarhiilor din sfera concursurilor nationale, a relevant izbanzile sale de pana acum in stapanirea secretelor instrumentului sau cu prima parte a "Concertului in mi minor pentru fagot si orchestra de Antonio Vivaldi", caruia i-a imprimat vitalitate si prospetime.
Darius Tereu, fost elev al Colegiului "Ion Vidu" din Timisoara, al Liceului G. Enescu din Bucuresti, actualmente student al violoncelistului Marin Cazacu la Universitatea de Muzica, detinator al unor trofee nationale, a incheiat manifestarea alaturi de orchestra aradeana condusa de Dorin Frandes, cu "Concertul pentru violoncel si orchestra in la minor" op. 33 de Camile Saint Saens, creionand pasionalitatea, lirismul, gratiozitatea, patosul romantic, imprimat de autorul celebrei lucrari.
Putem afirma ca acel Concert al tinerelor talente, prin buna pregatire a solistilor, prin ingrijita sustinere a orchestrei, a fost unul de admirabila tinuta.  

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]