Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 31 martie 2007
Stirile TVA aici
  • CJA a ales unanimitatea

Toate proiectele au fost votate de consilierii CJAToate cele 36 de proiecte au fost votate, in unanimitate de consilierii judeteni.
Consilierii judeteni au avut ieri o zi usoara, desi au fost chemati sa voteze 36 de proiecte de hotarare propuse de executiv. 
Nici macar unul dintre proiectele propuse nu a beneficiat de vreun vot impotriva sau o abtinere, alesii judetului fiind de acord, in unanimitate, cu propunerile conducerii CJA
Doar cateva interventii ale alesilor Iosif Duka (cele mai numeroase, desigur), Aniela Ficiu si Eugen Vancu, i-au scos din amorteala pe participantii la sedinta. 
Iosif Duka a gasit destule motive de neliniste, desi la final si-a dat votul pentru toate proiectele propuse: de la planuri urbanistice, la organigrame, la modificari de patrimonii sau liste de investitii.
Consilierul a inceput seria nemultumirilor cu modul in care directorul Zonei Libere Curtici Arad intelege sa conduca regia, in conditiile in care, potrivit alesului, managerul a declarat, la comisii, ca "nu vede nici o perspectiva si nici o solutie de salvare pentru Zona Libera".
Cateva probleme
Dupa ce a contestat vehement capacitatile manageriale ale directorului regiei si i-a cerut acestuia sa incerce, la finele sedintei, sa contureze totusi cateva solutii pentru institutie, Iosif Duka si-a indreptat atentia spre conditiile deloc europene din imobilul destinat mai multor servicii publice de pe Vicentiu Babes. 
Daca cele doua subiecte abordate de Duka nu i-a scos din amorteala pe colegi, problema cotizatiilor pe care CJA le plateste anual catre Societatea de Utilitate Publica "Agentia de Dezvoltare a Euroregiunii DKMT" a facut ca un alt consilier sa intervina pe subiect.
La capitolul diverse au mai fost discutiiLista neagra
Singurul subiect care a fost de interes pentru mai multi consilieri a vizat proiectul privind "participarea CJA la programul de reabilitare si modernizare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in judetul Arad si acceptarea asocierii consiliilor locale la Asociatia Alicans".
Proiectul asigura consiliilor care s-au decis sa se asocieze consultanta pentru proiectele de alimentare cu apa si canalizare pe banii Ministerului Mediului. 
Este vorba de un proiect pe fonduri structurale, in care procentul de contributie al primariilor e de doar 2%, intr-o problema cu greutate: utilitatile.
Numai ca, pana la termenul limita de inscriere in asociatie (care expira astazi), doar 67 de consilii si-au dat acordul desi, potrivit conducerii CJA si consilierilor, o astfel de oferta ar fi fost imposibil de refuzat. 
Consilierii au aflat care este numarul celor 11 primarii care nu au vrut sau au uitat sa intre in asociatie, iar alesii au cerut ca acestia sa-si motiveze optiunea, pentru a afla daca au cu adevarat o scuza sau nu. 
Alesii au acceptat si ca primariile care iau in aceste zile decizia de a intra in asociatie sa fie primite pe lista.
Scandalul
Totul a mers ca pe roate in sedinta CJA pana la punctul "Diverse"
Scandalul a fost declansat tot de Iosif Duka care l-a acuzat pe presedintele CJA ca a mintit in problema modului cum ar trebui repartizate fondurile pentru turism si de catre cine. 
Cum comisia pentru cultura si nu cea pentru turism a studiat proiectele, scandalul a fost ca si asigurat. 
Parte din consilieri au parasit, insa, sala in toiul acuzelor.

A.B. - Adevarul

  • Ajutor de la Episcopie

Episcopia acorda ajutoare de Paste oamenilor nevoiasiZeci de aradeni nevoiasi solicita ajutor, in fiecare luna de la Episcopia Aradului. 
Oamenii cer bani pentru plata facturilor, mancare, asistenta medicala, medicamente si chiar si locuri de munca. 
Pentru a raspunde acestor nevoi Episcopia a infiintat o cantina si un cabinet medical. 
Iar de  sarbatori, in sambata Pastelui Episcopia va oferi, gratuit tuturor celor care ii calca pragul sarmale, oua si cozonaci. 
Pachete cu mancare si o masa gratuita vor primi sute de aradeni in preajma Pastelui din partea Primariei intr-o actiune de amploare ce va avea loc la hala expozitionala a Camerei de Comert. 
35 de familii sarace primesc zilnic mancare de la cantina Episcopiei. 
In aceasta perioada bucataresele cantinei gatesc de post. 
Criteriile  de selectare a familiilor au fost stabilite de Episcopie in colaborare cu Primaria municipiului, prin Directia de asistenta comunitara. 
Dupa ancheta sociala au fost alese familiile  cu venituri foarte mici si copii multi.
Printr-un parteneriat cu mai multe farmacii si un laborator medical a luat fiinta cabinetul medical al Episcopiei, unde sunt consultati gratuit si primesc medicamente familiile in impas. 
Ei sunt cei care de sarbatori vor primi hrana si pachete din partea Episcopiei si din partea Primariei in actiuni umanitare ce vor avea loc atat la sediul Episcopiei cat si la hala expozitionala a Camerei de comert.     

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Aurel Ardelean – "Flora si vegetatia judetului Arad"

Lucrarea "Flora si vegetatia judetului Arad" reprezinta o monografie valoroasa pentru romaniEditura Academiei Romane, Bucuresti, 2006
"Flora si vegetatia judetului Arad" reprezinta o monografie botanica aparuta ca o sinteza a numeroase articole si carti, publicate anterior de catre autor, singur sau in colaborare. 
Putem afirma, deci, ca aceasta lucrare are ca precedent o experienta acumulata in timp si se bazeaza pe multe deplasari in teren efectuate  de autor, care a combinat experienta personala cu datele din literatura referitoare la acest subiect.
Cele 6 capitole ale lucrarii sunt foarte bine echilibrate si se desfasoara pe 508 pagini, cuprinzand, intr-o descriere si analiza minutioase, toate aspectele resurselor vegetale din judetul Arad.
In primul capitol se face descrierea conditiilor fizico-geografice, geologice, pedologice si climatice din regiune, cu rol determinant in evolutia covorului vegetal, fara sa intre in amanunte nesemnificative pentru subiectul tratat. 
Diversitatea mare a factorilor fizico-geografici, de la campie la munte, a determinat si o mare diversitate vegetala, surprinsa de autor in capitolele de flora si vegetatie.
Aprecierea ca "lucrare monografica" nu este gratuita, ea se bazeaza  pe faptul ca autorul analizeaza 3 regnuri: Protoctista, Fungi si Plantae. 
Pentru fiecare regn se face o enumerare a speciilor la care sunt consemnate raspandirea in judet, cu locatiile corespunzatoare, folosind atat datele din literatura cat si cercetarile proprii. 
La plante vasculare s-a venit in plus si cu apartenenta fitocenotica, bioforma, geoelementul si indicii ecologice (U, T, R).
Floristica
Conspectul floristic cuprinde 1424 specii din care 539 specii de fungi, 178 specii de licheni, 229 specii de biofrite si 1192 specii de cormofite cu 395 infrataxoni si 71 specii hibride.
Distributia speciilor reflecta evident corelatia dintre flora si factorii fizico-geografici din judet, care se desfasoara de la zone joase de campie pana la munti de inaltime medie. 
Analiza globala a elementelor floristice formeaza baza pentru raionarea fitogeografica a regiunii, incadrata in subregiunea Eurosiberiana, provincia Central-europeana si provincia Daco-ilirica.
63 de specii de plante
Lista cu un numar de 63 de specii de plante vasculare rare, endemice si pericliate este binevenita, pentru a intra in atentia tuturor iubitorilor naturii in vederea ocrotirii si protectiei ca bunuri de patrimoniu.
Pentru cei interesati de importanta economica a florei spontane, s-a realizat un subcapitol separat care cuprinde sugestii utile privind potentialul resurselor vegetale aflate pe teritoriul judetului.
Un capitol important il reprezinta studiul privind vegetatia judetului Arad. 
O privire generala asupra starii actuale arata ca padurile ocupa in prezent 25% din suprafata judetului, cifra sub media europeana, explicata prin intinderea mare a campiei dar si prin  extinderea suprafetelor agricole si de pajisti, in detrimentul vegetatiei forestiere.
Distributia vegetatiei urmeaza geomorfologia zonei si cuprinde 3 etaje: etajul planar, etajul colinar si etajul montan, iar in cadrul fiecarui etaj diversificarea se produce datorita substratului geologic, solurilor, inclinatiei si expozitiei versantilor.
Asociatiile vegetale
In judetul Arad au fost identificate prin cercetari proprii si pe baza de literatura un numar de 62 asociatii vegetale care cuprind lichenocenoze, briocenoze si cormocenoze.
Pentru fiecare asociatie este mentionata structura cenotica, speciile caracteristice diferitelor unitati fitocenotice, provenienta releveelor, caracterizarea ecologica si distributia in judet. 
Indicii ecologici sunt reprezentanti prin grafice originale sugestive, clare, realizate cu acuratete, la fel ca si graficele pentru clasele de constanta.
Rectorul UVVG - Aurel Ardelean distins profesor universitar Nomenclatura si clasificarea asociatiilor s-au realizat in baza unor lucrari de sinteza relativ recent aparute in tara si strainatate, iar pentru lucrarile  mai vechi a fost adusa nomenclatura la zi.
O contributie importanta a lucrarii o constituie stabilirea schemei de sindinamica a vegetatiei pe teritoriul judetului Arad. 
Aceasta schema s-a realizat, in cea mai mare parte, pe baza cercetarilor proprii de teren, urmarind atat distributia spatiala a vegetatiei, cat si transformarile structurale survenite in evolutia cenozelor vegetale. 
In urma acestor cercetari au fost stabilite 3 serii succesionale: o hidroserie autogena, secundar antropogena; o xeroserie autogena, partial alogena; o serie antropogena, bine reprezentata pe culmi si versanti delurosi.
Fiecare serie este caracterizata ecologic si fitocenotic intr-o  maniera care atesta experienta multilaterala si capacitatea de analiza si sinteza a autorului.
Ocrotirea naturii
Intr-un capitol separat este tratata problema ocrotirii naturii si conservarea florei si vegetatiei din judet. 
Lucrarea analizeaza un numar de 24 de situri rezervate pentru protectia florei, vegetatiei si peisajului, care cuprind parcuri naturale, parcuri dendrologice, rezervatii floristice, rezervatii forestiere si rezervatii mixte toate prezentate prin tot ce au mai  important si care le justifica motivatia infiintarii si conservarii pentru viitor. 
Cititorul interesat poate gasi aici date importante despre localizarea acestor rezervatii, importanta, administrarea si reglementarile impuse celor care au in custodie aceste situri.
261 de titluri
Bibliografia, cu cele 261 de titluri, este bogata, majoritatea lucrarilor avand legatura stransa cu zona studiata. 
Ea constituie si un mijloc de informare util pentru cei interesati de detalii privind covorul vegetal al judetului.
Apreciez ca prezenta monografie este foarte bine venita, rezolva o  problema regionala cu privire la resursele vegetale si poate fi un model pentru lucrari de sinteza si pentru alte  judete din Romania.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean - distins profesor universitar
Autorul acestei remarcabile monografii, publicata in prestigioasa editura a Academiei Romane, este un distins profesor universitar si un recunoscut om de stiinta, cu o bogata opera botanica, cu contributii deosebite in studiul si declararea unor rezervatii stiintifice. 
In acelasi timp, domnul prof. univ. dr. Aurel Ardelean este un mare sprijinitor al societatilor si revistelor din domeniul stiintelor naturale, o prezenta activa si deosebit de benefica la reuniuni stiintifice nationale si internationale de profil, un neintrecut organizator al invatamantului universitar romanesc; gratie domniei sale, alaturi de numeroasele opere proprii, publicate de unul singur sau in colaborare, numeroase  lucrari din domeniul biologiei vegetale si nu numai, au vazut lumina tiparului, imbogatind astfel patrimoniul biologiei romanesti.
Numarandu-ma printre cei doi referenti stiintifici, am citit cu deosebita atentie textul cartii la care m-am referit, iar astazi – cu aleasa satisfactie – felicit pe domnul prof.univ.dr. Aurel Ardelean pentru intreaga opera infaptuita, pentru aceasta frumoasa si utila carte, deopotriva pentru specialisti botanici, farmacisti, agronomi, silvicultori, profesori din invatamantul preuniversitar si studenti.

Prof.univ.dr. Constantin Toma - Informatia Aradului

  • "Homo fotograficus", la Sala "Clio"

Sub patronajul UVVG, ieri a fost vernisata o noua expozitie de fotografii ale artistului fotograf Virgil JireghieVineri, 30 martie, Sala "Clio" a Complexului Muzeal Arad a fost gazda unui nou eveniment expozitional. 
De aceasta data, a revenit in fata publicului artistul fotograf Virgil Jireghie, care a expus cele mai bune fotografii pe care le-a realizat in ultimii ani. 
Grupate sub numele de "Homo fotograficus", lucrarile lui Virgil Jireghie vor putea fi vizionate timp de zece zile.
Cu aceasta ocazie, artistul fotograf va expune fotografii realizate in trei maniere diferite. 
Prima dintre ele este cea clasica, cea de a doua – cea moderna, iar cea de a treia este cea inventata chiar de expozantul de acum – foto-caricatura. 
In total, expozitia va reuni in Sala "Clio" 60 de fotografii – cele mai recente creatii ale lui Virgil Jireghie. 

M.C. - Observator

  • Aradul muzical – Muzica in Biserica

Formatiile Liceului de Arta concertand la Catedrala CatolicaDin cele mai vechi timpuri, toate religiile s-au folosit de comunicarea directa si expresivitatea muzicii. 
Muzicienii aflati in slujba Bisericii in general, (ne vom referi mai ales cei ai Bisericii apusene), au avut contributii insemnate si uneori decisive in dezvoltarea limbajului muzical monodic, in perfectionarea polifoniei, in inventarea multor genuri muzicale si implicit in perfectionarea instrumentelor, pana la un moment dat. 
Sa nu uitam contributia lor in perfectionarea notatiei muzicale, fara de care toate celelalte ar fi fost mult franate.
Un curent interesant al ultimelor decenii vizeaza gazduirea unor manifestari muzicale, inclusiv cea laica in marile lacasuri de cult ale apusului, obicei ce prinde mai nou si la noi.
Nici Aradul nu face exceptie, destul de multe concerte si recitaluri avand loc la Biserica Rosie si in cea centrala a Minoritilor.
In spatioasa Biserica a Minoritilor am asistat nu demult la o slujba religioasa ale carei momente muzicale au fost sustinute in buna parte de un grup vocal "Scola Gregoriana Monostorinensis". 
Membrii formatiei care si-a luat probabil numele de la vechea Biserica din cartierul clujean Manastur, au fost: Bazso-Dombi Botond, Eke Zsuzsanna, Fuer Tunde, Gergely Tibor, Jakabffy Eva si Kristof, Kaucsar Beatrix, Pal Emese, Schneider Arnold, Radu Adrian, Ruff Laura, Vass Csongor, Vanyolos Andras, condusi de Jakabffy Tamas, cantus magister.
In sfanta slujba (in Doninica Quarta Quadragesimae), in care formatia a cantat monodii gregoriene in limba latina (limba oficiala a Biserii Catolice) sugerandu-ne vremurile Papei Grigore cel Mare (590-604), caruia i se datoreaza reglementarea cantarii liturgice romano-catolice, au putut fi auzite: Introitus (cant introductiv procesional extras dintr-un psalm), Graduale (cantat intre epistola si Evanghelie), Tractus (psalmodie), Offertorium (cant cu care debuteaza a doua parte a slujbei), Communio (Bucurati-va).
In miniconcertul ce a urmat slujbei, aflat sub titlul "Gloria laus et honor" cantaretii clujeni au oferit drept modele de cantece gregoriene cate un: introitus – "Tibi dixit", un ofertoriu – "Meditabor", ce se canta in a II-a duminica a Postului mare. 
Apoi "Confitebor" din Duminica a V-a, doua imnuri ce se canta in Duminica Floriilor: "Gloria laus et honor" si "Dicsoseg es dicseret" (din fondul maghiar) si un graduale al aceleiasi duminici, "Christus factus est", cu explicatiile necesare, legate de momentul cand trebuie cantate.
Interesant de notat, formatia Schola Gregoriana Monostorinensis este preocupata de valorificarea asa numitului gregorian maghiar, veche inluenta si totodata punte de legatura culturala cu Europa, cu atat mai de apreciat, cu cat adancirea maghiarizarii (delatinizarea) cultului catolic este in floare in sfera lor lingvistica, sfera deloc de neglijat.
S-a constatat, in plan general, ca studierea facultativa a limbii latine de catre preoti duce la erori in interpretarea vechilor scrieri religioase.
Revenind la manifestarea de la Biserica Minoritilor, noi ramanem cu impresia ca ea a fost o frumoasa lectie de muzica (religioasa) si totodata activitatea formatiei clujene reprezinta un model de daruire unor scopuri nobile.
Cultivarea frumosului
O saptamana mai tarziu, formatiile si solistii Liceului de Arta "Sabin Dragoi" au sustinut un concert de muzica sacra in aceeasi Biserica a Minoritilor.
Corul liceului dirijat de prof. Crina Brad a impresionat pe cei prezenti cu "Tatal nostru" de Ciprian Porumbescu, urmat de piesa lui Marian Darva, "Catre Tine Doamne" si "Doamne, buzele mele" a lui Gavriil Musicescu. 
Ultima piesa din aceasta serie a fost "Oratoriu" de Eusebie Mandicevschi.
Adela Zaharia, fosta eleva a scolii, actualmente studenta la Academia de Muzica din Cluj, ne-a prezentat "Ave Maria" de Giulio Caccini, acompaniata fiind de prof. Carmen Craciun, intr-o talmacire sensibila.
La randul ei, prof. Radiana Barb a fost solista in "Benedictus" din Missa in Do major de Joseph Haydn.
Centrul de greutate al programului l-a reprezentat "Missa in Sol pentru cor, solisti si orchestra" de Franz Schubert.
Corul, orchestra, avandu-i ca solisti pe: prof. Felicia Fleter, Florin Hantig, Adrian Cotuna, aflati toti sub bagheta profesorului Dan Boar, au interpretat cele sase parti traditionale ale missei amintite: solemnul "Kirie eleison" (Doamne miluieste) cu medianul Christe eleison, mai liric, "Gloria in excelsis Deo", "Credo in unum Deum", stralucitorul "Sanctus" (Sfant), cu structura sa polifonica, "Benedictus" (Binecuvantat fie), "Agnus Dei" (Mielul lui Dumnezeu).
Parintele Horvath, multumind tinerilor artisti, a subliniat faptul ca si Biserica si muzicienii au un tel comun, cultivarea frumosului.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]