Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 28 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • La Pecica s-au pus bazele unei colaborari transfrontaliere pentru afaceri in agricultura

Lansare de proiect agricol transfrontalier la PecicaPrimaria orasului Pecica, impreuna cu partenerii acesteia, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania - Filiala Arad si Primaria Orasului Battonya (judetul Bekes, Ungaria) au lansat oflcial proiectul "Dezvoltarea afacerilor transfrontaliere a producatorilor agricoli si prelucratorilor de produse agricole". 
Proiectul este derulat in cadrul Programului PHARE CBC 2004 Romania - Ungaria, Finantat de Uniunea Europeans si Guvernul Romaniei. 
La eveniment au participat rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", Lizica Mihut, unul dintre partenerii traditionali ai primariei Pecica si presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, care cofinanteaza proiectul cu 9 miliarde de lei si reprezentanti ai forurilor agricole din judet. 
De asemenea, au participat peste 30 de agricultori din Pecica si 12 agricultori din Battonya. 
Proiectul se desfasoara pe o durata de 11 luni, cu scopul de a sprijini forme variate de initiative specifice de cooperare in domeniul afacerilor pentru producatorii agricoli si prelucratorii de produse agricole in vederea integrarii lor in piata comunitara. 
Se urmareste promovarea cooperarii si schimburilor comerciale in domeniul agroindustrial in zona transfrontaliera Pecica -Battonya. 
Presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, s-a declarat incantat de acest proiect. 
El si-a exprimat speranta ca judetul Arad va sti sa faca proiectele necesare pentru a relansa agricultura. 
"Nu intamplator Pecica este orasul care colecteaza cei mai multi bani la buget, dupa municipiul Arad. Sunt convins ca acest proiect va reusi, pentru ca aici este si un pamant de calitate buna, sunt si oameni priceputi" a spus presedintele Matula. 
Primarul din Battonya, Karsai Jozsef, a punctat ca agricultorii pecicani trebuie sa invete din experienta celor maghiari, cel putin in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. 
El a apreciat avanta jele reciproce pe care le poate aduce colaborarea dintre cete doua localitati.
Rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", Lizica Mihut, a punctat ca doar proiectele viabile vor aduce bani UE pentru ca europenii asteapta ca banii investiti in Romania sa fie profitabili si pentru ei. 
Aceasta a precizat ca Universitatea de Stat se va implica, in calitate de partener, in sustinerea proiectelor viabile.
Primarul orasului Pecica, Iustin Cionca, este convins de reusita proiectului. 
"Agricultorii din Pecica si Battonya se pot sprijini reciproc, at at prin schimbul de informatii, cat si prin valorilicarea resurselor transfrontaliere" a spus edilul pecican.

Flavius Ghender - Observator

  • Principele Radu Duda a studiat oportunitatile de dezvoltare din judetul Arad

La primaria din Chisineu Cris principele Duda a studiat oportunitatile de dezvoltareIn organizarea Consiliului Judetean Arad, Principele Radu Duda de Hohenzollern-Veringen a efectuat ieri o vizita in doua localitati importante din judetul Arad: Chisineu Cris si Ineu
Aceste vizite fac parte dintr-un amplu program initiat de Alteta sa in calitate de reprezentant al Guvernului pentru Dezvoltare Durabila, program care isi propune efectuarea a 150 de vizite in orase cu potential de dezvoltare din Romania si care nu sunt resedinta de judet.
In vizita efectuata la Chisineu Cris, Principele Radu s-a intalnit cu reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si cu investitorii din localitate. 
Primarul Gheorghe Burdan s-a aratat extrem de incantat de prezenta inaltului oaspete n conditiile in care "din pacate astfel de personalitati nu se prea inghesuie sa ne viziteze", dupa cum a adaugat primarul. 
Principele Radu a discutat cu alesii locali despre potentialul localitatii, dupa care a avut o intalnire cu elevii din clasele terminale ale liceului din localitate. 
Acesta le-a cerut elevilor sa se gandeasca la idei de proiecte pentru dezvoltarea orasului. 
Alteta Sa le-a vorbit copiilor si autoritatilor prezente despre importanta actiunii si i-a indemnat sa trimita ideile de proiecte la primaria locala, astfel incat cele mai importante si interesante dintre acestea sa poata fi transformate de o echipa de specialisti in proiecte finantabile prin fonduri structurale.
"Scrieti pe o pagina care credeti ca este cel mai important proiect pentru localitatea voastra, cum o vedeti peste 10 sau 20 de ani", le-a spus Principele Radu Duda copiilor.
Acelasi program l-a avut reprezentantul Guvernului si in localitatea Ineu, unde a discutat cu alesii locali, dar si cu elevii din localitate.
Pe tot parcursul vizitei sale acesta a fost insotit de catre vicepresedintele CJA Nelutu Cristina, dar si de catre viceprimarul Aradului, Tiberiu Dekany.

Claudia Adjudeanu - Informatia Aradului

  • La Arad se decide, vineri, viitorul UDMR

La congresul UDMR de la Arad vor fi prezenti peste 500 de delegatiPeste 500 de delegati vor participa, la Arad, la Congresul UDMR
Ziua de 2 martie, anul curent, incepand de la ora 13, va insemna pentru organizatia UDMR Arad un adevarat test in sensul ca va organiza cel de-al VIII - lea congres sub sloganul "Uniune pentru Uniunea Europeana" ce va avea loc in incinta Palatului Cultural. 
La congres si-au anuntat prezenta pana acum 554 de delegati dintre care 317 sunt reprezentanti ai filialelor din judetul Arad. 
De asemenea, vor mai fi prezenti membri ai partidelor similare din strainatate. 
Din Romania, doar ministrul Sorin Frunzaverde, de la PD, si-a confirmat prezenta la congres. 
In acest sens, deputatul Kiraly Andras a tinut sa precizeze: "intrucat nici noi nu am fost invitati la congresele celorlalte partide, cu exceptia PD-lui, si noi le-am raspuns cu aceasi moneda, neinvitandu-i".
Organizatorii congresului spera ca ora 19 sa coincida cu finalizarea evenimetelor, ora la care se va afla si cine va fi noul presedinte ce va sta la carma UDMR cat si noile modificari ale statutului Uniunii.
Organizatia UDMR Arad s-a mai ocupat in aceasta perioada si de strangerea de semnaturi pentru accesul partidului in parlarnentul european. 
Astfel, s-au strans pana in acest moment 8.300 de semnaturi cu 1.300 mai multe decat norma necesara repartizata fiecarei organizatii judetene. 
Potrivit propriilor estimari, pentru ca UDMR sa obtina doua fotolii curoparlamentare este nevoie de cel putin 50.000 de semnaturi pentru fiecare dintre cele doua posturi. 
Kiraly Andras a stabilit pozitia belicoasa pe care se afla episcopul clujean Laszlo Tokes fata de UDMR mentionand ca "este o concurenta neloiala si cam nechibzuita din partea lui Laszlo Tokes de a participa la alegerile europarlamentare. Noi nu dorim divizarea comunitatii maghiare intre maghiari si mai maghiari". Daca totusi va reusi sa stranga cele 100.000 de semnaturi, cat este nevoie in cazul lui pentru a fi europarlamentar, va fi un lucru nefast pentru comunitatea maghiara de peste tot"

Iulian Simon - Observator

  • Spectacol de circ in premiera

Spectacol de circ international la AradGreat Britania si Marele Circ din Budapesta sustin, la Arad, reprezentatii de exceptie.
Aradenii au ocazia sa vada, zilele acestea, reprezentatiile date de artistii de la Great Britania si Marele Circ din Budapesta. 
Veniti pentru prima data in orasul nostru, maghiarii au pregatit, pentru publicul roman, un spectacol in premiera.
Daca vor veni la spectacolele organizate in incinta Strandului Neptun, in apropierea Podului Decebal, cei mici, dar si cei mari vor avea ocazia sa intre in minunata lume a Egiptului Antic, sa o vada pe frumoasa regina Cleopatra alaturi de fratele ei, faraonul, spectatorii putand totodata admira camilele, zebrele, bivolii, bizonii care vor defila prin fata lor si vor sta cu siguranta cu sufletul la gura, atunci cand acrobatii vor intra calare sau cand dresorii isi vor prezenta numerele cu lei, pitoni, sau cand Daniela, una dintre artiste, va fi ridicata de par la nu mai putin de 12 metri.
De asemenea, spectacolele de dresura de cai negri olandezi, de lame, de emu, de caini si, nu in ultimul rand, de pisici au un farmec aparte. 
Sa nu mai vorbim de acrobati sau de dansatorii de breack-dance.
Cat despre iubitorii de animale, acestia au posibilitatea sa viziteze spatiile in care leii, crocodilul si ceilalti stau intre reprezentatii.
Turnee in toata lumea
Petrecandu-si cea mai mare parte a vietii pe drumuri, artistii de circ lucreaza in familie. 
Generatii si generatii isi transmit secretele meseriei de la una la alta. 
"Timp de doi ani am sustinut spectacole in toate statele din SUA, inclusiv la Ringling, cel mai mare circ din lume. Am mai participat la diverse festivaluri de circ din Franta, Italia si Monte Carlo. In Romania, suntem pentru a doua oara. Prima data am venit in urma cu doi ani. Acum am venit, pentru ca si Romania a intrat in UE. Pe 4 martie va fi ultima reprezentatie la Arad, de aici urmand a merge la Oradea si probabil la Baia Mare si Satu Mare",
ne povesteste Cristina Adam, managerul circului si in acelasi timp dresor de cai.
Intamplarile hazlii isi au si ele locul in viata oricui, cu atat mai mult cu cat este vorba despre o viata in continua miscare. 
Plina de umor, Cristina Adam ne povesteste cum la un moment dat, inainte de a-si incepe numarul, a disparut pur si simplu din fata spectatorilor.
"Explicatia este simpla. Aveam pantofi noi, m-am impiedicat de bordura care imprejmuieste scena si am cazut. Toata lumea se uita sa vada pe unde am disparut", spune dresoarea.

L.S. - Adevarul

  • Aradul muzical – Concert Beethoven

Concert Beethoven a FilarmonicaNeil Thomson (Anglia), dirijor, cadru didactic, conducator al unor clase de maiestrie, a dirijat saptamana trecuta un concert cu muzica a marelui clasic.
Prima lucrare prezentata a fost "Concertul pentru vioara si orchestra op. 61", de la a carei prima auditie s-au implinit deja doua veacuri, vreme in care lumea nu era inca pregatita pentru a intelege aceast opus ce va cuceri curand un loc de frunte in sfera genului concertant.
Acest concert venea dupa o bogata experienta cu cele 10 Sonate pentru pian si vioara, a celor doua Romante pentru vioara si orchestra,ca si a Triplului concert.
Solistul "Concertului pentru vioara in Re major" a fost Florin Croitoru, violonist care a concertat pe scene din Europa, Japonia, Africa de Sud, Noua Zeelanda, SUA, castigator, intre altele, a premiului I la concursul "Fritz Kreisler", solist care a inregistrat integrala miniaturilor violonistice ale lui Fritz Kreisler, cele 24 de Capricii pentru vioara solo de Nicolo Paganini, ultimele amintite fiind cantate de solistul serii intr-un recital si pe scena Filarmonicii aradene.
Programul de sala se mai referea si la performantele pedagogice ale lui Florin Croitoru in calitatea lui de lector al Universitatii de Muzica si ca invitat al unor cursuri de maiestrie in numeroase tari.
Solistul, avandu-i alaturi pe aradenii condusi de Neil Thomson, a dat glas lirismului primei teme, impodobita de fina dantelarie de catre protagonist, subliniind cantabilitatea delei de-a doua si luminozitatea dezvoltarii.
Discursul ingandurat al partii mijlocii, innoit mereu de cel al solistului, a evidentiat mai mult caracterul jucaus al melodiei – refren din Final, vigoarea dansanta a primului cuplet, gratia celui de-al doilea ce aduce a vals vienez.
Acest final plin de voie buna, ce a incununat intregul flux al acestui minunat concert, a cucerit publicul, care a aplaudat cu caldura realizarea aradenilor si a celor doi protagonisti.
Orchestra condusa de Neil Thomson a abordat in a doua parte a menifestarii Simfonia a III-a "Eroica" a "titanului simfoniei" cum a fost caracterizat Beethoven.
Lucrarea, dedicata de fapt lui Napoleon Bonaparte (dedicatie anulata la aflarea vestii ca cel ce reprezenta modelul de erou revolutionar se declarase imparat) a ramas purtatoarea unui nou stadiu de gandire muzicala, a unor mari semnificatii evidentiate de complexa si emotionanata structura sonora.
Varianta interpretativa a ardenilor aflati sub directia dirijorului englez, lucrata in multiplele detalii a pastrat unitatea intregului cu dramaturgia sa muzicala complexa.
Auditorii au putut fi vrajiti de relevarea eroicului, tragicului si sublimului, creionate alaturi de liric si grotesc.
Sublinierea elanurilor si a impulsurilor volitive ale temei principale, aflate in opozitie cu gingasia celei de-a II-a teme din partea I, redarea contrastelor puternice din dezvoltarile aceleiasi prime parti I, ca si exprimarea profundei dureri  din partea a II-a, varietatea episoadelor acestei parti (Mars funebru), iuresul navalnic al Scherzo-ului, bogatia de idei si semntimente din variatiunile Finalului, toate intr-o redare plastica, cuceritoare, au dat o deosebita satisfactie celor prezenti in sala mare a Filarmonicii.
Modestele noastre consemnari nu pot fi decat schematice, neputandu-se ridica la expresivitatea muzicii care le-au generat, ele avand rolul de inregistrare a unor evenimente muzicale unice, ce continua istoria vietii muzicale aradene, cu traditii destul de vechi.
Zicem evenimente, caci aceeasi interpreti, la o noua iesire pe scena vor realiza o varianta diferita a lucrarilor, mai ales daca se schimba protagonistii.
Nu facem un secret din faptul ca dorim mereu ca aceste notite sa atraga tot mai multi iubitori de muzica in sala de concert, unde auditia este naturala, cu perceptie deplina, fara a nega rolul si valoarea inregistrarilor.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

Joi, 01.02.07 vom avea parte de un Concert vocal-simfonic
Francis Poulenc – Gloria
L. van Beethoven – Misa in Do major op. 86
Dirijor – Sofi Jeanin (Anglia),
Solisti: Teodora Ciucur. Mihaela Ispan Mladin, Zsolt Barabasi, Lucian Onita


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]