Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Fie ca Anul Nou sa aduca in casele cititorilor nostrii si prietenilor Virtual Arad numai sanatate noroc si bucurii - La multi ani!

Luni, 31 decembrie 2007

Stirile TVA aici
  • Zi decisiva in Familia Regala

Regele Mihai a stabilit prin decret succesiunea regalaIeri , la Castelul de la Savarsin, Regele Mihai I a stabilit, prin decret, succesiunea regala!
Regele Mihai a stabilit ieri la Castelul de la Savarsin succesiunea regala, tranferand sefia Casei Regale, dupa moartea sa, Principesei Margareta. 
In randurile de mai jos puteti citi integral deciziile Regelui Mihai I.
Eu, Mihai I, In virtutea autoritatii pe care o am ca Sef al Casei Regale a Romaniei, Urmand datoria mea fata de istorie si fata de urmasii Familiei mele, In deplina conformitate cu valorile si principiile Uniunii Europene, care garanteaza fiecaruia dreptul de a- si exprima identitatea si idealurile, Actionand in conformitate cu vointa mea libera, FAC PUBLICE URMĂTOARELE DECIZII: 
1) Fiica mea cea mare, Principesa Margareta, va fi succesorul meu dinastic si Sef al Casei Regale a Romaniei, dupa moartea mea. 
In cazul in care Natiunea romana si Parlamentul Romaniei vor considera potrivita folosirea monarhiei ca forma de guvernamant, solicit Parlamentului sa renunte la aplicarea legii salice, care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astazi, nici valorilor societatii romanesti. 
Pana cand aceste lucruri se vor intampla, Principesa Margareta va ramane, dupa moartea mea, Seful Casei Regale a Romaniei si Custode al Coroanei Romaniei. 
2) Ordinul "Carol I" va fi reactivat de Casa Regala, ca Ordin de Familie si completat cu gradele inferioare care, in mod traditional, lipseau. 
Aceasta hotarare nu trebuie interpretata ca fiind un act in contradictie cu distinctiile si decoratiile acordate de Presedintele Romaniei, ci ca o hotarare cu caracter dinastic, simbolic si de familie, atata vreme cat nu se produce o schimbare a formei de guvernamant. 
Ordinul "Carol I" va fi acordat numai de catre Seful Casei Regale a Romaniei si va distinge personalitati care au sprijinit Familia Regala in efortul ei pentru o Romanie democratica, prospera, libera si demna, membra a familiei natiunilor europene si transatlantice. 
Posesorii Ordinului "Carol I" vor fi autorizati sa poarte decoratia in prezenta oricarui membru al Familiei mele, in felul specific fiecarui grad al Ordinului.
Totusi, dreptul de a purta aceste decoratii in alte situatii publice ramane sa fie determinat de procedurile legale normale sau traditiile care opereaza in mod curent in orice tara, inclusiv in Romania. 
3) Acord sotului Principesei Margareta, Principelui Radu, titlul de "Principe al Romaniei" si calificativul de "Alteta Regala"
Iau aceasta hotarare pentru meritele lui in Familie si pentru a- l ajuta sa- si duca mai departe angajamentele viitoare pentru dezvoltarea romaneasca, pe care le apreciez mult. 
Titlul si calificativul sunt acordate numai ad personam si, prin urmare, nu sunt transmisibile. 
Principele Radu ramane membru non- dinastic al Casei Regale a Romaniei. 
4) Acord nepotului meu Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al Romaniei" si calificativul de "Alteta Regala". 
Aceasta hotarare va intra in vigoare in ziua cand el va implini varsta de 25 de ani. 
Iau aceasta hotarare pentru a acorda celei de- a sasea generatie a Familiei Regale a Romaniei o sansa in plus sa- si serveasca tara, daca vor dovedi ca merita aceasta onoare. 
5) In afara de Regina si de mine, de fiicele mele si de cei mentionati specific in acest document, nu exista nici un alt membru al Casei Regale a Romaniei.
 Orice adaugire de membri ai Casei Regale poate avea efect numai cu aprobarea Sefului Casei Regale a Romaniei, intr- un document separat, eliberat specific pentru acest scop. 
Noi Ordonam mostenitorilor Nostri sa respecte aceasta Anexa acum si dupa decesul Nostru, ea reprezentand ultima Noastra vointa. 
Ca atare, am semnat prezenta Anexa,

Mihai I

Astazi, 30 decembrie 2007, Castelul Savarsin, Romania

  • Presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula: "Raportat la anul 2006, asteptarile erau mai mari" - Interviu

Interviu cu presedintele CJA - Iosif Matula privind bilantul activitatii- Care a fost in anul 2007 cea mai importanta realizare a institutiei pe care o conduceti?
- Este greu sa nominalizez o singura realizare. Ma bucur ca am acoperit toate sectoarele, fie ca a fost vorba de infrastructura – alimentare cu apa, canalizare, drumuri – invatamant sau sistem sanitar. De asemenea, implicarea Consiliului Judetean Arad s-a simtit la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale. Daca ar fi, totusi, sa nominalizez o realizare, ar fi cea care deserveste un numar cat mai mare de oameni. Este vorba de podul de la Savarsin, un obiectiv indraznet, finalizat intr-un timp scurt, data fiind dimesiunea lucrarii, si- nota bene – de o firma aradeana. Mi-ar fi fost mai comod si mai util, politic vorbind, sa aman si eu lucrarile, asa cum am fost de altfel sfatuit. Am pus, insa, interesul locuitorilor celor doua maluri ale Muresului mai presus de greutatile care ar putea aparea pe parcurs.
- Dar cel mai mare insucces?
- As fi vrut ca toate drumurile judetene sa fie excelente. Desi am lucrat la o intensitate de cateva ori mai mare decat in anii trecuti, mai avem de lucru. Sunt constient ca mai e de lucru, dar am impus un ritm accelerat la acest capitol. Am declarat drumurile prioritatea mandatului meu si, daca pastram acest ritm, in circa 5-6 ani vom putea sa avem drumuri foarte bune in tot judetul.
- Sunteti multumit de evolutia Aradului in 2007?
- Ma bucur ca Aradul a ajuns un judet de frunte in multe domenii: dezvoltare economica, investitii, cresterea nivelului de trai, proiecte importante in infrastructura etc. Din aceasta perspectiva ma declar multumit, desi, raportat la anul 2006, asteptarile erau mai mari.
- Care sunt aspectele care va nemultumesc?
- Unele programe care au inceput foarte bine au acum sincope in derulare, in special in mediul rural. Este vorba de scoli, alimentari cu apa, drumuri, canalizari. Speram sa existe fonduri suficiente pentru proiectele aflate in derulare.
- Cum credeti ca percep aradenii institutia dumneavoastra?
- In general, perceptia oamenilor fata de consiliile judetene este putin deformata. Unii cred ca noi suntem cei care gestionam banii primariilor, ca suntem un fel de Big Brother al primarilor. De fapt, bugetul unui consiliu judetean este de cateva ori mai mic decat al municipiului si, in scurt timp, se va ajunge ca si orase mai mici sa intreaca, cu bugetul lor, Consiliul Judetean. Pe de alta parte, avem un rol schimbat fata de anii trecuti: Consiliul Judetean lucreaza pe proiecte, iar principala tinta este atragerea de fonduri si cofinantarea proiectelor de interes larg.
- Ce v-ati putea reprosa pe plan profesional si personal.
- Sunt nemultumit ca ziua are numai 24 de ore. Sunt foarte multe lucruri de facut, e greu de administrat un judet intreg. In plus, Consiliul Judetean are si 16 societati subordonate, fiecare cu atributiile ei, cu specificul si problemele inerente. As vrea ca toate sa mearga ceas, dar uneori si cele mai sofisticate ceasuri raman in urma. Personal, regret ca nu aloc mai mult timp familiei. Am norocul, insa, cu o familie de exceptie, care ma sprijina si ma intelege.
- Puteti sa faceti un rezumat al celor mai importante proiecte ale dumneavoastra pentru anul 2008?
- Pe prim plan se afla finalizarea marilor proiecte din acest an: SAMTID, Moneasa, dar si ale celorlalte, de valoare mai mica dar la fel de importante. Dar, aceste proiecte de anvergura ar putea sa paleasca in fata a ceea ce ne asteapta in 2008: Drumul Julita – Madrigesti (16 milioane euro), noul pod de la Bocsig (2 milioane de euro), drumul Seleus – Ineu (3 milioane de euro), drumul Arad – Curtici (5 milioane de euro). Un alt megaproiect este "Alimentarea cu apa si evacuarea apelor uzate in judetul Arad", care numai in prima etapa se va ridica la 92 de milioane de euro, un proiect care singur poate face obiectul unui interviu. "Problematica deseurilor" este un proiect similar ca si cuprindere teritoriala, aflat la stadiul de elaborare si pe care speram sa-l demaram cat de curand.
- Care va fi "piatra de incercare" a anului care urmeaza?
- Un moment de cumpana poate insemna si cel al alegerilor locale. Este nevoie de o continuitate a proiectelor aflate in derulare, de promovare a proiectelor care sunt in asteptare si alegerile locale nu trebuie sa perturbe aceasta continuitate. Aradul trebuie sa-si mentina trendul ascendent si pozitia fruntasa, obtinute cu greu de aceasta echipa, in ultimii trei ani. Am avut o echipa sudata, cu o strategie bine pusa la punct, iar roadele se vad acum. In final, le doresc tuturor aradenilor un An Nou plin de impliniri si de multumire sufleteasca.

Observator

  • Pod periculos

Podul Traian este inchis pentru circulatia vahiculelor grele si a tramvaielorPodul Traian, care leaga cartierul Aradul Nou de restul orasului si pe unde se intra dinspre Timisoara, este din ce in ce mai subred. 
Autoritatile si-au dat seama si au luat masuri extreme. 
"Incepand cu data de 29 decembrie se inchide circulatia tramvaielor pe Podul Traian. Masura a fost dispusa pentru siguranta calatorilor si a traficului auto de o comisie formata din reprezentantii Inspectoratului de stat in constructii si  ai Primariei Municipiului Arad, ca urmare a unor probleme tehnice, la structura metalica, aparute la unul din cele doua aparate de reazem dinspre malul drept a Podului Traian", a explicat purtatorul de cuvant al Primariei Arad, Corina Draghici. 
In aceste conditii tramvaiele liniilor 3 si 5 vor circula din oras pana la statia de la Boul Rosu, de unde calatorii vor urca in autobuze care ii vor duce in Aradul Nou pe podul de la Cetate. 
Autobuzul va urma traseul tramvaielor din Aradul Nou.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • DN7, pe locul 3 la pericol

DN 7 ocupa un loc fruntas la producerea accidentelor de circulatieStatistica Politiei arata ca DN7 este pe locul trei la tragedii produse pe soselele tarii.
Drumul national 7, care strabate Aradul, a ramas si pe mai departe in topul soselelor pe care au loc cele mai multe accidente rutiere.
Intr- o statistica intocmita de curand de Directia Politiei Rutiere se arata ca, in acest an, pe soselele tarii au murit peste 2.600 de oameni in aproape 8.000 de accidente. Alti peste 6.500 de cetateni au fost grav raniti.
Pana la data de 15 decembrie, s- au inregistrat, in fapt, 7.921 de accidente grave, cu 1.200 mai multe fata de anul anterior. Totodata, a crescut si numarul persoanelor care si- au pierdut viata, cu 200. Potrivit politistilor, pe DN1 s- au petrecut cele mai multe tragedii in 2007.
Aceasta sosea este urmata de DN 2, care face legatura intre Bucuresti si Moldova. Pe pozitia a treia si- a facut loc din pacate DN 7, soseaua nationala care leaga judetul Valcea de Arad. Cat priveste judetele, Bucurestiul se afla pe primul loc in tara la capitolul accidente grave si victime inregistrate, urmat de Brasov, cu 357 de accidente.
Aradul a scapat aici de top trei, pozitia a treia in clasament fiind ocupata de judetul vecin, Timis, unde in 2007 au fost 344 de accidente grave.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Vestiare modernizate la Paulis

Vestiare moderne pentru echipa de fotbal de la PaulisEchipa de fotbal din Paulis are un vestiar asa cum rar mai gasesti prin judet, la nivelul diviziei D, in care activeaza doar de la inceputul acestui sezon, ce-i drept, dar suficient pentru a ocupa un loc bun, undeva la mijlocul clasamentului.
Nu duce lipsa de suporteri formatia, oameni care, dupa posibilitatile materiale, contribuie financiar pentru ca jucatorilor sa le fie asigurate conditii bune de de antrenament.
Asa se face ca, de anul trecut, la stadion au inceput o serie de investitii care au prins un contur frumos, daca ar fi sa ne luam doar dupa cladirea vestiarului.
Un imobil cu parter si etaj, nou, cu ferestre si usi de termopan, cu sala pentru jucatorii oaspeti, pentru gazde si pentru arbitri, cu debara, cu dusuri, totul imbracat cu gresie si faianta, asa se prezinta vestiarul stadionului din Paulis.
"Nu mai are nimeni asa ceva. Poate la Horia, dar nu ca la noi, la dimensiunile astea", se lauda primarul, pe buna dreptate, dupa cum putem constata si noi.
Imobilul beneficiaza si de un cazan de apa, al carui cost s-a ridicat la 30 de milioane lei vechi si care a fost primit din sponsorizari, masina de tuns iarba se ridica la aceeasi valoare si, la fel, este primita de la sponsori, asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca intreaga tamplarie, in valoare de 1.600 de euro, a fost, de asemenea, sponsorizata.
Edilul-sef spune ca anul viitor se va continua cu finalizarea lucrarilor la partea de etaj a cladirii, unde este programata o sala mare de mese, dar si o bucatarie.
"Avem in comuna oameni care se bucura de faptul ca echipa noastra a promovat, vin la meciuri si din satele apartinatoare si fac eforturi pentru sustinerea ei materiala. Cel putin la baza asta sportiva, vreau ca totul sa arate asa cum trebuie, iar pe anul viitor vom incepe construirea unui gard frumos, in locul acestuia, si a unei scene, astefl incat tot perimetrul sa fie folosit la capacitate maxima", spune primarul. 

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]