Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 30 noiembrie 2007
Stirile TVA aici
  • 50 de cladiri, la reabilitat

Primaria doreste refacerea fatadelor pentru 50 de cladiri vechiPrimaria vrea studiu pentru refacarea fatadelor a 50 de cladiri din centrul vechi.
Proiect indraznet pentru Primaria Arad, care are de gand sa demareze un proiect care sa aiba ca final reabilitarea fatadele a 50 de cladiri situate in zona istorica a Aradului.
Este vorba de proiectul european Hist Urban, la care Municipalitatea aradeana este partener si, potrivit caruia, ar putea fi refacuti 22.5000 metri patrati de fatade la cladirile situate pe Bulevardul Revolutiei.
Proiectul presupune elaborarea de catre Primarie a unui studiu pentru planul general de reabilitare a zonei istorice. 
Se va face apoi o lista a cladirilor care ar trebui reabilitate cu prioritate, cazuri care vor beneficia de studii de fezabilitate si proiecte tehnice de reabilitare.
Tot in cadrul proiectului este prevazuta si o componenta de training tehnic si de bune practici pentru constructorii care lucreaza la restaurari de imobile de patrimoniu.

Adiana Barbu- Adevarul

  • 112, apelat de cele mai multe ori de aradeni plictisiti

La Colegiul National "Moise Nicoara" a fost tinuta conferinta de cobatere a apelurior false la 112Doar 66 000 de apeluri reale din peste 550 000 cat s-au inregistrat in ultimele 10 luni.
Aceste cifre reprezinta rezultatul unor statistici realizate de specialistii de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale in judetul Arad si care releva faptul ca apelul unic de urgenta 112 nu este luat in serios nici macar de persoanele mature, daca minorii sunt scuzati prin inocenta lor.
Rezultatul, o ampla campanie de informare asupra importantei acestui numar, prin care se reduc timpii de interventie la urgente.
Ieri, in sala festiva a Colegiului National "Moise Nicoara", reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ai Inspectoratului Judetean de Politie au profitat de o intalnire a directorilor de unitati scolare cu inspectorul general Marius Göndör.
Astfel, acestia au facut un apel catre directorii educativi sa-i educe pe elevi in spiritul importantei acestui numar unic de apel in caz de urgenta, care "nu reprezinta doar o insiruire de trei cifre, ci o ampla activitate realizata pentru a salva vieti", si pentru responsabilizarea lor, un apel fals putand impiedica interventia la un caz real.
Specialistii au explicat ca de la infiintarea acestui serviciu, aradenii nu i-au acordat o importanta majora.
Astfel in anul 2005, anul din care au demarat statisticile in judetul Arad, serviciul fiind infiintat la finele anului 2004, au fost efectuate aproape 300 000 de apeluri, dintre care reale au fost doar un procent de 3,6, adica un pic peste 10 000.
Anul urmator, numarul apelurilor reale a inregistrat o crestere semnificata insa nu multumitoare, respectiv la 12% din totalul celor efectuate.
"Boom-ul" s-a inregistrat in ultimele zece luni, cand din jumatate de milion de apeluri, doar 66 000 au anuntat evenimente la care s-a intervenit.
Mai mult decat atat, statistica inregistrarilor apelurilor scot in evidenta ca cele mai multe apeluri false se fac in pauzele dintre orele de curs sau la finalul scolii.
Reprezentantul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, colonel Catalin Ilie, a facut un apel la directorii educativi sa ii informeze pe elevi in cadrul orelor de dirigentie pentru a nu mai suna din plictiseala la 112, de cele mai multe ori operatorii dandu-si seama daca este vorba de o farsa sau nu.
"Operatorii stiu deja cand un copil, atunci cand este vorba de copii, face o farsa. Acestia nu stiu sa disimuleze si se aude in receptor ca minorul care anunta existenta unei bombe isi opreste cu greu rasul", ne-a explicat reprezentantul STS Arad.
Mai mult decat atat, prezent la discutie, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Arad, inspector de politie Camelia Tuduce a explicat ca apelul fals de amplasare a unei bombe reprezinta o infractiune incadrata ca fapta de terorism si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.
In ceea ce priveste minorii, acestia scapa mai usor, parintii fiind nevoiti sa plateasca o amenda administrativa pentru fapta odraslelor lor.
Cu toate acestea, in anul in curs, politistii aradeni au inregistrat si instrumenteaza cinci dosare penale legate de aceste apeluri false cu bomba.
De asemenea, apelul fals catre 112 atrage o amenda de 500 de lei.

Camelia Catean - Observator

  • Suparare mare

Helmuth Duckadam a anuntat ca va returna titlul de cetatean de onoare al SemlaculuiCandidatul PNG-CD pentru Parlamentul European, "Eroul de la Sevillia", aradeanul Helmuth Duckadam, a anuntat ca va returna titlul de "Cetatean de onoare" primit din partea autoritatilor locale din Semlac, comuna sa natala.
Si asta ca nemultumire pentru ca "Eroul de la Sevillia" nu a prea fost votat de consatenii sai. Helmuth Duckadam a obtinut in comuna natala doar 67 de voturi, adica 12 la suta.
Helmuth Duckadam a spus ca se simte tradat de prietenii care nu l-au votat.
Nu doar consatenii nu s-au dus sa-l voteze, ci nici macar propriul consilier local. PNG-CD Arad ii va retrage sprijinul politic.
Duckadam s-a plans ca pana si primarita din comuna a fost impotriva sa si cu o zi inainte de alegeri a dat dispozitie sa se rupa afisele cu PNG-CD, iar afisele celorlalte partide au ramas.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Banii prin Programul SAPARD

Au fost efectuate noi plati prin programul SAPARDAgentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a efectuat in 21 noiembrie 2007, ultimele plati din alocarile financiare ale Programului SAPARD (Alocarile Financiare Anuale (AFA) 2003 si 2004) cu 40 de zile inainte de termenul scadent, 31 decembrie 2007.
In decursul anului 2007, APDRP a efectuat catre beneficiarii SAPARD plati in valoare de 302,97 milioane de euro, fiind astfel alocate integral toate fondurile repartizate pentru acest an.
Desi, in acest moment, din fondurile pentru anul 2004 mai sunt de platit aproximativ 73 de milioane de euro, aceasta suma a fost echivalata cu avansul de 75 de milioane de euro pe care Romania l-a primit inainte de demararea propriu-zisa a Programului SAPARD.
Acest avans a fost scazut din alocarea anului 2004, in consecinta, fiind alocate  proiectelor SAPARD toate fondurile care trebuiau platite in acest an.
APDRP va efectua in continuare plati pentru cererile de plata depuse de beneficiarii Programului SAPARD, sumele necesare fiind asigurate prin AFA 2005.
Fondurile nerambursabile alocate proiectelor declarate eligibile si contractate prin Programul SAPARD sunt acordate prin 6 Alocari Financiare Anuale (AFA 2000, AFA 2001, AFA 2002, AFA 2003, AFA 2004, AFA 2005 si AFA 2006).
Astfel, pana in luna decembrie a anului 2008 – termenul final pentru finalizarea proiectelor SAPARD – APDRP va trebui sa plateasca alocarile aferente anilor 2005 si 2006, in valoare de 474 milioane de euro.
Prin Programul SAPARD au fost aprobate si contractate 4.713 proiecte, in valoare totala de 1,49 miliarde de euro.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Eco-turismul, o sansa a satului

Saptamanal, Asociatia turistica "Veniti cu noi" practica eco-turismulPrea putini isi dau seama ca paradisul ar putea fi mai aproape decat ne-am inchipuit. 
Rosia Noua
 -  Unul dintre satele montane ce atinge "cota zero" intre Arad si Hundeoara, situat pe Valea Rosie, se intinde pe cateva sute de metri si aduna la un loc mai bine de 250 de sateni.
Acesta este Rosia Noua, comuna Petris.
Poate localnicii, nu isi dau seama de frumusetile in care le-a harazit Cel de Sus sa-si duca traiul, decat atunci cand intalnesc zeci de turisti uimiti de peisajele intalnite dimprejurul vaii.
"Veniti cu noi!"
Asa s-a intamplat si la sfarsitul saptamanii trecute, cand, 50 de iubitori ai verdelui naturii, de la "Veniti cu noi", au adastat in tabara crestina din Rosia Noua.
Pe o zi insorita, ei au strabatut un traseu de aproximativ 16 kilometri pe jos, pornind din tabara Creasta Principala, cota Zero (zona intre judetele Arad si Hunedoara), Creasta Principala, Salasul Varvara, pana la satul Obarsia si s-au umplut de linistea muntilor, de culorile toamnei si de frumusetile unui peisaj rustic.
Spirit civic
Duminica, 25 noiembrie, a.c., in ziua de vot, cativa dintre ei s-au deplasat in sectia de votare a satucului ca sa isi exercite acest drept cetatenesc...
O alta echipa de turisti a fost prezenta la slujba de duminica, de la biserica de lemn "Sf. Mucenic Dimitrie", situata la nord de sat, pe drumul spre Gurahont.
In loc de concluzii...
Saptamanal, Asociatia turistica "Veniti cu noi" reuseste sa adune zeci de iubitori de natura.
Şi nu doar din judetul Arad, ci tocmai din localitatea Harlau, judetul Iasi, vin oamenii.
Profesoara Oana Spanu, caci despre ea e vorba, a ramas uimita de frumusetile zonei Rosia Noua.
Asa stand lucrurile, ar fi pacat sa nu existe o implicare mai mare in atragerea turistilor.
Fapt care ar fi, de altfel, simplu de realizat, daca ar exista un minim de infrastructura si conditii de cazare.

D.M. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]