Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 30 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • Aradenii pleaca in strainatate

Destinatiile turistice ale aradenilor sunt Turcia si GreciaCand vine vorba de destinatii de vacanta, concitadinii nostri se orienteaza spre alte tari. Aradenii, in numar din ce in ce mai mare, sunt preocupati de felul si locul in care isi petrec vacantele.
Este drept, au si de unde alege. Dupa ce, ani de zile, au fost obligati de interdictia liberei circulatii sa aleaga statiuni din tara si excursii in interiorul frontierei, majoritatea aradenilor prefera sa-si efectueze concediile in strainatate.
Unde, la ce preturi si de ce? Sunt intrebari la care, trecand pe la mai multe agentii de turism, vom incerca sa raspundem.
Turcia si Grecia, in top
Majoritatea aradenilor prefera, in conformitate cu informatiile culese de noi, Turcia.
De ce? "Pentru ca sunt preturi foarte bune, de la 500 de euro pe persoana, la 800-900 de euro, in functie de calitatea serviciilor si de bugetul fiecaruia. Trebuie specificat ca aici intra si transportul cu avionul, iar hotelurile sunt toate de cinci stele. Se asigura toate serviciile. De exemplu sunt asigurate trei mese pe zi, dar acesta este un fel de a spune - pentru ca mesele sunt organizate sub forma de bufet suedez, unde de la ora 7.00, pana la ora 24.00 se poate manca la discretie, ori de cate ori doreste turistul, si tot la discretie se pot consuma bauturi racoritoare si alcoolice - acestea fiind incluse in pret. Sunt aqua-parcuri pentru copii, saune, piscine, jacuzzi etc. Practic, turistul mai cheltuieste doar pentru cadouri, suveniruri si cumparaturi de diferite genuri" - ne spune Onu Tone, directorul agentiei "Vest Travel & Vacances".
Circa 50 la suta dintre clientii acestei agentii prefera sa petreaca vacanta in Turcia.
Totusi, aceasta nu este o regula. Daniela Covasdan, director al agentiei "Mirific Gil", precizeaza: "Noi avem foarte multe solicitari pentru Grecia. Pachetul turistic pe care il oferim pentru aceasta destinatie se caracterizeaza printr-un foarte bun raport calitate-pret. Pentru luna iulie, avem oferte incepand de la 110 euro, plus 300 RON, pentru un sejur de sapte zile la hotel de trei stele, in pret fiind incluse cazarea, masa (mic dejun sau demipensiune), transport cu autocarul, ghid turistic si vizitarea orasului Salonic."

D.D. - Adevarul

  • TIR facut scrum

Un TIR a ars in intregimeUn TIR incarcat cu produse din cauciuc, chedere pentru portiere si portbagaje, a luat foc, ieri,  in timp ce se afla in plin trafic, pe DN7, la cativa kilometri de municipiul Arad.
TIR-ul, inmatriculat in Bulgaria, venea dinspre Deva si se indrepta spre Arad, pentru a iesi din tara. 
Cu aproximativ zece kilometri inainte de municipiul Arad, intre localitatile Vladimirescu si Mandruloc, TIR-ul a luat foc. 
Soferul nu si-a dat seama imediat de incendiu si a fost avertizat de ceilalti soferi.
Soferul a reusit in ultimul moment sa se salveze sarind din cabina. 
Autotrenul a fost efectiv calcinat. 
Soferul a ramas doar cu hainele de pe el. 
"Avand in vedere ca incendiul s-a extins foarte repede, soferul autotrenului a ramas fara acte, fara bani, practic totul s-a pierdut in acest incendiu, s-a calcinat tot autotrenul", a declarat inspector Constantin Crainic, din cadrul Politiei Rutiere Arad.
Pompierii din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis" Arad au intervenit cu trei autospeciale pentru a stinge incendiul. 
Interventia a fost insa ingreunata din cauza lipsei surselor de apa din zona, incendiul avand loc pe sosea, in plin camp. 
Pompierii efectueaza o ancheta pentru a afla cauza incendiului, insa din primele date pare sa fie vorba de un scurt circuit electric, flacarile pornind din zona cabinei TIR-ului.
Circulatia pe DN7, care face legatura intre Deva si Arad, a fost blocata mai mult de doua ore. 
Sute de masini au fost trase pe dreapta, iar cozile s-au intins pe mai multi kilometri de-o parte si de alta a locului in care s-a produs incendiul. 
Coada de masini ajungea pana in municipiul Arad, situat la aproximativ zece kilometri.
Pompierii s-au chinuit sa scoata epava TIR-ului la marginea drumului pentru ca Politia sa poata redeschide circulatia. 
In momentul in care mormanul de fiare arse a fost impins in santul de la marginea drumului, rezervorul TIR-ului a explodat.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Vara fierbinte cere refacerea cismelelor din Arad

Aradenii mai au nevoie de cismeleTemperaturile foarte ridicate inregistrate pana acum cateva zile, precum si perspectiva unei veri fierbinti si a secetei, l-a determinat pe consilierul judetean Attila Duka sa solicite conducerii Consiliului Judetean Arad arializarea propunerii de a reface cismelele de pe teritoriul municipiului, ce pot fi administrate de Compania de Apa. 
"Poate multi dintre aradeni nu stiu, dar in acest oras sunt multi oameni care beau apa direct din Mures" - a aratat consilierul care spune ca a stat de vorba cu acesti cetateni care, din pacate, traiesc la limita subzistentei. 
Attila Duka a propus ca in Arad sa fie refacute cismelele stradale care, pe vremuri, erau singura sursa de apa pentru multi aradeni. 
In acest sens, a precizat si zonele si strazile din municipiu unde aceste surse de apa ar trebui refacute, majoritatea lor trebuind amplasate in intersectii, pe strazi precum Dorobanti, Padurii, Oituz si fosta Ocsko Terezia. 

M.C. - Observator

  • Drumul comunal Sofronea - Sanpaul, intr-o stare jalnica

Drumul intre Sofronea si Sanpaul arata jalnicDespre drumurile comunale am scris de nenumarate ori in speranta ca edilii si conducerea administratiei judetului Arad va lua masuri, iar odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu ne vom mai rupe rotile autoturismelor in gropi. 
Din pacate, asa cum se intampla la noi, totul ramane la stadiul de promisiune a alesilor locali. 
Un exemplu elocvent este drumul comunal care leaga localitatea Sofronea de Sanpaul. 
Acesta se afla de mai mult timp intr-o stare de-a dreptul deplorabila cu gropi de aproape jumatate de metru, unde doar tractoarele mai pot trece pe timp de ploaie.
De cateva zile si-au facut aparitia in zona niste muncitori care mai mult s-au facut ca astupa gropile. 
Cu o roaba si ceva material pentru carosabil au astupat cateva gropi dupa care au plecat si nimeni nu au mai auzit de ei.  
Localnicii sunt revoltati pe conducerea Primariei Sofronea care a promis de nenumarate ori ca drumul comunal va fi reabilitat.
Cornel Cocos: "Au venit cativa muncitori si au aruncat cateva roabe dupa care au plecat. Este rusinos ceea ce se intampla".
Daniela Cornea: "Edilii locali nu isi fac defel datoria. Au astupat cateva gropi si au plecat. Cred ca restul de material l-au pus la altcineva".
Ieri, am incercat sa luam legatura cu primarul Ioan Sabau, dar acesta avea telefonul inchis.
In schimb doamna viceprimar Paraschiva Sandu ne-a declarat: "Am facut proiectul, sunt bagate toate avizele pentru a-l pune la licitatie. Proiectul ne-a cost 700 de milioane. Deocamdata plombam drumul. Acum sunt in concediu, dar marti merg la munca si voi vedea ce s-a lucrat. Am vorbit cu o firma sa ne plombeze toate gropile de pe acest drum. La rectificare vrem sa obtinem bani. In aceasta toamna speram sa demaram lucrarile generale la drum".
PS: Lasand la o parte promisiunile d-nei viceprimar, drumul comunal Sofronea - Sampaul este plin de gropi, unde vacile isi fac nevoile cand vin seara de la pasune. 
Dar si acestea se mai impiedica de multe ori in gropile care troneaza pe acest drum comunal.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Aradul muzical – Mai aproape de cer

Huniadi Cantores au dat concert la Cetatea Soimos"Festivalul de Muzica Veche prin cetatile Aradului" a ajuns la editia a IV-a. 
Prima faza a acesteia a avut loc in 23-24 iunie la Lipova sub egida Filarmonicii de Stat si a Complexului Muzeal Arad, parteneri fiind: Muzeul si Primaria Orasului Lipova, Centrul Zonal Ecologic Arad. 
In 19 august va mai avea loc asemenea o manifestare la Vladimirescu.
Dintre manifestarile muzicale anuntate: recital de orga si flaut la Bazilica Maria Radna, sustinut de Eva Megyesi Balog si Corina Ardelean, recitalul de chitara de la Bazarul Turcesc cu Florin Paul Camen si Claudiu Voicu, noi am reusit sa ajungem la concertul de muzica medievala sustinut de formatiile Huniadi Cantores (Hunedoara) si Grafic (Arad).
Concertul a avut loc intr-un cadru cu totul exceptional, anume, in Cetatea Soimos. 
Se intelege ca primele manifestari sonore au fost gafaielile organizatorilor, muzicienilor si publicului in timpul urcusului la cetate. 
Urcus posibil (cu pauze si opinteli) in limitele de varsta de 2 pana la 70 de ani.
Directorul Muzeului Arad, dl. Peter Hügel si colegul sau dl. Sorin Margineanu au prezentat pe intelesul tuturor istoricul si caracteristicile cetatii, la inceputul si in pauza concertului.
Programul muzical a fost sustinut de "Huniadi Cantores" format din:Mircea Goian (violoncel), Mihaela Hortenzia Galambos (Blockflöte sopran si alt, voce), Nicolae Szekely (chitara), Nistor Purcariu (percutie – bolla, tamburina, tom-tom, bloc de lemn, clopotei), Aranka Takacs (oboi, Blockflöte sopran, alt, tenor, voce).
Grupul infiintat de Mircea Goian in 2006 urmareste promovarea imaginii Castelului Huniazilor si sa popularizeze legende din istoria locului prin muzica medievala.
Programul hunedorenilor a cuprins vechi dansuri de curte: "Saltarello La Regina", piesa italiana de pe la 1350, "Pavana I" de Luis Milan (veacul al XVI-lea), "Allemande" din acelasi secol, semnata John Dowland, o "Sarabanda" a lui Michael Praetorius. 
Din creatia aceluiasi autor au mai fost interpretate: "Liedsatz" si "Muzica spaniola", iar spre variatie, "Aria" lui Tonas Weelkes.
Din vechea creatie locala a putut fi asculata balada "Prini Peternek" a lui Sebestyen Lantos Tinodi, al carui text a fost recitat in traducere inainte de interpretare.
Din veacul al XVII-lea au incantat auditorii "Goddesses", "Chestnut", "Argeers”", "Rufty Tufty" si „"Hyde Park" semnate Playford.
Din creatia ardeleana a aceluiasi secol "Huniadi Cantores" au mai talmacit dansuri din "Codex Caioni"- o colectie de melodii si dansuri de diverse origini: romanesti, maghiare, slovace. Cu Ioan Caianu, autorul colectiei, se mandresc romanii, datorita originii sale etnice, pe de alta parte si maghiarii, care si-l revendica din punct de vedere cultural si religios, ceea ce nu trebuie sa deranjeze pe nimeni. 
Important e sa profitam toti de o sursa de muzica autohtona veche din care s-au inspirat si Doru Popovici si Ludovic Bacs.
Au mai putut fi savurate si aplaudate calduros piese semnate: Slides, Domenico.
Formatia aradeana "Grafic" infiintata in 2002, despre care noi am mai scris, e formata din profesori si elevi ai Liceului de Arta "Sabin Dragoi": Corina Ardelean (flaut, piculina), Marina Lei (vioara), Marcel Sapcu (Blockflöte sopran si sopranino), Bogdan Iancu (Blockflöte bas), Cristian Sapcu (fagot), Beniamin Condoros (percutie), Diana Bradean (mezzosoprana).
Formatia are deja o activitate bogata, prin concertele si prezentele de la diverse festivaluri si concursuri dedicate muzicii vechi: Arad, Lipova, Ineu, Bucuresti, Sibiu, Caransebes, Medias, Deva, Turnu Severin, Oroshaza (Ungaria) si Szeged, unde a obtinut locul I la un concurs international de gen.
Programul aradenilor a cuprins un lung sir de piese din vechea literatura muzicala a diverselor popoare, culta si populara, intre care au dominat cele din asa zisa muzica celtica (irlandeza), in buna parte in prelucrarea liderului formatiei, prof. Marcel Sapcu.
Credem ca ar trebui data o importanta mai mare prezentarii autorilor, titlurilor de lucrari si nu in ultimul rand a interpretilor. 
E vorba de respectul pe care trebuie sa-l avem fata de creatorii de arta, fie ei si anonimi, fata de auditorii care trebuie sa stie ce asculta si fata de interpretii insisi.
A anunta: "Urmeaza o piesa forte cunoscuta" te face sa sari si sa intrebi: "De cine si de cati?"
O jurnalista aradeana a dat odata o lectie (cu sau fara voia ei) consemnand o actiune culturala a unor elevi, numimdu-i pe micii protagonist (asa cum i s-a comunicat), Ionel, Marioara, Petrica etc. Stilul s-ar putea numi "alla ProTV", sau mai degraba alla "gradi"
Nu orice elev cu asemena prenume are talent si nu oricare munceste ani de zile pentru a face o actiune culturala, fie ea cat de modesta. 
Dupa o vreme persoanele nu mai pot fi identificate. 
Culmea, articolul a fost si afisat, dar lectia nu a fost invatata de cei in cauza.
Tot despre modul de prezentare ar mai fi de consemnat faptul ca formatia "Huniadi Cantores" a venit cu inregistrari pe un DVD cu un aspect deosebit de atragator, ce contine si o frumoasa brosurica de opt pagini ce contine toate informatiile necesare. 
CD-ul aradenilor nostri are o poza a lor plus titlul "Muzica medievala", Formatia "Grafic" (Inregistrare din concert), in rest nimic, nici titluri de lucrari, nici nume de autori.
Ceea ce mai trebuie consemnat in legatura cu aceasta actiune culturala cu totul deosebita este faptul ca in decorul natural al cetaii Soimos, costumatia de epoca a celor doua formatii ne-a transpus si vizual cu secole in urma (cea a hunedorenilor e semnata Constantin Zgambau). De asemnea, actiunea a atins cele trei scopuri inscrise in frumosul afis ce o anunta: acolo la Soimos s-a facut turism (mi-a tot spus-o inima pe parcursul ascensiunii), o atragatoare lectie de istorie si muzica cuceritoare. Poate ca a fost cea mai reusita dintre cele ce s-au derulat in cadrul editiilor festivalului la care a trudit impresarul Nicolae Tent.
Mai vrem asa ceva!

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]