Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 4 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • Sedinta imobiliara la CLM

Sedinta CLM s-a transformat in sedinta imobiliaraSedinta festiva a fostului CLM s-a transformat intr-o ordinara cu 30 de puncte pe ordinea de zi!
Ceea ce era programata sa fie o sedinta festiva, cu cateva puncte pe ordinea de zi, ramase nevotate in trecut, sau care se impuneau a fi votate rapid, s-a transformat peste noapte intr-o sedinta ordinara cu nu mai putin de 29 de proiecte, o informare a agentilor economici cu privire la activitatea lunii mai si alta cu privire la deplasarea alesilor in misiuni oficiale.
Alesii municipali din mandatul trecut, inca neincheiat, erau pregatiti sa vina la tinuta festiva pentru ultimul CLM si sa ciocneasca un pahar de sampanie. 
Acum, insa, vor trebui sa astepte sa-si exprime parerea pe 29 de proiecte propuse de executiv, inainte de a sarbatori finalul de mandat. 
Marea majoritate a proiectelor ce vor fi supuse joi votului sunt planuri urbanistice de detaliu referitoare mai toate la ridicarea de blocuri, hoteluri sau case.
Ziua PUD-urilor
Dupa cateva parcelari si apartamentari de imobile, alipiri si dezlipiri de parcele, rectificari de suprafete de teren si trecerea unor terenuri in proprietatea municipiului, primarul le propune consilierilor sa voteze cateva planuri urbanistice legate de locuinte familiale, de ridicarea unor hoteluri, a unor zone de locuinte si depozite de materiale, blocuri si spatii comerciale etc.
Unele dintre firmele care asteapta acum ultimul vot al consilierilor din mandatul 2004-2008 sunt cunoscute aradenilor, fie pentru ca fac cele mai multe planuri supuse votului alesilor ( SC Proiect, Biroul individual de arhitectura Darida Ioan), fie pentru scandalul din jurul unor afaceri in care au fost implicati (asa cum este cazul firmei Elecon).  
Tot joi, cand este programata sedinta, alesii municipali vor fi chemati sa voteze si stabilirea tarifelor pentru serviciile de canalizare-epurare mecanica pentru Zona Industriala Vest, sau un proiect privind inventarul bunurilor apartinand municipiului.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Mediul - sarbatorit si la Arad

Directorul Dana Danoiu anunta programul de desfasurare a festivitatilorAgentia pentru Protectia Mediului Arad a angrenat si in acest an elevii aradeni in diferite activitati privind Ziua Mondiala a Mediului. 
Sarbatorita anual pe data de 5 iunie, Ziua Mondiala a Mediului este unul din principalele mijloace prin care ONU atrage atentia opiniei publice asupra problemelor de mediu. 
Tema zilei din acest an este: "Schimba-ti obiceiurile! Spre o economie cu mai putine emisii de CO2"
Prin aceasta tema se constientizeaza problemele de mediu la nivel mondial  si se promoveaza o economie si un stil de viata "verde", respectiv o eficienta energetica mai buna, surse alternative de energie, conservarea padurilor si un consum care sa nu afecteze mediul. 
La Arad, Ziua Mediului se marcheaza printr-o serie de activitati care au inceput inca de ieri. 
"Astazi (n.r. ieri) prescolarii de la Gradinita PP13 si PP14 au avut activitati ecologice educative. Iar in data de 5 iunie, la ora 12,00 la Consiliul Judetean Arad, sala 63 va avea loc o  expozitie de lucrari pe teme de protectia mediului realizate de elevii mai multor unitati de invatamant", declara Dana Danoiu, director executiv APM Arad. 
De asemenea, astazi, la Scoala Generala ,"Mihai Eminescu", au loc prezentari de lucrari pe teme de protectia mediului.

Claudia Untaru - Glasul aradului

  • Ziua mondiala fara tutun

Manifestari anti fumat si la AradIn fiecare an, data de 31 mai este declarata Ziua Mondiala fara Tutun.
In acest an, sloganul este "Tinerete fara tutun", care reprezinta un apel la actiune adresat tinerilor, societatii civile dar si publicului larg pentru interzicerea totala a publicitatii si promovarii produselor din tutun.
Ziua Mondiala fara Tutun este marcata de Autoritatea de Sanatate Publica Arad si Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog prin desfasurarea mai multor activitati.
Astfel, la Colegiul National "Elena Ghiba Birta", elevii au alcatuit un colaj gigant cu mesaje anti-fumat, scrise pe coli de hartie si au organizat o manifestare stradala in Parcul Copiilor si Parcul Eminescu.
De asemenea, miine de la ora 11.00, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Arad se vor afla in Piata Avram Iancu, prilej cu care vor controla starea de sanatate la nivel pulmonar a fumatorilor.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Situatie dramatica la Spitalul Municipal – 5 tineri secerati de cancer intr-o saptamana!

Tot mai multe persoane sunt rapuse de cancerSaptamana macabra pentru Spitalul Municipal unde doar in ultimele zile s-au inregistrat 5 decese cauzate de cancer. 
Alarmant este faptul ca toate cele 5 persoane care au murit din cauza asa zisei boli a secolului XXI, aveau varsta cuprinsa intre 29 si 50 de ani, in ultima perioada observandu-se o scadere considerabila a categoriei de varsta a persoanelor diagnosticate ca avand cancer. 
Mai ingrijorator este faptul ca toti cei care au murit in aceasta perioada sumbra au aflat ca sufera de boala ucigasa  cu cel mult doua luni in urma din cauza lipsei de manifestare a simptomelor. 
In toate cazurile boala s-a aflat deja in stadiu foarte avansat,  medicii nemaiputand  face nimic pentru a-i cruta pe pacienti de sfarsitul prematur. 
Toti au lasat in urma familii indurerate si planuri de viitor care nu mai au nici un folos. 
Povestea cea mai cutremuratoare este a celei mai tinere persoane decedate, o tanara de numai 29 de ani care urma sa se casatoreasca in luna august, astfel in loc sa o insoteasca la altar cei dragi au condus-o pe ultimul drum.
Aradul are in evidenta peste 11000 de persoane diagnosticate cu cancer, numar care,  intr-un clasament sumbru, plaseaza judetul nostru printre primele 5 din tara. 
Situatia continua sa se inrautateasca, in scurt timp am putea ocupa locuri mai fruntase din cauza faptului ca media cazurilor noi aparute in judetul Arad depaseste cu mult media nationala. 
Daca cea din urma este sub  280 de cazuri noi la 100.000 de locuitori in Arad media este de 350 de cazuri la 100.000 de locuitori. 
Medicii oncologi spun ca in judetul nostru sunt depistate intre 1000 si 1500 de persoane bolnave de cancer pe an, mortalitatea in cazul bolnavilor fiind de aproximativ 1000 de persoane anual. 
Intr-o ierarhie a celor  mai frecvente forme de cancer din judetul nostru, situatia fiind la fel atat la nivel national, cat si mondial, pe primul loc, ca si numar de persoane afectate, se afla cancerul pulmonar, cea de-a doua treapta este ocupata de cancerul mamar, urmat foarte aproape de cel colorectal si nu in ultimul rand de cancerul ORL, la nivelul capului. 
In mod paradoxal cancerul este considerat o boala a tarilor dezvoltate din punct de vedere economic, principalii factori care duc la aparitia bolii fiind alimentatia abundenta defectuasa, consumul de alcool si fumatul la care se mai adauga stresul si imunitatea scazuta. 
Se pare ca cei mai predispusi la boala sunt barbatii a caror numar este aproximativ dublu fata de numarul bolnavilor de sex feminin.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Aradul muzical – Gala de opereta vieneza

Gala de opereta vieneza in Parcul EminescuVremea a tinut cu spectatorii si filarmonistii joia trecuta (29.05), cand a fost programat din nou un concert in Parcul Eminescu.
Orchestra dirijata de Petru Sbarcea (care a si prezentat partial programul), a deschis manifestarea cu Uvertura operetei "Liliacul" de Johann Strauss, muzica ce are mereu priza la public. 
Tot din aceeasi opereta, soprana Ella Tyran din Viena a incantat publicul aradean cu aria "Mein Herr Marquis", asteptata totdeauna cu fervoare de cunoscatori.
Din "Sange vienez" a aceluiasi Strauss, duetul "Das Eine kann ich nicht verzeih'n", sustinut de Ella Tyran si clujeanul Adorjan Pataki, a incheiat luminos manifestarea.
Cu interes au fost asteptate numerele din "Vaduva vesela" de Franz Lehar: "Komm in den kleinen Pavillon" si "Lippen schweigen", duete, in talmacirea aceluiasi cuplu, ca si ariile "Da geh ich zu Maxim's" (A. Pataki) si "Vilja" – Lied (E. Tyran).
Soprana vieneza, daruita genului, a mai interpretat: "Meine Lippen, sie küssen so heiss" din "Giuditta" aceluisi Lehar.
Tot din "Giuditta", tenorul A. Pataki a talmacit "Freunde, das Leben ist lebenswert", pentru ca din "Paganini" sa ofere "Niemand liebt dich so wie ich", iar din "Tara surasului" sa ne incante cu "Dein ist mein ganzes Herz", dupa care ne-a transpus in lumea sonora a altui vienez, Emmerich Kalman cu a sa "Contesa Marita", prin "Gruss mir mein Wien"
Ella Tyran, care afirma ca se simte bine in mica Viena, ce i s-a parut a fi Aradul, a oferit un delicat lied vienez "Wien, du Stadt meiner Träume" (Viena, orasul visurilor mele) de Rudolf Sieczynski, a carui sensibilitate a fost perceputa de cei prezenti, ca apoi sa ne faca cunoscuta "Strahlender Mond" din "Logodnicul din luna" de Eduard Künenke si o arie din opereta "Favoritul" ca si un Lied vienez, semnate Robert Stolz, compozitor de succes al veacului al XX-lea.
Rugaciune de copil
Rugaciunea unui copil in Biserica Minoritilor In seara zilei de 1 iunie, un grup de copii a rostit pe rand in Biserica Minoritilor rugaciuni adecvate varstei lor, alternativ cu productia muzicala a formatiilor si solistilor Liceului de Arta "Sabin Dragoi".
Corul "Voci de primavara" condus de prof. Monica Milichi a interpretat "Pe tine Te laudam" de N. Lungu, "Miluieste-ma Doamne" de Gh. Cucu, iar cel numit "Eutherpe", a celor mari, aflat sub conducerea prof. Crina Brad, a talmacit "Ave Maria" de Jaques Arcadelt, cu trairi mai putin intense, pentru ca in piesele ortodoxe, "Catre Tine Doamne" de I. Darva si "Pre Tine Te laudam" semnat Gh. Cucu, sa surprinda cu sonoritati bine lucrate si o redare calda, adecvata acestui gen de muzica.
Prof. Corina Redis – soprana, insotita de violonistul Radu Cristescu din cl. A XII si prof. Carmen Craciun la orga a oferit publicului "Laudate Domine" de Mozart, iar Laura Essig din cl. a XII-a, "Ave Maria" de Bach-Gounod, starnind aplauze indelungi.
Johann Sebastian Bach pare a fi dominat seara, profunzimile muzicii lui fiind tinta violoncelistului George Pasca dintr-a XI-a cu Preludiul Suitei nr. 3, a bracistei Mariana Nistoroaie (X) cu Sarabanda din Partita a II-a, a percutionistului Admin Bocsa (VI) care a redat sonoritati aparte in Bourre, ca si a violonistului Radu Cristescu cu Siciliana Partitei a II-a ceea ce a dat satisfactii auditorilor care i-au rasplatit prestatia cu lungi aplauze.
Violonista Iulia Ioanas (XI) ne-a mentinut in lumea sonora baroca talmacind partea mediana a Concertului "Iarna" de Antonio Vivaldi, iar alt violinist, prof. Florin Gherghel, ne-a sensibilizat cu "Meditatie" de Jules Massenet.
Manifestarea s-a incheiat cu omagierea perioadei directoriale a profesoarei Lucia Parvanescu, pianista ce a colaborat si cu Filarmonica aradeana, profesand actualmente la Colegiul de Muzica "Ioan Vidu" din Timisoara.
Manifestarea face parte din sirul celor ce vor sa aminteasca aradenilor activitatea de o jumatate de veac a scolii.

Hugo Haptmann - Virtual Arad

*** 
Joi, 5 iunie ora 19, la Filarmonica CONCERT DUBLU ANIVERSAR: PAUTZA - MOROSANU
Dirijor: Sabin Pautza – Solisti: Alexandru si Tatiana Morosanu
- S. Pautza – Concertul pentru pian, violoncel si orchestra C. M. von Weber 
– Invitatie la vals, A. Haceaturian – Dansul sabiilor, M. Ravel – Bolero


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]