Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 31 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Edilul-sef al Aradului si-a ales trei consilieri personali

Primarul Falca si proaspatul consilerul personal Adrian NituImpreuna cu acestia se va ocupa si de elaborarea noii strategii de dezvoltare a municipiului
Edilul sef al Aradului – Gheorghe Falca – si-a prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, noii consilieri personali. 
Conform noii Legi a administratiei publice, primarul are dreptul sa-si aleaga un numar de cinci consilieri personali. 
"Eu mi-am ales trei consilieri. Pentru inceput, acestia vor lucra cu mine la proiecte, iar apoi si la lucruri punctuale…", a declarat Gheorghe Falca.
Asadar cei trei noi angajati ai primariei Arad, alesi de primar sunt: Carmen Ispas, Adrian Nitu si Ciprian Gavagina. 
Primul dintre acestia are studii jurnalistice, cel de-a doilea are doctoratul in economie, iar ce de-al treilea este licentiat in medicina.
Primarul a dorit sa precizeze ca, impreuna cu acestia se va ocupa de elaborarea noii strategii de dezvoltare a municipiului 2007-2013, 2014-2020. Procesul de planificare strategica propus va fi parcurs in decursul lunilor urmatoare, in vederea definirii clare a obiectivelor pentru perioada 2007-2013 si are ca scop cresterea capacitatii de dezvoltare a municipiului ca si comunitate, intr-o maniera cat mai organizata si eficienta.
Realizarea strategiei se va face prin consultarea extinsa a reprezentantilor diferitelor organizatii ale comunitatii locale: politice, economice, sociale, inclusiv intalniri cu cetatenii din toate cartierele municipiului. 
Acest proces de consultare externa va ajuta primaria la clarificarea viziunii sale asupra prioritatilor viitoare.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Tratamente de milioane, pe banii pacientilor

O parte dintre pacientii de la Ortopedie se plang ca trebuie sa isi cumpere medicamenteleMulti dintre pacientii Spitalului Clinic Judetean Arad sunt nevoiti si-si cumpere singuri medicamentele. 
Situatia nu este chiar actuala, de problema lipsei de medicamente fiind la curent chiar si conducerea Autoritatii pentru Sanatate Publica Arad. 
Chiar daca lipsa medicamentelor din Spitalul Judetean este o consecinta directa a bugetului insuficient, aradenii internati in spital nu ar trebui sa fie nevoiti sa dea zeci de lei, chiar sute, pe medicamente.
La sectia de chirurgie-ortopedie a spitalului, pacientii internati s-au plans de faptul ca sunt nevoiti sa mearga la farmaciile din zona sa-si cumpere singuri medicamentele prescrise. 
Ca un facut, in periplul nostru pe coridoarele sectiei, am intalnit o femeie care se intorcea de la o farmacie si care ne-a povestit ca este internata de doua saptamani, iar in prima saptamana nimeni nu a tratat-o, deoarece medicul era in concediu. 
"Acum vin de la farmacie, mi-am cumparat «boabe de reuma» si alte medicamente ce mi le-au dat doctorii. Am dat pe cateva pastile o suta de lei. Doar pastilele astea le iau ca in prima saptamana nimeni nu m-a tratat",
ne-a povestit Ioana Bud, din Carand, care este internata pentru o interventie la genunchi. 
Femeia are nevoie de o proteza la genunchi, dar in lipsa banilor necesari pentru interventia care se face la Cluj, a fost nevoita sa se interneze la Spitalul Judetean. 
Un alt pacient, cu bratul operat, ne-a explicat ca fara bani esti lasat sa mori ca un caine. 
"De doua saptamani sunt internat din cauza bratului la care am suferit o interventie chirurgicala, Spitalul nu are bani, asa ca am fost nevoit sa-mi cumpar singur de la farmacie medicamentele. O suta cinci zeci de lei m-a costat tratamentul, ca sa nu mai vorbesc de cele doua sute pentru operatie";
ne-a declarat Iosif Nagy. 
Am mai stat de vorba si cu Adrian Lazea, internat de doar doua ore, pentru o problema la piciorul stang. 
"Sunt in spital de cateva ore, dar nu pot reprosa nimic medicilor de aici care se poarta impecabil",
a afirmat acesta. 
Conducerea spitalului pare sa nu fie la curent cu acesta situatie, care, discutata pe la colturi, este cunoscuta de multa vreme, nefiind o chestiune actuala, o criza care se poate rczolva in cateva zile. 
"Tocmai am avut o intalnire cu farmacista spitalului. Nu avem nici o problema. Nu exista nici o criza in spital, deoarece sunt medicamente. Situatia este mult mai buna in prezent",
a explicat medic Mirandolina Prisca, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad. 
In schimb, conducerea Autoritatii pentru Sanatate Publica este la curent cu acesta problema, chiar daca aceasta stie ca situatia s-a remediat. 
"Nu stiu ce sa va spun despre acest subiect. Noi stim ca anumite sectii au avut lispa de medicamente la sfarsitul anului trecut, dar din informatiile noastre criza a trecut"
a explicat Angela Cionca, director adjunct ASP Arad.
Pana cand rcsponsabilii o vor da "cotita" ca este vorba de o criza, ca nu, ca spitalul are probleme cu lipsa medicamentelor, ca nu are, aradenii care ajung pe patul de spital au parte de retete de sute de lei pentru care sunt nevoiti sa scoata bani buni din buzunar.

Camelia Catean - Observator

  • 25 de ani de la infiintare

Rectorul UVVG - Aurel Ardelean a dezvelit bustul doctorului Barsan la DeznaCentrul de recuperare neuromotorie de la Dezna a implinit 25 de ani de la infiintare! 
Mentorul si fondatorul centrului, primul de acest fel din tara a fost declarat  profesor universitar, post- mortem, iar bustul acestuia a fost dezvelit in cadru oficial. 
Fondatorul centrului, la inceputul anilor 1980 a fost doctorul Corneliu Barsan. 
Centrul a devenit rapid cunoscut atat in tara cat si in strainatate. 
Bolnavi din toate colturile Europei asteptau luni intregi sa fie primiti la Dezna. 
Membru fondator al universitatii particulare aradene, semnatar al unor lucrari unice in practica medicala, Corneliu Barsan a fost, in opinia colegilor de breasla un pionier in recuperarea neuromotorie. 
La 2 ani de la moartea sa, centrul de recuperare neuromotorie ii poarta numele iar Universitatea Vasile Goldis doreste sa-l transforme intr-o clinica universitara si sa ii redea celebritatea de alta data. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Salubrizarea naste dispute

Primarul orasului Nadlac raspunde intrebarilor privind salubrizareaCetatenii din Nadlac vor ca salubrizarea orasului sa fie facuta de catre un serviciu al Primariei.
Cea mai dezbatuta problema la intalnirea de sambata cu cititorii de la Nadlac a fost cea privitoare la taxa de salubrizare, perceputa tirurilor la intrarea in oras dinspre Arad, si care a fost incasata pana acum de catre o firma privata din Bucuresti.
Primarul Vasile Ciceac a incercat sa faca fata tirului de intrebari si acuze venite de la mai multi nadlacani, insa problema a ramas tot in coada de peste.
Adica, acesta a lasat sa se inteleaga ca atata timp cat hotararea a venit de "sus in jos", prea multe nu se pot face.
"Noi luam 20% din bani. Firma care a preluat contractul de salubrizare, pe langa obligatiile financiare ce i-au revenit, a mai efectuat sponsorizari catre echipa de fotbal, a intretinut, suplimentar, spatiile verzi din oras, a salubrizat strada principala care strabate Nadlacul, si altele de acest gen" - a incercat sa explice Vasile Ciceac, ajutat fiind de Alexandru Gros, secretarul orasului.
Consilierii au decis concesionarea salubritatii
Acesta din urma a completat ca serviciul de salubrizare, conform legii, poate fi delegat catre o societate comerciala, daca in cadrul Primariei nu exista infiintat acest serviciu:
"Consiliul Local a hotarat ca salubrizarea sa fie concesionata catre o firma privata. Deocamdata, asta e hotararea!" - a conchis Alexandru Gros.
Oricum, niciuna dintre explicatiile de mai sus nu i-a convins pe cei prezenti ca atribuirea si incasarea majoritatii banilor pentru salubrizare de catre o firma privata este potrivita si au solicitat infiintarea in cadrul Primariei a unui serviciu de salubrizare propriu.
Vorba unui nadlcacan: "Ce noi nu putem cumpara trei, patru toalete ecologice si cosuri de gunoi pe care sa le amplasam pe marginea soselei si sa incasam toti banii, nu doar 20%?"

R.D. - Adevarul

  • Aradul muzical – Oratoriul Creatiunea

Dirijorul Jeffrey Bernstein din SUA s-a aflat in fruntea formatiilor filarmonicii aradeneJeffrey Bernstein, directorul departamentului de muzica corala la Occidental College si dirijor asistent al orchestrei simfonice din Passadena (SUA) s-a aflat saptamana trecuta in fruntea formatiilor Filarmonicii aradene.
Avandu-i drept solisti pe: Teodora Ciucur, Zsolt Barabasi si Lucian Onita, dirijorul american a prezentat melomanilor aradeni una dintre capodoperele vocal-simfonice, oratoriul "Creatiunea" de Joseph Haydn.
Lucrarea a fost inspirata de lucrarile de acelasi gen ale lui Georg Friedrich Haendel, pe care Haydn le cunoscuse in cele doua vizite ale sale in Anglia, ocazie cu care i s-a inmanat un modest libret al unui oarecare Lidley, care se folosise in faurirea textului de Biblie si "Paradisul pierdut" al lui Milton.
Imboldul de a scrie oratoriul i l-a dat van Swieten lui Haydn, care nu numai ca i l-a tradus in germana, ci a adaugat coruri, arii, duete, pentru ca talentul maestrului sa gaseasca mai multe prilejuri de stralucire, dupa cum ne informeaza Stendhal in cartea sa despre Haydn, Mozart si Metastasio, scriitor care afirma ca a si participat la prima auditie a lucrarii.
La 63 de ani, cand fortele incepeau sa-l lase, s-a apucat Haydn cu hotarare de lucru, care a durat trei ani.
Era perioada compunerii ultimelor trei sonate (sonatele engleze), Concertul pentru trompeta in Si bemol, a celebrului imn austriac, prelucrat si intr-un cvartet (in partea a doua) s.a.
Cand cineva il grabea, spunea: "Lucrez mult timp la el (la oratoriu) pentru ca vreau sa dureze mult".
In interpretarea orchestrei aradene, introducerea instrumentala, care are scopul de a sugera haosul initial, a avut darul de a fi sugestiva, ca si intregul suport instrumental al lucrarii. Haydn, creator al unor genuri ca simfonia, cvartetul de coarde, in cadrul carora perfectionase si forma de sonata, era cat se poate de stapan pe limbajul orchestral.
Solistii: Teodora Ciucur, sopran (arhanghelul Gabriel si Eva in partea a III-a), Zsolt Barabasi, tenor (Uriel), Lucian Onita, bas (Rafael si apoi Adam), in arii duete, tertete, au fost la inaltimea pretentioasei partituri.
Corul, instruit tot de Jefrey Bernstein, a redat dinamism in partea I nr.2, energie I - 9, maretie I – 13 si II – 6, exploatand expresivitatea discursului polifonic in acelasi I - 9 sau in II -14.
Calda primire de care s-a bucurat aceasta interpretare ne face sa credem ca si manifestarea saptamanii trecute se inscrie in randul marilor reusite ale Filarmonicii aradene.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

Programul Filarmonicii din 1 februarie va cuprinde
Tiberiu Olah – Suita din filmul Mihai Viteazul
Jpseph Haydn – Concertul in Re major pentru violoncel si orchestra
Bedrich Smetana – poemul simfonic "Vltava"
Franz Liszt - Preludiile
Dirijor: Dorin Frandes
Solist: Alexandru Morosanu


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]