Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 4 octombrie 2008
Stirile TVA aici
  • Teroare in Sanicolaul Mic

Devierea traficului pe strada Clopotului din Sanicolaul Mic produce nemultumiri atat soferilor cat si riveranilorStrada Clopotului a devenit cosmarul soferilor aradeni dupa ce a preluat traficul din zona. 
Dupa ce strada principala din Sanicolaul Mic a fost inchisa pentru ca lucrarile de reabilitare a canalizarii sa se poata desfasura in voie, intreg traficul din zona a fost deviat pe strada Clopotului. Disperearea locatarilor este intrecuta doar de cea a soferilor, care nu stiu ce sa mai faca pentru a ajunge mai repede la destinatie. Disperati de faptul ca lucrarile avanseaza prea incet, unii dintre locatari se gandesc chiar sa isi vanda masinile, pentru ca pe Clopotului nu mai este de circulat. 
Oamenii spun ca muncitorii care lucreaza pe strada principala avanseaza in ritm de melc din cauza pauzelor lungi si dese pe care le fac la un local din zona, de unde se aprovizioneaza din belsug cu „celulare” (n.r. PET-uri de dimensiuni mici cu bauturi spirtoase). Informatia este insa infirmata de patroana magazinului. Daniela Dragan afirma ca de cand au inceput sapaturile, vanzarile au inceput sa scada, iar constructorii merg acolo doar pentru cafea. „E adevarat ca se lucreaza incet, dar sunt putini muncitorii, si sunt trimisi dintr-un loc in altul”, sustine Daniela Dragan. Femeia mai povesteste ca, pentru a scapa de circulatia de pe Clopotului, unii conducatori auto prefera sa o ia pe strada Flacara, unde isi are localul, cu toate ca si aici se lucreaza. 
La randul sau, Carmen Trusu, care locuieste chiar pe strada Clopotului este foarte nemultumita de praf si de circulatia ingrizitoare. „Cand e cald, nu mai putem sta cu geamurile deschise din cauza prafului. Masinile prea inalte au rupt chiar si firele de telefon sau curent, iar oamenii au ajuns sa puna bolovani in strada pentru a-i face pe soferi sa mearga mai incet”, sustine Carmen Trusu.
Haos de nedescris
Cat despre soferii care sunt nevoiti sa treaca periodic pe Clopotului, numai gandul ca trebuie sa mai treaca prin cosmarul de acolo ii face sa ajunga in pragul unei crize de nervi. „E un haos de nedescris. De fiecare data cand intri pe strada aceea risti sa iti rupi masina. Strada e ingusta si plina de gropi, iar cand ploua e dezastru. Atunci gropile sunt pline de apa si nici macar nu mai poti sa le ocolesti. Pe de alta parte, oamenii care au case acolo au obiceiul sa isi lase masinile pe strada, iar traficul se blocheaza. Nu inteleg de ce, atunci cand s-a deviat circulatia, nu s-a gandit nimeni sa amenajeze putin drumul. Primaria ar fi trebuit sa puna niste piatra peste argila asta”, spune foarte revoltat Cristian Vlad.
Solutie provizorie
Corina Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei, ne-a declarat ca situatia de pe Clopotului este doar una temporara si ca in maximum doua saptamani lucrurile vor reveni la normal. „Constructorul isi face planul dupa care actioneaza, iar lucrarile de acolo sunt in grafic. In tot cartierul se lucreaza la canalizare, iar intr-o saptamana sau doua, circulatia nu va mai fi deviata pe strada Clopotului”, afirma Corina Draghici.

L.S. - Jurnal aradean

  • Economia de piata ii invata romaneste pe maghiarii din estul Ungariei

Si angajatii supermaket-urilor din estul Ungariei sunt trimisi la cursuri de limba romanaPrezenta foarte mare a romanilor in centrele comerciale si bazele de agreement din estul Ungariei determina proprietarii acestor obiective sa isi trimita personalul la cursuri pentru studierea limbii romane. Unele firme stipuleaza deja in anuntul de angajare ca limba romana este conditie eliminatorie pentru locul de munca vacant. Pe de alta parte, sunt maghiari care invata romaneste pentru ca muncesc in zonele industriale de la Arad si Timisoara, ori pe santierele din oras. La Makó, Békéscsaba si Szeged creste numarul cursurilor de limba romana organizate la cererea agentilor economici. Turistii romani au schimbat conditiile de pe piata maghiara a turismului si serviciilor. Afluxul ridicat de cumparatori determina societatile comerciale sa isi afiseze oferta bilingv, reclamele firmelor sunt, la mai tot pasul, afisate si in limba romana. “Clientul nostru, stapanul nostru” este un dicton care in Ungaria a remodelat conceptia referitoare la folosirea exclusiva a limbii maghiare in activitatile comerciale. La strandul de la Gyula, deschis in toata perioada anului, fiecare terasa are vanzatori care stiu romaneste, iar meniurile sunt trecute si in limba romana. La iesirea din localitatea Battonya s-a deschis minimarketul Híd (Puntea), care isi afiseaza oferta si chiar numele firmei in ambele limbi. Nimeni nu se simte amenintat de expansiunea limbii romane: cetatenii din tara noastra sunt tratati, dimpotriva, chiar mai bine de comercianti decat cumparatorii clasici din Ungaria. “Cei din Romania, care vin sa faca la noi cumparaturi, reprezinta un segment cu un nivel mai ridicat decat cel obisnuit. Cheltuiesc bani multi si noi le oferim servicii de calitate. Interesant este ca nu vin numai la reduceri: foarte multi, as putea spune chiar majoritatea, cauta produse de firma, care am inteles ca la noi au preturi ceva mai scazute decat in Romania. Plus, desigur, intervine si orgoliul cumparatorului, care se poate mandri cu un produs achizitionat in strainatate” - a declarat pentru ziarul nostru Fábián László, PR manager al unei companii multinationale locate in centrul comercial din Szeged.Rozsnyai Éva, directoarea biroului Tourinform din Makó ne spune ca, pornind de la cererea deosebita, se organizeaza cursuri pentru ghizi, care contin separat si module de limba romana. Anul viitor se va organiza, probabil, chiar si un curs distinct numai pentru cei care vor sa isi insuseasca tehnici de baza in comunicarea in limba romana. La Centrul de Invatare de la Makó exista deja sectii unde romana este studiata ca a doua limba straina, a precizat directoarea Centrului „Erdei Ferenc”, Kincses Tímea.
Chiar si Agentia de Formare a Fortei de Munca din Makó va demara, din anul 2009, programe in cadrul carora invatarea limbii romane va fi optionala. Directoarea Pető Klára spune ca initiativa este sustinuta de cererea agentilor economici, fie ca este vorba de companii importante care deruleaza afaceri si in Romania, fie ca este vorba de mici intreprinzatori care profita din plin de exodul cumparatorilor romani in Ungaria. Procesul este insa si invers. Sunt multi maghiari care studiaza limba romana, in special in zona de granita, pentru ca s-au angajat in Romania. Majoritatea lucreaza in judetele Timis si Arad, fie la fabricile din zonele industriale, fie in cadrul unor proiecte din Romania in care sunt implicate firme unguresti. In municipiul Arad cateva societati unguresti din domeniul transporturilor sunt implicate in proiectele de reabilitare a infrastructurii, cu contracte de milioane de euro. Acestea si-au adus la Arad si utilajele dar si muncitorii, prestand lucrari ireprosabile, potrivit administratiei locale. In orasul Sebis intreaga retea de drumuri a fost refacuta de o firma din Ungaria, care a deplasat la fata locului zeci de muncitori, pentru care a inchiriat un hotel. Traian Cresta, presedintele Autoguvernarii Romanilor din Ungaria a declarat ieri, pentru ziarul nostru: „In ultimul timp, Romania a devenit atractiva pentru angajatii maghiari. La Sannicolaul Mare exista un parc industrial mare, accesibil maghiarilor si dupa deschiderea noului punct de trecere a frontierei de la Kiszombor. Probabil ca forta de munca va migra intr-o oarecare masura si spre Romania, din tot judetul Csongrád, spre regiunea judetului Timis. Eu locuiesc la Battonya si stiu ca am vecini care umbla la lucru la Arad, in zona industriala Arad, la diverse fabrici. Sunt foarte multe firme maghiare castigatoare ale unor proiecte de infrastructura in Romania, care au nevoie de muncitori vorbitori de limba romana. Organizatorii cursurilor de limba romana s-au orientat foarte bine. La Gyula exista un studio de limba, preluat recent de un liceu industrial, care se ocupa oficial si de predarea limbii romane, pe langa engleza, germana, franceza” - ne-a declarat Traian Cresta.
Adoptarea limbii romane de foarte multi locuitori din estul Ungariei nu este, iata, un demers politic si nu creeaza disensiuni. Intr-o societate condusa de economia de piata, unde nevoia de comunicare e vitala, este un proces firesc.

Andrei Ando - Observator

  • Persoanele de varsta a treia sunt in vizorul hotilor

Persoanele de varsta a treia sunt in vizorul hotilorPersoanele in varsta par sa fie tinta escrocilor in aceste zile, astfel ca doua femei au depus plangere in aceeasi zi la sediul IPJ Arad dupa ce, sub pretextul ca sunt angajati ai companiei de cablu sau de la Arterm, doi barbati au reusit sa fure din casele acestora aproape 3.100 lei.
Doua cazuri de furt au fost semnalate in ultimele 24 de ore chiar in zona centrala a orasului, unde o pensionara a cazut prima in „plasa” escrocilor. Aceasta a reclamat ca la usa ei a batut un barbat, care s-a prezentat ca fiind de la o societate de cablu TV. Sub pretextul ca a venit sa verifice instalatia, suspectul i-a distras atentia proprietarei si i-a furat banii din casa, pe care aceasta, de buna credinta, ii avea la vedere. 
Un alt caz, semnalat in aceeasi zi, este cel al unei femei de 90 de ani. Batrana a fost deposedata de 3.000 de lei in mai putin de un minut de catre un asa-zis angajat Arterm care venise sa verifice instalatia de apa. 
Politistii incearca acum sa dea de urma faptasilor, insa descrierile suspectilor, facute sumar de victime, nu i-au ajutat foarte mult.
„Din pacate insa, din cauza varstei inaintate a victimelor, politistii au obtinut destul de putine date despre barbatii care folosesc acest mod de operare. In urma investigatilor efectuate, s-a stabilit ca unul dintre acestia are varsta cuprinsa intre 34-40 de ani si o inaltime de circa 1,75-1,80m. Persoanele care pot sa ofere informatii cu privire la cei doi barbati care sustrag prin acest mod de operare bunuri din locuinte sunt rugate sa anunte de urgenta Politia la numarul de urgenta 112. Tinand cont de aceste aspecte atragem atentia inca o data aradenilor, mai ales persoanelor in varsta, sa nu permita accesul in locuinta persoanelor necunoscute care pretind ca reprezinta diverse institutii sau ofera diverse servicii. De altfel, in cazul in care sunteti victima unui furt din locuinta trebuie anuntata de urgenta Politia si nu trebuie atinse sau miscate de la locul lor lucrurile din locuinta intrucat se pot distruge mijloace de proba”, a declarat inspector principal de politie Camelia Tuduce, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Arad.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Un aradean deranjat de zgomot a cerut devierea avioanelor de deasupra Aradului!

Un aradean solicita devierea rutei aeriene de deasupra AraduluiUn barbat nemultumit de zgomotul produs de avioane a sesizat Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului si a cerut, pe langa sanctionarea operatorilor de zbor, devierea rutei aeriene de deasupra Aradului. Petentul locuieste in Parneava si spune ca este terorizat de zgomotul zilnic. „Faptul ca avioanele trec pe la o inaltime foarte mica deasupra orasului cand aterizeaza in Arad, poate duce nu doar la o tragedie - in cazul in care apar anumite probleme tehnice, dar ne si polueaza fonic zilnic. Sunt unele curse care au drept culoar de aterizare ruta Nadlacului si nu mai trec astfel pe deasupra orasului. Ar trebui sa se ia anumite masuri si sa le coordoneze pe toate spre acel culoar. Este destul de riscant ceea ce se intampla acum” - ne spune L.M., care sugereaza ca avioanele sa aterizeze dinspre Nadlac, unde deranjeaza mai putina lume. 
L-am contactat pe Florin Manta, director la Centrul de Dirijare a Zborurilor din Arad. Acesta sustine ca solicitarii petentului nu i se poate da curs. Culoarele de zbor sunt stabilite in functie de mai multi factori – directia vantului, conditiile meteorologice precum si existenta unor instrumente la nivelul solului care le coordoneaza. „Intr-adevar pentru aeroportul din Arad sunt stabilite doua axe de pista. Unul trece prin centrul Aradului iar celalalt pe la Nadlac. Din pacate acest ax nu poate fi schimbat deoarece el este stabilit pe anumite criterii. Instrumentele de la sol pentru cursa ce vine pe la Nadlac sunt foarte vechi si prezinta unele defectiuni. Din aceasta cauza majoritatea zborurilor sunt directionate prin Arad si pilotii prefera de asemenea aceasta ruta. Este mai sigura. Exista anumite solicitari pentru alocarea unor fonduri in ceea ce priveste inlocuirea aparaturii insa deocamdata nu au fost aprobate. Speram ca pe viitor se vor inlocui, pentru ca avioanele sa foloseasca acel ax” - explica Florin Manta.

S.R. - Observator

  • Lucrari in stupina pentru luna octombrie

Apicultorii trebuie sa isi pregateasca stupina pentru perioada de iarnaPentru a putea trece cu bine peste sezonul rece apicultorii trebuie sa inceapa pregatirea stupinei.
Luna octombrie este una plina pentru apicultori. Acestia trebuie sa pregateasca stupina pentru perioada de iarna, dar si sa continue tratamentele impotriva parazitiilor. O prima actiune pe care trebuie sa o intreprinda apicultorii este limitarea spatiului pentru perioada de iarna prin eliminarea fagurilor albi si a celor cu rezerve mai mici de miere. In stup vor ramane atatia faguri cat sunt ocupati bine de albine si cu rezerve de 1.5-2 kg miere. Cantitatea necesara pentru o buna iernare trebuie sa fie intre 14-18 kg/familie de albine si de o calitate foarte buna. In plus, apicultorul trebuie sa se asigure ca in cuib a lasat si rame cu pastura.
Limitarea spatiului de iernat se face cu o diafragma, iar ramele scoase din cuib se sorteaza. Cele bune rame se pun la pastrat in spatii uscate, in timp ce ramele vechi, cu deformatii, se descapacesc, se pun dupa diafragma, iar dupa ce albinele au luat mierea, se reformeaza.
Tot in aceasta perioada se poate trece la impachetarea stupului pentru iarna, prin aplicarea de saltelute dupa diafragma si pe podisor, pentru evitarea pierderii de caldura pe parcursul iernii. Este obligatoriu ca apicultorii sa monteze gratiile contra soarecilor.
„In luna octombrie apicultorii vor contiuna tratamentul impotriva parazitului Varroa Destructor cu VARACHET FORTE de doua ori la interval de circa sapte zile. Ultimul tratament se va efectua atunci cand in familiile de albine nu mai este puiet”, ne-a spus vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine Arad, Ovidiu Hatcu.

A.P. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]