Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 1 octombrie 2008
Stirile TVA aici
  • Filarmonica la 60 de ani

Filarmonica a implinit 60 de aniDeschiderea stagiunii din acest an a Filarmonicii de Stat Arad va fi marcata de mai multe evenimente importante, fiind, asa cum am mai spus o stagiune aniversara.
Implinirea a 60 de ani de la infiintarea institutiei aradene va fi aniversata atat prin repertoriul ales pentru aceasta stagiune, cat si prin organizarea unei expozitii cu afise de spectacole, fotografii si alte obiecte legate de istoria muzicala a Aradului.
Expozitia va fi vernisata maine, incepand cu orele 17 in foaierul central.
Cu aceasta ocazie le va fi decerntat post-mortem titlul de membru de onoare al Filarmonicii de Stat Arad maestrilor Nicolae Branzeu si Nicolae Boboc, personalitati care si-au adus aportul de necontestat la infiintarea institutiei aradene.
Tot atunci va fi lansata "Monografia filarmonicii aradene", scrisa de Ioan Tomi si aparuta de curand la Editura Gutenberg.
Spectacolul care va marca deschiderea acestei stagiuni o va avea ca invitata pe pianista Dana Borsan.
Cu aceasta ocazie in fruntea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Arad va sta maestrul Petru Sbarcea. 
Directoarea Rodica Talmaciu ne-a marturisit in conferinta de presa ce a avut loc, ieri, la sediul institutiei ca foarte multi dintre primii membri ai Filarmonicii de Stat Arad vor fi prezenti la sarbatorirea celor 60 de ani de la infiintarea institutiei.
"Multi dintre domniile lor si-au confirmat venirea, chiar si cei care locuiesc in prezent la mare distanta"  a declarat Rodica Talmaciu.
De mentionat ca unul dintre primii membri ai filarmonicii este Cornel Mandru care mai locuieste si in prezent in Arad si care a activat ani de zile in orchestra pe post de cornist.

C. L. - Glasul aradului

  • "Suntem aici, pentru cetateni"

Aradenii beneficiaza de un birou de consiliere pentru cetateniAradenii beneficiaza, inca din 2002, de un Birou de Consiliere pentru Cetateni.
In centrul Aradului, la intersectia strazilor Stefan Cicio Pop si Mihai Eminescu, functioneaza inca din 2002 Biroul de Consiliere pentru Cetateni, cunoscut si sub abrevierea B.C.C.
Infiintarea Biroului a fost posibila prin intermediul programului Phare "Fondul pentru Dezvoltarea Societatii Civile" si a fost finantat de U.E. cu suma de 40.264 euro reprezentand 87,79%.
A doua etapa din viata B.C.C.-ului, cea dedicata dezvoltarii, iar a treia si a patra etapa din existenta Biroului de Consiliere au vizat consolidarea biroului, ultima etapa incheindu-se chiar ieri.
Managerul Biroului, Tiberiu Baiu, ne-a spus ca acest proiect se poate declara fara nici o problema o reusita, tintele propuse la inceputul ultimei etape , in decembrie 2007, fiind depasite.
"Scopul acestui birou a fost acela de a fi mereu aproape de cetateni prin oferirea gratuita de servicii de informare si consiliere. Ne-am propus ca 1.100 de aradeni sa se numere printre beneficiarii serviciilor Biroului, iar acum la final de proiect putem spune ca am am reusit sa ajutam 1.112 persoane", a punctat Baiu.
Serviciile de informare si consiliere au avut loc atat la sediul B.C.C. cat si in centrele de zi pentru varstnici din cartiere, in localitatile: Simand, Socodor, Chisineu Cris, precum si in comunitatile de rromi.
Profilul solicitantului
In urma analizarii datelor persoanelor care au solicitat sprijinul Biroului de Consiliere pentru Cetateni, Tiberiu Baiu ne-a prezentat si un profil tip al solicitantului de servicii B.C.C.: "Putem spune ca tipul solicitantului este cetateanul din mediul urban, cu varsta peste 50 de ani, pensionar, fiind absolvent de studii medii, casatori si cu un venit modest".
Activitatea B.C.C.-ului nu s-a limitat doar la sprijinul acordat cetatenilor, ci echipa implicata in cadrul acestui proiect a inaintat proiecte si propuneri privind unele modificari legislative: modificari la Legea 230 din 2007 prividn infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, proiectul de Hotarare nr.33 cu privire la aprobarea criteriilor specifice pentru atribuirea finantarilor nerambursabile proiectelor culturale, sportive, de invatamant si recreative, etc.
Continua impreuna
Chiar daca la sfarsitul lunii septembrie finantarea Biroului de Consiliere pentru Cetateni a incetat, managerul proiectului ne-a asigurat ca activitatea B.C.C. va continua dupa vechiul program. "Noi suntem aici, pentru cetateni, fie ca avem sau nu finantare", a conchis Baiu.
Implicarea partenerilor
Pentru realizarea obiectivelor propuse, Biroul de Consiliere i-a avut ca parteneri pe Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad si Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara din subordinea Consiliului Local Arad.
Prezenta la conferinta de presa de la finalul acestui proiect, Etelca Nagy -directoarea Directiei de Drezvoltare a punctat: "Este cert faptul ca acest centru de consiliere trebuie sa isi continue activitatea, fiind un serviciu foarte important oferit cetatenilor".

A.P. - Jurnal aradean

  • Noua metoda de examinare teoretica pentru permisul de conducere face ravagii printre candidati

Noua metoda de examinare face ravagii printre candidatii scolilor de soferiSeful Serviciului Permise de Conducere vorbeste pentru cititorii ziarului Observator despre noutatile din sistemul de examinare si rezultatele obtinute de candidati.
Mai putin de un sfert dintre viitorii soferi au reusit sa promoveze zilele acestea proba teoretica.
Desi au avut la dispozitie o scurta simulare, in care li s-a explicat si ce trebuie sa faca, candidatii nu s-au descurcat in fata calculatoarelor.  
Nicoleta Bosnigeanu "Am inceput examinarea pe calculator in data de 26 septembrie. Vineri media de promovare a fost de 15% iar luni in data de 29 procentul a crescut la 17%. Marti, 30 septembrie, pana dupa-amiaza, s-a inregistrat un procent de 21%, mai exact din 69 de candidati au promovat doar 15. In comparatie cu examinarea care se realiza in stilul clasic diferenta nu este covarsitoare, inainte media de promovare fiind de 29-30%. Deci nu este o diferenta atat de mare", ne-a declarat Pavel Tuduce, comandantul Serviciului Permise, Inmatriculari Auto.
"Noua metoda de examinare elimina riscul promovarii frauduloase, deoarece toti candidatii care sustin examenul pentru obtinerea permisului de conducere, inainte sa intre la examen, intra intr-o incapere, unde sunt fotografiati. In momentul cand se aseaza la calculator, camera ce se afla atasata deasupra calculatorului ii pozeaza si daca poza nu corespunde cu cea facuta inainte de examen, calculatorul se inchide si apare scris pe monitor un mesaj care indica faptul ca s-a produs o frauda. Si pe parcursul examenului, camera il fotografiaza pe candidat de trei ori. Deci nu poate sa intre o alta persoana in locul alteia", sustine Pavel Tuduce.
Fiecare candidat va primi la inceputul examenului trei intrebari de acomodare, care nu se iau in calcul si care nu sunt din circulatie.
Dupa rezolvarea acestor trei intrebari incepe examenul.
" Avem opt calculatoare, dar sunt suficiente, deoarece candidatii nu stau mai mult de 30 de minute in sala, pentru ca nu este necesar. Ieri, de exemplu in doua ore am examinat 100 de candidati. Merge mult mai repede ca inainte si plus de asta candidatii primesc rezultatul pe loc. Pot vedea si daca au pus raspunsul bun, gresit, nu trebuie sa mai astepte dupa corectare si este exlus si faptul ca s-ar putea gresi la corectare. Pentru cei care nu sunt multumiti de noua metoda de examinare nu avem ce face, vor trebui sa se conformeze pentru ca asta este legislatia in vigoare si cu asta lucram. Oricum este mult mai simplu ca inainte, candidatii nu lucreaza nici macar cu tastatura, trebuie doar sa puna degetul pe raspunsul corect si bineinteles...sa stie sa citeasca!", a mai adaugat Pavel Tuduce.
Cei care nu sunt siguri de varianta corecta au posibilitatea sa revina asupra raspunsului, sa-l sterga sau sa raspunda mai tarziu, daca acestia considera ca n-au dat raspunsul corespunzator.
"Vor fi tot trei variante de raspuns si poate exista maxim o intrebare care sa aiba doua raspunsuri bune sau nici unul", a mai spus Pavel Tuduce.
Candidatii care nu au reusit sa promoveze proba de examinare pe calculator, nu se vor mai putea prezenta decat peste 15 zile de la data in care au picat examenul, deoarece calcucatorul nu ii va mai putea recunoaste in acesta perioada.
Daca este declarat admis, candidatul isi va putea ridica permisul de conducere in termen de doua ore, daca are dosarul complet.
Unii aradeni sunt incantati de noua metoda de examinare, insa unora le provoaca mari batai de cap.
" Mai aveam doua intrebari si luam examenul. Am reusit sa fac doar 20 de intrebari. Nu mi s-a parut incomod faptul ca a trebuit sa sustinem proba pe calculator, pentru ca sunt obisnuita sa lucrez si sa invat pe calculator. La facultate numai cu calculatorul lucram, dar probabil ca pentru cei mai putini tineri reprezinta o incomoditate lucrul acesta. Este un lucru bun ca la inceput ni se dau cateva intrebari de acomodare, asa mai orientative, de genul : <Cate minute are ora?" spune Georgiana Micut, care isi va incerca probabil norocul din nou, peste doua saptamani.
"E prima oara cand dau examen, acum astept sa intru, dar preferam sa dau pe metoda clasica. Cred ca era mai simplu inainte cand aveai chestionarul in fata pentru ca te puteai concentra mai bine", zice Stefan Rus, usor emotionat de incercarea care il asteapta.
Am discutat si cu un candidat admis.
Angela Furdui apare zambind in usa: "Eu acum am iesit din sala si am reusit sa fac 24 de puncte. Mi s-a parut destul de usor si merge si mult mai repede. Acum ma pregatesc si de conducere".

Observator

  • Pasageri amenintati cu sabia

Amenintari la autogara de pe Calea 6 VanatoriCalatorii care s-au aflat ieri-dimineata in autogara de pe strada 6 Vanatori au avut parte de un incident mai putin obisnuit.
Ei au fost amenintati cu sabia de catre un barbat de 41 de ani, cu antecedente penale.
"Avea asupra sa o sabie de aproximativ 50 de centimetri, cu care, in urma unui conflict verbal cu soferul unui autocar, a amenintat pasagerii", explica purtatorul de cuvant al Politiei Arad, Camelia Tuduce- Berar.
Arma alba a fost confiscata, iar barbatul s-a ales cu un nou dosar penal.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Experienta acumulata in Vest - Complex de ingrasare a porcilor

Liviu Burta a demarat propria afacere la DieciAlina Pavel si Liviu Burta sunt doi tineri care au acumulat experienta de munca in tari precum Germania si Italia.
Dupa mai multi ani petrecuti pe meleaguri straine, cei doi au decis sa se intoarca in tara si sa-si deschida propria afacere.
Astfel, prin accesarea unor fonduri SAPARD - mai exact o finantare de 50% - cei doi au pus bazele unui complex de ingrasare a porcilor.
"Am facut un proiect pentru tot complexul pe care-l avem - o hala pentru o capacitate de 1.800 de capete - proiect care s-a ridicat la valoarea de 760.000 de euro. Am fost ajutati si de catre cei de la Consiliul Judetean Arad, iar eu si asociata mea am facut un credit bancar pentru diferenta banilor ce trebuiau sa acopere aceasta investitie. Practic, noi achizitionam animalele din Olanda, Germania sau Belgia – la o greutate de 25-30 de kilograme, le tinem pana le aducem la greutatea de peste o suta de kilograme, iar apoi le livram catre abatoare" - ne povesteste Liviu Burta despre ceea ce se face efectiv la complexul din Dieci.
Normele la care a fost ridicat acest complex sunt in concordanta cu cele europene, iar capacitate de livrare pe an este de 5.400 de capete.
Hala de ingrasare este dotata cu incalzire centrala, geamurile sunt din material termopan, complexul fiind deservit de un numar de patru angajati.
"Livrarile le facem catre mai multi furnizori, chiar acum incarcam animalele pentru abatoare din Dambovita si Deva. De trei ori intr-un an de zile facem aceste livrari, peste 5.000 de capete trec pein complexul pe care-l avem aici la Dieci " - completeaza Liviu Burta.

Sida Voicu - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]