Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 2 iulie 2008
Stirile TVA aici
  • Concluzia primei zile cu autobuzul pe centru: un dezastru!

Circulatia cu autobuze in Centru a creat aglomeratie si haosPrima zi in care s-a inlocuit pe centru circulatia tramvaielor cu cea a autobuzelor i-a ingrozit si infuriat pe aradeni. 
In primul rand este evident ca acest sistem nu functioneaza asa cum ar trebui, observand faptul ca trotuarele dintre Podgoria si Teatru au fost de-a dreptul aglomerate. 
Multi dintre cei cu care am discutat ne-au declarat ca autobuzele nu vin la timp, asa ca dupa o perioada lunga de asteptare, de cele mai multe ori in soare, decid ca fac o "afacere" mult mai buna parcurgand distantele pe jos. 
O alta problema, considera calatorii, este faptul ca nu au avut acces la informatii privind statiile de autobuz, care nu se suprapun cu cele de tramvai. 
Ar fi trebuit sa se puna accent pe acest lucru cu mult timp in urma, spune ei, pentru a nu lua pe nimeni prin surprindere. 
"Nu toata lumea citeste ziarele", spune Trutan Traian, adaugand: "Pentru cei care cunosc mai putin centrul este si mai greu. De unde sa stie cineva care vine rar in Arad unde este Magazinul Vidra sau Terranova?".
Despre conditiile din mijloacele de transport nu se mai plange nimeni, pentru ca tuturor ni se pare firesc sa fie inghesuiala, sa ne zgaltie din toate incheieturile sau sa fie irespirabil de cald. 
Din pacate, cei mai multi care apeleaza la autobuz pentru a se deplasa prin oras, fie si pe distante mici, sunt pensionarii, care beneficiaza de reduceri la cumpararea biletelor sau abonamentelor. 
Am surprins chiar o situatie in care autobuzul a plecat cu usile deschise, pentru ca era atat de plin, incat nu puteau fi inchise, desi acest lucru este interzis.
Dezorganizarea face ca autobuzele sa nu poata parca in statiile stabilite ad-hoc, pentru ca absolut toate sunt ocupate de autoturisme parcate acolo ori din nestiinta, ori din indiferenta. 
In scurta noastra plimbare prin centru nu am zarit in nicio statie un echipaj al politiei care sa sperie prin crearea unui precedent: acordarea unei amenzi. 
Sau macar sa le explice soferilor despre ce este vorba si sa ii indemne sa-si gaseasca un alt loc de parcare. 
Prima zi a surprins asadar pe toata lumea, iar ceea ce este mai grav e ca si autoritatile sunt incluse in aceasta categorie.
Indicatoarele pentru statii sunt amplasate uneori in locuri greu de observat. 
Ori sunt foarte sus pe stalp, uneori ascunse deasupra ghivecelor cu flori, ori, asa cum se intampla in fata Magazinului Terranova, sta undeva intre faldurile materialului care acopera terasa.
Pentru ca haosul sa fie total, autobuzele nu opresc chiar acolo unde "ar trebui", ci de multe ori cu 20-30 de metri mai in fata sau mai in spate. 
Sau nu opresc de doua ori in acelasi loc. Odata mai in fata, data viitoare mai in spate.
Unul dintre calatori, s-a revoltat: "Este inacceptabil! Platim bilete si abonamente, nu mergem pe gratis! Sunt foarte nemultumita si celor care se ocupa de asta ar trebui sa le fie rusine!”, spune D.S., profesoara. „N-am stiut ca aici este statie, dar am vazut ca asteapta lumea si am intrebat. Este groaznic!", spune o alta profesoara pensionata, G.D.
Una dintre aceste persoane incerca sa afle informatii de la noi: daca poate merge cu autobuzul pana la Fortuna sau cat va dura aceasta situatie.
Ceea ce ar putea parea surprinzator este faptul ca cei mai multi aradeni cu care am vorbit, desi si-au exprimat vehement nemultumirile, nu au acceptat sa le apara in ziar poza sau numele intreg. 
Dar asta este o alta discutie, legata de lipsa de reactie a societatii civile si de teama de repercusiuni atunci cand se critica "pe la colturi", fara asumarea niciunei responsabilitati. 
Toata lumea este de parere ca i se cuvine ceva mai mult, insa nimeni nu indrazneste sa-si ceara drepturile cu voce tare, asa cum ar trebui sa o faca un cetatean european, sintagma pe care am uzat-o deja, dar care nu poate fi inca aplicata in Romania.
Vor fi marcate statiile de autobuz Politia recunoaste ca in zona centrala traficul se desfasoara cu dificultate dand mari batai de cap soferilor "agentii de circulatie vor fi prezenti in zona centrala in aceasta perioada pentru a fluidiza traficul. S-au montat deja indicatoare pentru statiile de autobuz. In zilele urmatoare se vor efectua marcaje de culoare galbena, care sa delimiteze statiile de autobuz de celelalte locuri special amenjate pentru parcare" a declarat subcomisarul Emil Motiu, din cadrul Politiei Rutiere Arad. 
Rutieristii spun ca se vor lua masuri si se vor ridica acele masini care opresc sau stationeaza neregulamentar.

Dana Mirea - Observator

  • Se negociaza exproprierile

Constructia autostrazii va antrena exproprieriSute de aradeni asteapta banii de la Guvern pentru terenurile de sub autostrada.
Aradenii care au terenuri pe traseul autostrazii nu au vazut inca nici un ban de la Guvern, desi institutiile aradene si-au facut datoria cu privire la dosarele autostrazii, desi exproprierile ar fi trebuit sa inceapa deja, ca de altfel si lucrarile la autostrada. 
Nici o negociere nu s-a purtat inca cu acestia, asa ca, in continuare, peste 700 de persoane din Arad si Timis (mai mult de jumatate sunt aradeni) asteapta sa ia cineva contact cu ei si sa primeasca sume fabuloase pentru terenurile aflate pe traseul autostrazii.
Reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara sustineau nu de mult ca exproprierile pentru autostrada Arad-Timisoara incep in mai, insa termenul a fost, cum ne-am obisnuit deja cand vine vorba de autostrada, prelungit, motivul fiind acum alegerile locale.
Reprezetantii directiei sunt insa chiar si acum optimisti cu privire la momentul demararii exproprierilor si despagubirilor, motivand optimismul cu faptul ca autostrada cu pricina este prioritara pentru Ministerul Transporturilor (conform unei decizii a Consiliul Suprem de Aparare a Tarii).
Banii, in vara?!
Dosarele de expropriere au luat de mult drumul Bucurestiului, atat in ceea ce priveste viitorii expropriati din Arad (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara din judetul Arad s-a miscat rapid si a finalizat dosarele in termen), cat si din Timis (acolo unde, in cele din urma, si dosare cu probleme din comuna Giarmata au fost rezolvate).
Pana la punerea in aplicare a hotararii de expropriere, nimeni nu se poate gandi la demararea lucrarilor, asa ca e greu de crezut ca tronsonul Timisoara- Arad va intra cu adevarat in lucru in acest an.
Totusi, reprezentantii directiei regionale, in frunte cu directorul Ioan Malita, cred ca proprietarii parcelelor de pe traseul autostrazii Arad-Timisoara vor primi in aceasta vara sumele pentru terenurile pe care le va lua statul. In fapt, sumele in cauza au fost cele care i-au adus in numar mare pe aradeni la dezbaterea publica oragnizata cu cateva luni bune in urma de consultantul autostrazii.
Atunci, cei interesati au putut afla ca traseul autostrazii ramane confidential pana ce Guvernul va da hotararile de expropriere cu privire la terenuri (pentru a nu face loc speculatiilor cu terenuri) si ca, tot atunci, se vor afla si sumele care le vor primi cei in cauza pe terenurile luate de stat. Hotararile de Guvern sunt, in continuare, asteptate cu sufletul la gura de acestia.
"Dosarele s-au finalizat si au fost trimise, iar acum asteptam o hotarare de Guvern pentru a vedea care va fi cuantumul platilor. Nu imi dau seama cam cand ar putea incepe efectiv exproprierile, insa cred ca va intra spre dezbatere in aceasta vara, deoarece are prioritate", a precizat Malita.
420 de cereri, 40 euro/mp?
De toate procedurile s-a ocupat o firma specializata, care va si negocia direct cu proprietarii pe acest subiect. 
In judetul Timis, exista 256 de dosare pentru expropriere, iar in Arad, 420. 
Vor fi expropriate in judetul Arad 40 de hectare de teren intravilan in municipiu si 100 de hectare de teren agricol din municipiu si judet. 
Oficialii aradeni sustin ca cea mai mare parte a terenurilor pe care trece autostrada apartin totusi autoritatilor.
Din calculele facute, pe baza sumei puse de o parte de Guvern pentru intreg tonsonul si a suprafetelor puse in joc, ar rezulta ca proprietarii de terenuri ar putea primi pe un metru patrat de teren in jur de 40 de euro, insa acestea sunt doar speculatii. 
Speculantii au ridicat deja preturile la terenurile de pe traseul autostrazii, acestea ajungand de la 5 la 30 de euro, in nici doi ani.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Impuscat in propria gradina

La Chislaca un localnic s-a impuscat cu arma de vanatoareUn barbat de 53 de ani, din localitatea Chislaca, care a fost gasit in gradina, in stare de inconstienta, impuscat in umar, a fost operat la spitalul judetean.
Barbatul sustine ca s-a ranit singur, din greseala, cand a vrut sa impuste un caine.
Purtatorul de cuvant al Politiei Arad, Camelia Tuduce, a precizat ca "politistii continua ancheta, dar au suspiciuni ca barbatul era la braconaj, pentru ca padurea incepe chiar in capatul gradinii".
Politistii au confiscat, in weekend, mai multe arme de vanatoare artizanale si munitie din casele a patru barbati din localitatea Barzesti.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Muzeul din Beliu - Locul in care istoria este pastrata vie

Muzeul din Beliu gazduieste numeroase vestigii istoriceSituata in partea de vest a muntilor Codru Moma, comuna Beliu patreaza cateva vestigii importante ale istoriei.
Unul dintre locurile in care trecutul localitatii este pastrat viu este muzeul din localitate, de altfel si cel mai interesant obictiv turistic al comunei.
Muzeul a fost amenajat in cladirea fostei scoli maghiare, construita pe locul in care, cu mult timp in urma se afla inchisoarea Episcopiei Romano-Catolice de Oradea Mare, in care erau intemnitati iobagii.
Infiinat in 1 noiembrie 1963 de catre doi localnici iubitori de istorie, Moise Zopota si Emil Lazureanu, muzeul dispune de o bogata colectie de peste 15 mii de obiecte.
Peste 15.000 de obiecte
Vizitatorii pot vedea si afla aici date despre piese etnografice, ceramica, textile, costume populare, obiecte din lemn, vase din semicristal ale glajeriei din Beliu, documentata din 1611.
Pe langa acestea mai exista si descoperiri arheologice, istorie locala, obiecte apartinand manufacturii de sticla din Beliu din secolele XVIII si XIX.
De-a lungul anilor unul dintre putinii localnici care a ramas preocupat de intretinerea muzeului este Moise Zopota.
Domnia sa ne-a povestit cate ceva despre istoria muzeului: "Muzeul a inceput sa prinda viata din anul 1959. M-am acupat de acesta impreuna cu regretatul profesor de istorie, Emil Lazureanu. Am facut unele incursiuni la vechea cetate din Beliu si unele obiecte am inceput sa le adunam atunci, in 1959. In decurs de trei -patru ani, am adunat aproximativ peste 15 mii de obiecte si in 1963 a fost inaugurat ca muzeu apartinand de Regiunea Crisana. Tot atunci a fost recunoscut chiar si in revista muzeelor la nivel de tara."
Topoare din neolitic
Muzeul gazduieste obiecte dintre cele mai vechi, respectiv topoare si pumnale din piatra, confectionate in neolitic, acestea fiind folosite in lupte. "Am vizitat multe muzee, chiar Muzeul Tarii Crisului, cu care am si colaborat, insa nu am vazut nicaieri sa detina astfel de obiecte din piatra", a spus Moise Zopota. Alte obiecte considerate deosebite sunt cele din cristalul de Beliu, confectionate prin anii 1600.  Pe atunci, vasele din sticla de Beliu erau cele mai cautate din tara. "Aceste obiecte erau achizitionate doar de nobilii de la acea vreme", ne povesteste administratorul Muzeului. 
Alta locatie pentru muzeu
Moise Zopota ne-a mai spus ca, desi in ultima vreme starea cladirii in care se afla muzeul a fost una destul de jalnica, acesta este totusi vizitat destul de des: "Si iarna avem vizitatori, dar vara vin cei mai multi. De obicei vin clase de copii de liceu din judet, chiar si din Oradea, dar si straini care viziteaza localitatea."
Cat despre starea de deteriorare in care se afla muzeul Moise Zopota ne-a spus ca, in curand acesta va primi un spatiu nou in care va fi amenajat, lucru confirmat si de primarul localitatii Beliu, Pavel Tica.
Acesta ne-a spus ca muzeul urmeaza sa fie mutat in cladirea vechii gradinite.
"Dupa cum se stie, cladirea a fost revendicata de catre UDMR. Astfel ca a trebuit sa gasim alta locatie pentru muzeu. In aceasta vara, pana la inceperea anului scolar, acesta va fi mutat in cladirea vechii gradinite. Avem noroc ca e vacanta si pana cand se termina, avem timp sa amenajam corespunzator spatiul si sa mutam toate obiectele", a spus edilul sef al localitatii, Pavel Tica.

Nadia Bodran - Glasul aradului

  • Pachete turistice atractive oferite de Parcul Natural Lunca Muresului

Iubitorii naturii pot opta pentru excursii in Lunca Muresului"Calatoresti o mie de mile cu trenul si te transformi intr-o bruta; pedalezi cinci sute pe o bicicleta si devii un burghez; vaslesti o suta de mile intr-o canoe si esti deja un copil al naturii" este citatul preferat al directorului Parcului Natural Lunca Muresului, Ovidiu Pirv.
Turismul, o metoda de sensibilizare a oamenilor
Parcul Natural Lunca Muresului a fost infiintat pentru a ocroti aria cuprinsa in interiorul parcului si pentru a sensibiliza oamenii cu privire la frumusetile naturii care ar trebui pastrate in conditii optime si, unele dintre ele, ocrotite.
Pentru administratorii Luncii Muresului turismul este doar o preocupare conexa protectiei mediului.
Turismul este o optiune de marire a fondurilor parcului, dupa cum spune Ovidiu Pirv.
"Noi nu ne axam pe turism. Obiectivul nostru principal este acela de protectie si conservare a luncii Muresului. Mai mult decat atat, nici macar nu ne permitem sa avem prea multi turisti, deoarece astfel ar exista un risc mai mare pentru ariile incluse in parcul nostru. Noi in turism nu vedem decat o oportunitate de a ne mari fondurile si o metoda de a sensibiliza oamenii in ceea ce priveste protectia florei si faunei de pe cursul Muresului, de la Arad inspre Cenad" a spus acesta.
Parcul natural are nevoie anual de 110.000 de euro pentru a supravietui, iar un sfert din aceasta suma o castiga din pachetele turistice oferite.
Referitor la preturi, directorul parcului a declarat ca "noi incercam sa promovam protectia mediului inclusiv prin turism. Asa ca taxele practicate de noi nu sunt mari, sunt foarte accesibile. De exemplu, pretul pentru inchirierea unei canoe este de 48 de lei pentru o zi, in ideea in care intr-o astfel de ambarcatiune incap trei persoane. Cu cat grupul de oameni este mai mare, si, implicit, numarul de canoe inchiriate creste, cu atat este mai rentabil, taxa scazand cu fiecare ambarcatiune inchiriata".
Bicicletele sunt si mai ieftine, zece lei pentru o zi intreaga.
Cel mai scump serviciu turistic practicat de administratia parcului este plimbarea cu barca cu motor, care costa 14 lei de persoana pentru o ora.
Si asta deoarece barca cu motor polueaza mediul inconjurator, iar, din spusele lui Ovidiu Pirv, am aflat ca aceasta oferta de turism nu este incurajata in cadrul Luncii Muresului.
Multe trasee disponibile turistilor
Pentru a crea o diversitate si pentru ca oamenii sa aiba de unde sa aleaga, administratia Luncii Muresului a creat mai multe trasee pentru fiecare mijloc de deplasare pe care turistii il inchiriaza.
Astfel, exista trei trasee pentru biciclete: unul circuit, in zona Ceala, lung de 13 kilometri, altul intre Arad si Pecica, in cea mai mare parte distanta de 21 de kilometri fiind parcursa prin padure, iar al treilea, cel mai lung, masoara aproximativ 90 de kilometri si leaga Aradul de Cenad.
Plimbarea cu canoea este si mai accesibila din punct de vedere al traseului.
Practic, turistii isi pot alege punctul de plecare si cel de destinatie, singura conditie fiind ca aceste puncte sa se afle in raza Parcului Natural.
"Ne place sa spunem ca cei care coboara cu canoea pe Mures isi pot alege punctele de plecare si punctele de sosire, iar de restul ne ocupam noi. Aducem ambarcatiunile la locurile de unde oamenii vor sa plece si le preluam de la punctul de destinatie. Practic, turistii nu au nicio grija in ceea ce priveste deplasarea canoelor, ci trebuie doar sa se hotarasca de unde vor sa plece si unde vor sa ajunga" a spus Ovidiu Pirv.
Mai mult, daca se formeaza grupuri mari de turisti, se pot organiza chiar si treceri peste granita cu Ungaria, astfel ca se poate cobori pe Mures pana in zona orasului Szeged.
"Aceste treceri peste granita trebuie anuntate si organizate dinainte, asa ca cei care vor sa mearga pana in Ungaria trebuie sa faca rezervari mai devreme, pentru a putea fi intocmite toate procedurile legale de iesire din tara" a adaugat directorul Luncii Muresului.
Din spusele lui Ovidiu Parv am aflat ca cea mai populara si mai folosita ruta, atat de biciclisti cat si de practicantii de canoe, este cea dintre Arad si Pecica, pentru ca este scurta si bogata in materie de flora si fauna protejata.
Programari pentru toata vara
Directorul Pirv ne-a spus ca majoritatea week-end-urilor sunt ocupate deja, programarile fiind facute in avans cu luni de zile.
Astfel, turistii interesati de Lunca Muresului mai pot gasi loc liber doar in timpul saptamanii, cand lumea nu se prea inghesuie sa iasa in natura.
Numarul turistilor este in continua crestere in parcul natural, astfel ca, daca in 2007 au fost aproximativ 10.000 de turisti, aici fiind cuprinsi si vizitatorii Centrului Ceala, pentru acest an se aproximeaza ca numarul va ajunge undeva in jurul a 15.000 de persoane.
Si strainii au prins gustul plimbarilor cu canoea, astfel ca, de la 100 de persoane, cat s-au inregistrat anul trecut, se aproximeaza ca in acest an vor fi 300 de turisti straini.

Alin Gherasim - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]