Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 28 aprilie 2007
Stirile TVA aici
  • A explodat bomba in palat

Conflict deschis intre prefectul Gavril Popescu si primarul Gheorghe FalcaPrefectul a cerut interventia DNA, primarul sustine ca prefectul ar fi trebuit demis de Guvern.
Scandal fara precedent, in Palatul Administrativ. 
Doua conferinte de presa, o semi-conferinta, mai multe telefoane si alte institutii implicate, ba chiar o intalnire fata in fata intre cei doi protagonisti. 
Totul a pornit de la faptul ca prefectul s-a suparat foc ca a fost acuzat de primar ca mafia a ajuns si la usa sa si a iesit dur la atac. Primarul a dat replica pe masura. 
Asa s-a desfasurat ziua de ieri, printre propuneri de demitere si invitatii facute celor de la DNA.
Suparat pe acuze, Gavril Popescu a fost de neoprit: si-a amintit toate scandalurile in care Primaria a fost implicata, de la Casarom, la Recons, Elecon, Parktronic si Fabrica de Zahar si le-a comentat spumos pe fiecare. 
Ba mai mult, a cerut interventia DNA si a celorlalte organe abilitate in cazul terenului Zonei Zadareni si a solicitat ca DNA sa dea odata verdict in anchetele demarate in cazul Parktronic, Casarom si Elecon, pentru ca sa se instaleze linistea in Arad. 
"Solicit institutiilor abilitate, care au in analiza sau care pot analiza, pe baza documentelor, actiunile care au creat probleme in cadrul Primariei sa-si spuna parerea. Iar cei care sunt indrituiti sa faca anchete sa rezolve acum problema, pentru ca, lasand-o nerezolvata, creeaza posibilitatea sa se arunce tot felul de anateme asupra institutiei pe care o conduc si sa se faca tot felul de acuzatii pline de tupeu, aroganta si nesimtire, fara acoperire si fara sustinere", a sustinut prefectul.
Replicile
Primarul l-a acuzat, la randul sau, pe prefect ca saboteaza interesele Aradului refuzand sa contrasemneze doua proiecte de hotarare de Guvern, care ar rezolva problema Zadareni si care ar face ca Aradul sa nu piarda viitorul spital judetean si cele doua campusuri scolare, iar lucrarile de canalizare cu Banca Mondiala sa nu fie incetinite. 
Edilul a spus chiar ca prefectul ar fi trebuit demis de Guvern si ca, prin refuzul de a semna actele, da o mana de ajutor mafiei. 
Dupa-masa, dupa ce dosarele destinate Guvernului au fost plimbate dintr-un birou in altul si dupa o serie de telefoane si alte documente prin care fie acuzau, fie isi justificau actiunile, cei doi oficiali s-au intalnit fata in fata si au semnat fiecare proiectele de hotarare de Guvern.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Groapa de gunoi

Moloz si deseuri in apropierea soselei de centura aruncate de cetateniZeci de tone de moloz, deseuri si pet-uri sunt aruncate la intamplare pe terenurile situate in imediata apropiere a soselei de centura. 
Cu toate ca risca amenzi de mii de lei, multi aradeni ignora acest lucru si continua sa depoziteze deseuri la intamplare. 
Situatia este cu atat mai grava cu cat, zona este traversata in fiecare zi de mii de straini care intra sau ies din tara noastra si le este oferita o imagine dezolanta. 
Garda de Mediu, a sesizat aceasta problema de mai mult timp si chiar a obligat Administratia Nationala a Drumurilor sa curete deseurile din aceasta zona. 
Reprezentantii institutiei spun insa ca obligatia curatarii acestor spatii le revine proprietarilor terenurilor care daca nu se vor conforma vor primi amenzi usturatoare. 
Totodata, reprezentantii Garzii de Mediu atrage atentia celor care de 1 mai ies la iarba verde, ca la plecare sa curete locul. 
In caz contrar amenzile pot ajunge pana la 50 de mii de lei.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Talharie cu mascati in Arad

In mai putin de doua ore autorii incercarii de talharie au fost prinsiTrei persoane mascate au incercat sa talhareasca o femeie intr-un apartament din Arad.
Un apel telefonic venit joi seara, in jurul orei 19:30, din partea agentului de politie Tiberiu Indreica, a semnalat ofiterului de serviciu de la Politia Municipiului Arad faptul ca intr-un apartament de bloc de pe strada Praporgescu din municipiu, trei persoane mascate au incercat sa sustraga bani si bunuri din incinta unui apartament, iar el a reusit retinerea unuia dintre acestia.
Echipa operativa deplasata imediat la fata locului, a constatat ca agentul de politie, in timp ce era la o ruda care locuia pe scara blocului mai sus amintit, dupa ce a auzit tipete a iesit din apartament sa vada ce se intampla. In acel moment, politistul a vazut trei persoane fugind din apartamentul din care o femeie tipa, cerand ajutor.
A intervenit
Dand dovada de prezenta de spirit, tanarul politist a intervenit imediat si a reusit imobilizarea si retinerea unuia dintre agresori, solicitand ajutorul colegilor.
Ulterior, din declaratiile victimei si ale martorilor s-a stabilit ca trei persoane mascate au intrat in apartamentul in care locuia Mirela C. (prietena proprietarului acestui apartament), incercand sa sustraga bani si bunuri, agresand-o pe femeie. 
Deoarece victima a opus rezistenta, agresorii nu au reusit sa-si duca fapta la indeplinire, astfel incat, unul dintre ei, cetateanul italian Stefano P., de 23 de ani, a fost retinut de catre agentul de politie, iar ceilalti au reusit sa fuga.
Autori retinuti
In doar doua ore de la savarsirea faptei, politistii au reusit identificarea si retinerea celorlati doi barbati, in persoana lui Alin B., de 21 de ani, si Alexandru B., de 20 de ani, ambii din Arad. 
"Cei trei tineri au fost retinuti pe baza de ordonanta de retinere, urmand ca in cursul zilei de azi, sa fie prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de talharie", ne-a declarat Camelia Tuduce, purtator de cuvant al IJP.

Robert Barb - Adevarul

  • Mister si tristete post-mortem, la DELPHI

Tanara adusa la Spitalul Orasenesc Ineu a decedat din cauza oboselii"Eu vreau sa va spun ca fata a fost adusa la spital in moarte clinica, la ora 14.40, vineri. Eu eram de garda, asa ca eu am preluat-o. Prezenta toate simptomele specifice decesului recent: extremitati reci, cianotica, fara puls... Nu a murit la spital. Am inteles ca a cazut in hala, in timp ce lucra la panou. I-am facut o resuscitare... mai mult de amorul artei. Cauza decesului? Probabil un anevrism – facuse, anterior sosirii cu salvarea la spital, convulsii... isi muscase limba... – e un atac care se face la o varsta tanara, pe fondul stresului, a oboselii." 
Aceasta este declaratia medicului Cristea, de la Spitalul Orasenesc din Ineu, un asezamant (vizibil) sarac, dar singurul, pe o raza de cateva zeci de kilometri, care poate – sau nu poate, depinde... de multe – sa preia un caz de urgenta de la DELPHI, fabrica ce "inghite" majoritatea fortei de munca din Ineu si localitatile limitrofe.
In Spitalul Orasenesc din Ineu mai e internata o fata. 
Are 21 de ani. E cu mama ei, care zice ca "daca fata mea murea, innebuneam, dar nu ma lasam pana nu ma razbunam. Si pe ea o pun sa lucreze 12 ore. E normal asta?! Pai, nu mai ai nicio hazna de salariul ala, de 580 de lei! Ce mai faci cu banii, cand vii rupt de oboseala acasa?..."
Fata nu vrea sa-si dea numele, ca "ma da afara. Si unde ma duc, cine ma mai ia la lucru? Ca daca zicem ca nu lucram 12 ore, ne pune sa semnam lichidarea – asa, nu mai avem nici somaj, nici nimic. Majoritatea semneaza. 120 de angajati au plecat in ultima perioada... dar n-ai cui sa te plangi, ca nu exista sindicat – nimeni nu are curaj sa faca unul!"
DELPHI Packard Electric Systems are 5050 de angajati, dar astazi ne intereseaza unul singur - si acela... inchis. 
Intr-un mormant din cimitirul din comuna Hasmas. 
Tica Irina nu mai are acum, nevoie de nici un act, dar copii dupa ultimele care s-au eliberat pe numele ei sunt in posesia noastra. 
Pe Certificatul medical constatator al decesului cu numarul 115/b, inregistrat la o zi dupa moartea ei, pe 21 aprilie, la locul decesului scrie "pe raza oras Ineu." (!) 
Pe cine, asadar, sa tragi la raspundere "pe raza oras Ineu"?! Pe primar? Pe sefu’ de post? La "ora decesului"... nu scrie nimic. 
La casuta cu "Starea morbida initiala" (restul celor trei casute sunt goale) scrie "cardio-miopatie neobstructiva." 
Mai avem de citit. Ultima electrocardiograma a Irinei Tica. 
"Asa arata un EKG de om in moarte clinica. Vedeti? A venit la noi moarta!" – spune doctorul Cristea. 
N-am mai citit asa ceva. Nici familia Irinei Tica – sot, surori, soacra... cei cu care am vorbit, in casa cu numarul 30 din Hasmas. Cand le-am aratat EKG-ul au inceput sa planga...
"A tras 12 ore pe zi, de trei saptamani incoace. A muncit pana ce a murit. Ni s-a spus, de catre colegele ei, ca s-a simtit rau toata ziua de vineri. A incercat, de trei ori, sa intre la medicul de intreprindere, la doctorita Buda. A fost refuzata. Prima oara, i s-a zis sa vina in pauza. A doua oara, ca se spala pe jos si ca nu poate sa o consulte. A treia oara, ca doctorita isi bea cafeaua. Apoi a fost adusa pe brate, fara constiinta, de trei colegi, baieti. Se prabusise" - spune Marian Tica, sotul vaduv, silvicultor, care ne marturiseste, in fata mormantului, ca nu se mai simte linistit decat in padure, la serviciu...
"Nu e adevarat! Fata nu a fost refuzata. A fost, pe parcursul zilei de vineri, o singura data la cabinet. Atunci a venit adusa de doi baieti. I-am scos din cabinet, pentru ca trebuia sa consult o fata, nu?... Era, intr-adevar, in stare foarte grava – prezenta urmele unor convulsii recente – era muscata, nu era constienta... Dar avea puls regulat! Am sunat, prin 112, dupa o ambulanta. N-au avut sa-mi trimita de la Arad. Asa ca nu am avut incotro si am sunat la Spitalul din Ineu, dupa o salvare. A venit una, dupa cateva minute, cu o asistenta, care era... cam pe dinafara. Salvarea nu era utilata corespunzator. I-am dat primul ajutor impreuna cu ea, care poate confirma ca avea respiratie si puls. Fata nu a murit in fabrica. Uitati: am aici declaratiile colegilor, care spun ca toata ziua a ras, a glumit, a iesit la tigara. Am insotit-o la spital, am, stat cu ea pana ce... nu s-a mai putut face nimic. Nu ma simt vinovata deloc. E un caz tragic, intr-adevar, dar nu e unul cu vinovati, iar moartea fetei cred ca poate fi pusa pe seama faptului ca se hranea neregulat, bea multa cafea si fuma mult. Din punctul nostru de vedere, al firmei si a cabinetului medical, nu avem ce sa ne reprosam" – spune doctorita Buda.
Am fost primiti intr-un birou al firmei DELPHI de catre John Hutson, Plant Manager (numarul 1 la fabrica din Ineu, cel putin), de Cristian Gulicska, Plant Manager Sanicolaul Mare Operations si Veronica Vadean Country HR Manager ("creierul" relatiei dintre conducerea DELPHI si angajati). Ne-au plimbat prin fabrica si ne-au raspuns la toate intrebarile. 
Esenta inregistrarii de peste o ora, e urmatoarea: "Suntem o firma care are o relatie familiala cu angajatii. Libertatea de asociere a lor, ca si restul libertatilor, drepturilor de orice fel, sunt garantate in firma noastra. Procentul de imbolnaviri – vizavi de recentele cazuri de TBC descoperite in fabrica – se mentine in cote normale, ba chiar, statistic vorbind, suntem desupra majoritatilor investitorilor romani sau straini din Romania. Nu fortam angajatii sa lucreze peste program, ei o fac benevol, ca sa castige bani in plus, iar acum ne aflam intr-o perioada in care avem foarte multe comenzi ce trebuie onorate. Platim profesori si finantam programe sociale. Uitati-va de pe aceasta fereastra la muncitorii care lucreaza la panouri. Toti sunt echipati corespunzator. Par ei stresati?..."
Ce-i drept, nu par! Dar parca poti sa te iei dupa pareri, dupa ce ai vazut electrocardiograma si mormantul Irinei Tica! 23 de ani.

Observator

  • In judetul Arad, investitiile in zone de agrement devin interesante

Satul de vacanta de la Casoaia a fost reamenajat - Virtual Arad News (c)2007Dupa ce ani de zile potentialele obiective turistice ale judetului au fost relativ neglijate, iata ca in ultima perioada vestile (bune) din acest sector se inmultesc. 
Este si cazul zonei cunoscuta de aradeni sub numele de Casoaia.
Acolo, cu sprijinul primariei Tarnova, un investitor privat a reamenajat fostul sat de vacanta, a investit in utilitati si in preajma zilei de 1 mai va inaugura noua baza de agrement.
Aceasta cuprinde 77 locuri de cazare, impartite in 11 casuta de cate 3 locuri, 5 casute de doua locuri, un bungalow de 12 locuri, un bunglow de 10 locuri, o vila de 11 locuri si cateva zeci de locuri de campare. 
Exista WC, apa potabila, nu este nici un restaurant, insa amatorii de mici nu vor suferi: pentru ei au fost amenajate mai multe gratare. 
Totodata, a fost amenajata o parcare, un teren de tenis de camp, un loc pentru tenis de masa si un teren de fotbal. 
Inaugurarea satului de vacanta va avea loc duminica, 29 aprilie 2007, de la ora 15:00 si consta intr-o festivitate si un spectacol de dansuri si muzica populara.
"Am pregatit acest moment pentru ca dorim ca Satul de Vacanta de la Casoaia sa redevina o atractie pentru turistii de week-end. Satul a fost renovat in totalitate si isi asteapta vizitatorii. Primaria Tarnova a contribuit la ceea ce speram sa devina Casoaia – o destinatie preferata a aradenilor – prin repararea drumului de la Tarnova la satul de vacanta, un drum pe care se circula destul de greu pana acum", a declarat Florin Farcasiu, primarul comunei Tarnova.
Festivitatea va incepe la ora 15:00 cu taierea panglicii, apoi va urma sfintirea satului de vacanta – Te Deum – si discursurile invitatilor. 
Dupa momentul festiv va avea loc un altul, mai special: un spectacol de dansuri si muzica populara. 
Vor urca pe scena Ansamblul Zarandul, Ansamblul Cununa Nadasului si Ansamblul Cetina.

Claudia Adjudeanu - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]