Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 4 august 2008
Stirile TVA aici
  • Arad: frontiera deschisa pentru comemorarea deportatilor

Un nou punct de frontiera provizoriu deschis intre Graniceri si ElekLocalnicii aradeni din zona frontierei romano-maghiare si-au pus straiele de sarbatoare inca de sambata dimineata si au trecut granita printr-un punct de trecere deschis doar doua zile.
Mii de oameni participa in localitatea maghiara Elek la comemorarea deportarii nemtilor, de catre rusi, din estul Ungariei si vestul Romaniei. 
Autoritatile de frontiera au amplasat corturi pe drumul aflat in plin camp, intre localitatea aradeana Graniceri si Elek, o localitate din Ungaria. 
Cine a vrut a putut trece cu buletinul sau pasaportul, cu masina, cu bicicleta sau chiar pe jos. 
Punctul temporar a fost luat cu asalt pe loc, iar politistii de frontiera romani si maghiari au avut de lucru de la prima ora.
Actiunea a fost pe placul oamenilor din zona. 
"De ce sa mergem pana la Arad, cand putem merge pe aici. Eu asa cred ca e bine. Or zis ca romanii vreu, dar ungurii nu vreu... daca e drept sau nu, eu asta nu mai stiu. In Ungaria totul e mai ieftin ca aici la noi, cand meri aici la noi, vai si amar. Am mere mai des, cum sa nu merem, daca avem neamuri la Ungaria", spune Maria Ardelean, din Graniceri. 
Autoritatile romane spera ca la Granicieri sa se deschida un punct de trecere a frontierei permanent cat mai repede si au facut deja drumul pana la fasie.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Eveniment special la biserica "Metanoia": Emil Sigmeth a fost botezat in Mures

Peste 20 de persoane au fost botezate de biserica baptista "Metanoia"Trei (3) august 2008, o zi pe care Emil Sigmeth nu o va uita, probabil, niciodata, botezul in apa raului Mures, in fata a peste o mie de credinciosi ai bisericii "Metanoia" din Arad si a multor alti privitori curiosi. 
Proaspatul eliberat dupa doi ani de detentie preventiva, si-a predat viata in mana Domnului, alaturi de inca alti 20 de candidati la botez.
Peste o mie de suflete ale bisericii baptiste "Metanoia" s-au adunat cu credinciosie pe malul raului Mures pentru a da lauda Domnului intr-un cadru natural aproape biblic. 
Oamenii s-au asezat pe iarba ascultand si cantand impreuna cu orchestra tinerilor care au inaltat, prin cantecul lor, lauda si credinta Celui de Sus. 
In aceasta atmosfera plina de har si bucurie spirituala - au luat cuvantul pastorul asistent Mandrutau, dupa care pastorul Cristian Barbosu a predicat intregii multimi adunate. 
A fost un cuvant  de invatatura, legat de datoria omului de a face ceva in si cu viata lui, in clipa in care Dumnezeu ii ofera aceasta sansa si ii cere imperios acest lucru. 
Intr-adevar, acest om a dovedit ca este plin de duh, pentru ca vorbirea sa a prins in sufletul celor prezenti, asta s-a vazut din atentia cu care a fost urmarit.
O pledoarie sincera, rascolitoare a inceperii relatiei omului cu Dumnezeu. 
"Vine un moment in viata fiecaruia in care acesta se opreste din drum. Un drum plin de pacate si nesabuinte, un drum al pierzaniei. Dumnezu este bunatate si intelepciune si ofera tuturor sansa schimbarii, sansa mantuirii, a devenirii unui om nou, nascut in Cristos"
Au fost multe cuvinte miscatoare care au semanat seminte bune in sufletele celor prezenti, cu atat mai mult in ale celor asezati pe banci speciale, oamenii in alb, candidatii la botez, primul si necesarul pas al mantuirii de pacate, al inceperii unei vieti noi, in Domnul. 
Emil Sigmeth s-a botezat dupa ritualul baptist"Suntem fericiti ca biserica "Metanoia" se afla in fata celui de-al doilea botez in acest an, primul avand loc in primavara – a subliniat pastorul asistent. In aceasta frumoasa zi de vara, 21 de suflete se vor preda Domnului, prin botez!"
Unul dintre candidatii imbracati in intregime in alb a fost Emil Sigmeth, cunoscutul om de afaceri, eliberat de putin timp, dupa aproape doi ani de detentie preventiva.
Barbat inalt, elegant, cu un aer meditativ – Emil Sigmeth a pierdut cu totul acea privire cunoscuta a oricarui om de afaceri puternic. 
Parea concentrat pe ceea ce, peste putine clipe ii va schimba pentru totdeauna destinul si viata, botezul - intru iertarea pacatelor si sansa mantuirii. 
Alaturi de inca alti 20 de candidati, Sigmeth a intrat smerit in sirul persoanelor albe, asteptandu-si randul la botez. 
Credinciosii i-au insotit pe candidati pana  malul raului, sub podul de la Micalaca, iar pastorii au intrat in apa. 
Au fost botezati, prin marturisirea de credinta Georgiana, Dorian, Andreea, Linda, Cheril, Carol (o familie intreaga), Liliana, Cipri, Lili, Eena, Alexandra.
Emil Sigmeth a fost cel de-al 10-lea candidat. 
A intrat condus in apa, dupa care s-a asezat cu mainile impreunate, intre cei doi pastori. Marturisirea sa de credinta a  fost scurta dar impresionanta: "cred in Dumnezeu si in Isus, Fiul Lui, cu toata puterea mea, cu toata inima, cu tot sufletul si tot cugetul!"
A fost scufundat in apa, conform ritualului, dupa care a fost invaluit in cearceaful alb al purificarii.
Emil Sigmeth a fost condamnat recent, in libertate fiind, la 6 ani inchisoare. 
A depus recurs. 
Sigmeth este hotarat sa puna capat fostei sale vieti de om de afaceri si sa inceapa alta noua, dedicata familiei si lui Dumnezeu.    

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • La Expo Arad International - Pregatiri pentru primul targ din sezonul de toamna

Pregatiri pentru deschiderea targului de toamna la Expo AradDesi ne aflam in perioada vacantei in ceea ce priveste targurile, Expo Arad International a inceput pregatirile pentru a XIX – a editie a targului international de agricultura, industrie alimentara si ambalaje Agromalim care se va desfasura in perioada 11-14 septembrie.
Editia din acest an va reuni aproximativ 250 de firme si crescatori de animale din Romania, Ungaria, Austria, Germania, Italia, Spania, care vor expune in cele doua pavilioane ale complexului Expo Arad International si pe platformele exterioare.
In paralel se va desfasura si traditionala expozitie de animale organizata in colaborare cu asociatiile de crescatori, eveniment care s-a bucurat la editiile precedente de un interes foarte mare din partea vizitatorilor si expozantilor.
De asemenea, este in pregatire si un program conex in cadrul caruia vor fi prezentate teme de interes pentru producatorii agricoli si vor fi organizate intalniri de afaceri intre firme din Romania si Ungaria.
Firmele interesate sa participe la acest eveniment sunt invitate sa contacteze organizatorii (Persoana de contact: Cimi Enache, director de program al Targului Agromalim 2008, tel. 0257 216520, 0744 791761, 0730 188291, email: expo@ccia-arad.ro).
Datorita succesului de care s-au bucurat manifestarile organizate de Expo Arad International a determinat Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad a fost determinata sa depuna eforturi pentru dezvoltarea si modernizarea complexului expozitional.
In acest moment, complexul are la dispozitie doua pavilioane de expunere cu o suprafata totala de 3.100 mp, o suprafata exterioara de expunere de 25.000 mp (o platforma exterioara de expunere pavata de 11.000 mp, o platforma pietruita de 9.000 mp), o parcare pentru vizitatori (o suprafata pavata de 9.000 mp), drumuri si porti de acces.
La editia de anul trecut a Targului Agromalim au participat 230 de firme din care 30 din Ungaria, 8 din Austria, 5 din Germania,  una din Italia, ceea ce a reprezentat o crestere a participarii cu 10 % fata de editia precedenta.

Claudia Untaru - Glasul aradului

  • Apa Ghiorocului atrage lumea

Balta de la Ghioroc concureaza Strandul din AradIntrarea aproape gratis si atmosfera linistita ii face pe unii sa se stabileasca cu rulota aici.
Balta de la Ghioroc continua sa ramana un punct de atractie pentru locuitorii din Podgorie si nu numai. 
Profitand de zilele insorite, aici vin la plaja tineri din tot judetul, din judetele invecinate si chiar familii din Bucuresti. 
Preturile nu sunt foarte mari, atmosfera e linistita, apa imbietoare iar terasele din apropiere ofera clientilor tot ceea ce doresc.
Inca de la intrare am fost intampinati de Gheorghe Vancea, un taxator care ne- a informat ca pentru fiecare masina se plateste trei lei, in rest nepercepandu- se nicio taxa. 
Localnicii insa nu trebuie sa scoata niciun ban din buzunar. 
"Pe cand era inchis strandul de la Arad taxam intre 800 si 1.500 de masini pe zi", mai povesteste Vancea.
Primul lucru care ne- a atras atentia a fost o rulota cu numere de Bucuresti. 
Familia Mares a ajuns aici la inceputul saptamanii si a campat pe mal, pentru a petrece impreuna cu cei doi copii si matusa lor de la Barsa cateva zile linistite.
"Un prieten ne- a povestit ca este foarte frumos aici, asa ca am venit. Nepoata mea e din Bucuresti, cel mai mult ne- a placut linistea", sustine matusa, Mariana Jidoi.
Daca pentru bucuresteni, cel mai rentabil a fost sa vina la Ghioroc cu rulota, pentru aradeni si tramvaiul sau trenul este o optiune si inca una destul de ieftina.
"Am venit cu tramvaiul de la Arad, pentru ca aici e mai multa liniste decat pe strandul de acolo", sustine Ciprian Sipos. 
Prietena sa, Daniela Vona, a tinut sa ne spuna ca apa de la Ghioroc e mult mai curata decat cea de la Arad.
Pentru ca cei veniti la plaja sa nu se plictiseasca, un intreprinzator local a deschis un centru de inchiriat biciclete si hidrobiciclete. 
Pentru numai 10 lei pe ora, te poti astfel plimba in voie. 
Tot aici se gasesc si sezlonguri de inchiriat, pretul fiind de sapte lei pe zi.

L.S. - Jurnal aradean

  • Turismul aradean: avem cu ce, dar nu stim cum. Si nici nu prea vrem!

Turismul aradean prezinta numeroase oportunitatiIn urma unei analize SWOT  (Strengths, Weaknesses, Opportunities und Threats) au fost stabilite punctele tari si punctele slabe ale turismului din judetul Arad.
In capul listei punctelor tari se afla pozitia geografica favorabila a Aradului - poarta de intrare in tara, ceea ce constitue un avantaj in dezvoltarea turismului de tranzit.
A fost aminitita si varietatea peisajului (alternanta deal-campie-munte): Valea Muresului, Valea  Crisului Alb, zona montana - Moneasa, Halmagiu, Zarand, peisajul carstic din Muntii Codru Moma (Pestera Liliecilor, Pestera cu Apa de la Moara), lacuri (Ghioroc, Taut), zone viti-vinicole (Podgoria Aradului, Tarnova-Ineu).
Fondul cinegetic si piscicol este de asemenea bogat , rezervatii si parcuri naturale.
Resurse de apa geotermala avem la Curtici, Macea, Sofronea, Dorobanti, Moneasa, Arad si minerala la Lipova, datorita carui fapt s-a dezvoltat turismul balnear (Lipova - statiune de interes local si Moneasa - statiune de interes national).
Avem si un drumul european de drumetie de lunga distanta E7, care traverseaza judetul Arad de la vest la est;
Mai contribuie monumentele istorice si de arhitectura, situri arheologice, cetati, castele, lacase de cult (biserici de lemn, manastiri din sec. XVI-XVIII).
Oferta culturala este bogata: festivaluri si sarbatori, spectacole de teatru, concerte, expozitii, concursuri sportive; obiceiuri si traditii bine conservate; interculturalitate datorata coabitarii etnice: maghiari, germani, sarbi, slovaci, bulgari.
Structurile de cazare sunt variate: pensiuni, cabane, popasuri turistice, campinguri, vile, hoteluri de la o stea la patru stele.
Indicatoarele turistice sunt inca insuficiente in judetul Arad In Arad functioneaza structuri ce favorizeaza turismul de afaceri: zonele industriale de la periferia municipiului Arad, Pavilionul expozitional al CCIA, initiatorul  "Targului de turism", sali de conferinte si intalniri de afaceri organizate in incinta mai multor hoteluri.
Institutiile active si competente pentru promovarea si dezvoltarea  turismului sunt Biroul de informare turistica in municipiul Arad si Centrul Cultural Judetean, iar ONG-uri cu obiect de activitate in domeniul turismului sunt Condor Club Arad, Asociatia Turistilor Montani, Steaua Nordului, Prietenii Naturii, Cercetasii Romaniei, Veniti cu Noi, Liliacul.
Ce ne impiedica sa avem un turism infloritor in judet
Dar avem si numeroase puncte slabe, care ne impiedica sa fructificam multe dintre avantajele naturale ale judetului.
Drumurile sunt nemodernizate si infrastructura edilitara este insuficienta in zonele agroturistice (retele de apa, canalizare si telefonie, statii de epurare), amenajarea peisagera este deficitara, serviciile turistice sunt de o calitate precara, iar  pensiunile cu specific agroturistic sunt foarte putine.
In zonele impadurite lipsesc locurile de agrement si de aceea oferta este restransa.
Nu ne promovam suficient resursele si posibilitatile de servicii turistice, se mai arata in studiu, iar exploatarea turistica din punct de vedere al obiectivelor istorice si de arhitectura, este redusa, lipsesc centrele de informare turistica in punctele de trecere a frontierei, in gara si aeroport, precum si in principalele orase, statiuni.
Nu exista nici macar un sistem de indicatoare turistice rutiere si marcajelor turistice montane.
Oferta este limitata si in privinta activitatilor sportive - agrement nautic, hipism, sporturi de iarna.

Dana Mirea - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]