Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 5 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Din vechea spre noua Catedrala

Astazi Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a fost si la Catedrala VecheNoua Catedrala a Aradului va fi, de duminica, prima Catedrala din Romania, tarnosita dupa Revolutie.
Dupa ce, joi seara, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romniei, a fost asteptat la Aeroportul din Timisoara de P.S. dr. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, si oficialitati ale judetului, la Sagu un grup de credinciosi cu parpori in motive nationale, corul si preotul paroh Stefan Dorin i-au iesit in drum, iar, la resedinta Episcopiei, studenti si profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa l-au intampinat cu minunate cantari, astazi, la Catedrala Veche, s-a desfasurat primirea P.F. Daniel, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Tronului Cezareei Capadociei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
De dimineata, in fata vechii Catedrale, cu hramul „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul”, s-a adunat o multime impresionanta de credinciosi. Dupa ora 10, clopotele au dat de stire de sosirea Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane iar inati ierarhi si preoti i-au iesit in intampinare, in poarta sfantului locas.
Pe imnul arhieresc, cantat de studentii, seminaristi si credinciosi, Preafericitul Painte Patriarh a fost condus printr-un cordon, format din fete bisericesti, spre Sfantul Altar. A urmat un „Te Deum” oficiat de P.F. Daniel, Patriarhul Romaniei, impreuna cu un ales sobor de episcopi, preoti si diaconi.
In finalul slujbei de multumire lui Dumnezeu, Intaistatatorul Eparhiei Aradului, P.S. dr. Timotei Seviciu, Episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, a rostit un cuvant de beneventare.
Prea Sfintia Sa a aratat ca Aradul „este in zile de sarbatoare” pentru ca „vine in mijlocul nostru insusi Patriarhul tarii” si „descinde tocmai pentru tarnosirea primei Catedrale a Eparhiei”, eparhie care cuprinde doua judete - Arad si Hunedoara - cu peste 500 de preoti in mai bine de 500 de parohii si 300 filii.
P.S. Episcop Timotei a subliniat ca vizita Patriarhului Romaniei incepe de la Catedrala veche, care a slujit ca biserica a episcopilor vreme de aproximativ 150 de ani, si se urmeaza o cale fireasca de la biserica veche, la biserica noua.
Raspunzand intampinarii facute, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a multumit lui Dumezeu „pentru aceste clipe binecuvantate” - „Aceasta vizita este una pasorala legata de marele eveniment, tarnosirea primei Catedrale din tara dupa 1989” -, a felicitat Episcopia si credinciosii pentru jertfelnicia de care au dat dovada, a vorbit despre credinta (facand comparatii cu SUA si Canada, unde, din lipsa de credinciosi, se vand biserici, pe cand la noi, ca un semn de la Dumnezeu, se construiesc biserici), a adus cuvenitul multam pentru primirile facute si, in final, a daruit Catedralei Vechi o icoana a Sfantului Dionisie Exiguul, o cruce de binecuvantare si Liturghierul in editia jubiliara a Sfantului Sinod.
Vizita pastorala a P.F. Daniel, Patriarhul Romaniei a continuat la Univesitatea „Aurel Vlaicu”, unde Preasfintitului Parinte Daniel i s-a conferit inaltul titlu de Doctor Honoris Causa, la Manastirea Arad-Gai, unde Patriarhul s-a interesat de noua biserica in constructie si in parohia Arad-Bujac, unde Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a sfintit complexul parohial, a inaugurat Centrul cultural al parohiei si a oferit daruri, in ajun de Sf. Nicolae, copiilor din centrul HIV Arad-Bujac.

Tarnosirea noii Catedrale
Maine, P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu un ales sobor de inalti ierahi, va savarsi tarnosirea noii Catedrale a Aradului cu hramul „Sfanta Treime”. Programul, care incepe la ora 9, va cuprinde: Primirea Preafericitului Parinte Patriarh in fata Catedralei; Tarnosirea Catedralei; Rugaciunea de sfintie a raclei cu moastele Sf. Ioan Gura de Aur; Sfanta Liturghie; Atribuirea titlului de „Cetatean de Onoare” al municipiului Arad P. F. Daniel, Patriarhul Romaniei.

V. F. - Jurnal aradean

  • „Suntem aproape in pragul falimentului, valoarea patrimoniala a celor doua CET-uri apropiindu-se de valoarea datoriilor pe care le avem”

Interviu cu Cornel Secianschi - noul director al CETInterviu cu Cornel Secianschi, directorul CET

- Cum va simtiti ca proaspat director al CET-ului?
- Sincer sa va spun, putin dezamagit de situatia pe care am gasit-o aici. Am gasit o situatie conflictuala, o situatie financiara dificila, o datorie exagerat de mare, aproximativ 700 de miliarde, pe care o avem la furnizori. In plus, avem si datorii de 200 de miliarde la doua banci. La momentul acesta pot sa va spun ca suntem aproape in pragul falimentului, valoarea patrimoniala a celor doua CET-uri se apropie de valoarea datoriilor pe care le avem. Conditiile pe care le-am gasit aici m-au dezamagit profund, existau conflicte de interese in cadrul acestei societati pe care sper ca in decurs de maxim un an sa le pun la punct si sa realizam o echipa omogena astfel incat sa rezolvam toate problemele pentru consumatorii de energie termica din municipiul Arad.

- Cum doriti sa remediati problemele pe care spuneati ca le are la ora actuala CET-ul?
- Am un plan de afaceri pe care l-am prezentat si Consiliului de Administratie si a Adunarii Generale a Actionarilor precum si membrilor de sindicat. Exista doua probleme care trebuie neaparat rezolvate. In primul rand, problema achizitiilor nefondate care s-au facut de-a lungul timpului, care, daca stau sa ma gandesc la valoarea in bani a tuturor achizitiilor din magazii, ma sperie. Acestea au fost aduse pe niste criterii care nu trebuie eu sa le comentez, sunt altii care trebuie sa le analizeze, dar eu merg pe principiul reducerii costurilor si modernizarea uneia dintre cele doua centrale. La momentul de fata, specialisti ai BERD-ului efectueaza un studiu in cadrul societatii noastre si, in urma analizei lor, speram ca, prin ajutorul BERD-ului sa avem posibilitatea sa modernizam una din cele doua centrale, astfel incat pretul la energia termica si electrica sa fie competitiv pe piata de capital.

- In cat timp credeti ca veti reusi sa realizati proiectele de reabilitare a acestei societati?
- In primul rand, o sa incepem printr-o restructurare a personalului pentru ca, la ora actuala, in organigrama sunt cuprinsi aproximativ 936 de angajati si, dupa parerea mea, la volumul vanzarilor noastre de energie termica si electrica nu se justifica acest numar. Urmeaza ca in prima perioada, aproximativ 136 de persoane sa fie disponibilizate, bineinteles, cu salarii compensatorii, conform CCM-ului. Vom merge pe principiul celor care au conditii de pensionare, au acte de indisciplina si la cerere. Etapa urmatoare este de modernizare a celor doua CET-uri, de aceea numarul personalului se va reduce, deoarece avem nevoie de eficienta si productivitate in munca, sa avem o tinta bine stabilita de la inceput pentru anul 2009. Acest lucru nu il putem realiza decat printr-o analiza a gigacaloriei pe numarul de personal si a kilowatului pe numarul de personal. De asemenea, vreau sa precizez ca am schimbat in totalitate conducerea societatii, am pornit cu o echipa noua, cu care speram sa rezolvam toate problemele dificile pe care le-am intalnit in aceasta societate si sa devenim competitivi pe piata.

- Ce planuri aveti, in ceea ce priveste CET-ul, pentru urmatoarea perioada?
- In urmatoarea perioada, 2009-2010, dupa parerea mea, este vital sa intram intr-un parteneriat cu o societate cu capital strain, astfel incat sa putem moderniza CET-ul acesta pe lignit si sa producem energie la un pret cat mai competitiv pe piata. Avem cateva societati care sunt interesate in a investi in aceasta societate. Urmeaza ca cei de la Consiliul Local sa hotarasca prioritatile acestei societati, bineinteles, la propunerea noastra. Vreau neaparat ca ambele centrale sa fie functionale, indiferent de situatie si, care are pretul cel mai bun sa furnizeze energie termica municipiului Arad, iar cealalta sa iasa pe piata si sa functioneze in condensatie, pentru ca este un necesar mare de energie electrica, Aradul fiind, din punct de vedere geografic, situat intr-o zona extraordinara, cu potential. Tot in programul meu de perspectiva este si livrarea de energie electrica tuturor celor care apartin de Primaria Municipiului Arad, Consiliul Local si Consiliul Judetean. Pentru a fi competitivi pe piata trebuie sa reglam pretul energiei termice cu cel al energiei electrice si, de aceea, noi trebuie sa luptam cu Autoritatea Nationala pentru a primi un pret cat mai bun la energia electrica si pentru a putea cumva sa compensam la energia termica. Dorim, in perspectiva si sa promovam in viitorul Guvern o hotarare in ceea ce priveste adunarea subventiior care se dau, recunoasterea pretului nostru si acordarea de subventii celor nevoiasi.

- La ce surprize sa ne asteptam pentru aceasta iarna?
- Aradenii trebuie sa fie constienti ca si atunci cand am fost director la SC Electrica mi-am asumat intotdeauna raspunderea in acordarea energiei electrice si, sper ca si aici sa avem continuitate in asigurarea energiei termice. Suntem pregatiti sa trecem iarna aceasta fara niciun fel de probleme, dat fiind faptul ca stocul de carbune pentru trecerea iernii este asigurat, mai putin datoriile la cei din Targu-Jiu, care sunt furnizorii nostri de materiale. In aceasta luna urmeaza sa avem o intalnire cu cei de la Oltenia pentru a esalona putin datoriile pe care le avem si sa vedem daca reusim sa ajungem si la o intelegere astfel incat sa nu avem probleme. In urma studiului BERD va reiesi pe ce combustibil e rentabil sa functionam, mai ales ca, din 2013 vor exista niste reguli de folosire a combustibilului, sa nu afecteze mediul, si trebuie sa ne gandim deja la aceasta chestiune si sa hotaram daca vom folosi in continuare acelasi tip de combustibil sau il vom schimba.

Corina Hutan - Observator

  • Aradenii au epuizat ofertele pentru petrecerea de Revelion - A inceput numaratoarea inversa, pana la finele anului

Au inceput pregatirile pentru RevelionAm intrat in luna cadourilor iar sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi. Febra cumparaturilor, feeria de culori si podoabe de Craciun, oferta de turism si gandul la mesele imbelsugate, prevestesc petrecerea de Revelion. Localurile de petrecere a sarbatorilor sunt deja in mare parte ocupate, semn ca aradenii s-au gandit din timp la distratie, concediu si timp liber petrecut cu cei dragi, facand abstractie pe cat posibil de controversata criza economica care, si-a pus amprenta in buzunarele multora. Bogata oferta de localuri de lux, variatele posibilitati de delectare si petrecere si diversele locatii cu preturi dupa posibilitati sunt majoritatea epuizate, aradenilor ramanandu-le timp pentru gasirea toaletelor potrivite si pentru detaliile care de multe ori fac diferenta.

Concurenta se intrece in oferte
Pentru a avea parte de cat mai multa clientela, administratorii locatiilor de lux au venit pe piata cu servicii ademenitoare, cu posibilitati de vizitare a obiectivelor turistice din zona, cu invitati atent selectionati, cu promotii si chiar gratuitati. Pentru a scapa de concurenta si pentru a acapara cat mai multi interesati, unii dintre patronii de localuri s-au remarcat prin oferirea de reduceri si pachetele promotionale, oferte neobisnuite in unele cazuri. Administratorii locatiilor cu pret ridicat au recurs nu doar la promotii, reduceri pentru cazare indelungata si gratuitati pentru copii dar si posibilitatea de a achita un avans la rezervare, ca mai apoi in decursul lunii decembrie sa fie achitat restul sumei. „Camerele au acelasi pret ca si pana acum insa, in functie de cate zile aleg clientii sa ramana facem reduceri, pentru a impulsiona clientela sa petreaca cat mai mult timp in locatia pusa la dispozitie de noi. Camerele pentru o singura persoana sunt 100 de lei, cu mic dejun inclus iar cele de doua persoane 140 de lei. In cazul in care se inchiriaza pentru mai mult timp, desigur, facem reduceri“, declara Pop Diana, patroana unei pensiuni mici din Arad. Pensiunile aradene si din judet organizeaza atat petreceri in cadru restrans, pentru familii sau grupuri de prieteni, cat si petreceri, mese festive acompaniate de lautari, cantareti de muzica populara, artisti de muzica usoara si dj. „Pretul camerelor este acelasi ca si in cealalta perioada a anului. In seara de Revelion am pus la dispozitie un meniu care costa 250 de lei de persoana insa include specialitati si mancaruri deosebite, astfel incat sa satisfacem o gama larga de gusturi. Vom avea o gustare rece, salate, fructe, coktail-uri spectaculoase, salau umplut, curcan si garnituri delicioase. Am invitat artisti muzicali care sa placa cat mai multor ascultori. Dj Nicola si Pitju“, spune Nicoleta Budau, receptionera la unul dintre bine cotatele hoteluri aradene. Cu toate ca pretul unora dintre locatii nu sunt tocmai reduse, aradenii nu s-au dat in laturi de la rezervarea din timp, unii fiind preocupati de mai bine de trei luni de petrecerea intr-un mediu ambiant a noptii de Revelion. „In hotelul nostru nu mai exista nici un loc liber pentru seara de Revelion, fiind ocupat deja de mai bine de o luna de zile. Clientii nostri fideli s-au gandit sa rezerve din timp, astfel ca in aceasta perioada nu mai facem rezervari“, adauga aceasta.

Meniuri excentrice, preturi picante
Pentru cei excentrici oferta este de asemenea bogata insa, foarte costisitoare ca pret. Unii adimistratori de restaurante si hoteluri de lux se intrec in oferirea de servicii complete, organizeaza petreceri tematice si scurte excursii, fac reduceri la cluburile de bowling si la preturile de cazare pentru cei mici. Una dintre ofertele excentrice insa inaccesibile ca pret pentru multi, cuprinde: Cocktailuri din anii 80 (whisky, vodca, martini, crema de whisky, Dubonnet), canapeuri din tuile de parmezan si creveti cu sos de raci, canapeuri din cartofi chips cu pasta de branza mucegaita si nuca, canapeuri din cartofi chips si somon fume, mini grisine cu prosciuto, tortilla cu guacamole al tonno, Assiete de rata, Supreme din piept de rata cu escalop de ficat de rata, jeleu de piersica, clatite americane, sos de merisoare. Cupa de sampanie servita afara in fata artificiilor, piramida de sampanie si sabrare.
Biban de mare pe pat de ardei gras servit cu calamari si Chorizo si sos Maltez, File Mignon cu cartofi, spanac sotat cu usturoi, perle de ceapa, reductie de Merlot cu ciocolata amara, Meringue italian pe cocktail de fructe de padure cu sampanie. Pentru unii, sfarsitul de an este o desfatare culinara si un prilej in care pot pofti la orice, marcand astfel trecerea unui an de munca, de realizari si impliniri. „Rezervarile la hotelul si restaurantul nostru s-au epuizat deja de o lunga perioada, obisnuind clientii cu aceeasi servire impecabila ca in fiecare an. In noaptea de Revelion pretul unui meniu este de 300 de lei iar ca invitati avem o formatie de muzica usoara locala, intitulata „Daniel's Band“. Cu siguranta clientela se va simti bine ca in fiecare an“, spune Daniel Bontea , sef de sala la unul dintre restaurantele aradene.
Indiferent daca au avut un an cu realizari sau cu esecuri, cu bucurii sau tristeti, aradenii stiu sa se distreze, sa chefuiasca si nu ezita sa cinsteasca cum se cuvine venirea unui an nou. Preturile si serviciile, ca peste tot, sunt dupa fire si dupa posibilitatile banesti. Chiar daca si-au masurat buzunarele si au triat ofertele, aradenii, bine-dispusi si cu sperante de mai bine cu siguranta vor trai din plin feeria noptilor de sarbatoare.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Lunca, populata de castori

In Parcul Natural Lunca Muresului au fost gasite adaposturi de castoriConducerea Parcului Natural Lunca Muresului confirma reaparitia animalelor disparute in 1829.
Cu prilejul unei „expeditii” la care au participat doi membri ai administratiei Parcului Natural Lunca Muresului si doi reprezentanti ai centrului de cercetare din cadrul ICAS Brasov au fost identificate cateva habitate probabile ale castorilor, rosaturi si chiar un adapost parasit. Specialistii care au parcurs pe jos traseul Arad-Semlac sustin ca in zona ar trai sase sau opt castori.
De asemenea, au fost identificate si urme de vidre, populatia de vidre fiind estimata ca fiind de cateva zeci de exemplare.
„Castorul a disparut din Romania in 1829, ca urmare a vanatorii excesive si a consolidarii malurilor raurilor. Reaparitia speciei a fost posibila fie datorita reintroducerii de catre unguri intre 1991 si 1993 in dreptul Cenadului, fie unui proiect derulat de ICAS Brasov, in aval si amonte de Barzava. Asta, dupa ce s-au primit animale din vestul Europei, dupa ce acolo numarul castorilor crescuse foarte mult. De mentionat ca cea de-a doua varianta este cea mai plauzibila”, a declarat Ovidiu Parv, directorul Parcului Natural Lunca Muresului.
Au sfidat braconierii
Ovidiu Parv mai sustine ca dupa reintroducerea castorilor in Lunca Muresului, au aparut tot felul de zvonuri, ca ar fi disparut din cauza braconajului sau ca, dimpotriva, s-ar fi raspandit in tot Defileul Muresului Inferior.
„Au existat cu siguranta si cazuri de braconaj, dar catorii s-au inmultit foarte mult si au migrat pe zeci de kilometri, in amonte sau in aval”, a incheiat directorul.

L. S. - Jurnal aradean

  • Box - 2008, an de exceptie pentru Box Club „UVVG”

Clubul aradean de box si-a prezentat bilantul competitional pe anul acestaClubul aradean manageriat de Adolf Ivanovici si-a prezentat ieri, in cadru festiv, la sediul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, performerii si performantele acestora din 2008. Un an stralucitor la propriu pentru pugilistii clubului care au cucerit nu mai putin de 26 de medalii, rezultat greu de egalat anii urmatori, mai ales daca luam in considerare faptul ca in 2007 s-au obtinut 17 medalii. Un numar de 23 de medalii au fost adjudecate de boxeri precum: Alexandru Cristofor, Cristian Irimia, Gabriel Lefter, Adrian Poputea, Ionut Ailincai, Iulian Dumbrava, Ioana Tolca, Cristina Ivanovici si Adriana Horvath. Ultimele trei medalii au venit in urma turneului national al sportivilor de perspectiva.
„2008 a fost un an exceptional pentru clubul nostru. Speram ca si anul viitor sa ne situam cat mai sus, dar va fi greu sa depasim performantele din acest an. Ne-am propus un numar de 10 medalii in 2009. Vrem sa organizam Finala Campionatului National de seniori in premiera la Arad si avem sanse foarte mari sa primim din partea Federatiei organizarea. De asemenea incercam sa patrundem in circuitul olimpic”, a declarat presedintele si antrenorul Box Club „UVVG”, Adolf Ivanovici.
La prezentarea bilantului au luat parte toti laureatii clubului, inclusiv cel mai medaliat pugilist pe 2008, Alexandru Cristofor. El ocupa prima treapta a ierarhiei clubului, fiind secondat ca si performante de Gabriel Lefter. Nu pot fi omisi nici mai tinerii pugilisti, Alin Caldaras, Silviu Antohe si Gratian Haraga, dar nici contributia tehnicianului Dionisie Szekely. Pugilistii clubului vor incheia anul competitional saptamana viitoare la Timisoara, unde vor lua parte la un turneu international. „Suntem deosebit de multumiti de activitatea clubului de box, este mai mult decat o colaborare. Ceea ce fac pugilistii si staff-ul tehnic este demn de toata lauda si vom organiza o gala de premiere de sfarsit de an in onoarea performerilor clubului”, a precizat cancelarul Universitatii de Vest, Corneliu Maior.

Sorin Puscuta - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]