Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 2 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • Inca patru ani portocalii - Falca si Iotcu au castigat alegerile

Gheorghe Falca a recastigat fotoliul de primar din primul turCentrul Aradului a fost aseara in sarbatoare. Inca inainte de ora 21, presimtind parca succesul, zeci de persoane, cu esarfe sau tricouri portocalii, au inceput sa se adune pe platoul din fata Palatului Administrativ.
Nu a trecut mult si la sediul PD-L au inceput sa vina primele rapoarte de la sectiile de votare din municipiu dar si de la unele sectii din judet.
Ceea ce la inceput a fost doar o dorinta a inceput sa prinda conturul unei certitudini, cu fiecare sectie care anunta rezultatul: Gheorghe Falca s-a impus detasat, inca din primul tur, in competitia cu valorosii sai adversari.
In ce-l priveste, Falca s-a lasat destul de mult asteptat dar cand a aparut, a iesit imediat in fata alegatorilor, insotit de presedintele PD-L Arad, Gheorghe Seculici, de candidatul partidului pentru presedintia Consiliului Judetean, senatorul Nicolae Iotcu, de deputatul Constantin Traian Igas si de alti lideri ai PD-L Arad.
Falca a multumit aradenilor si a subliniat rolul echipei in acest succes care se contureaza tot mai bine, pe masura ce alte si alte localitati raporteaza ca au castigat din primul tur primariile.
La ora inchiderii editiei, lista acestora inca nu era completa dar se poate afirma ca, macar din acest punct de vedere, PD-L poate fi deja considerat partidul cu cele mai bune rezultate la alegerile locale din judet.
Pentru ca o victorie, chiar neoficiala, trebuie sarbatorita cum se cuvine, miezul noptii a fost intampinat in fata Primariei prin focuri de artificii.
"Sunt primul primar care si-a confirmat mandatul dupa Revolutie dar si primul primar ales in Arad din primul tur", si-a sintetizat Gheorghe Falca victoria.
Acesta ne-a declarat in exclusivitate: "Oamenii din Arad  au demonstrat ca sunt europeni, au apreciat munca unui primar si au dezavuat  atacurile murdare ale domnilor Dekany, Popa, Caprar, Edeleni. Cetatenii au demonstrat ca iubesc mai mult Aradul decat cei ce l-au murdarit."
Desi inca nu se poate avansa procentajul exact cu care Gheorghe Falca a castigat, se estimeaza ca a adunat intre 65-70 la suta din optiunile alegatorilor prezenti la urne.
Au fost sectii de votare din municipiu in care Gheorghe Falca a adunat chiar si 95 la suta din voturile valabil exprimate, conform datelor transmise de reprezentantii PD-L in sectiile respective.

Glasul aradului

  • O sesizare facuta la Arad a produs efecte la nivel national!

Sesizarea Argus 2004 Arad a produs efecteAsociatia Grupul Argus 2004 Arad, care a acreditat la alegerile locale din judetul Arad un numar de aproximativ 250 de observatori (cel mai mare numar de observatori acreditati de o organizatie non-guvernamentala din tara, pentru alegerile locale!), a solicitat, in baza deciziei Biroului Electoral Central, ca Biroul Electoral Judetean Arad sa ii puna la dispozitie copii dupa procesele verbale de numarare a voturilor.
Cum insa aceasta cerere a fost respinsa, in sensul redirectionarii catre birourile electorale orasenesti si comunale, s-a solicitat pozitia Biroului Electoral Central, de unde s-a comunicat ca BEJ Arad este obligata sa puna la dispozitie datele solicitate.
La Colegiul Economic, acolo unde s-a aflat sectia de votare cu numarul 1, au fost aceleasi probleme ca in majoritatea sectiilor din municipiu: afisajul electoral nu a fost indepartat pe o distanta de 500 de metri in jur.
Membrii comisiei nu puteau parasi incinta sectiei, iar Politia, solicitata, i-a sfatuit sa apeleze la Pompieri.
Astfel, legea a fost incalcata si nimeni nu a intervenit pentru remedierea problemelor.
Se pare ca PSD-ul ar fi trimis in cele din urma cateva persoane pentru indepartarea bannerelor de pe cladirea Prefecturii.
Ca urmare, Biroul Electoral Central a dispus la nivel national, pentru a preveni situatiile de genul celei de la Arad, ca Birourile Electorale Judetene confruntate cu solicitari similare, si care nu au posibilitatea tehnica de a realiza xerocopii pe hartie, sa puna la dispozitia solicitantilor datele cerute pe suport magnetic.
Asadar, o sesizare facuta la Arad a produs efecte la nivel national.
"Am facut aceasta cerere pentru ca dorim sa asiguram transparenta procesului electoral. Este firesc ca observatorii sa poata controla exactitatea proceselor verbale, iar asociatiile care i-au acreditat sa aiba o viziune de ansamblu. In conditiile in care in toata tara se discuta despre posibilitatea unor fraude electorale, cererea noastra este de bun simt si oportuna" – a precizat Andrei Ando, Presedintele Asociatiei .

D. M. Observator

  • Primii bani europeni ajung in Romania pe "drumuri reabilitate"

Firmele incearca sa atraga bani europeni pentru reabilitarea soselelorFirmele si autoritatile locale au depus 725 de proiecte prin care incearca sa atraga finantari europene.
Firmele mici si mijlocii si institutele de cercetare au depus, pana pe 15 mai, peste 200 de proiecte pentru accesarea fondurilor europene, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).
In total, pana la data mentionata cand a fost facuta ultima raportare oficiala catre MEF, pe toate cele sapte programe finantate din fonduri europene (care nu cuprind agricultura) firmele si autoritat ile locale au depus 725 de proiecte, in valoare totala de aproape 7 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro).
Din aceasta suma, 5,9 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro) reprezinta bani europeni, restul fiind cofinantarea nationala.
Pana sa ajunga sa primeasca fondurile, proiectele trebuie sa fie aprobate de ministere, care sunt autoritati de management.
Daca valoarea proiectelor este foarte mare, atunci acestea trebuie aprobate de Comisia Europeana.
Dintre cele 246 de proiecte care au primit unda verde pana in prezent, 21 sunt puse deja pe roate, deoarece au fost incheiate contractele de finantare cu beneficiarii.
Aceste proiecte vizeaza, in principal, reabilitarea de drumuri si dezvoltarea resurselor umane si au o valoare totala de circa 93 milioane de euro.
Fondurile UE asteapta proiecte competitive
Potrivit lui Eugen Teodorovici, secretar de stat in MEF responsabil cu gestionarea fondurilor europene, in a doua parte a anului vor fi trimise spre aprobarea Comisiei Europene trei proiecte majore de transporturi finantate din fonduri europene, BEI, BERD: sectiunea de autostrada Cernavoda-Constanta, Centura Constanta si autostrada Arad-Timisoara care include si Centura Aradului.
Interviu cu secretarul de stat Eugen Teodorovici Secretarul de stat sustine ca, in luna iunie, se vor lansa cele mai multe cereri de finantare europeana pentru proiecte.
Acest lucru inseamna ca cei mai multi bani europeni vor fi disponibili incepand din aceasta perioada.
Potrivit oficialului, pana in prezent au fost lansate 79 de cereri de proiecte din totalul de 120.
Totusi, cateva operatiuni vor mai intarzia pana cel tarziu la inceputul anului viitor.
Un exemplu este proiectul Strategiei Nationale de Broadband (internet de mare viteza - n.r.), document care nu a fost inca finalizat de Ministerul Comunicatiilor.
INTERVIU
"Lista rusinii", peste o luna
Eugen Teodorovici, secretarul de stat responsabil cu fondurile europene din Ministerul de Finante, spune ca "lista rusinii" pentru firmele contractoare pe fonduri europene va fi publicata la sfarsitul lunii.
Finantele vor avea situatia la zi pe fondurile UE cu ajutorul unui sistem informatic.
EVZ: Cand veti publica lista companiilor care nu si-au onorat contractele PHARE si ISPA? Unde va putea fi gasita?
Eugen Teodorovici - S-a lucrat la identificarea companiilor care au intarzieri si va fi prezentata o lista cu situatia la zi privind contractele cu finantare europeana, care va cuprinde contractul, firma, cat a intarziat, bugetul etc. Situatia va fi modificata in timp real. Lista va fi publicata pe site-ul Ministerului de Finante spre finalul lunii iunie.
EVZ: - Cum veti detine controlul gestiona rii fondurilor europene?
Eugen Teodorovici - Pentru fondurile UE vom utiliza un sistem informatic special in care se introduc datele. Sistemul e functional in prezent. Cei care au acces la sistem vor fi obligati sa le introduca in timp util, ca sa avem situatia la zi.
EVZ: - Legea Curtii de Conturi care reglementeaza functionarea Autoritatii de Audit nu e inca adoptata de Senat. Curtea de Conturi mai e abilitata sa verifice folosirea banilor europeni?
Eugen Teodorovici - Nu exista niciun fel de problema din punct de vedere al trimiterii la Comisia Europeana a documentelor. Curtea de Conturi face verificarile si pe fondurile de preaderare. Acestea sunt niste speculatii pe plan intern. Daca erau nereguli, Comisia Europeana ar fi ridicat problema, pentru ca stie foarte bine sistemul.

Ana Batca - Evenimentul Zilei

  • Isi vor urca masinile in trenuri

Directorul SNTFC - Alexandru Noaptes anunta si pentru Arad instalarea de rampe pentru autoturismeGara din Arad va avea, pana la finele anului, o rampa de incarcare a masinilor in trenuri.
CFR Calatori va lansa un serviciu nou, oferta fiind valabila in doar cateva  statii CFR din tara, printre care si Gara Arad
Este vorba de un serviciu de transport al autoturismelor, destinat calatorilor care utilizeaza trenurile de noapte.
Potrivit CFR, pana la finele anului, vor fi instalate rampe de incarcare si descarcare a vehiculelor in garile din Bucuresti, Arad, Constanta si Oradea.
Directorul general al CFR Calatori, Alexandru Noaptes, a sustinut de curand faptul ca "suntem in faza de pregatire a licitatiei pentru achizitia de rampe de incarcare/descarcare si vom lua pentru inceput sase rampe mobile, care vor fi montate la sfarsitul anului in Bucuresti, Arad, Constanta si Oradea".
Serviciul, ce va fi lansat de CFR, se adreseaza persoanelor care calatoresc in strainatate sau in tara si au nevoie, la destinatie, de autoturism, in pretul biletelor celor care circula la vagonul de dormit urmand a fi inclus si acest serviciu.
"Este un serviciu suplimentar si va costa in plus, dar incercam sa il facem atractiv", a spus Noaptes.
Oficialul a afirmat si faptul ca oferta vine dupa ce CFR Calatori a primit solicitari din partea pasagerilor care doresc sa circule spre Austria sau din nordul tarii spre litoral.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • La doar 14 ani, Beat la volan

Copilul beat la volan a produs accidenteUn baiat de doar 14 ani a fost depistat de politistii aradeni dupa ce consumase bauturi alcoolice in cantitati destul de mari pentru un copil de varsta lui.
Baiatul se afla la volanul unui autoturism cu care s-a oprit, mai tarziu, intr-un stalp.
Incredibilul incident s-a produs sambata in jurul orei 7.00 dimineata, la intersectia unui supermarket din Cartierul Micalaca iar minorul a fost oprit in trafic de doua ori de oamenii legii.
Prima data copilul a fost testat cu etilotestul.
"A fost chemata sora baiatului careia i-au fost inmanate cheile autoturismului si i s-a spus sa nu i le mai dea. A fost testat si cu etilotestul, rezultatul alcoolemiei fiind de 1,59", ne-a declarat inspector de politie Camelia Tuduce, purtator de cuvant al IPJ Arad. 
Baiatul s-a certat cu sora sa, a reusit sa urce la volan si a gonit nebuneste pe strazile orasului.
La numai o ora de la prima intalnire cu rutieristii,  minorul a facut-o lata.
A avariat un autobus, in care se aflau mai multi calatori si inca doua autoturisme care asteptau la semafor.
Soferii autoturismelor avariate au ramas socati cand l-au vazut pe cel de la volan.
Socati au fost si medicii de la Urgente unde copilul a fost dus cand au realizat ca soferul beat nu are mai mult de 14 ani.
"Un copil de 14 ani a fost adus dimineata, dupa ce a consumat doi litri de alcool. Nu ne-am mai intalnit cu un asemenea caz. Un copil inconstient la 14 ani sa faca asa ceva...", a declarat Florica Hajdu, medic specialist UPU Arad.
Luat la intrebari de catre politisti, minorul le-a raspuns foarte linistit si deloc deranjat de valva provocata, ca este adevarat ca a consumat un flacon de doi litri si o doza de bere.
Din primele cercetari ale politistilor, copilul se pare ca provine dintr-o familie dezorganizata.
Mama baiatului a parasit familia, iar tatal sau este plecat din oras, la munca.
Copilul locuieste cu sora sa, si ea minora.
"Baiatul nu raspunde penal pentru faptele sale, el neavand inca 14 ani si nici buletin de identitate", ne-a declarat Camelia Tuduce, purtatorul de cuvant al IPJ Arad.

Corina Neagu - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]