Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 27 august 2007
Stirile TVA aici
  • Turnul Primariei, deschis vizitatorilor

De "Zilele Aradului" Turnul Primariei a primit vizitatoriSute de aradeni au luat cu asalt Palatul Administrativ si biroul primarului.
Nu a fost vorba de nicio revolta, ci despre Ziua Portilor Deschise, prilej cu care oamenii au putut vizita cladirea istorica, altfel decat doar la birourile de relatii cu publicul. 
Si asta pentru ca Primaria a inaugurat primul tur dedicat turistilor care vor sa viziteze Palatul Administrativ, construit in 1877 in stil neorenascentist. 
Masina de scris, telefonul si ceasul primarului din anii '40
Primarul Gheorghe Falca s-a pregatit special, ca sa poata fi o gazda buna. 
"Sunt multe obiective de vizitat, in special Sala Festiva, iar in biroul primarului am expus regulamentul Primariei din anii ’40, masina de scris a dactilografei primarului, ceasul primarului, dar si telefonul primarului, care avea legatura directa la Bucuresti. Cetatenii care au venit in vizita au apreciat gestul nostru".
De altfel, unul dintre locurile in care vizitatorii au zabovit cel mai mult a fost biroul primarului, unde au mai aflat si care sunt proiectele de dezvoltare ale urbei. 
O vizita indelung asteptata
Obiectivul care a incitat cel mai tare a fost "Turnul Primariei", deschis pentru prima data vizitatorilor. 
Insotiti de primar, cei mai curajosi dintre vizitatori au urcat si in turnul Palatului Administrativ, inalt de aproape 60 de metri. 
La vremea constructiei sale, turnul era una dintre cele mai inalte cladiri din oras.
Panorama care se vede de aici e speciala si le permite aradenilor sa-si descopere un altfel de oras. 
Cei interesati sa viziteze Palatul Administrativ din oras, o pot face zilnic de acum incolo. 
Palatul Administrativ este in proprietatea municipiului Arad, iar aici isi mai au sediile Prefectura si Consiliul Judetean.
Cand au facut curat pentru a pregati traseul turistic, angajatii Primariei au scos din podul palatului aproape o suta de lilieci. 
In perioada "Zilelor Aradului", Palatul Administrativ poate fi vizitat zilnic, intre orele 11-20, iar de luni incolo, acesta va putea fi vizitat in fiecare zi de la 17.00.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • A fost inaugurat noul santier ANL

La inaugurarea santierului ANL a participat si primarul FalcaVineri, la orele pranzului, a fost inaugurat noul santier unde vor fi ridicate 128 de apartamente ANL, cu 1 si 2 camere, aflat in zona Micalaca Est (Selgros). Lucrarile demarate ieri trebuie sa fie finalizate in termen de 24 de luni.
La inaugurarea santierului a fost prezent primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, reprezentanti ai firmei constructoare - Tehnodomus SRL din Arad si ai proiectantului. 
Valoarea acestei investitii este de peste 4 milioane de euro, constructorul fiind desemnat prin licitatia organizata de Agentia Nationala pentru Locuinte.
Constructia blocurilor este finantata de ANL iar Primaria Municipiului Arad va asigura din bugetul local realizarea retelelor de utilitati in zona.
Referindu-se la blocurile de locuinte care vor fi ridicate aici, primarul Gheorghe Falca a spus ca, peste doi ani, acest loc va fi "un cartier al tinerilor", intrucat au mai fost aprobate studiile de fezabilitate pentru alte 128 de apartamente ce vor fi construite tot aici. 
Pentru acestea, se spera obtinerea de finantare anul viitor. 
In plus, in aceeasi zona se va ridica, potrivit spuselor primarului, o sala de sport, un liceu si o biserica.
Cele 128 de apartamente care vor fi finalizate peste doi ani vor fi repartizate in functie de punctajele obtinute de solicitanti, pe baza criteriilor sociale stabilite de Consiliul Local Municipal. 

M.C. - Observator

  • Pregatit pentru opozitie

Vicepresedintele Dan Radu Rusanu declara ca partidul e pregatit sa intre in opozitiePartidul National Liberal este pregatit sa intre in opozitie.
Afirmatia apartine vicepresedinteului PNL Dan Radu Rusanu, care a fost prezent astazi la Arad.
Vicepresedintele liberal sustine ca eventualele alegeri anticipate ar pune mari probleme aplicarii legii de marire a pensiilor, dar si a altor programe guvernamentale aflate in derulare.
Liberalii spun ca nu se tem de o eventuala motiune de cenzura initiata de Partidul Social Democrat.
Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu sustine ca in cazul in care motiunea va trece de parlament, in primavara anului viitor ar putea fi organizate alegeri anticipate.
Chiar si asa, liberalii sunt pregatiti sa treaca in opozitie.
Mesajul a fost transmis de vicepresedintele liberal la intalnirea cu colegii sai din Arad.
Dan Radu Rusanu le-a cerut colegilor din teritoriu sa isi prezinte realizarile din acest mandat si sa nu intre in polemici cu fostii aliati de la Partidul Democrat.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Spiritul arhitectonic aradean

Prezent si istorie in expozitia de arta fotograficaComentariul de astazi mi-a fost inspirat de vernisajul uneia dintre cele mai reusite (si vizibile) expozitii de estetica urbana organizata de Primaria Aradului in colaborare cu Fotoclubul din Arad, in fata Palatului Administrativ, cu prilejul "Zilelor Aradului". 
Nu spun o noutate cand afirm ca arhitectura de azi este privita cu oarecare reticenta cand este vorba de o creatie artistica. 
Chiar si in cercuri intelectuale avizate, relativ receptive la nou in alte domenii artistice, se constata o atitudine rezervata. 
Domneste o sovaiala in a se recunoaste merite estetice cladirilor sau realizarilor urbanistice concepute in spiritul contemporaneitatii.
Vizitand expozitia fotografica din fata Primariei, de arhitectura si urbanism, am avut o surprinzatoare relevatie, de esenta umanista si artistica, ca arhitectura Aradului – privita de data aceasta cu ochii sufletului, dar mai ales citita cu cei ai mintii – iti poate vorbi cu multa imaginatie despre cultura si istorie, despre sensibilitati spirituale, intrinsec despre societatea aradeana, intr-un cuvant despre viata insasi a orasului. 
In aceasta "excursie" de estetica urbana am contemplat imagini fotografice cu numeroase cladiri monumentale de pe b-dul Revolutiei, considerat cel mai mare bulevard central al Transilvaniei si Romaniei, un adevarat centru de Metropola, pe care un arhitect il compara, in mod inspirat, cu Champs Elyse! 
Turnurile cladirilor monumentale – fotografiate ziua ori in luminatia feerica, artificiala, a noptii – aduna silueta orasului intr-un tot unitar estetic.
Alaturi de asemenea fotografii din inima orasului, ce redau "Palatul Administrativ", Teatrul "Ioan Slavici", Biserica Rosie, Noua Catedrala Ortodoxa, vechea Catedrala Catolica, am retinut imagini cu noile zone industriale si comerciale, precum si zone de agrement si sport, ori unele aspecte din noile cartiere ale Aradului, cu modernizari de strazi si mijloace de transport.
Dincolo de aceasta abundenta de imagini fotografice, demne de toata lauda, nu putem sa nu facem si cateva sensibile observatii. 
Din punct de vedere artistic, al artei si tehnicii fotografice, membrii Fotoclubului din Arad nu au reusit sa evidentieze si toate valentele estetice ale noii arhitecturi aradene. 
Aradul are in patrimoniul sau arhitectonic numeroase cladiri monumentale noi, care se armonizeaza perfect cu traditia. 
Ma gandesc in mod deosebit la hotelul "Astoria", la blocul "Libelula", la cladirile turn din cvartalele "Podgoria" (Piata Acad. Caius Iacob), Calea Romanilor, cartierele Aurel Vlaicu si Micalaca (de pe malul Muresului), ori la Piata UTA. 
Sunt doar cateva exemple care ar fi meritat sa fie exploatate artistic de aparatul fotografic. 
Nu trebuie sa ne luam dupa anumiti comentatori TV locali, lipsiti de o cultura artistica moderna (Parisul, Berlinul, Praga, Varsovia, Moscova si o multime de alte mari capitale europene – ca sa ramanem in spatiul Continentului – sunt pline de zeci si zeci de cartiere noi de blocuri de locuinte), care insinueaza o neincredere in frumusetea noii arhitecturi din a doua jumatate a secolului trecut, al XX-lea!
Intrucat Primarul municipiului, dl. Gheorghe Falca, si-a propus ca aceasta frumoasa expozitie de estetica urbana din fata Palatului Administrativ sa primeasca un caracter itinerant, prin toate noile cartiere ale Aradului (Aurel Vlaicu, Micalaca si Alfa), sugeram presedintelui Fotoclubului Arad, Nelu Scripciuc, sa-si mobilizeze fortele artistice si sa completeze expozitia cu imagini reprezentative de pe intreg cuprinsul municipiului Arad. 
In felul acesta expozitia deschisa in cadrul "Zilelor Aradului" va putea sa onoreze un public mai larg sa se familiarizeze cu limbajul noii arhitecturi contemporane, iar procesul de comprehensiune, de sensibilizare fata de noile forme spatiale (pe care nu avem voie sa le daramam dintr-un capriciu, ca au fost construite inainte de 1990), va impune o receptare artistica decenta si cartitorilor postdecembristi, care nu fac altceva decat sa invrajbeasca solidaritatea aradenilor care locuiesc in prezent in cele peste patruzeci de mii de apartamente construite in a doua jumatate a secolului al XX-lea!
Expozitia de estetica urbana ramane, credem noi, cel mai important succes al primarului Gheorghe Falca in cadrul actualei editii a "Zilelor Aradului".

Emil Simandan - Informatia Aradului

  • Explozie de gust si culoare

Festival gastronomic in holul Teatrului "Ioan Slavici"Cateva dintre cele mai tari restaurante din Arad si-au etalat la Zilele Aradului, talentele, culorile, formele si gusturile din bucatariile lor specifice.
Holul Teatrului "Ioan Slavici" a stralucit prin eleganta cu care s-au pregatit patru din cele mai faimoase localuri unde se poate servi masa.
Evenimentul a luat amploare cu atat mai mult cu cat premierea celor mai gustoase si aspectuoase mancaruri a fost facuta de edilii din Timisoara si Arad.
Acestia au fost invitati la sedinta festiva prilejuita de Zilele Aradului, care a coincis cu expozitia gastronomica, ajunsa la editia a II-a.
Preparate autohtone si exotice
Restaurantul "Casa Bulzan", cu o bucatarie complet romaneasca, a etalat platouri intregi cu sarmale in foi de vita, ciolan cu fasole, fudulii de cocos, pastrama si tocanita de caprior, aceasta din urma fiind cea pentru care au primit felicitarile speciale.
Pizzeria "5 colturi" a atras atentia printr-o pizza cat "roata  carului", precum si printr-un preparat ornat cu emblema Aradului.
Diploma de excelenta au primit insa pentru pizza "Eros", cu carne de vita.
"Hotel Parc" a expus un platou asortat de peste (pasteta de salau, somon umplut la cuptor cu legume si pastrav la cuptor), la care s-au adaugat salate de fructe si cruditati in cele mai deosebite forme.
Restaurantul "Cairo" a adus o nota specific egipteana: salata de papaya si avocado, sandwich gratinat cu sos de cascaval, falafel (chiftelute din naut).
Printre "faraoni", desertul care s-a "topit" foarte rapid, a fost piramidele cu gust de salam de biscuiti.
"Cairo" a fost felicitat pentru carnea de miel inabusit cu pilaf de orez.
Apetit
Musafirii si invitatii de la Expozitia Gastronomica au degustat din aromele apetisante ale mancarurilor dar au putut si sa fumeze din narghilea.
Aromata cu tutun de fructe (cirese, portocale sau mar verde), narghileaua a atras prin exotismul si unicitatea ei.
Chemat deseori pentru a coordona evenimentele de bucatarie, consilierul municipal Gheorghe Schill, a fost de parere ca "aranjamentele culinare au fost pregatite in mod artistic. A predominat rosul, galbenul, verdele si diferitele forme, cu rol de a ridica apetitul".
Gheorghe Falca, primarul de Arad, a servit doar struguri, desi a marturisit ca fasolea cu ciolan l-ar fi ispitit.
Tiberiu Dekany, viceprimarul Aradului a avut ca preferinta bucataria egipteana, iar cel mai mult i-a placut prajitura cu branza.
"Aranjamentele culinare au fost pregatite in mod artistic", Gheorghe Schill

D.M. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]