Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 5 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • Strada Episcopiei insiruie frumuseti arhitectonice cu valoare istorica, stricate cu... termopane!

Strada Episcopiei prezinta o arhitectura istoricaChiar daca e foarte cald, iar gandul nu te duce decat la ceva racoritor si un loc umbros, serialul nostru "Aradul la pas" continua. 
Sunt nenumarate strazi, mai ales in centrul vechi al Aradului istoric - care merita strabatute pas cu pas, pentru ca istoria se lasa aici descoperita cu tot ce e mai relevant si mai demn pentru acest oras frumos si vechi. 
Azi, o strada veche si importanta a secolelor trecute - strada Episcopiei, fosta 7 Noiembrie.
Lunga strada e strabatuta de palate si cladiri impunatoare si solide, toate monumente istorice din secolul trecut sau si mai vechi. 
Dinspre strada Horia, strada Episcopiei incepe, pe partea stanga cu un edificiu imens, palatul Neuman (ridicat de familia celebrului baron local la sfarsitul secolului al XIX-lea), firesc, declarata monument istoric. 
Cladirea formeaza un semicerc pornit de la coltul Bulevardului Revolutiei  (nr.78), continua pe strada Horia si se arcuieste pe strada Episcopiei.
Inauntrul palatului este locuit atat de persoane fizice, cat si de multele firme care si-au gasit aici un loc ferit si linistit. 
Starea generala a imensului imobil este in plina degradare; totusi, firmele respective au inceput renovarea si... termopanizarea locului. 
Curios, mai ales ca legea interzice schimbarea starii initiale a geamurilor, usilor, etc., cu orice alt material in afara celui original...
Trec de spitalul matern, edificiu revendicat, prin justitie de comunitatea evreiasca. 
Urmeaza alte case vechi, inalte, cu arhitecturi frumoase, solide - casa de la numarul 3 – ridicata la inceputul secolului XX, casa de la numarul 2, imobilul de la numarul 9 construit in anul 1906. 
In rest, multe cabinete medicale si avocatesti, Teatrul de marionete, ITM-ul, agentia de detectivi. 
Ma uimesc in fata unui spatiu urias, aflat in plina (re)constructie, apoi cladirea noua a unei banci zugravita strident in albastru, ciudat amplasata intre doua imobile degradate, foarte vechi. 
Casa de la numarul 18, monument istoric, ofera o imagine intereanta a acelor vremuri, la fel ca aceea de la numarul 14, acoperita aproape in intregime de arbori inalti, lasand la vedere doar balconul dantelat, un fel de balcon veronez in varianta aradeana. 
De o parte si de alta, cateva baruri, o alta banca, ce fac, toate, nota discordanta cu restul imobilelor frumoase, vechi si impunatoare, marturii vii ale unor alte timpuri, mult mai curate si intelepte, a existentei unor oameni traitori dupa cu totul alte tipare, in care moralitatea, onoarea, cultura, ocupau un loc de frunte.
O alta perla arhitectonica de pe Strada EpiscopieiA doua casa foarte veche a Aradului
Interesant, in afara celor doua placute puse la inceputul strazii (dinspre strada Horia) si la capatul acesteia (dinspre M.Eminescu) pe care scrie "Episcopiei", toate imobilele au pastrat, prin  placuta decolorata de plastic, numarul casei si denumirea veche a strazii, "7 Noiembrie"
Trec pe langa fosta Scoala Generala nr.1, azi, Scoala cu clasele I-VIII "Mihai Eminescu" si admir frumoasa cladire inalta de langa Directia Silvica, de asemenea, monument istoric, ridicata in anul 1910. 
Pe partea opusa, am avut surpriza sa vad una dintre cele mai vechi case, cred, din Arad, o sora geamana a celei de la numarul 5 din Piata Veche, azi strada Heim Domokos. 
Casa de aici este considerata ca fiind cel mai vechi imobil aradean, dar, se pare ca pe strada Episcopiei exista o casa aproape identica, cel putin dinspre exterior, copiind exact forma portii de la intrare, a inaltimii casei si a geamurilor. 
In curte, totul pastreaza amprenta unor vremuri foarte vechi, acoperite de foarte multa verdeata, flori si spatii verzi bine ingrijite; in schimb, locuintele sunt vechi, igrasioase, iar oamenii tristi. 
O locatara spune ca "adevaratul proprietar a murit, in locul lui a preluat imobilul o doamna careia ii platim chirie. Nu mai merita sa bagam niciun ban in reparatii, pentru ca la anul ne va scoate afara din casa". 
La coltul care intretaie strazile I.L.Caragiale si Desseanu se afla micul parc, cam neingrijit, al Sf. Nepomuk, patronul catolicilor din Banat, statuie veche de 300 de ani cu autor necunsocut.
Strada Episcopiei se incheie, evident, cu imensul imobil al episcopei ortodoxe.
Ideea generala este aceea a unei strazi impunatoare, frumoase, plina de istorie, in care modernul, "ratacit" in arhitectura solida a strazii - demult, un centru important aradean - nu are nicio sansa de a se impune in fata acestor frumuseti dainuitoare. 
Sunt cladiri ale istoriei ce supravietuieste azi, prin oamenii care sunt, dar mai ales, prin aceia care au fost si au ridicat aceste unice maretii - fara sanse de reeditare in zilele noastre. 
Restaurantul, pizzeria aflate la subsol, cele cateva baruri si case vechi, innoite strident cu geamuri termopan, strica, efectiv, farmecul istoric al strazii. 
O nota extrem de proasta, deci, celor de la Culte, cultura si patrimoniu - insitutie ce a pierdut demult pulsul real al cladirilor -monument istoric, valori de patrimoniu care ar fi trebuit extrem de bine protejate si intretinute, nicidecum schimonosite in zugraveli colorate si garnisite cu termopan.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Halterofilul Traian Ciharean, batut in centrul Timisoarei

Halterofilul Traian Ciharean a fost batut in centrul TimisoareiFostul sportiv Traian Ciharean, medaliat cu bronz la haltere, a fost batut, azi dimineata, in fata unui hotel din Timisoara, precizeaza Mediafax.
Halterofilul, medaliat cu bronz la olimpiada din 1992 de la Barcelona, se afla, in prezent, internat la sectia de ortopedie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, cu fracturi la ambele picioare si traumatism cranio-cerebral.
Sportivul in varsta de 39 de ani a declarat ca a fost batut de trei indivizi, care i-au furat borseta ce continea o mare suma de bani.
"Am fost batut de trei indivizi. Mi-au furat borseta, altceva nu. M-au lovit cu picioarele, cu rangi, apoi au disparut", a spus Ciharean, precizand ca pe unul din cei trei atacatori il poate identifica.
Un martor a declarat ca l-a vazut pe barbat iesind dintr-un casino, dupa care a fost inconjurat de mai multi indivizi, care l-au batut si l-au lasat intr-o balta de sange.
"A venit salvarea si masina Politiei. L-au pus pe un baiat destul de tanar si bine facut. Era intins si l-au pus in salvare. A fost taiat cu sabia pe picioare", a spus un martor.
Halterofilul a fost luat de prietenul sau, care il astepta in fata hotelului, si dus la Arad, unde a fost internat la sectia de ortopedie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad.
Potrivit medicilor, Ciharean a suferit fracturi la picioare si un traumatism cranio-cerebral, urmand sa fie supus unei interventii chirurgicale.
"Victima are fracturi la ambele picioare, la bratul drept, un traumatism cranio-cerebral si policontuzii. La brat, fractura este deschisa si va fi operat", a declarat, medicul Monica Puticiu.
Pana in prezent, victima nu a depus nicio plangere la politie.

Evenimentul Zilei

  • Apicultorii sprijiniti de Guvern

Guvernul Romaniei este hotarat sa sprijine apiculturaBugetul de stat finanteaza actiuni apicole desfasurate de asociatii de profil.
Apicultorii organizati in asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori vor putea beneficia, in 2008, de sprijin financiar de la bugetul de stat si de la Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru activitati de obtinere a unor produse apicole de calitate, de profilaxie si combaterea varoozei si repopularea septelului apicol. 
Aceste masuri fac parte din Programul National Apicol pentru perioada 2008- 2009, aprobat saptamana trecuta de Guvern.
Actiunile care pot fi finantate in cadrul Programului sunt: lupta contra varoozei, rationalizarea transhumantei, masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol comunitar, masuri de asistenta pentru laboratoarele de analiza a caracteristicilor fizico- chimice ale mierii, asistenta tehnica pentru apicultori si grupuri de apicultori.
"Pentru anul 2008, valoarea sprijinului financiar alocat de la bugetul de stat este de 6.717.150 lei. Comisia Europeana participa la finantarea acestor masuri cu pana la 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA- ul. Actiunile incluse in program vor fi finantate in conformitate prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 67/2006", se mentioneaza in comunicatul Guvernului.
Documentatia necesara
Documentele necesare pentru obtinerea sprijinului sunt: cerere, declaratie pe propria raspundere ca nu a mai solicitat sprijin financiar prin intermediul altei forme asociative, copii dupa actele de identitate, precum si dupa documentul de inregistrare/autorizare sanitara veterinara. 
Crescatorii de familii de albine ecologice vor trebui sa depuna copii dupa fisa de inregistrare a producatorului in agricultura ecologica, dupa contractul producatorului ecologic, dupa certificatul de atestare ecologica a familiilor de albine.
Pentru actiunile realizate in cursul anului 2008, termenul limita de depunere a cererilor de finantare si a documentelor anexe este de 1 august 2008, la sediul formei asociative din care fac parte solicitantii.

A.P.- Jurnal aradean

  • Tantariada 2008

Tantarii vor fi starpiti prin stropire din avionAutoritatile locale au inceput lupta cu tantatii.
Inca de la ora 5.00 in aceasta dimineata, au fost stropite cateva sute de hectate de spatiu verde din oras.
Stropirea se face cu ajutroul aviatiei utilitare, astfel incat eficienta sa fie maxima.
Din acest an, firma care face dezinsectia foloseste o noua metoda de stropire.
Inca de la ora 5.00, un avion al aviatiei utilitare a survolat tot muncipiul Arad.
Pe o suprafata de mai bine de 300 de hactare a fost pulverizata o solutie avizata de ministerul sanatatii si care nu afecteaza oamenii sau animalele.
In acest an, societatea Polaris a decis sa pulverizeze solutia impotriva tantarilor astfel incat sa fie evitat disconfortul aradenilor.
Mai mult, noua metoda are eficienta mult mai crescuta decat in anii trecuti.
Aceasta este doar prima etapa in lupa cu tantarii.
Peste cateva saptamani, va fi stropita din nou intreaga suprafata de spatiu verde.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Fantanele –Tisa Noua - Receptie la finalizarea lucrarilor

Presedintele CJA - Iosif Matula la receptia soselei Fantanele-Tisa NouaAutoritatile locale din Tisa Noua si Fantanele alaturi de Presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula si de reprezentantii  firmei care au modernizat Drumului Judetean 682A, Fantanele – Tisa Noua au participat la  receptia lucrarilor, care a avut loc ieri.
Drumul judetean amintit face legatura intre localitatile Fantanele, Tisa Noua, Cruceni, Firiteaz si limita cu judetul Timis.
Lucrarile de modernizare au durat aproximativ sase luni si au cuprins un tronson de peste patru kilometri.
Valoarea lucrarilor privind modernizarea acestui tronson se ridica la suma de 2.400.000 lei, bani proveniti din sume defalcate din TVA pentru drumuri judetene si bani alocati prin hotarare de CJ Arad.
"Ma bucur ca am reusit sa finalizam aceasta lucrare. Circulatia pe acest drum se facea in conditii grele de mai bine de 17 ani, mai ales in perioadele ploioase ale anului. Ca de obicei supraveghem indeaproape toate lucrarile. Am promis ca drumurile sunt o prioritate si facem tot posibilul sa ne tinem de cuvant. In perioada imediat urmatoare se vor finaliza si alte lucrari de reabilitare a carosabilului, lucrari de anvergura ce s-au desfasurat pe mai multe tronsoane din judet" a precizat Iosif Matula, presedintele CJ Arad.
O alta lucrare va avea receptia peste doua saptamani, si anume cea privind modernizarea DJ 709 J Iratos – Dorobanti.

Claudia Untaru - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]