Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 3 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Vijelie cu pagube de miliarde de lei

Furtuna a facut ravagii si in judetul AradCopaci rupti, drumuri blocate, localitati fara curent in urma furtunii de sambata seara. 
Furtuna de sambata seara, prima din acest an, a lasat mai multe localitati fara curent, a rupt copaci, a blocat drumuri si a produs pagube de zeci de mii de euro.
Furtuna a inceput dupa ora 17,00, in mai multe zone ale judetului, inclusiv in municipiul Arad, cazand mari cantitati de grindina.
Vantul a rupt mai multi copaci, blocand traficul rutier pe portiuni de pe DN 7 (Arad- Deva) si DN 79 (Arad- Oradea).
Pe DN 7, in apropiere de Savarsin, vijelia puternica a rupt copaci si crengi, in timp ce pe DN 79, in apropiere de Andrei Saguna, pomii cazuti pe carosabil au blocat traficul mai bine de 30 de minute, formandu- se astfel cozi de masini de peste cinci kilometri.
In zona a fost raportata si rasturnarea unui TIR, fara a exista victime.Copacii au mai blocat un drum judetean, intre localitatile Siria si Horia, drumarii intervenind pentru degajarea soselei. Vijelia a rupt si un stalp de telefonie fixa, intre localitatile Cherelus si Sicula, stalpul sprijinindu- se doar in fire, echipele companiei de telefonie deplasandu- se in zona pentru a remedia situatia.
Dupa furtuna mai multe localitati au ramas fara curent Vantul a mai afectat retelele de electricitate din judet, unde 98 de localitati au ramas fara curent.
Toate echipele de interventie de la Enel au lucrat pentru a asigura din nou alimentarea cu energie electrica a acestor localitati.
Pagube
In municipiu, copertina unei reprezentante auto, recent renovata, a fost luata pe sus de o rafala puternica de vant, purtand- o in aer cativa zeci de metri.
Copertina, de aproximativ 20 de metri patrati, a fost aruncata peste masinile parcate in piata auto din apropiere. 
Astfel, o masina a fost distrusa complet si altele 11 s- au ales cu parbrizele si oglinzile sparte. 
Paguba depaseste cateva zeci de mii de euro (miliarde de lei).
Proprietarii masinilor avariate au spus ca asa ceva nu se putea intampla in alta tara. 
Acestia au mai povestit ca lucrarea a fost prost facuta pentru ca vantul a smuls pana si suruburile copertinei si ca daca piata ar fi fost plina, ar fi existat zeci de victime. 
Furtuna a tinut o ora, timp in care crengile copacilor au fost rupte de vantul puternic. 
De asemenea si panourile publicitare au fost daramate de vijelia de sambata.

I.C. - Adevarul

  • Amendate cu martisoare

Politia a "amendat" soferitele cu martisoare si felicitariRutieristii au oprit de 1 Martie toate femeile aflate in trafic si le-au "amendat" cu cate un martisor si o felicitare. 
Acestia au oprit chiar si un tramvai si le-au oferit vatmanitei si doamnelor martisorul, felicitarea dar si o urare.
Cu aceasta ocazie, politistii le-au amintit soferilor de importanta respectarii regulilor de circulatie si de campaniile desfasurate in ultima perioada pe acesta tema.
"Cu prilejul zilei de 1 martie, Politia Rutiera a oferit astazi doamnelor si domnisoarelor participante la trafic, fie ele conducatoare auto sau pietoni, cate un martisor ca simbol al primaverii si ca un gand bun o primavara fara evenimente rutiere", a declarat Razvan Meszar, subinspector Serviciul Politiei Rutiere.

Corina Neagu - Glasul Aradului

  • De sapte ori mai multi bani concursului de muzica populara de la Moneasa decat sarbatoririi Marii Uniri!

Consilierii CJA au aprobat finantarea evenimentelor culturaleConsiliul Judetean a aprobat calendarul evenimentelor culturale, artistice, educative, sportive, de sanatate, turism si tineret pentru anul 2008. 
Au fost alocati in acest scop 590.000 de lei, care au fost distribuiti in functie de propunerile inaintate de organizatorii acestor evenimente: Centrul Cultural Judetean, Biblioteca Judeteana, Scoala Populara de Arte, Inspectoratul Scolar Judetean, scoli speciale.
Sunt 48 de astfel de actiuni de-a lungul anului, printre cele mai importante si mai costisitoare, amintim: Zilele Culturii judetului Arad, care consta in ãcoli de vara, spectacole, tabere de creatie (150.000 RON), Caravana Traditiilor de Iarna, care are loc in luna decembrie (50.000 lei), Festivalul International de Teatru Francofon, se va desfasura in perioada 25-30 octombrie (40.000 lei), Productii editoriale-tiparituri, materiale promovare cultura si turism (40.000 de lei), Festivalul-concurs al cantecului si jocului popular din Ţara Zarandului, in august, la Moneasa (33.000 de lei), Simpozionul national cu participare internationala "Momente din istoria lecturii publice", 22-25 septembrie, organizat de Biblioteca "A.D.Xenopol" (32.000 de lei), Zilele culturii maghiare, 1-6 octombrie (30.000 de lei), premii pentru laureatii olimpiadelor nationale si internationale, in valoare de 15.000 de lei, pentru intalniri cu reprezentanti ai comunitatii romane din Serbia au fost rezervati 14.000 de lei. 
Alte manifestari vor fi: in martie, Targul educatiei (7.000 lei), Gala excelentei aradene, desfasurata in aprilie (5.000 de lei), expozitie de icoane pe sticla (2.500 lei), Targul de fete de pe muntele Gaina, 21-22 iulie (4.000 lei), festival de arta culinara, Aletea-august (1.000 lei), Festivalul clatitelor, Moneasa-august (1.000 de lei), Festivalul minoritatilor, septembrie (4.000 lei), 1 Decembrie, Ziua Nationala (5.000 de lei), Comemorarea Eroilor Revolutiei din Decembrie 1989 (10.000 de lei), Festivalul Colindelor-Bocsig (3.000 lei), Festivalul stiintei (3.000 de lei), Olimpiada Nationala de Biologie (10.000 de lei). 

D.M. - Observator

  • Fara probleme la frontiera

Control vamal mai intens in perioada Summitului NATODin 1 martie, la frontiera de vest controalele documentelor sunt extrem de atente, verificarile autoturismelor se fac mai amanuntit, iar portbagajul fiecarei masinii care intra in tara e deschis si controlat.
In prima zi de aplicare a normelor de control amanuntit, sambata, in cel mai mare punct de trecere a frontierei din vestul tarii, Nadlac, judetul Arad, nu s-au inregistrat probleme de trafic.
In perioada 1 martie-5 aprilie, in punctele de trecere a frontierei se aplica masuri sporite de control si securitate, in urma organizarii Summitului NATO la Bucuresti, pe 2-4 aprilie.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • La o cafea cu Gabriela Hollich

Interviu cu asistenta principala Gabriela HollichMama a unui singur copil dar prezenta de 21 de ani in sala de nastere a Spitalului de Obstetrica-Ginecologie "Salvator Vuia", Gabriela Hollich, asistent medical principal obstetrica-ginecologie, face parte din lumea in care zilnic se nasc ingeri si pornesc destine.
- De cati ani practicati aceasta meserie? Ce cursuri ati urmat pentru a va califica?
- De 21 de ani. Forma de invatamant pe care am urmat-o era Liceul Sanitar din Arad, in 1984 am absolvit. A urmat un an de stagiatura in cadrul spitalului de obstetrica-ginecologie din Arad si mi-am luat examenul de specialitate. Au urmat dupa aceea multe cursuri de specializare, reciclare la Arad dar si in Bucuresti. Am facut colegiul de asistenti medicali din cadrul Facultatii de medicina a Universitatii "Vasile Goldis".
- Cum caracterizati meseria de a fi moasa si ce v-a determinat sa va doriti sa faceti cariera in acest domeniu?
- In primul rand, as caracteriza ca fiind o meserie destul de grea si dificila, ai o mare responsabilitate. Responsabilitatea de ingrijire a unei femei gravide fata de un bolnav e dubla, ai grija de doi oameni: mama si copilul. Presupune sa formezi niste legaturi cu gravida pe care o ai in ingrijire. Meseria de moasa nu presupune doar asistenta la nastere. O moasa, dupa traditie, avea gravida in evidenta, le intocmea foile de observatie, le indrepta catre medicii specialisti, mergea la gravida acasa sa vada ce situatie are, o sfatuia. Poti sa fi moasa la doua nivele: moasa de teritoriu, in dispensare si moasa care lucreaza in spital. Acum se pun bazele pe mersul gravidei la medicul specialist, dar atunci moasele lucrau sub tutela medicului de familie dar aveau libertatea de a depista din timp gravidele, de a le sfatui, de a le chema la control pentru a le lua in evidenta si la controale periodice. Eu am lucrat opt ani ca moasa in Semlac, patru ani in Vladimirescu si restul pana la 21, aici. Am visat dintotdeauna sa pot sa ajut oameni si mi s-a parut ca in aceasta specialitate se intrepatrund suferinta si bucuria vietii. Ce poate fi mai frumos decat sa vezi cum incepe o viata ? Mi-ar fi placut si chirurgia ca specialitate. Practic, atunci cand am absolvit, se practica repartitia cu posturi. Am luat postul din Semlac, si am dorit sa continui pe specialitatea de obstetrica-ginecologie. Trebuie sa avem compasiune fata de gravide dar trebuie sa le coordonam, sprijinim in momentele critice.
- Ce atributii are de fapt o moasa?
- In primul rand preia pacienta de la biroul de internari, o trece in registru de internari, o pregateste pentru consultatie si participa la consultatie odata cu medicul, dupa care o pregateste igienico-sanitar si o conduce in salonul in care este repartizata. Dupa care, efectueaza toate tehnicile pe care le indica medicul in foaia de observatie: recoltari, tratamente. Moasa participa activ la monitorizarea travaliului, raportand tot timpul medicului parametrii ce trebuie urmariti, solicitand medicul in situatiile in care se impune. Moasa asista la nastere, ocupandu-se de copil imediat dupa nastere si pana la predarea la sectia de neonatologie. Urmareste lauzele in perioada imediat dupa nastere in primele doua ore si pana la externare.
- Care sunt partile mai putin placute ale acestei meserii?
- Intr-o astfel de meserie, ai succese si insuccese. Cel mai mult te marcheaza cazurile grave: cand vin gravidele in coma, noi suntem primele care preiau bolnavele pana la venirea medicului. Cand vezi un om care se zbate intre viata si moarte, si cand poti si tu prin activitate sa-ti aduci aportul, cand totul se termina cu bine, ai un sentiment de satisfactie enorma. Sau cand urmaresti o gravida care are un travaliu mai dificil; sau ea ca persoana trece mai greu prin aceasta perioada de travaliu si dai tot ce-ti mai bun din tine, rabdare si intelegere. Nu o data s-a intamplat sa respir odata cu ea, sa o invat sa respire. Nu numai mecanic lucram, ne implicam si afectiv. In momentul in care gravida reuseste sa nasca, imparti bucuria cu ea si cand vezi ochii ei plini de lacrimi si emotia de a fi mama iti incarci bateriile, iti da puterea sa rezisti, sa mergi mai departe. Eu, personal, in experienta mea nu am intalnit omul recalcitrant sau gravida pe care sa nu reusesti sa o convingi sa te asculte. Daca o gravida nu ma asculta: cum sa respire de exemplu, incerc pana reusesc sa o indrum pe drumul pe care trebuie sa o ia ca sa fie o nastere reusita. Este o meserie riscanta pentru ca ne expunem la o populatie care vine fara sa aiba analizele facute. Suntem instruite sa ne ferim, dar exista un risc al meseriei, acela de a fi expus.
- Dar partile bune?        
- Este o bucurie imensa atunci cand triumfa viata si se naste un copil sanatos. Lumea e de mai multe feluri, nu tine de educatia lor cum reactioneaza la travaliu. Cand reusesti sa-i faci sa te inteleaga, sa te asculte. Uneori iti pare rau cand nu esti apreciat si lumea nu intelege in ce situatie esti tu: trebuie sa fi odihnit, sa fi linistit pentru ca iei asupra ta greutatile gravidelor. Te doare cand lumea da cu pietre in tine si nu intelege ca facem sacrificii, ne lasam familia si copiii cand venim la munca pentru 24 de ore in care ai parte de trei, patru sau cinci nasteri. Noi incercam sa dam ce avem mai bun, dar omul nu intelege uneori ca noi le vrem binele. Am lucrat in doua comune: in Semlac si Vladimirescu; satisfactia cea mai mare o am atunci cand copiii la care ai ajutat sa fie nascuti, cand sunt mari, vin sa nasca la randul lor cu mine, ma saluta pe strada. Cel mai satisfacator moment a fost acela cand o pacienta, la cateva luni de la externare mi-a telefonat de Anul Nou si mi-a spus "La multi ani!".

Andreea Dorotovics - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]