Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 4 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Situatia partidelor politice, asa cum a iesit din urne...

Niciunul dintre partidele politice aradene nu exulta in urma alegerilor de duminicaNiciunul dintre partidele politice aradene nu exulta in urma votului exprimat de electorat, duminica. Poate doar UDMR, care se vede din nou, poate nesperat, partid parlamentar. Cele patru partide politice au, in acelasi timp, motive de bucurie si regrete. Pe de alta parte, PRM isi continua disolutia iar PNGCD demonstreaza ca nu s-a impus ca partid politic. Alegerile generale incheie un sir de scrutine, la urma caruia partidele politice aradene pot trage concluzii importante.

PD-L: continua succesul, se plafoneaza cresterea
Pentru PD-L, o veste buna si una proasta. Vestea buna este ca domina in continuare clar scena politica locala, unde a surclasat toti ceilalti competitori. Vestea proasta este ca trendul ascendent (mai ales in municipiu) nu mai e atat de alert. Sunt convins ca bucuria este moderata in sediul din Palatul Cenad. Rezultatele obtinute, judecand in mandate, sunt foarte bune - cu aproximativ 49% din voturi s-au luat 70% din locurile disponibile in Parlament. Votul inregistrat este sub media votului politic la nivelul municipiului, dar peste cea pentru Consiliul Judetean, de la alegerile locale. Cel putin unul dintre mandate a fost obtinut mai degraba prin organizare (la care au contribuit din plin primarii numerosi ai partidului de la nivelul judetului) decat prin mesaj politic. Obtinerea a doua mandate a depins de cateva voturi, obtinandu-se cu sansa un rezultat care nu se apropie de cele mai optimiste asteptari de la sediul PD-L.
Campania electorala a confirmat importanta pe care o au in partid Gheorghe Falca (pe a carui imagine au intrat in Parlament toti candidatii din municipiu, unii dintre ei ilustri necunoscuti) si Nicolea Iotcu (seful de campanie care a demonstrat ca e un bun organizator). Pe de alta parte, Gheorghe Seculici ramane acelasi factor de echilibru in filiala. PD-L a fost singura structura care a actionat ca partid in alegeri, cu o campanie electorala unitara, si asta i-a adus un plus. Mai mult decat atat, intreaga administratie publica, cu simboluri si resurse, s-a subsumat partidului, intr-o maniera absolut discutabila, dar liderii buni de gura ai partidului au taiat repede macaroana tuturor celor care au contestat aceste practici dubioase.
In fine, la fel ca si la locale, PD-L a demonstrat ca si-a subsumat mijloace de comunicare in masa, ziare si televiziuni centrale si locale, pe care le ajuta sa traiasca si care le fac interesele in spatiul public.
Ca efecte pe termen mediu si lung, se reconfirma puterea si influenta lui Nicolae Iotcu, devenit o piesa la fel de importanta ca si Gheorghe Seculici si Gheorghe Falca.

PSD - in crestere, insa tot mic...
Pentru PSD, experimentul Marius Lazar este o reusita. Contestat de adversarii politici pentru ca nu e din Arad, dar si de unii colegi de partid, Marius Lazar a construit o structura functionala. Obiectivul pe care si l-a propus, la venirea la Arad, de 20% din votul politic, a fost o reusita, pe un trend net ascendent fata de alegerile locale. Cu putin noroc, PSD putea sa obtina 3 parlamentari, dar si asa, cu un senator si un deputat sunt departe de cele mai sumbre pronosticuri. Rezultatul in crestere notabila fata de locale constituie o baza pe care se poate construi in viitor. Strict personal, pentru Marius Lazar alegerile sunt, cu siguranta, un esec dureros. Au lipsit doua-trei voturi pentru ca Marius Gondor sa nu intre direct in Parlament si, implicit, sa se califice la redistribuire. Oricum, strict procentual a luat cel mai bun scor dintre reprezentantii PSD. Punctele pozitive se opresc aici, la cresterea semnificativa. Liderii locali trebuie sa o confirme si sa o duca mai departe. Si, in orice caz, sa demonstreze ca procentele s-au adaugat pe munca lor, nu pe marirea pensiilor si a salariilor dascalilor, obtinute de Geoana si ai sai la Bucuresti. In acest moment, PSD-ul local, asa „dospit” cum pare, e totusi un partid nesemnificativ, in plan local, fata de PD-L. Partidul trebuie sa gaseasca si alti vectori de imagine, care sa lupte cu puterea politica. S-au facut si greseli: partidul nu a format o echipa, au fost promovati unii oameni fara sanse sa faca un rezultat bun. In perioada pre-electorala, Marius Lazar a fost singur. In alegeri, Dan Ungureanu si Ciprian Luca au aratat ca pot misca lucrurile. Avram Craciun e un om pe gustul pesedistilor traditionali. Nu este insa suficient pentru ca PSD sa fie o alternativa locala la PD-L

PNL - se cauta un lider
Pentru PNL, experimentul Norica Nicolai a fost un esec. Un lider de forma, care nu s-a implicat deloc, dar care „a reusit” sa submineze autoritatea si prestanta unor liberali locali. In consecinta, partidul a mers (nu mult) in jos fata de votul politic dat la locale. Fara lider, campania s-a spart in bucatele (pe colegii), fara vigoare si fara imaginatie.
Daca liberalii stiu sa citeasca rezultatul alegerilor, atunci de aici trebuie sa inceapa reconstructia. In Parlament a ajuns Mihai Calimente, si asta e un act de dreptate. Chiar daca in colegiul sau a iesit pe locul trei, dupa Iosif Matula si Lia Ardelean, el a fost cel mai bataios liberal. A fost singurul care s-a luat de piept cu majoritatea portocalie de la nivelul judetului. In mod normal, Calimente ar trebui sa primeasca sefia filialei locale, pentru ca variantele „prudente” s-au dovedit ineficiente. Poate ca in aceasta campanie PNL a castigat un politician, pe Silviu Szentesi, care a demonstrat combativitate si ambitie. A reiesit spiritul de organizator al lui Nelutu Cristina, care s-a ridicat cel mai mult peste media partidului. Daca ar fi si o prezenta politica relevanta ca discurs, ar fi un castig pentru liberali. La capitolul dezamagiri, Cristian Stragea si Tiberiu Dekany, care au stagnat sau chiar au scazut fata de locale, fara sa valorifice plusul de notorietate conferit de functiile de prefect, respectiv viceprimar, pe care le-au detinut.

UDMR - salvat de redistribuire
Maghiarii pareau net dezavantajati de noul sistem electoral. Totusi, voturile din Arad si din judetele vecine au salvat finalul, cu... al 11-lea parlamentar. Este interesant daca pierderea mandatului de parlamentar de catre Andrei Kiraly va duce la pierderea mandatului de presedinte. Provocarea noului sistem electoral nu a fost singura provocare pentru UDMR. In conditiile absenteismului masiv, electoratul maghiar nu a facut nota discordanta. Daca ar fi facut-o, probabil procentajul maghiarilor ar fi fost mai important.

PC - in fata unei provocari serioase
Lia Ardelean a pierdut mandatul de deputat, dupa o evolutie frumoasa ca parlamentar si dupa o campanie buna. A iesit pe doi in colegiul considerat fieful lui Calimente, in colegiul in care UDMR are un scor bun si „rupe din voturi”, a fost peste media PSD-PC, dar degeaba. Fara sa fie un mare actor, PC a fost un partid cu prezenta semnificativa. Viitorul sau depinde in buna masura de implicarea, pe viitor, a Liei Ardelean in organizarea sa.

PRM si PNGCD - pe cale de disparitie
PRM a castigat la Arad alegerile parlamentare in anul 2000. De atunci, un picaj continuu. Partidul este intr-o evidenta disolutie, fara oameni, fara resurse, fara coerenta si sprijin de la nivel central. Fostul deputat Nicoara Cret nu a mai putut salva nimic dintr-o corabie care se scufunda, un partid condamnat de evolutia fireasca a Romaniei.
PNGCD nu a confirmat, ca partid. Sperantele initiale constituirii sale au fost desarte, n-a fost mai mult de un foc de paie. Microbistii, suporteri ai Stelei, au aratat ca sunt, totusi, in primul rand cetateni. Nici macar Helmuth Duckadam nu a putut face mai mult si, in viitor, rezultatele vor fi tot mai modeste.

Flavius Ghender - Observator

  • Un dar minunat pentru aradeni

De Sfantul Nicolae va fi tarnosita noua CatedralaDe Sf. Nicolae, P.F. Daniel, Patriarhul Romaniei, tarnoseste noua Catedrala cu hramul „Sfanta Treime”.
In istoria Episcopiei Aradului, atestata de peste trei veacuri, episcopi ca Ioan Metianu, Ioan Ignatie Papp, Andrei Magieru, Teoctist Arapasu, Visarion Astileanu sunt consemnati cu incercari de ridicare a unei catedrale episcopale, insa vremurile au fost potrivnice. Reluat dupa evenimentele din decembrie 1989, visul edificarii catedralei a gasit timpul pentru a prinde viata.
Stabilirea amplasamentului, dintre nu mai putin de noua variante de locatii, a necesitat indelungate analize si consultari. Nu mai putine au fost deliberarile pentru proiectul arhitectural (dintre sapte proiecte) si alegerea proiectantului, pentru care s-a organizat concurs national si consultarea opiniei publice.
Dar a venit ziua inceputului. Aflat in al 7-lea an al arhipastoririi la Arad, chiriarhul locului, Preasfintitul Episcop Dr. Timotei Seviciu aseaza, in 24 noiembrie 1991, piatra de temelie a noii catedrale cu hramul Sfanta Treime.
Timp de 17 ani au urmat momente pe care cu siguranta istoricii le vor arata in amanunt. Noi vom consemna doar cateva dintre ele:
• Lucrarile propriu-zise au inceput in anul 1992 cu tasarea terenului si consolidarea acestuia.
• A urmat turnarea fundatiilor si finalizarea radierului general, pana la atingerea cotei zero (1992-1995);
• Datorita cresterii numarului de credinciosi in jurul noului edificiu, se ridica, la intrarea in santier, o bisericuta cu hramul ,,Schimbarea la fata”, data in folosinta la 6 august 1995;
• Neincapatoare, bisericuta transfera functiunile liturgice paraclisului deschis la demisolul catedralei, inaugurat la 22 decembrie 1996, si tot mai multi credinciosi isi gasesc mangaierea sufleteasca la sfintele slujbe savarsite de cei trei preoti slujitori: Simion Mladin, Mircea Bupte si Gheorghe Gogan;
• Clopotele catedralei episcopale in numar de cinci, turate la cea mai prestigioasa fabrica din Europa, Grass Mayer din Innsbruck (Austria) au fost aduse in ziua de 21 noiembrie 2003 si sfintite, de catre PS. Episcop Timotei, la 1 decembrie 2003.
• Crucile au fost sfintite la 30 iulie 2006 si ridicate pe cupole in ziua de 3 august a acelui an;
• Sfintele moaste ale Sf. Ioan Gura de Aur au fost, de curand, primite in dar de la Vatican, asezate intr-o frumoasa racla din argint si asteapta sfintirea odata cu tarnosirea catedralei.
Noua Catedrala, prima din istoria Aradului, este pregatita acum sa imbrace vesmantul sfinteniei, prin slujba de tarnosire pe care Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, dimpreuna cu soborul ierarhilor, o va savarsi maine, la numai cateva zile de la sarbatoarea noastra nationala si in praznicul Sfantului Nicolae, cand credinciosii eparhiei se vor bucura de cel mai frumos dar.

V. F. - Jurnal aradean

  • Ovidiu Marian: „Daca Liceul German nu vrea sa se mute, nu se muta!”

Problema mutarii Liceului German a fost din nou dezbatuta la intalnirea cetatenilor din Aradul Nou cu reprezentantii PrimarieiAsa cum era de asteptat, cea mai stringenta problema pe care au ridicat-o cetatenii din Aradul Nou prezenti in sala de sport a Liceului German la intalnirea cu reprezentantii primariei, a fost cea a viitorului campus scolar. Insasi mutarea scolii reprezinta o schimbare importanta pentru comunitatea germana din Arad, stabilita pe acel mal al Muresului de foarte mult timp, insa construirea campusului in celalalt capat al Aradului, langa centura si groapa de gunoi, reprezinta motiv de nemultumire pentru mii de persoane, atat etnici germani, cat si pentru ceilalti locuitori din Aradul Nou.
Patru persoane au abordat acest subiect, insa Ovidiu Marian nu a gasit atata rabdare in sine pentru a-i asculta de la un capat la altul pe toti. Ceea ce l-a iritat se pare ca a fost discursul Adelei Cristea, sotia consilierului municipal Claudiu Cristea, discurs pe care viceprimarul l-a calificat drept „plin de detalii patetice”.
Cristea a luat cuvantul in calitate de parinte, ambii copii invatand in cadrul Liceului German, la fel cum a facut si ea, dar si Ovidiu Marian si copiii sai.
„Scolile trebuie sa se afle in sanul comunitatii, nu afara, intr-un mediu depersonalizat, mai ales ca este vorba despre cilul gimnazial”, a spus aceasta. „Unii copii sunt adusi de bunici, carora le va fi foarte greu sa ii duca in zona Vlaicu, pe centura. Am strans mii de semnaturi din partea parintilor care nu sunt de acord ca liceul sa se mute acolo, iar profesorii vor refuza sa mai predea”, a continuat Adela Cristea, subliniind faptul ca Liceul German trebuie sa ramana in Banat, adica de aceeasi parte a Muresului.
Viceprimarul a intampinat luarea de cuvant ca pe un gest politic si a dorit sa sublinieze faptul ca de-a lungul timpului oricum calitatea invatamantului si numarul elevilor de aici au avut de suferit. „Nu noi am hotarat, ci Guvernul liberal al Romaniei. Initial campusul trebuia construit spre Zadareni, insa prefectul a considerat ca e mai important sa dea terenul unor cetateni din Pecica. Va fi construit asadar in apropiere de 6 Vanatori. Daca Liceul German nu vrea sa se mute, nu se muta, se va muta alta scoala in noul sediu. Insa noi platim lunar chirie pentru actualele spatii retrocedate, 300 de milioane de lei (nr. vechi). Ar mai fi o varianta, pe calea Timisorii, daca mai cumparam teren de la proprietari, doar ca investitia va dura ceva mai mult. Asa ca nu va pierdeti identitatea, ramaneti aici!”, si-a incheiat Ovidiu Marian raspunsul, refuzand sa mai auda altceva in legatura cu acest subiect.
O alta problema ridicata in timpul acestei intalniri a fost cea a terenurilor dinspre Zadareni oferite tinerilor prin legea 15 din 2003. Este vorba mai exact de lipsa utilitatilor, precum electricitatea. Unul dintre cetatenii prezenti in sala a declarat ca si-a terminat de mult timp casa, insa nu sunt conditii proprii pentru un trai decent, in lipsa electricitatii. In ciuda faptului ca este dispus sa-si plateasca racordarea, furnizorul refuza sa faca instalarea. S-a interesat asadar de termenul in care cele 74 de loturi vor beneficia de curent electric. Nu a primit insa niciun raspuns concret: „Exista un studiu de fezabilitate in zona si urmeaza sa-l punem in aplicare. Au fost facute doua investitii majore in zona, pentru alimentarea cu apa si pentru canalizarea in zona industriala. Este posibil ca pana la primavara sa aveti electricitate”, a spus Ovidiu Marian.

Dana Mirea - Observator

  • Rezultatele Programului de evaluare a sanatatii sunt ingrijoratoare - Aradenii sunt predispusi diabetului

Aradenii sunt predispusi diabetuluiAproape 95.000 de aradeni risca sa se imbolnaveasca in orice moment de diabet. Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei a scos la iveala rezultate ingrijoratoare in ceea ce priveste sanatatea aradenilor. Pana la sfarsitul lunii octombrie au fost evaluate 279.691 de persoane, la nivelul judetului Arad. Dintre acestia, 92.312, adica 33.96%, sunt predispusi de a se imbolnavi de diabet zaharat de tip 2.
In aparitia diabetului de tip 2, cei mai importanti factori modificabili sunt greutatea corporala excesiva si lipsa de exercitiu fizic, adica sedentarismul. Un alt factor notabil ar putea fi stresul psihic excesiv. Imediat dupa cutremurul din 1977, diabetologii au putut constata o incidenta crescuta a diabetului zaharat. Astfel, unii autori mentioneaza ca posibil factor diabetogen stresul, in special stresul de aglomeratie. Printre factorii incriminati este si abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase. Toti acesti factori ar putea explica de ce diabetul zaharat este mai frecvent in mediul urban.
Slabi de inima
Aradenii nu stau prea bine nici cu inima. 19.640 de persoane sunt predispuse riscului cardiovascular. La cancer uterin si col uterin sunt predispuse 10.123 de persoane. Femeile se mai pot imbolnavi si de cancer la san, 2.579 de cazuri fiind depistate, dar si de osteoporoza, riscul fiind gasit la 199 de persoane. Riscul cancerului colorectal este destul de ridicat, la 1.568 de cazuri. 1.000 de persoane ar putea fi afectate de boala renala cronica si 473 de accident vascular cerebral.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Fiscut - Tinerii se implica in problemele comunitatii

Scoala si sediul asociatiei se afla in fostul conac boierescTinerii din Fiscut s-au decis ca a venit momentul sa participe activ la probleme comunitatii, la deciziile care se iau in comuna si nu numai.
Astfel, in anul 1999 ia nastere sub obladuirea directorului Scolii Generale din Fiscut, Asociatia de Tineret Fiscut, asociatie in parteneriat Autoritatea Nationala de Tineret Arad, Centrul Cultural Judetean Arad si Primaria Comunei Sagu.
„Scopul asociatiei este acela de a reuni tinerii din mediul rural prin activitati educationale pentru acestia. Astfel, am reusit sa dezvoltam un grup de tineri din comunitatea noastra privind activitatile civice si de asemenea creste nivelul de implicare a factorilor locali”, spune directorul Scolii Generale Fiscut, Cosmin Sutiu, care este intre timp si presedinte al asociatiei.
In ceea ce privesc fondurile, conform spuselor presedintelui asociatiei, se incearca atragerea acestora prin diferite proiecte.
Anul acesta Asociatia de Tineret Fiscut a implementat proiectul „Primii Pasi in ocrotirea mediului”, proiect ce s-a desfasurat pe durata a patru luni, mai exact 15 iulie-15 octombrie, in urma unei licitatii publice de proiecte au fost alocati trei mii de lei din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general.
Printre proiectele derulate de Asociatia de Tineret Fiscut, mai amintim si proiectul „Probleme si nevoi in comunitatea mea”, in cadrul caruia au fost realizate chestionarea cu referire la problemele si nevoile comunitatii.
Proiectul a fost finalizat cu participarea tinerilor la un workshop, la Moneasa, pe parcursul a doua zile, unde au fost sintetizate nevoile identificate, s-au cautat solutii la unele probleme ce pot fi rezolvate, iar problemele majore fiind prezentate organelor in masura.
Asociatia are sediul la Scoala Generala Fiscut
Construita in secolul XIX ca si conac boieresc, in prezent, scoala functioneaza in doua corpuri de cladire, ridicate in 1860 si 1964.
In momentul de fata, aici isi desfasoara activitatea clasele I - VIII si Gradinita cu PN Fiscut. Scoala este autorizata din punct de vedere sanitar deoarece dispune de un grup sanitar modernizat, apa curenta este asigurata din sursa proprie dintr-un put cu hidrofor si retea proprie de apa si canalizare. Desi corpul profesoral este format in proportie de 80% din cadre didactice navetiste, aproximativ 50% dintre cadrele didactice sunt titulare, dar predau in doua unitati scolare.
Cu toate acestea, initiatorii asociatiei au ales sa-si desfasoare activitatea in cadrul scolii, fiind in acest fel mai aproape de tinerii pentru care asociatia a fost infiintata.
„Asociatia este structurata pe trei departamente, cultura, mediu si sport, fiecare departament in parte beneficiind de cate un coordonator. In prezent, cam 24 de tineri din comuna sunt membri activi ai asociatiei”, spune presedintele asociatiei, Cosmin Sutiu.
Tinerii care sunt membri ai asociatiei sunt elevi sau fosti elevi ai Scolii Generale Fiscut, asociatia fiind totodata o alternativa pentru timpul liber prin activitati educationale.

Adrian Todor - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]