Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 29 septembrie 2007
Stirile TVA aici
  • A fost lansat primul mall din Arad

O noua lansare de spatiu comercial a avut loc la AradPremiera pe piata de retail: doua lansari simultane a doua centre comerciale, pentru Arad si Braila.
Compania RED a lansat  joi, la Bucuresti, simultan, doua centre comerciale, in doua orase diferite: Arad si Braila, sub acelasi brand - Armonia, aceasta actiune fiind considerata o premiera pe piata romaneasca de retail.
"Provincia ocupa un loc strategic in ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor noastre in Romania si consideram ca orasele Arad si Braila, noduri comerciale cu traditie, vor intra in forta pe piata retailului romanesc modern, fapt confirmat si de prezenta partenerului nostru Carrefour in ambele locatii", a declarat Teodor Pop, Director General al RED.
Armonia va reprezenta pentru Arad, cel mai probabil, primul centru comercial de tip mall care isi va deschide portile pentru locuitorii orasului si nu numai. 
Centrul se va numi Armonia, iar in viziunea investitorilor, acesta este "un concept comercial de tip retail park regional de impact, avand ca principale caracteristici accesibilitatea locatiei, pozitia strategica fata de orasul targetat si celelalte zone deservite, prezenta unui hypermarket, a unor zone dedicate retail-ului specific pe suprafete medii si mari: bricolaj, electrocasnice, mobilier, precum si galeria comerciala cu un mix functional, imbinand magazine pe suprafete mici si medii, de la zona de food-court la magazine de servicii sau fashion".
Carrefour, Bricostore si 80 de magazine
Centrul Comercial Armonia va fi situat la intersectia dintre soseaua de centura a Aradului si drumul spre Nadlac si va fi construit pe o suprafata totala de 112.500 mp. 
Deschiderea oficiala a mall-ului a fost estimata, de catre reprezentantii firmei, pentru primavara anului viitor.
Noul centru comercial va aduce in Arad, pe langa hypermarketulCarrefour, si un magazinBricostore si o galerie de peste 80 de magazine si restaurante.
Ieri, la lansarea simultana, reprezentantii firmei au punctat si faptul ca "ca dovada a importantei strategice a acestei dezvoltari comerciale, fondul de investitii Immoeast, cel mai activ jucator de pe piata locala de real-estate, a achizitionat deja, inca din faza de constructie, proiectul Armonia Arad"

A.B. - Adevarul

  • "Sfanta Treime" s-a eliberat dintre schele

S-au luat schelele de la Monumentul "Sfintei Treimi"Lucrarile la Monumentul "Sfintei Treimi" din fata Teatrului Clasic "Ioan Slavici" au luat sfarsit. 
Arhitectul Stefan Sandor de la firma "Renovatio", cea care s-a ocupat de restaurarea monumentului ne spune ca "urmeaza, in continuare, rezolvarea celorlalte detalii, respectiv bancile, in numar de 5. Acestea vor fi fara speteaza, din aceeasi piatra de Baschioi, materialul folosit la restaurare. Firesc, bancile vor avea aspect ornamental, dar pot fi si folosite. Se va proceda la finisajul aleii festive care va duce de la statuie la teatru, asigurandu-se un ambient placut in mica agora din fata institutiei de cultura. Se va utiliza piatra cubica, cea care a fost scoasa de pe strazile Aradului." 
Totodata, proiectul cuprinde reabilitarea zonei pana la liniile de tramvai, deschiderea strazii Eminescu pentru circulatia prin fata Teatrului, asa cum a fost inainte, si, firesc, iluminarea feerica a monumentului. 
Intreaga zona isi va incheia lucrarile la inceputul lunii noiembrie, cand se va face si sfintirea monumentului. 

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Workshop la liceul de arta

Workshop la liceul de artaIn cadrul proiectului Phare CBC Canepa de la etnologie la ecologie – program cultural transfrontalier de revitalizare a culturii canepii, derulat de catre Complexul Muzeal Arad (reprezentat de etnografii Rodica Colta, Sorin Sabau si Gabriel Halmagean) in colaborare cu Directia Muzeelor din judetul Bekes a avut loc o noua actiune. 
Este vorba de workshopul organizat la Liceul de Arta din Arad care s-a adresat viitorilor absolventi ai sectiei de design si nu numai. 
Elevilor le-au fost prezentate diferite produse din canepa, iar in discursurile lor organizatorii actiunii au insistat pe calitatile ecologice ale acestor produse si pe marea confuzie care se face intre canabis sativa (sau canepa comuna fara continut halucinogen) si canepa indica.
Prin chestionarele pe care le-au completat elevii au putut sa-si exprime opiniile legate de actiune si interesul pentru tematica abordata.
"Un moment important al workshopului a constat in  vizionarea expozitiei de design vestimentar organizata de elevii liceului. Un juriu format din specialisti in domeniul prelucrarii canepii si al designului vestimentar a premiat cele mai valoroase lucrari, sarcina juriului fiind dificila deoarece toate lucrarile au fost deosebit de bune si interesante. In final au fost premiate elevele Tiuge Alina – locul I, Mercea Rut – locul II si Binchici Catalina – locul III. Mai trebuie amintite elevele Oprea Diana, Burla Rebeca, Hanc Cristina, Rus Alina, Oaida Ramona, Roman Viviana, Trif Paula, Muntean Evelina si Caba Luiza ale caror lucrari au intrat in atentia juriului", afirma Adelina Stoenescu, reprezentant al Complexului Muzeal Arad.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Campanie de colectare

Campanie de colectare pentru televizoare si alte aparate electroniceAradenii care vor sa renunte la  televizoarele, calculatoarele, aspiratoarele si aparatura veche de bucatarie pot sa le depoziteze in data de 6 octombrie in fata locuintelor sau pe platoformele de colectare a gunoiului amenajate in cartierele de blocuri.
Acestea vor fi preluate in aceeasi zi de catre angajatii societatii de salubrizare si ai Primariei in cadrul unei campanii de colectare a deseurilor si echipamentelor electrice si electronice.
Campania face parte dintr-o ampla actiune nationala a ministerului mediului si dezvoltarii durabile.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Manastirea Bodrog, mandria Aradului

Icoana facatoare de minuni aduce pelerini din toata taraIcoana facatoare de minuni a Maicii Domnului aduce la Bodrog pelerini din toata tara, care pentru a ajunge la manastire strabat "Drumul Crucii".
Se spune ca manastirea de la Hodos-Bodrog este un loc plin de har, unde cei apasati de necazuri isi gasesc un loc de liniste si rugaciune, un loc in care problemele par sa isi gaseasca raspunsurile.
Aici, traditia monahala este veche si neintrerupta, lacasul fiind prima manastire ortodoxa atestata documentar, din tara noastra. 
Aradenii s-au obisnuit deja ca, de Sfanta Maria sau la sarbatorile mari  sa treaca pragul frumoasei manastiri de langa Mures, pana la care sunt numai 15 kilometri, spre Felnac.
Pentru timisoreni, drumul este de aproximativ o ora, prin Arad, apoi se face la stanga. 
Cei care vor sa o ia pe un drum mai pitoresc decat soseaua nationala, pot alege varianta prin satele timisene, pe la Sanandrei, Carani, apoi la Periam, spre Arad.
Chiar daca soseaua nu este in starea cea mai buna, mai ales dupa Periam, chiar la granita cu judetul Arad, macadamul carpit cu asfalt te scutura bine, e o ocazie buna de a vedea putin zona de nord a judetului si zona de pe malul Muresului.
Manastirea de la Bodrog este bine indicata pe drum, iar toti localnicii de pe traseu stiu foarte bine sa indrume orice turist ratacit. 
Soseaua pana la manastire este asfaltata, iar parcarea este incapatoare, insa nu si in zilele de sarbatoare, cand devine prea mica  pentru miile de credinciosi care vin sa se roage la icoana de la Bodrog. 
Drumul crucii, plin de flori si de icoane
In drumul spre manastire, ultimii kilometri sunt "brazdati", de-o parte si de alta a soselei, de cruci mari, pline de flori si de icoane. 
Coarnele legendarului taur Hodos Este "Drumul Crucii", pe care crestinii il urmeaza in fiecare an, de Sfanta Maria, dupa modelul  Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim.
Pelerinajul a devenit o traditie la manastirea aradeana, dupa anul 1925, cand cele 14 cruci, simbol al celor 14 popasuri facute de Isus pe drumul spre Golgota, au fost amplasate in livada manastirii, spre cimitir. 
Din 2000, procesiunea are loc pe drumul spre sat, asta pentru ca cele 14 cruci au fost ridicate aici, iar in dreptul fiecareia se citesc pasaje din Evanghelie si se fac rugaciuni. 
Mentionata in documente in secolul al XII-lea
Arheologii au gasit date ca aceasta asezare exista in secolul al II-lea, insa in documente, prima proba ca ea era pe aceste locuri apare in anul 1177, intr-o diploma data de Regele Bela al III-lea, in care Manastirea Hodos - Bodrog este mentionata ca avand proprietate.
Legendele spun ca manastirea a luat fiinta dupa ce pe acest meleag s-a descoperit o icoana a Maicii Domnului, ce se pastreaza si astazi. 
Traditia vorbeste cum un taur din turma unui pastor a scos cu coarnele dintr-o movila de pamant icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.
Tot legendele spun ca numele de "Hodos" vine chiar de la numele taurului care a gasit icoana, insa, in limba slava, "hudus" inseamna maiestuos. 
Noua biserica, situata unde a fost amenajat mai inainte un paraclis de iarna, a fost terminata in 1997.
In partea de rasarit, in schimb, exista un paraclis de vara, cu hramul "Adormirii Maici Domnului", unde se tin slujbe la marile sarbatori, dar si in duminicile cand numarul credinciosilor este mare.
In zilele de sarbatoare, peste zece mii de crestini trec pragul manastirii rugandu-se. 
Nu rareori se intampla ca nu doar bisericile, ci si curtea manastirii sa devina neincapatoare pentru cei care vin si doresc sa asiste la slujba. 
Biserica Veche
Manastirea impresioneaza mai ales prin culoare, este plina de flori, alba si curata, ca in alta lume. 
Bisericile isi ridica spre nori crucile, ducand spre cer si rugaciunile credinciosilor.
O liniste deplina te inconjoara in manastire, iar cel care ii trece pragul, trebuie sa pastreze o regula de conduita si de imbracaminte. 
Turnul-clopotnita strajuieste intrarea in manastire - Virtual Arad News (c)2007 Nu este permis cu fusta sau pantaloni scurti, cu pantaloni mulati sau cu telefonul mobil. 
Lacasul de cult are astazi doua biserici, una mai noua, si cea veche, care te intampina de la intrare, alaturi de un turn de clopotnita. 
Chiar daca manastirea are aproape un mileniu de existenta, biserica veche, cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" dateaza din jurul anului 1370, si a fost ridicata din pietre si caramizi romane, in stil bizantin.
Asta pentru ca, invazia tatara din 1241, a distrus bisericuta de atunci de care se serveau calugarii, dar dupa aceea autoritatile nu au mai permis ridicarea unui alt lacas de cult decat un veac mai tarziu.
Turnul-clopotnita, dubla utilizare
Inauntru, picturile seamana cu cele din Tarile Romane, iar biserica zugravita pana in tavan are o racoare specifica care da frisoane. 
In partea stanga, aproape de altar, sta la loc de cinste Icoana Maicii Domnului cu pruncul Isus in brate. 
Credinciosii care spun o rugaciune din inima sunt convinsi ca ii va ajuta sa treaca peste orice necaz. 
O inscriptie ce sta deasupra usilor bisericii indica anul 1766, cand s-au facut unele restaurari, dupa aceea s-a facut tencuirea bisericii, pe exterior, cu var si nisip. 
Totusi, unul dintre peretii bisericii se mai pastreaza si azi asa cum a fost el pe vremuri, din caramida netencuita. 
Din aceeasi perioada cu biserica dateaza si turnul-clopotnita. 
Pe una dintre laturi, a fost amplasata o emblema cu doi ostasi ce tin capete de turci in varful sabiilor. 
Turnul inalt a fost folosit si pentru observare, pe vremea cand armata otomana ameninta zona. 
Manastirea a infruntat multe, in toti acesti ani. Imediat dupa instalarea regimului comunist, toate terernurile au fost luate si calugarii nu mai aveau dreptul sa tina scoala orfelinat pe care o intretineau si o ingrijeau, pe langa manastire. 
O legenda spune ca in zid se aude inima care bate In 1959, aici mai raman doar trei vietuitori, ceilalti fiind scosi afara, cu forta. 
Din vechea manastire a mai ramas doar o palma de pamant, restul a fost luat de CAP, nu numai terenul, dar si cladiri sau dependinte.
Legenda
O inima care bate

Chiar pe zidul bisericii vechi este sculptata o inima din piatra, scrisa cu litere chirilice sterse de veacuri. 
Credinciosii care se opresc aici spun ca, atunci cand isi lipesc urechea de piatra, aud o inima care bate.
Legendele sunt diferite, unii spun ca in apropiere, un taur a omorat o fetita, dar pentru ca acest lucru s-a intamplat in apropierea manastirii, inima micutei nu s-a oprit, ea a fost transformata in piatra, iar bataile ei se aud si astazi. 
Oamenii cred insa si alta legenda, ca bataile de inima sunt ale unui preot sarb, inmormantat in zidul bisericii.
El fusese blestemat de mama sa, care nu dorea sa ajunga preot, iar cand a murit, a fost ingropat in pamant, insa de trei ori a fost scos la suprafata. 
In cele din urma, el a fost zidit in zidul bisericii, iar bataile de inima ce se aud sunt ale sale.
Manastirea Bodrog loc de liniste si rugaciuneFisa localitatii
ACCES: Pana la Bodrog se poate ajunge cu masina sau cu trenul, prin Arad, insa este mai pitoresc prin Periam. 
Din Timisoara, prin Arad sunt in jur de 75 de kilometri, in timp ce prin Periam sunt in jur de 60. 
Totusi, ca timp, se face peste o ora, pentru ca asfaltul este prost, intre comunele din Timis.
CAZARE: Exista o pensiune la Bodrog, cu pescarie, insa sunteti la numai cativa kilometri de Arad, iar in Timis sunteti relativ aproape si de Baile Calacea.
MASA: Nu.
SEMNAL TELEFON MOBIL: Da.
Curiozitati
Sub paraclisul de vara, la demisol, a fost amenajata "Cripta Episcopala", unde-si dorm somnul de veci Episcopii Aradului.
Deoarece manastirea era periclitata de cursul Muresului, care avea malurile aproape de ziduri, in anul 1839 raul a fost mutat la nord-vest de manastire.
La manastire se afla o colectie importanta de obiecte vechi bisericesti.

Nicoleta Trifan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]