Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 28 martie 2007
Stirile TVA aici
  • Reamplasarea "Sfintei Treimi", in Aradul Nou

Statuia "Sfanta Treime" din Aradul Nou va fi montata in fata Bisericii Catolice - Virtual Arad News (c)2007Municipalitatca doreste reamplasarea Monumentului "Sfanta Treime", in Parcul din fata Bisericii Catolice de pe Calea Timisorii.
Terenul respectiv, in suprafata de 7.000 mp, este domeniu public, in intravilanul municipiului.
Actualmente monumental este amplasat langa linia de tramvai in sensul de mers spre gara Aradul Nou pe partea dreapta, soclul acestuia fiind mutilat deoarece se gaseste chiar pe marginea carosabilului.
Se propune reamplasarea monumentului "Sfanta Treime" in axul Bisericii Catolice, in portiunea de zona verde, la 15 metri fata de aliniamentul acestuia si la 24 m fata de monumentul "Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial".
Propunerea se poate materializa prin reamplasarea troitei existente in fata bisericii intre biserica si casa parohiala.
Astfel, in aceasta zona se va crea un ansainblu monumental, unde vor fi amenajate aleile de circulatie, zona verde, mobilierul urban si un iluminat corespunzator ce-i va pune in evidenta valoarea artistica.
In parcul din fata Bisericii Catolice sunt amplasate doua monumente, Monumentul "Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial" si Troita, care este amplasata in axul Bisericii.
Monumentul "Sfanta Treime" mutat in secolul XIX din centrul Aradului, a fost asezat in centrul pietonal al zonei. 
Carosabilul, respectiv tramvaiul, (dupa razboi) se afla pe partea dinspre biserica. 
Cu reorganizarea si modernizarea circulatiei, in perioada comunista, benzile de circulatie au ajuns pana la Monument, chiar taind o bucata din platforma si trepte. 
La vremea respectiva, nimeni din conducerea localitatii, respectiv cei care au avizat proiectele, nu au avut nici un respect fata de un monument crestin.
Monumentul este intr-o stare foarte degradata, expusa la gazele de esapament, care au erodat piatra.
"Consideram ca aceasta propunere este benefica atat pentru biserica, cat si pentru cei din zona, deoarece amplasamentul se afla la frontul stradal principal foarte circulat, drum national Arad-Timisoara", a spus primarul Gheorghe Falca.

Anca Pascutiu - Observator

  • Reglementari privind sacrificarea si comercializarea mieilor

Taiatul mieilor este permis doar in locuri special amenajateAvand in vedere apropierea sarbatorilor de Pasti si modificarea conditiilor de sacrificare si comercializare a mieilor, prefectura Arad a organizat ieri o intalnire la care au fost invitati toti primarii din judet pentru a le face cunoscute aceste reglementari.
Din pacate insa, din cele 78 de primarii din judetul Arad au fost reprezentate doar aproximativ 40.
Astfel primarii prezenti au fost instruiti cu privire la noile masuri in ceea ce priveste sacrificarea mieilor inaintea Sarbatorilor Pascale.
Pentru a putea raspunde tuturor nelamuririlor, la intrunire au participat si reprezentanti ai institutiilor cu atributii in acest sens, respectiv Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor, Directia Sanitar Veterinara, Inspectoratul de Politie si Inspectoratul de Jandarmi.
"Este un subiect foarte sensibil si in urma discutiilor avute cu cei de la Bucuresti, am decis sa organizam aceasta instruire cu toti primarii din judet. Ei trebuie sa stie cel mai bine care este legislatia in vigoare si ce masuri trebuie sa ia in plan local pentru respectarea acesteia" a declarat Gavril Popescu, prefectul judetului Arad.
Acesta a adaugat ca exista noi reglementari in ceea ce priveste sacrificare mieilor, dar si legate de transportul si comercializarea acestora.
Cu aceasta ocazie, reprezentantul DSVSA Arad  a explicat ca inspectorii sai vor organiza controale si verificari in perioada urmatoare, pe baza unui program stabilit la nivelul directiei in tot judetul pentru a se asigura de respectarea conditiile sanitar-veterinare in toate targurile de animale, piete agroalimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare etc.
Astfel, in perioada 30 martie-8 aprilie inspectorii DSV vor asigura permanenta, inclusiv in zilele de sambata si duminica atat la nivelul municipiului cat si in circumscriptiile din judet.
De asemenea au fost discutate si aspecte legate de autorizarea temporara a unor puncte de taiere a mieilor, primarii prezenti nearatandu-se interesati de obtinerea unor astfel de autorizatii.
Directorul executiv adjunct al Directiei Sanitar Veterinare, Sorin Iercan, a declarat ca nu se astepta la acest lucru in conditiile in care exista zone in judet inca descoperite din acest punct de vedere.
Acesta a adaugat ca nu sunt amenajate astfel de puncte pe Valea Muresului, la Savarsin,  la Halmagiu, Gurahont, Sebis, Ineu sau la Pancota si Vinga.
Sorin Iercan a mai precizat ca situatia se poate rezolva foarte usor prin depunerea unei cereri de catre administratiile locale in urma careia specialistii directiei se deplaseaza la fata locului si amenajeaza temporar un astfel de punct.
In judetul Arad exista doar doua unitati pentru sacrificari cu autorizatie permanenta: Ropilin si RB Prod, iar in regim de autorizare temporara, pe o perioada de 10 zile, sunt avizate puncte de sacrificare in zona Chisineului Cris-Costrans Oil SRL; pentru zona Siria -la Masca SC Caia si la Siria-SC Agrima SRL; la Lipova-AF Moni.
In ceea ce priveste comercializarea carcaselor de miei, aceasta se poate face doar insotita de certificatul de la medicul veterinar din zona de origine si doar in zone autorizate in acest sens.
De exemplu in municipiul Arad, astfel de produse se vor putea cumpara la Piata Catedralei si Piata Mihai Viteazul. 

Claudia Adjudeanu - Informatia Aradului

  • Bezdin – singura manastire deschisa turismului monahal!

Manastirea de maici Gai este deschisa credinciosilor - Virtual Arad News (c)2007Despre mileniul III, Malraux spunea ca "va fi religios ori nu va fi deloc".
Turismul manastiresc a devenit, parca, din ce in ce mai prezent – mai mult sau mai putin agresiv – in spatiul destinat celor iesiti din lume intru nevointa desavarsirii spirituale.
Daca manastirile moldovenesti sunt incluse in circuitul turistic, bazate pe aceste venituri deloc neglijabile – manastirile ardelenesti, in special, sunt aureolate de acea austeritate care nu prevede deschiderea spre lume decat in limitele minime acceptate.
In judetul Arad ne mandrim cu cateva manastiri valoroase din punct de vedere istoric si spiritual – care nu prevad nicidecum aspectul turistic, aducator de bani.
Retinem parerea parintelui Cleopa de la manastirea Arad-Gai care spune ca manastirea nu este hotel ci un loc de invatare si crestere spirituala, cei dinafara nefiind primiti spre cazare decat daca se confrunta cu nevoi sufletesti.
Acelasi lucru este valabil si pentru manastirile Hodos-Bodrog, Feredeu sau Radna.
Singura manastire care ofera gazduire fara prea multe rezerve privind durata de sedere este cea de la Bezdin (comuna Secusigiu) manastire sarbeasca de rit ortodox.
Unica vietuitoare de aici este maica Anghelina, vrednica in trudnicia ei spre cer.
Durerea cea mare, insa, o constituie degradarea sfantului lacas si lipsa altor calugarite vrednice de a pasi mai departe pe calea desavarsirii.
Manastirea sarbeasca Bezdin este pregatita sa primeasca turistii - Virtual Arad News (c)2007In Arad, deci, manastirile nu sunt dispuse deschiderii spre lume, fiind "agresate" de vizitatori doar in perioada marilor sarbatori religioase.
In rest, pacea monahala nu se doreste a fi deranjata.
La Bezdin, insa, maica Anghelina, un inger de blandete si rabdare, ostas indelung al penitentei singuratatii – asteapta cu drag oaspetii doritori de liniste manastireasca si reimprospatare spirituala.
Judetul Arad este sustinut spiritual prin vietuirea unor manastiri vechi, frumoase si cucernice.
Se vorbeste parca tot mai mult despre turismul manastiresc, de "dezlegarea" pe care o are (parca prea mare!) omul de rand, laicul – in calcarea acestor spatii destinate nevoirii intru sfintenie, pe calea desavarsirii spirituale.
Sigur, pentru cei dinafara, bucuria de a respira, o clipa, sfintenia locului – e mare si dorinta de reintoarcere, asijderea.
Turismul manastiresc e din ce in ce mai agreat datorita faptului ca aduce banul de supravietuire, in lipsa crasa a interesului guvernului pentru intretinerea si pastrarea spatiului spiritual de cea mai inalta clasa.
Completam – adaugand replica unui credincios, pe marginea acestui subiect: "trist, foarte trist atunci cand manastirile ajung sa traiasca din turism, sa-si lase moastele plimbate ca la urs, sa-si incalce juramantul pacii monahale, lasandu-se calcate oricand, oricat, oricum, de pasii dinafara.
Totusi, manastirile aradene nu sunt deschise "comertului" privirii.
Singurul lacas manastiresc in care oaspetii sunt bineveniti si liberi in linistea cautata, uneori cu disperare, este Bezdin, unde slujeste intru cele sfinte, un suflet puternic si curajos: maica Anghelina, unica vietuitoare a vechii manastiri sarbesti aflate in degradare.
Suntem in cel mai mare post, cel al Sfintelor Patimi ale Domnului; gandul si sufletul ni se indreapta spre locul mult dorit al pacii sufletesti, manastirea.
Manastirea Hodos-Bodrog este cunoscuta in toata tara - Virtual Arad News (c)2007"Oricat de tare te vei pierde in lume – in suflet va palpai mereu acea luminita care tanjeste dupa Curatie si implinire spirituala" – ne-a spus un calugar batran, cuvinte ramase in memorie ca un adevar de netagaduit.
Daca am fi sinceri, am spune ca nu suntem interesati de cele sfinte decat de sarbatori, cand dorim sa ne incredintam ca prin superficiala noastra spovedanie, Cel de sus ne-a sters imensitatea pacatelor.
In rest, Dumnezeu cu mila! Privitor la turismul religios - e cam acelasi lucru, oamenii se indreapta spre lacasul ferit de lume tot din motive personale, sa le mearga mai bine, sa stie ca au mai scapat de povara pacatelor, in timp ce altii vin doar ca simpli turisti - fac o fotografie, privesc icoanele si statuile cu raceala politicoasa, dupa care pleaca mai departe.
Din pacate, tot mai multe dintre sfintele lacasuri se deschid lumii, tocmai pentru ca acest fapt constituie unicul mijloc de supravietuire a celor care se nevoiesc aici.
Am dorit sa aflam, in acest sens, parerea conducatorilor unor astfel de asezaminte monahale.
Manastirea Hodos-Bodrog
Este perla spirituala a comunei Felnac, cunoscuta in intreaga tara pentru frumusetea si vechimea asezamantului, dar, mai ales, pentru minunile icoanei Maicii Domnului.
Manastirea in care se trudesc numai calugari poarta hramul "Intrarea Maicii Domnului in Biserica", avandu-l ca staret pe arhimandritul Iovan Nestor.
Am intrebat inalta fata monahala daca in manastire sunt si locuri de cazare pentru pelerinii care ajung in acest spatiu al plenitudinii monahale.
"Avem, intr-adevar, un spatiu de cazare pentru cei care vor sa stea aici, o zi, doua, depinde de caz, dar numai pentru aceia care au nevoi sufletesti. Manastirea nu poate fi tratata ca un simplu obiectiv turistic, unde vii, te uiti, faci poze, mananci, dormi si mergi mai departe. Deci, suntem deschisi numai pentru aceia care, hotarandu-se sa ramana, participa la slujbe, se marturisesc sau primesc sfaturi duhovnicesti!"
Manastirea Sfanta Maria Radna inca nu dispune de spatiu pentru cazarea turistilor - Virtual Arad News (c)2007Manastirea Maria Radna
Este comoara calugarilor franciscani de secole grele, fiind un loc sfant si greu incercat de-a lungul istoriei.
Infinita frumusete a locului, a bisericii, drumul canonic, totul – deschide si cea mai impietrita inima, aducand o raza divina, hranitoare de suflet, cu purtatoarea sperantei mantuirii.
Preotul paroh de Radna, Reinholz Andrei ne raspunde ca "privitor la cazarea pelerinilor, a acelora care vor sa ramana un timp la manastire – deocamdata, nu dispunem de acest spatiu. De abia acum, de putina vreme am intrat in posesia cladirilor fostului spital psihiatric si a azilului de batrani, cladiri care au functionat din 1953 pana acum. Saptamana viitoare va avea loc o intalnire importanta cu Episcopia Timisului si Provincialul franciscanilor de la Cluj. Episcopul de Timis, sefii Ordinului franciscanilor din Romania vor hotari care vor fi pasii urmatori pentru Dioceza Banat, calugarii franciscani fiind activi pana in anul 2003."
Exista deja un proiect pentru cladirile pe care manastirea le-a primit la retrocedare, urmand a se face o biblioteca, un muzeu, si, totodata, spatii de cazare pentru turisti.
Dar asta pentru viiitor.
Manastirea Arad-Gai
Este o manastire de maici foarte apreciata de aceia care vin la slujbe, rugaciuni, masluri, sfaturi duhovnicesti.
Parintele Cleopa este extrem de direct ca de obicei:
"Noi nu avem la dispozitie spatii de cazare, dar cei care au intr-adevar, nevoie, de sfaturi duhovnicesti sau vor sa se marturiseasca, sa asiste la slujbe si sa se reculeaga pentru o zi, doua – avem cateva camere in acest scop. Dar numai pentru acest lucru, nicidecum sfanta manastire nu trebuie confundata cu turismul, comertul, plimbarea de agrement sau hotelul! Este exclus un asemenea comportament, iar noi nu permitem sa fim tratati astfel! Pentru cei carora li se permite sederea nu se percepe niciun fel de taxa!"
Manastirea Feredeul din Deal va fi prevazuta cu camere de oaspeti - Virtual Arad News (c)2007Manastirea Feredeu
O foarte frumoasa manastire, de fapt sunt doua, Feredeu din Deal si Feredeu din Vale ale caror staret este parintele Ilarion Taucean.
Acesta era plecat din manastire, dar am primit informatia ca in "manastirea de jos" (Feredeu din Vale) nu sunt locuri de cazare.
"Nu dispunem de asa ceva, poate, numai manastirea Feredeu din Deal care va fi prevazuta in viitor cu camere pentru oaspeti. Deocamdata nu sunt terminate".
Sfanta manastire este cautata de multa lume din intreaga tara pentru Izvorul Tamaduirii si pentru harul celor care se nevoiesc aici, aducand pace si binecuvantare in sufletele ratacitoare, oprite aici, pentru cateva clipe – ca langa o oaza cu apa vie, cristalina.
Manastirea Bezdin
Una dintre cele mai vechi diamante manastiresti cu hramul "Adormirii Maicii Domnului" este un asezamant monahal sarbesc de rit orotodox, o adevarata binecuvantare in sirul perlelor manastiresti, lacasul sfant fiind cautat de multa lume pentru starea speciala a acestui spatiu.
Vorbim cu maica Anghelina, singura vietuitoare a lacasului.
"Manastirea este foarte veche, frumoasa prin pictura, arhitectura si icoane. Sunt trista, insa, ca lipsesc acele calugarite vrednice sa duca viata manastireasca inainte, eu sunt deja grea de ani... – zambeste senin, stareta Anghelina. Totusi sau chiar de aceea, portile manastirii sunt deschise din luna mai – iarna e greu cu incalzirea – cand sunt asteptati toti aceia care vor sa gaseasca un loc de sfintire trupeasca si sufleteasca."
"Avem 24 de camere spatioase, iar locul este foarte frumos si linistit!".
Cine ar putea refuza invitatia unei maici care se invarte printre ingeri ca si printre oamenii pe care-i iubeste cu sfaturi si cuvinte blande?!
Maica Anghelina considera ca omul ranit de Rau are nevoie de acea pace interioara tot mai greu de gasit – oferind sfantul lacas ca antidot impotriva sufletelor ce s-au pierdut de Pastor pe drumul spinos al vietii.
O poarta deschisa spre cer, manastirea Bezdin.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Primaria Pancota – in pericol de a-si pierde sediul

Primaria Pancota risca sa ramana fara sediu - Virtual Arad News (c)2007Primaria Pancota ar putea sa ramana fara sediu, dupa ce in urma cu cateva luni a primit cerere de retrocedare a cladirii * “Prima cladire” din oras a fost revendicata de catre o familie de evrei,  ce momentan, desi si-au declarat domiciliul stabil in Pancota, locuiesc in Israel * Primarul sustine ca actele de revendicare sunt falsuri.
Hermina Kiltaru, Shlomuo Klecner, Rudolf Klecner si Aristide Mircea mentioneaza in cerere ca ei sunt mostenitorii lui Heinrich Klecner, fostul proprietar al cladirii.
Cu ani in urma imobilul a apartinut Societatii Anonime, unde Heinrich Klecner era actionar majoritar.
Primarul localitatii insa nu a aprobat solicitarea acestora, spunand ca actele pe care le-a primit la Primarie in acest sens par niste falsuri.
"Nici nu se mai stie ce a fost acolo. In actul de vanzare cumparare, se mentioneaza ca societatea a fost in pragul falimentului, iar Heinrich Klecner, in calitate de actionar si-a vandut tot lui, in calitate de cumparator, propria societate, care a fost in lichidare", ne-a spus primarul orasului, Iosif Reter.
Din declaratiile edilului sef, asa-zisii proprietari percep Primariei suma de 10 milioane de dolari americani, in cazul in care aceasta doreste achizitionarea cladirii.
"Ei ne-au actionat in instanta la tribunalul Arad pentru ca le-am respins cererea de revendicare. Au castigat, iar noi am facut recurs la Curtea de Apel Timisoara. Iar acum asteptam sa vedem ce se va intampla in continuare. Oricum sunt decis sa merg si mai departe", a mai adaugat Iosif Reter.
Prefectul si presedintele CJA asteapta finalizarea procesului
Presedintele Consiliului Judetean Arad – Iosif Matula – a declarat ca deocamdata CJA, asteapta sa vada ce se va intampla in continuare, avand in vedere ca primaria e inca in proces:
"Procesul nu s-a finalizat inca si nu se stie cine va castiga. In cazul in care Primaria Pancota va pierde procesul, atunci noi vom gasi, bineinteles, solutii impreuna. Vom incerca sa ii sprijinim prin gasirea unei noi locatii si finantari…"
Tot referitor la aceasta situatie prefectul Aradului – Gavril Popescu – ne-a declarat:
"Maine (azi n.n.) va veni primarul la mine. Eu nu am avut cunostinta despre acest proces si despre revendicarea cladirii. Am inteles ca in prima instanta primaria a pierdut procesul, dar mai exista inca posibilitati de atac. Prefectura nu poate decat sa urmareasca aceasta situatie ca si spectator, pentru ca nu avem nici un fel de parghii legale pentru a interveni. Daca ne anuntau mai devreme puteam eventual sa le acordam consultanta juridica. In rest, e treaba Consiliului Judetean."

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Aradul muzical - Libertango

Astor Piazzolla insotit de bandoneonul sauProaspat constituita formatie, a profesorilor Liceului de Arta Sabin Dragoi formatie ce si-a luat numele "Capriccioso", a avut o iesire in public in sala festiva a scolii.
Programul care a fost propus auditorilor a fost unul specific, axat pe creatia unui singur compozitor, Astor Piazzolla, care dupa studiile de la Buenos Aires si Paris (cu Nadia Boulanger) si-a propus sa aduca tangoul din ringurile de dans, in sala de concerte. Acest gen de muzica a fost denumit "El Nuevo Tango", dupa cum ne informa programul de sala.
Daca date mai detaliate despre compozitorul argentinian nu prea sunt la indemana, se pare ca sutele de compozitii ale lui Piazzolla sunt deja bine integrate in ceea ce numim creatie contemporana culta. 
Drept dovezi aducem concertele orchestrei Radio, care anii trecuti a cantat "Concertul pentru bandoneon si orchestra" (bandoneonul este un instrument tip acordeon, specific argentinian), ca si "Anotimpurile la Buenos Aires", lucrare inpirata de ciclul de concerte cu acest nume ale lui Vivaldi, in care se pot auzi chiar citate din lucrarea preclasica, de asemenea, "Concertul pentru chitara, bandoneon si orchestra", care a putut fi audiat in transmisiune directa in seara zilei de 23 martie de la manifestarea numita Festivalul international de chitara a aceleiasi orchestre Radio.
Revenind la formatia "Capriccioso" in componenta careia intra profesorii: Tenzi Zeman – vioara, Alina Parfenie – flaut, Cristi Miclea – clarinet, Mircea Suteu – violoncel, Radu Rotaru – pian, a prezentat aradenilor un program edificator.
"Libertango" plin de dinamism, "Novitango" dominat de pulsatia ritmica specifica dansului din care provine, urmate de "Tzigano Tango" ceva mai liric si vigurosul "Verano Porteno"
Influenta jazzului a fost perceputa in "Otono Porteno", pentru ca in prima parte a piesei numita "Concierto para Quintetto", ca si in cele ce au urmat, "Obilvion", "Violon Tango" si "Milonga de la Anunciacion", cei cinci instrumentisti sa aiba o ocazie in plus de a-si etala calitatile tehnice, musicale si indeosebi sensibilitatea, ca si posibilitatile muzicii lui Piazzola de a exprima totusi un larg evantai de stari sufletesti.
Manifestarea din sala festiva a Liceului de Arta a fost una pregatitoare pentru cea care urmeaza a fi sustinuta la Sibiu, capitala culturala europeana in acest an, dupa care va urma un concert mai cuprinzator pe scena Filarmonicii aradene, in 25 aprilie.

Dr. Dorin Frandes dirijand orchestra FilarmoniciiOpera si balet la Filarmonica
Directorul institutiei, dr. Dorin Frandes, aflat in fruntea orchestrei, a inceput programul saptamanii trecute cu Uvertura operei mozartiene, "Nunta lui Figaro", careia i s-a imprimat atmosfera de voie buna, scop pentru care fusese conceputa, desi autorul ei, Mozart, cu inepuzabila sa inspiratie, inventase pentru ea alte teme decat cele ale operei propriu zise.
Angela Bic (Germania) s-a prezentat aradenilor cu o serie de arii din opere. Prima, a Susanei, chiar din opera "Nunta lui Figaro" (actul IV), de care a fost vorba mai sus, "Deh vieni non tardar" , cantec de dragoste ce trebuia sa starneasca gelozia lui Figaro, arie careia interpreta i-a dat stralucirea necesara.
In aria "Si, mi chiamano Mimi", din opera "Boema" de Giacomo Puccini, Angela Bic a relevat naivitatea si curatenia sufleteasca a personajului pe care-l intruchipa. 
Solista a redat apoi dilemele, dar si forta personajului Amelia din opera "Bal mascat" de Giuseppe Verdi, pentru ca in scena scrisorii din opera "Evghenie Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski sa transmita auditorilor complexitatea trairilor personajului Tatiana, avand alaturi orchestra, care a subliniat expresivitatea vocii sale.
"Intermezzo"-ul operei "Cavaleria rusticana" de Pietro Mascagni a avut darul de a completa fericit paginile operistice oferite in acel concert, orchestra dand aripi trairilor pe care spectatorii le-au receptat cu incantare.
Din spectacolul complex care este baletul, salii de concert ii ramane doar muzica, imaginea plastica, dinamica, ramanand in seama imaginatiei fiecaruia.
Ceaikovski in colaborare cu Marius Pepia, a reusit sa ridice baletul pe o treapta inalta prin expresivitatea melodismului sau, plasticitatea imaginilor, dramatismul contrastelor din muzica dedicata acestui gen de spectacol.
Suita de balet "Frumoasa din padurea adormita" (dupa basmul lui Charles Perault), in interpretarea orchestrei dirijate de Dorin Frandes a captivat pe cei prezenti prin valorificarea plasticitatatii, a cuceritoarei expresivitati a muzicii ceaikovskiene, a capacitatii acestei muzici de a sugerea evolutii dramatice si momente de profund lirism, trezind imaginatia spectatorului.
Muzica aceasta, romantica prin excelenta, cu o dinamica foarte larga, de la pianissime la fortissime, nuante ce trebuie totdeauna controlate, inteligent exploatate intru exresie cat mai pregnanta, are si ea de suferit daca nuantele tari sunt executate "de voie" sau altfel zis: "care de care, cat mai tare"
Aici deja, ajungem la granita dintre muzica si zgomot. 
In muzica mai usurica a vremurilor noastre, realizata si executata, in cele mai dese cazuri de oameni cu mai putina carte (muzicala), decibelii sunt in prim plan.
Asta pentru a substitui continutul mai golut, dar cu efecte dezastruoase pentru auzul ascultatorilor. 
Nu e cazul la muzica culta. Folosim intentionat acest termen, desi se poate spune si altfel.
Incheiem cu speranta ca vom mai avea parte de programe ingenioase ca cel de saptamana trecuta.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
In 29 martie, Concert vocal simfonic extraordinar"Lumina din lumina"
dedicat copiilor orfani de la CASA FELICE din Arad
dirijor: WOLFGANG GROEHS
solisti: Teodora Ciucur, Mihaela Ispan Mladin, Zsolt Barabasi, Geani Brad
dirijorul corului: Dorin Chereji
In program:
Giuseppe Verdi – Patru piese sacre
Wolfgang Amadeus Mozart: Waisenhausmesse (Misa Orfelinatul) K 139


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]