Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 4 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • O saptamana binemeritata de vacanta pentru elevi - Gata cu scoala

A sosit din nou vacanta de primavaraElevii aradeni, asemenea tuturor celor din tara, au scapat de scoala. 
Timp de o saptamana ei se vor afla in vacanta intersemestriala si vor uita de teme si lucrari de control. 
Vacanta este cu atat mai asteptata cu cat sfarsitul de semestru cu evaluarile lui a reprezentat un efort deosebit pentru elevi.
La propunerea Inspectoratului Scolar Judetean s-a hotarat ca de aceasta data elevii sa nu primeasca teme si exercitii de rezolvat pentru perioada de vacanta, considerandu-se ca elevii au mare nevoie de odihna intre semestre. 
Marea majoritate a cadrelor didactice a fost de acord cu aceasta decizie. 
Exista insa si dascali care nu sustin propunerea inspectorilor scolari, pe considerentul ca prin lipsa zilnica de exercitiu scolarii vor uita repede ceea ce au invatat de-alungul semestrului. 
Din aceasta disputa, elevii sunt cei care au iesit castigatori. 
Acestia pot uita de teme timp de o saptamana, dupa care incepe semestrul al II-lea.
Cu toate acestea, pentru unii elevi vacanta scolara inseamna stres si examene. 
Este cazul celor care s-au inscris la sesiunea speciala a testelor nationale.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Edeleni, candidatul PNG

Edeleny a fost numit candidat la Primarie din partea PNGConsilierul municipal Coloman Edeleni a fost prezentat, in cadrul unei conferinte de presa a PNG-CD Arad, ca viitor candidat la Primaria Aradului.
Presedintele organizatiei judetene a PNG-CD Arad, Helmut Duckadam, a declarat ca Edeleni are reale sanse de a ajunge in turul doi si sa castige, indiferent cu cine se va confrunta in "finala".
La randul sau, Edeleni nu a ascuns faptul ca s- a decis sa candideze pe listele PNG-CD datorita admiratiei si respectului fata de "legenda vie" numita Duckadam, cu care are "atitudini si idei comune"
Chiar daca va fi candidatul PNG-CD, Edeleni spune ca nu se va inscrie in niciun partid.
Conform celor declarate de prim- vicepresedintele Nicu Cojocaru, Edeleni a fost preferat dintr- un "lot" de cinci posibili candidati, cel mai mult atarnand in balanta experienta sa in administratie.

S.T. - Adevarul

  • Diferenta dintre bugetele alocate primariilor este explicata prin (ne)priceperea edililor in a intocmi proiecte

La CJA a fost votat noul bugetDintr-un top al primariilor in ceea ce priveste sumele alocate de la buget, prin Consiliul Judetean, reiese clar ca indicativii de performanta care au stat la baza alcatuirii bugetelor reprezinta principalui criteriu de referinta a distribuirii banilor. 
Primarii care se plang de "imensa influenta a politicului" nu prea au argumente...
Bugetul pe care Consiliul Judetean l-a avut de impartit la primariile din Arad a fost votat saptamana asta, asa incat abordarea unui subiect precum "topul primariilor care s-au bucurat versus topul acelora care nu s-au bucurat" este aproape o obligatie cetateneasca...
Daca ar fi dupa noi, ar reprezenta obligatie de serviciu, stipulata prin lege, ca primarii, indata dupa votarea bugetului, sa se adune intr-o sedinta comuna si, pana ce nu inteleg de ce li s-a dat atat de putin sau atat de mult, sa nu fie lasati sa plece acasa. 
S-ar evita, astfel, discutii aiurea pe marginea apartenentei politice, migrari doar de dragul imaginii proprii, de fapt in detrimentul propriilor alegatori, barfe post-factum etc. 
Conform documentarii noastre, de-a lungul catorva ani, totusi, exista primari cu carnet de partid de opozitie care au luat mai mult decat cei de la putere din simplul fapt ca au aplicat mai bine programul politic al guvernului decat cei (teoretic) "afiliati cauzei."
In fine, iata cum arata topul acestui an, mentionand totodata ca nu ne-am propus o dezbatere pe tema, ca lasam aceasta pe seama cititorilor nostri – si, daca intre ei se vor gasi si edili... cu atat mai bine tarii, si lor cu-atat mai bine.
Trei sunt criteriile pe baza carora a fost calculat bugetul:
Criteriul I: Drumuri comunale / judetene;
Criteriul II: Proiecte eligibile;
Criteriul III: TVA-ul returnat, calculat pe baza capacitatii economice a localitatii, a investitiilor, a potentei financiare, asadar.
La primul criteriu, pe primele locuri se situeaza orasul Pancota urmat de comunele Craiva si Conop. Pe ultimele locuri, la gramada, cu zero buget alocat, se afla Buteniul, Cermeiul, Covasantul, Fantanelele, Frumuseniul, Graniceriul, Livada, Moneasa, Seitinul, Vladimirescu, Zadareniul si Zarandul. 
Aici e obligatoriu de spus ca respectivele investitii depind de drumurile comunale sau judetene clasificate ca atare, iar faptul ca unor comune nu li s-au alocat defel bani pentru drumuri poate insemna si ca in localitatile respective nu sunt drumuri...
La Criteriul II, unul, dupa parerea noastra, esential in perioada aceasta, pe primele patru locuri se claseaza Ineul, Curticiul, Pancota si Sebisul – dar in niciun caz asta nu depinde de faptul ca sunt orase, ci ca au primari care "se stiu" cu proiectele. 
Pe ultimele locuri se situeaza comunele Bata, Dezna, Graniceri, Pilu, Secusigiu si Ususau. 
"Aceste primarii fie nu au prezentat defel proiecte, fie, mai trist, au prezentat niste proiecte neviabile... mai precis au venit la noi cu niste idei de abia incoltite, nici macar la nivel de plan general schitate. Noi suntem in masura sa-i indrumam pe edili cum sa faca proiecte, unde sa se adereseze pentru a invata procedura si legislatia, dar nu si sa muncim in locul lor" – spune Iosif Matula presedintele Consiliului Judetean Arad.
Cel de-al III-le criteriu, inainte, poate, de a fi pus pe seama reusitelor administratiilor locale, trebuie subsumat numarului de lociutori – pentru ca, e aproape clar ca buna ziua: nu-ti vine investitorul, deci nu ai cum sa inregistrezi cresetere economica, in conditiile in care localitatea ta are o rata a natalitatii cu "minus", comuna fiind in curs de depopulare.
Cel mai bine stau Pecica, Santana si Dorobanti, iar cel mai rau, Sistarovat (326 de lociutori raspanditi pe 4 sate!), Brazii, Bata si Silindia.
In calculul si repartizarea bugetelor localitatilor mai intra o componenta importanta, independenta de Consiliul Judetean: sursa de la Ministerul de Finante, dedusa din cota de 22% pe care primariile o dau respectivei institutii.
"Avem, pe de o parte, un sentiment de multumire, pentru ca suma totala alocata noua de Guvern a crescut cu putin fata de cea alocata anul trecut – dar, comparandu-ne cu alte judete, mult mai sarace si mai lenese decat Aradul, consider ca am fost defavorizati. Oricum, din ce s-a repartizat la nivelul nostru, am incercat sa asiguram tuturor localitatilor cheltuieli de functionare, iar celor cu proiecte viabile, incepute sau nu, aflate in diverse stadii, sa le asiguram finantarea de care au nevoie" – asigura Iosif Matula, presedintele CJA.

Lucian Valeriu - Observator

  • Incendiu la comanda

Incendiu la Sintea MareIn mai putin de doua saptamani, pompierii din Ineu au stins doua incendii izbucnite in gospodaria unui investitor italian din localitatea Sintea Mare.
"Din primele cercetari reiese ca focul a fost pus intentionat, in ambele cazuri, de catre o persoana necunoscuta", a precizat purtatorul de cuvant al pompierilor aradeni, lt. Sorina Ambrus.
Nu este exclusa pista conform careia incendiul sa fie comandat de fostul proprietar al mosiei.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Ameninta cu proteste

Sindicalistii de la CET sunt hotarati sa protesteze in stradaSindicatele de la CET vor sa iasa in strada, daca Primaria nu va stabili pretul de vanzare al gigacaloriei cel pun egal cu costurile de productie. Sindicalistii spun ca centrala este in pragul falimentului si peste 100 de mii de aradeni risca de la o zi la alta sa ramana fara apa calda si caldura.
Daca situatia nu va fi rezolvata in scurt timp, sindicalistii ameninta cu proteste de strada, atat in Arad cat si in Bucuresti.
Sindicatele din cadrul Centralei Electrice de termoficare sustin ca pierderile institutiei sunt de cateva sute de miliarde de lei vechi ceea ce a determinat imposibilitatea platirii facturile catre furnizorii de carbune si gaz.
Numai in ultimii 3 ani, datoriile acumulate de CET Arad prin necorelarea pretului de vanzare cu cel de productie, se ridica la 600 de miliarde de lei vechi.
Potrivit sindicatelor aradene, productia gigacaloriei costa 320 de lei  in timp ce, vanzarea acesteia se face cu 242 de lei. 
Liderii de sindicat ai CET Arad spun ca vinovati de situatia in care se afla centrala sunt membrii consiliului de administratie si adunarea generala a actionarilor.
In acest moment, CET Arad are 912 angajati.
Acestia sunt decisi sa iasa in strada, daca Consliul Local Muncipal nu va aproba majorarea de urgenta a pretului gigacaloriei.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]