Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Nasterea Mantuitorului sa ne reaprinda in suflet lumina credintei, a iubirii si dorinta de a face mai mult bine!

Miercuri, 26 decembrie 2007

Stirile TVA aici
  • "La Arad a fost revolutie"

Valentin Voicila este convins ca la Arad a fost revolutieLiderul revolutiei de la Arad considera ca spiritul revolutionar trebuie pastrat.
Adevarul : Ce simte Valentin Voicila, la 18 ani de la revolutia pe care a condus- o in Arad ?
Valentin Voicila: In primul rand, acelas respect pentru cetatenii Aradului. Ma consider onorat a fi cetatean al acestui oras, din 1984. Ii iubesc pe aradeni  aradeni pentru atitudinea lor, care subliniaza curajul in lupta pentru libertate. Ce simt ? Simt respect pentru cei care au murit, pentru familiile care au ramas indoliate, pentru raniti, pentru intregul oras Arad.Respect, respect, respect...
Adevarul : Ca sa fie clar odata pentru totdeauna : ca lider necontestat, considerati ca a fost sau nu a fost revolutie ?
V.V: Intrebarea ma face sa zambesc. Vorbim de Arad. A fost revolutie. Eu am venit din strada, dintre cei multi si nimeni nu mi- a spus ce sa fac. Am facut ce am crezut de cuviinta, consultandu- ma de fiecare data cu liderii muncitorilor. Daca ar fi existat un plan stabilit dinainte si cineva ne- ar fi indicat traseul care trebuia urmat, mi- ar plesni obrazul sa stau acum de vorba cu jurnalistii.
Adevarul : De cand lumea, revolutiile au avut in prima linie oameni cu un curaj nebunesc, poate fara prea multa cultura sau valoare intelectuala. Faptul ca fara ei nu s- ar putea face revolutie, faptul ca si- au pus viata in joc, i- ar indreptati sa pretinda sa fie in fruntea comunitatii si dupa aceea, sa conduca societatea care nu s- ar fi infaptuit fara curajul lor ?
V.V : Educatia, in acele zile a avut o importanta capitala pentru mine. Cred ca fiecare om trebuie sa fie pus la locul lui in functie de pregatirea necesara. Recunoasterea pentru implicarea in decembrie 1989 tine de o alta dimensiune, nu de cea administrativa in mod deosebit, ci de cea istorica. Intr- o societate democratica, competitiva, avem nevoie de profesionisti adevarati.
Adevarul :Considerati ca recunoasterea, in cele mai multe cazuri, ar trebui sa se limiteze la asigurarea unui trai fara grija zilei de maine?
V.V : Acei revolutionari, nu neaparat cei care au certificat, cei care si- au dovedit curajul conducand masele, zi si noapte pe baricade, cred ca trebuie sprijiniti si din punct de vedere financiar. Vremurile sunt grele, sunt saraci, multi dintre ei.
La Arad revolutionarii au iesit spontan din caseNu mi se pare corect ca proprietarii unor pamanturi si case, care au trait in Occident sau chiar in Romania, sa revendice si sa primeasca- pe buna dreptate- bunurile pe care le- au avut, iar cei care au facut posibil acest lucru, prin sacrificiu, sa fie muritori de foame.
Adevarul : Deci, ne- am lamurit, a fost revolutie. A meritat sau nu a meritat ?
V. V : Vorbim despre evenimente si as vrea sa le explic celor care citesc ziarul Adevarul ca evenimente inseamna revolta populara- Timisoara- inseamna revolutie, inseamna un program si putina lovitura de stat la Bucuresti.
Toate acestea,  ingemanate, inseamna evenimente. In Arad a existat revolutie, pentru ca am avut un program, pentru ca am inceput- o inainte ca Ceausescu sa isi spuna punctul de vedere in data de 21, la ora 11,00 si nu cred ca putem vorbi despre o lovitura de stat pe plan local.
Aradul a facut revolutie, mergand alaturi de Frontul Democratic Roman al celor de la Timisoara, prezentat Aradului si sustinut din plin. Eu cred ca a meritat si, indiferent cat de grea ar fi democratia, din anumite puncte de vedere, nu voi regreta niciodata.
Adevarul : Cat de bine credeti ca ii suna Uniunii Europene afirmatia ca un anumit popor, pe care l- a adoptat, are spirit revolutionar ?
V. V: Spiritul revolutionar s- ar putea sa deranjeze intr- o Europa care, intr- un fel, iti niveleaza constiinta, careia nu prea ii convine sa te manifesti impotriva celor care conduc la Bruxelles sau in alta parte, riscand sa iti atragi antipatii. Ca om care am stat in fata mortii, eu cred ca este biblic, este moral sa iti spui punctul de vedere cand ceilalti gresesc. Sunt si ei oameni, pot gresi, si daca spiritul revolutionar se manifesta la o dimensiune europeana, intr- un mod civilizat, cred ca putem fi ascultati si recunoscuti.

Simion Todoca - Adevarul

  • La Nadlac a fost cea mai mare inghesuiala

La sosirea in Vama Nadlac a fost inghesuialaAproape 30 de mii de persoane s-au inghesuit sambata si duminica sa intre in Romania pe la punctul de frontiera Nadlac din judetul Arad. 
In aceste conditii Nadlac ramane cel mai aglomerat punct de intrare in tara de pe frontiera de vest. 
"In ultimele 48 de ore, au intrat prin PTF Nadlac, aproape 30.000 de persoane, ceea ce duce la o triplare a traficului fata de o perioada obisnuita. In functie de momentele de trafic am lucrat pe sase benzi, patru turisme sau doua autocare, sau cinci turisme si una autocare, sau cand nu am avut autocare am lucrat pe sase autoturisme", a declarat comisarul Florin Oprisa, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • A fost gasita mama fetitei abandonate joi seara

Politistii au identificat mama copilului abandonatPolitistii aradeni au reusit sa o identifice si sa o gaseasca pe mama fetitei de doar doi ani, care a fost gasita marti seara intr-un gang. 
In urma cerctarilor efectuate, s-a stabilit ca mama micutei se numeste Chiroi Etelca de 26 de ani, din judetul Satu Mare. 
Tanara a locuit o perioada in chirie in municipiul Arad, impreuna cu micuta Alexandra Maria, asa cum s-a stabilit ca o cheama pe micuta gasita. 
Femeia nu era casatorita, fetita provenind dintr-o relatie de concubinaj. 
Politistii au gasit-o pe fetita in evidentele de stare civila, ea fiind nascuta in Arad. 
In cursul zilei de luni, mama impreuna cu micuta au plecat din locul in care au stat in chirie, proprietarii fiind nemultumiti ca femeia pleca zile intregi si lasa fetita singura. 
Dupa cum se stie, micuta a fost gasita in jurul orei 18,00, de un medic stomatolog din municipiul Arad, care a sesizat organele de politie. 
Micuta a fost gasita plangand, intr-un gang, asezata pe niste pietre. 
Nu a stiut nici cum o cheama si nu a putut oferi alte date despre familia sa. 
Politistii au gasit-o aseara pe mama iresponsabila si au condus-o la fetita sa, pentru lamurirea situatiei. 

D.M. - Observator

  • Demolari la Reconciliere

Vor fi demolate si ultimele ziduri din Parcul ReconcilieriiAradul a primit bani de la Guvern pentru cumpararea si demolarea unor case din Parcul Reconcilierii.
Guvernul a alocat Aradului, la ultima rectificare de buget, 1.450.000 RON pentru Parcul Reconcilierii.
Banii au fost imediat introdusi in bugetul local la capitolul "Achizitii imobile si lucrari pentru punerea in valoare a Parcului Reconcilierii romano- maghiare".
Scopul e acela de a cumpara, prin negociere, de la proprietarii de imobile din vecinatatea parcului, casele acestora, pentru a trece ulterior la demolarea lor, a largi si infrumuseta parcul si a creea o cu totul alta perspectiva si legatura cu Turnul de Apa.
Imobilele aflate in proprietatea Primariei au fost deja supuse evacuarii, chiriasii de aici fiind mutati in alte imobile aflate in patrimoniul Municipalitatii. 
Ca atare, executivul nu ar mai avea decat sa negocieze cu proprietarii din Parcul Reconcilierii, sa faca evaluarea imobilelor si sa bata palma cu acestia sau sa se tarasca unii pe altii prin tribunale.
Cat priveste suma primita de la Guvern, aceasta se pare nu e pe placul Primariei, edilul Gheorghe Falca facand cateva aluzii la cele doar 14 miliarde de lei vechi primite pentru un astfel de obiectiv, comparativ cu sumele mari pe care le- au primit alte municipii

Adriana Barbu - Adevarul

  • Drumurile sunt in stare deplorabila la Sanpetru German

Drumuri inghetate la Sanpetru GermanSatul Sanpetru German, apartinator de comuna Secusigiu se afla pe malul stang al Muresului, pe Drumul Judetean 692, fiind atestat documentar din anul 1335. 
Este situat la 31 de kilometri de municipiul Arad. 
In urma cu doi ani de zile un referendum desfasurat aici a dat castig de cauza celor ce doresc ca satul sa devina comuna, dar acestia mai au de asteptat. 
Una dintre problemele cu care se confrunta locuitorii acestui (deocamdata) sat, se refera la drumurile ce strabat satul de la un capat la altul. 
Starea lor este  una ce lasa mult de dorit, asta si din cauza unei societati de constructii ce a contestat licitatia in urma careia nu i s-a atribuit lucrarea.
Acest  fapt a intarziat nu mai putin de patru luni lucrarile la drumurile din sat, lucrari ce trebuiau terminate deja. 
"Singurul drum din sat e facut de cei de la sonde"
Oamenii sunt nemultumiti de drumurile ce trec prin satul lor, aratand cu degetul spre autoritatile locale din Secusigiu, dar si spre gropile din drum.
Spera ca satul lor sa devina comuna, lucruce , spun ei, le-ar permite o mai buna gospodarire. 
Asupra subiectului transformarii satului Sanpetru German in comuna nu vom zabovi, pentru ca l-am dezbatut pe larg intr-un numar trecut. 
Vom insista asupra problemelor pe care le au cetatenii de aici, asupra dificultatilor pe care le resimt zi de zi. 
"Avem probleme in Sanpetru, in principal cu drumurile. Acum a nins putin, iar soseaua e alunecoasa si acoperita de polei. Este asfaltat la noi in sat aproape un kilometru, dar e din perioada 1992 sau 1994, si nu a fost facuta de primarul de atunci, ci de  cei de la sonde, care aveau interesul ca utilajele lor ce trec prin acest loc sa poata circula. Daca este nevoie ca o masina de salvare sa vina aici este greu sa treaca pe aceste drumuri. Eu cred ca cei ce ne conduc ar trebui sa se implice mai mult in problemele oamenilor, nu doar problema drumurilor e una importanta pentru noi." – ne spune Iancu Ştefanut, 38 de ani, localnic. 
Se plang si de iluminatul stradal "si iluminatul stradal este de luat in seama. Chiar daca s-au mai pus ceva becuri pe strazi, acestea sunt sparte de catre copii, iar de inlocuit se inlocuiesc rar. De multe ori, noaptea iti este frica sa iesi din casa, din cauza intunericului. De aceea tot spunem ca am avea nevoie de un post de politie. Acest lucru se poate face doar daca Sanpetru German va deveni comuna" – spune un alt localnic, Ganea Marin, de 42 de ani. 
De cealalta parte, primarul Dumitru Cismas spune ca: "noi inlocuim cate 30-40 de becuri in fiecare an. Pe unele le sparg cei mici, in joaca, daca asta poate fi numita joaca, sau cei ce-mi vreau raul pentru a arata ca nu exista iluminat in Sanpetru German. Pe de alta parte trebuie sa fac precizarea ca reteaua pe care o avem aici este una foarte veche, uzata din punct de vedere tehnic. Am vorbit de mai multe ori cu specialisti an domeniu si mi-au spus ca daca reteaua ar mai avea un plus de o suta de becuri, aceasta nu ar mai rezista si ar ceda la darea in folosinta. Motivul este vechimea acesteia " – spune edilul-sef.
Fostul viceprimar iese la atac
Afland de faptul ca o echipa a Glasului Aradului este in zona, fostul viceprimar al comunei, Ştefan Banatan s-a prezentat la noi si ne-a spus: "pana acum nu s-a facut nimic. In primul rand trebuie facute drumurile, pentru ca sunt cele mai importante. Nici canalizarea sau iluminatul public nu functioneaza. Iluminat avem cam pe zece la suta dintre strazi". 
Intrebarea, de  bun simt ce se ridica este daca acestz domn, care a fost viceprimar al comunei a facut ceva pentru cei ce-i sunt consateni. Daca nu s-a facut nimic acum, iluminatul nu e la cele mai bune standarde, iar drumurile asa cum se spune, e usor de imaginat activitatea fostului viceprimar, care momentan este consilier local ales pe listele PNŢCD.  
Primarul da vina pe contestarea licitatiei
Edilul-sef al comunei Secusigiu, de care apartine satul Sanpetru German, se apara vizavi de acuzele locuitorilor. 
Primarul spune ca drumurile din Sanpetru German trebuiau sa fie terminate de ceva vreme, iar motivul pentru care la ora actuala starea lor este proasta este unul independent de autoritatilse locale ce admistraza satul. 
"Drumurile sunt o prioritate pentru noi, si avem, inca de anul trecut, in plan realizarea a cinci kilometri de drumuri. Mai exact, un kilometru si jumatate urmeaza a se face in Sanpetru German, lungime prevazuta si pentru Secusigiu, iar in satul Munar, respectiv Satu Mare – cate un kilometru. Aceste drumuri pe care le-am amintit nu sunt realizate nici pana astazi din pricina unei firme ce a contestat licitatia la care a participat anul trecut si pe care a pierdut-o. Contestatia depusa de aceasta firma de constructii a intarziat punerea in aplicare a programului pe care-l aveam. De abia acum am primit o solutie definitiva, in urma careia s-a dat verdictul corectitudinii licitatiei. In aceasta saptamana, in cursul zilei de joi avem prevazuta o intalnire cu firma ce a castigat licitatia, moment in care se va semna si contractul propriu-zis " – spune primarul Dumitru Cismas. 
Drumul situat in Sanpetru German, ce urmeaza a fi refacut se intinde de la cladirea caminului cultural pana in cartierul Satul Nou (cartier cu populatie majoritara de rromi). 
"Acest drum trebuie facut, deoarece aici nu pot intra, in caz de nevoie masinile ambulantei, salvarii sau pompierilor. Desi am avut aceasta problema de intarziere, toate drumurile prevazute in acest proiect vor fi finalizate in luna iulie a anului viitor " – mai spune primarul.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]