Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 6 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Aradul, primul pe mediu

Aradul a obtinut un loc de frunte in promovarea proiectelor de mediuJudetul Arad a depus cele mai multe proiecte pentru infiintarea si extinderea spatiilor verzi.
Greu de crezut, dar adevarat: Aradul a luat fata tuturor celorlalte judete in problema proiectelor depuse de curand pentru extinderea spatiilor verzi.
Potrivit Guvernului, la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) s- au centralizat "313 proiecte depuse de primariile din intreaga tara pentru infiintarea, extinderea si modernizarea spatiilor verzi", in baza programului initiat in 2007 pentru extinderii suprafetei spatiilor verzi.
Autoritatile locale au avut posibilitatea de a solicita fonduri nerambursabile de la Guvern, in scopul infiintarii de noi parcuri sau pentru extinderea si reabilitarea celor existente, iar, pana la data de 31 ianuarie, la minister au fost depuse pentru finantare proiecte ale autoritatilor din 40 de judete si din Bucuresti.
Potrivit Guvernului, "cele mai multe proiecte au fost depuse de primariile din judetul Arad (23), iar singurul judet fara nici un proiect depus este Valcea".
Pasul urmator este semnarea contractelor de finantare intre Administratia Fondului pentru Mediu si primariile ale caror proiecte au fost aprobate pentru finantare.
Pentru 2008, primariile care au depus proiecte viabile au la dispozitie  60 de milioane RON din Fondul pentru Mediu. 
Program se va desfasura pe o perioada de 10 ani.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Strandul Neptun - Nou prilej de "razboi" intre Popa si Falca

Strandul Neptun a devenit un adevarat santierLucrarile de amenajare de la strand au inceput de ieri
Consilierul Dorel Popa a sustinut in sedinta CLM de joi ca lucrarile de amenajare din incinta Strandului Neptun au inceput, desi (sustine acesta) nu exista autorizatia de construire, deoarece contractul intre Primaria Arad si firma care a castigat licitatia pentru executia lucrarii de modernizare nu a fost semnat.
"Din informatiile pe care le detin si de la persoanele cu care am discutat am inteles ca nu exista nici un contract semnat intre Primarie si firma care trebuie sa execute lucrarea".
"Asa stand lucrurile, vreau sa mi se raspunda daca pentru lucrarile de modernizare a bazei de agrement exista autorizatie de construire, PUD si alte avize necesare demararii proiectului?", a mentionat Dorel Popa. 
Directorul executiv al Primariei Arad, Razvan Popa, i-a oferit raspunsul imediat, declarand faptul ca: "nu cunosc exact ce se intampla la ora actuala la strand pentru ca nu ma ocup direct de aceasta problema, dar nu stiu sa se execute alte lucrari decat cele de amenajare a spatiilor verzi pentru care nu trebuie aviz de lucrare"
De cealalta parte, Gheorghe Falca, primarul orasului a declarat ca lucrarile care se executa acum la strand nu necesita autorizatie de construire, la fel ca organizarile de santier si ca aceste lucrari nu sunt ilegale. 
"Firma care a castigat licitatia pentru executarea lucrarilor a si inceput sa lucreze deoarece pentru lucrarile efectuate pana acum nu au nevoie de autorizatie de construire. Iar domnul Popa vad ca a inceput sa constate ca noi lucram in municipiu indiferent ca el voteaza intotdeauna impotriva proiectelor initiate de noi. Si-a inceput campania dar nu prin a arata in ce directie trebuie sa se mearga ci prin mizerii. Cu referire la strand, doresc ca firma care deja a demarat lucrarile sa le continue, sa faca cat mai mult posibil si cat mai repede pentru a le demonstra aradenilor si implicit lui ca proiectul merge inainte. Chiar daca sunt unii care nu doresc acest lucru, cum este el si doamna Rodica Borza", a declarat Gheorghe Falca, primarul municipiului.

Corina Timpa - Glasul Aradului

  • Cum ataci taxa auto

Taxa de inmatriculare a masinilor va fi inaintata in JustitieCa sa primiti inapoi taxa de prima inmatriculare, trebuie urmati obligatoriu doi pasi: plangerea la Administratia Financiara si apoi chemarea in judecata. Orice cetatean roman care a platit taxa de prima inmatriculare poate sa intenteze proces pentru a-si recupera banii. Drumul a fost deschis de decizia Sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul Tribunalului Arad, in urma careia firma Magura Impex a primit inapoi banii de pe taxa.
Cu toate acestea, cel putin cateva zeci de romani au esuat in aceasta incercare pentru ca nu au stiut care sunt etapele de urmat.
Primul pas este trimiterea la Administratia Financiara de pe raza locului de domiciliu a unei plangeri prealabile prin care se solicita restituirea taxei.
Cererea trebuie insotita de o copie a chitantei care atesta plata taxei auto. 
In termen de 30 de zile, Administratia Financiara este obligata, potrivit Codului Fiscal, sa raspunda daca este de acord sau nu cu cererea de restituire.
Daca nu ati primit niciun raspuns in termen de 30 de zile sau daca acesta este negativ, si de fiecare data este, puteti trece la pasul al doilea: chemarea in judecata a Administratiei Financiare, la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul tribunalului unde domiciliati. 
In cererea de chemare in judecata trebuie sa cereti anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitarii taxei de prima inmatriculare si obligarea Administratiei Finantelor Publice sa va restituie banii.
Atentie, insa: cererile de chemare in judecata a Administratiilor Finantelor Publice se depun doar la Sectiile Comerciale si de Contencios Administrativ si Fiscal! 
Numeroase persoane au depus cereri la Tribunalele Comerciale, dar cererile lor au fost respinse ca fiind gresit indreptate. 
Nu au avut castig de cauza nici cei care au chemat in judecata Administratiile Finantelor fara a depune plangerile prealabile, sarind deci peste pasul intai.
Cinci dosare pe rol la Cluj
La instantele clujene exista inregistrate cinci dosare de restituire a taxei auto. 
Printre acestea se afla si cel al Cameliei Tise, sotia fostului prefect de Cluj si fin al primarului Emil Boc, Alin Tise. 
Camelia Tise este notar public si a solicitat restituirea unei taxe de 5.500 de euro care fusese platita la inmatricularea unui Porsche Cayenne din anul 2005 ce a costat 34.000 de euro. 
"Masina apartine cabinetului notarial", ne-a declarat Alin Tise.
Din cele cinci dosare, doar in unul exista deja un verdict: clujeanul Nicodin Giurgiu a obtinut castig de cauza. 
Alte doua dosare ii privesc pe Ioan Trif din Turda, care a platit aproape 5.900 de lei, si pe Boglarka Kerekes din Cluj-Napoca, care solicita restituirea unei sume de 1.627 de euro. 
Ioan Trif a precizat ca a fost obligat sa plateasca taxa pentru a-si putea inmatricula un autoturism VW Passat din anul 2002.
"Am cerut sa anuleze taxa pentru ca acum suntem in Europa si nu mai putem sa platim astfel de taxe", a spus Trif.
RETETA
Pasii care trebuie urmati
1. Plangere la Administratia Financiara de la domiciliu, prin care se cere restituirea taxei. 
Cererea trebuie insotita de o copie a chitantei care atesta plata taxei auto. 
Daca n-ati primit raspuns in termen de 30 de zile sau daca acesta este nefavorabil, urmeaza pasul al doilea:
2. Chemarea in judecata a Administratiei Financiare, la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul tribunalului unde domiciliati. 
In cererea de chemare in judecata trebuie sa cereti anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitarii taxei de prima inmatriculare si obligarea Administratiei Finantelor Publice sa va restituie banii.

Mihai Soica - Evenimentul Zilei

  • Parcul "Eminescu", vandalizat de niste nemernici, peisaj dezolant pentru varstnici

Vandalizarea Parcului "Eminescu" de catre huliganiPrimavara isi face simtita prezenta mai repede de cat ne asteptam. 
Timpul frumos desmorteste parcurile si malul este luat cu asalt de oamenii care se bucura de fiecare raza calduta a soarelui. 
Luand la pas faleza pentru a vedea cu ce-i intampina anotimpul cald pe aradeni, nu poti sa nu apreciezi reamenajarea locurilor de joaca dedicate copiilor si cu strangere de inima te gandesti la huliganii care vor gasi un mod de a se distra in distrugerea noilor jucarii.
Din pacate nu doar aparatele din parcurile copiilor sunt vandalizate, ci tot ce se poate rupe, sparge si distrge de-a lungul falezei. 
Parcul "Eminescu", este unul dintre locurile foarte animate care intregesc peisajul malului Muresului. 
Chiar daca face parte dintr-un lung sir de parcuri, acesta are un specific mai aparte datorita oamenilor care opteza sa-si petreaca aici timpul liber.
Pentru multi dintre noi, parcul "Eminescu" este similar cu "parcul pensionarilor" si simpla mentionare a acestuia iti creeaza in minte imagini cu batranei care pentru a se relaxa au ales cateva partide de sah sau table.
Parca din totdeauna, pe parcursul verii, in inima frumosului cadru natural, mesele dedicate celebrului "sport al mintii" sunt pline de oameni pasionati, dar din pacate pe an ce trece acestea devin tot mai scumpe la vedere. 
Astazi peisajul arata dezolant, mesele sparte, scaunele rupte si pardoseala distrusa nu par a atrage in graba pe cei care altadata profitau de orice zi frumoasa pentru a incinge adevarate campionate de sah si table. 
Printre cei care pe vreme frumoasa iau cu asalt zilnic pasajul dedicat sportului mintii se sfla si varstnicii ce frecventeaza centrul de zi de pe strada Grigore Alexandrescu. 
Ei sunt cei care sufera cel mai mult din cauza disparitiei meselor si a scaunelor din parc si in acest sens au facut diverse sesizari pe la primarie dar nu s-au ales cu niciun raspuns scris si mai ales faptic.
Mircea Lupeiu are 66 de ani si este una dintre persoanele pe care le preocupa acest pavilion dedicat jocurilor. 
"Inainte erau 84 de scaune si 24 de mese, acum au mai ramas 34 de scaune si 20 de mese dintre care se pot folosi doar 4, restul toate sunt rupte si crapate. De doi, trei ani tot facem sesizari la primarie dar fara niciun rezultat. Au venit si le-au dus la reparat, dar nu le-au mai adus si inapoi." 
Dimitrie Linguraru este coleg cu Mircea la centrul de zi si de asemenea partener de sah, table si rummy, atat aici cat si in parc, drept urmare este si unul dintre cei suparati pentru vandalizarea acestuia. 
"Ar trebui sa puna mese cu cate patru scaune, dar care sa nu fie transmisibile, findca tentatia e mare, ele sunt de fonta si fonta este scumpa. Ar mai trebui sa monteze niste acoperaminte la mese, care sa ne apere atat de ploaie cat si de soare mai ales acuma ca au taiat copacii din jur, nu mai avem niciun pic de umbra, plus ca pardoseala este toata rupta." 
Fiindca primavara ne bate la usa si ar fi trist ca peisajul cu care ne-am obisnuit sa lipseasca din "parcul pensionarilor" am intrebat-o pe Corina Draghici, purtator de cuvant al primariei, ce are de gand consiliul local sa faca in acest sens, drept urmare ne-a raspuns : "Se vor lua masuri, vom inlocui mesele si scaunele distruse, iar pe cele distruse doar partial le vom repara. Asta se va intampla cat mai curand pe parcursul lunii februarie, astfel pana in martie cand afara deja se incalzeste, cetatenii sa le poata utiliza. Din pacate nu dispunem de paza permanenta a parcurilor pentru a evita distrugerea lor tot de catre cetateni. Aceasta este asigurata de gardienii publici si jandarmi, care organizeaza patrule si nu pot sta doar intr-un loc asigurand paza permanenta." 
Asadar iata raspunsul pentru cei care ii preocupa soarta pavilionului de sah, se va rezolva in curand... 
Deocamdata nici vremea nu permite incingerea unor partide in parc, dar este suficient de frumoasa pentru ca pensionarii sa profite si sa viziteze locul pentru a vedea schimbarile. 
Azi au fost doar priviri dezamagite, vom vedea daca lucrurile vor sta altfel luna viitoare...

Ana Maria Cantea - Observator

  • Aradul muzical – Muzica de opera in sala de concert

Concert cu muzica din opere la FilarmonicaLegatura dirijorului Petre Sbarcea cu muzica de opera e foarte stransa.
Intre 1957 – 1976 a fost dirijor la Opera din Cluj, iar in 1992 a fost numit director general al aceleiasi institutii, obtinand pe parcursul anilor Medalia "Mascagni", Diploma de onoare a "Societatii Mascagni", premiul pentru cel mai bun spectacol de opera prezentat in cadrul Festivalului George Enescu in 1991.
Programul serii (31.01) din sala mare a Palatului Cultural a cuprins numere corale si solistice din creatia operistica.
Orchestra a dat viata pentru inceput Interludiului, urmat de cunoscutul Mars nuptial, in care corul (dirijor Robert Daniel Radoias) acompaniat, a redat atmosfera solemna a momentului din  opera "Lohengrin" de Richard Wagner.
Vartejul voios al Corului taranilor din opera "Mireasa vanduta" de Bedrich Smetana, fervoarea corului "Ziti moviamo a vendetta" din actul I al operei "Rigoletto" de Verdi au smuls apoi aplauzele spectatorilor.
Voiosia, optimismul, senzatia de putere sanatoasa emanate de Corul vanatorilor din "Freischuetz" de Carl Maria von Weber, redate de corul barbatesc, acompaniat ca si in celelalte cazuri de orchestra, au fost receptate de auditori, desi la capitolul pronuntie, dictie, ar mai fi de lucrat, macar pana la recunoasterea limbii in care se canta.
Aceeasi formatie a subliniat entuziasmul, bucuria de a trai din "Ernani" de Verdi ("Evviva! ..beviam!").
Jocul timbrelor, barbati, femei, cor mixt, unitatea de expresie realizata de experienta dirijorului serii au creionat atmosfera festiva, maiestuoasa, plina de lumina a momentului intrarii oaspetilor  din actul al II-lea din "Tannhauser" de Wagner.
Speranta descatusarii, intrevederea luminii libertatii din imnul "Heil! Sei dem Tag" moment impresionant al unicei opere create de Ludwig van Beethoven, "Fidelio", precum si cea triumfala din finalul  "Flautului fermecat" al lui W.A.Mozart, au patruns si in sufletele auditorilor, care au rasplatit cu calduroase aplauze prestatia formatiilor Filarmonicii, aflate sub vraja baghetei lui Petre Sbarcea.
A doua parte a concertului a debutat cu celebrul cor al tiganilor din "Trubadurul" de Verdi ce a emanat expansivitate, incredere in succesul si seninatatea noii zile ce se afla la inceput, urmat de expresivul cor al exilatilor scotieni din opera "Macbeth" a lui Giuseppe Verdi, mai putin cunoscut, care a reusit sa impresioneze pe cei prezenti prin finetea nuantelor si contraste expressive.
Nu mai putin atragator a fost "Gerusalem", corul pelerinilor din "Lombarzii" a aceluiasi Verdi, ce exprima profunda credinta si hotararea de de ajunge stapani pe Locurile Sfinte.
Cantonati in lumea sonora verdiana, auditorii au fost cuceriti de veselia corului din actul I al "Traviatei" , "Si ridesta in ciel l’aurora", urmat mai apoi de cantecul tigancilor "Noi siamo zingarelle" redat cu finete, dar si pasiune de formatia feminina.
Culminatia a fost atinsa cu celebrul "Brindisi" cand trebuie sa amintim si prestatia solistilor momentului: soprana Camelia Clavac, insotita de tenorul aradean Iosif Ovidiu Ciucurita.
Soprana, care este pentru a doua oara ospetele Aradului, a cucerit pe aradeni cu solo-ul complex al Violetei "Di quell ´amor", demonstrand odata in plus o buna stapanire a minunatului instrument cu care este dotata de natura, vocea bine intruita, expresiva, secondata fiind tot de I.O.Ciucurita.
Solista a cucerit caldele aplauze ale aradenilor si cu aria Reginei Noptii din "Flautul fermecat" de W.A.Mozart, ca si cu redarea trairilor complexe ale Luciei di Lammermoor din opera omonima a lui Gaetano Donizetti, sau pasionalitatea iubirii pure, inocente, a Gildei din "Rigoletto" de Verdi.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
Concertul de joi, 07.02.08 Dirijat de Vlad Conta, avandu-i ca solisti pe
Marijn Simons si Karina Sabac (Olanda) va cuprinde:
- Robert Schumann – Concertul pentru pian si orchestra in la minor op. 54
- Marijn Simons – "Secret Notes" – Concert pentru vioara si orchestra
- Ludwig van Beethoven – Simfonia a V-a in do minor op. 67


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]