Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 26 mai 2007
Stirile TVA aici
  • La Expo Arad International - Instalatii sanitare, echipamente de incalzire, piscine de suprafata

Noutati de ultima ora la Targul  Confort InstalExpo Arad International a deschis portile a patru targuri.  
Este vorba despre Confort Instal, Protect, Salon Tehnic si  Salonul Regional al Cercetarii.  
Aceste targuri au reunit peste 80 de firme din tara si strainatate.  
In deschiderea celor patru expozitii primarul Gheorghe Falca a avut o intalnire cu agenti economici aradeni. 
In cadrul discursului tinut, acesta a prezentat  stadiul actual in care se afla investitiile de modernizare urbana. 
De asemenea a vorbit si despre  perspectiva dezvoltarii orasului, facand o prezentare privind punctele unde se vor construi mall-uri, cartiere noi, drumuri, sosele de centura.  
Dupa prezentare, primarul le-a raspuns oamenilor  de afaceri din mediul aradean la intrebarile adresate dupa care au vizitat impreuna expozitiile. 
In cadrul targului se gasesc materiale si instrumente de masura si control pentru instalatii in constructii, echipamente de incalzire si climatizare, instalatii electrice si sanitare, echipamente si servicii pentru protectia muncii, sisteme de paza si protectie, echipamente de sudura. 
Atractia targului sunt si piscinele de suprafata expuse intre cele doua pavilioane care se monteaza in 60 de minute si sunt foarte practice. 
Vizitatorii norocosi vor pleca acasa cu premii in  valoare totala de 1000 Euro constand in: centrala termica, calorifer baie, robineti termostatati  si filtre de apa pentru masini de spalat.  
Programul de vizitare al targurilor este vineri si sambata intre orele 11.00-18.00 si duminica intre orele 9.00-14.00, biletul de intrare costand 2 lei. 
In privinta transportului, acesta e asigurat gratuit cu autobuzele  care pleaca din ora in ora din Piata Podgoria.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • 100 milioane de euro, proiect de modernizare a Muresului

Primarul Falca a prezentat planuri de modernizare a malului Muresului - Virtual Arad News (c)2007Primarul Gheorghe Falca a dezvaluit ieri, intr-un cadru oficial, proiectele pe care municipalitatea le are vizavi de modernizarea malului Muresului, dar si a raului. 
Astfel, Primaria are in vedere o regularizare a Muresului, construirea unui dig, marirea falezei etc. 
"Intentionam sa extindem faleza, pe niste piloni, cu Muresul trecand pe dedesubt. De asemenea, se mai are in vedere amenajarea unei zone portuare, iar acolo unde este bucla va fi construit un canal pentru perioada cand debitul raului este prea mare. Toate aceste investitii s-ar ridica la o valoare de 60-70 milioane de euro. Apoi, mai avem in vedere alt proiect, de construire a trei pasarele peste Mures, in valoare de 28 milioane euro. Asadar, vor fi investite aproximativ 100 de milioane de euro, dintre care 85 la suta bani europeni, 10 la suta de la Guvern si 5 la suta Primaria. Astfel, se va schimba imaginea publica a Aradului", ne-a declarat primarul Gheorghe Falca. 

A. P.- Observator

  • Invatamant modern

Invatamantul aradean se afla in continua dezvoltare - Virtual Arad News (c)2007Autoritatile continua programul de modernizare a institutiilor de invatamant. 
Guvernul a alocat bani pentru repararea si modernizarea a mai mult de 10 unitati de invatamant din judet dar si o parte din fonduri pentru demararea lucrarilor de constructie a doua campusuri scolare. 
Pentru cele doua campusuri, documentele sunt in stadiu final, iar contructia lor poate incepe in cel mai scurt timp. 
Primele fonduri alocate de guvern pentru invatamantul aradean se indreapta spre mai multe unitati din judet. 
Acestea primesc 1494 de mii de lei pentru investitii si modernizari. 
Bani au fost alocati si pentru cele doua campsuri scolare, care vor fi ridicate la Nadlac, respectiv in Arad in zona Zadareni. 
Cele doua campusuri scolare vor rezolva criza de spatii de invatamant dar si baza materiala a elevilor de la Liceul Economic, Liceul Sportiv dar si de la Liceul Adam Muller Guttenbrunn. 
Tot in campusul din zona Zadareni vor invata si copii de la scolile de arte si meserii. 
In acelasi timp, au fost alocate 6095 mii lei pentru investitii si dotari la Colegiul Economic din Arad si Scoala generala din Varfurile.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Sala arhiplina la Marcel Iures

Recent s-a incheiat Festivalul de Teatru UndergroundFestivalul de Teatru Underground, editia a V-a, s-a incheiat dupa 10 zile pline de teatru, cu spectacolul francezilor de la Compania Marche La Route "Paris - Bukarest, Nathalie Joly canta Maria Tanase".
Asa cum era de asteptat, punctul de maxima atractie al festivalului a fost spectacolul "Capra sau cine e Sylvia" de Edward Albee, productie a Teatrului ACT si ArCuB Bucuresti, in regia lui Alexandru Dabija.
Piesa trateaza un subiect delicat din zonele nebuloase ale sexualitatii, insa trece de aceste granite reusind sa provoace intrebari la nivelul moralitatii, al iubirii, al limitelor.
Actorul Marcel Iures, cu o finete milimetrica a mijloacelor de expresie, reuseste ceea ce numai un mare actor poate sa o faca - sa starneasca empatia pentru un personaj altminteri abominabil.
Teatrul 74 din Targu-Mures a venit la aceasta editie cu spectacolul "Geniul crimei", prima punere in scena romaneasca a unei piese apartinand dramaturgului canadian contemporan George F. Walker.
Traducerea textului, foarte buna si adaptata limbii vorbite azi, apartine lui Theodor Christian Popescu (regizorul spectacolului) si Cristinei Toma (actrita in distributia spectacolului).
"Geniul crimei" are poveste, umor, suspans, personaje, mai pe scurt are toate ingredientele unui spectacol de succes.
Teatrul LUNI de la Green Hours a prezentat spectacolul "Prin mine..." de Alexandru Ion, in regia lui Alexandru Ion, cu Alexandru Ion.
Un text subtire, minat la tot pasul de clisee lirice, cu personaje stereotipe si rezolvari scenice simpliste.

C.L. - Adevarul

  • Savarsin, casa de suflet a Regelui

Castelul de la Savarsin isi doreste stralucirea de altadataCastelul si parcul incep sa-si recapete stralucirea de altadata.
Savarsinul este unul dintre cele mai cunoscute castele din Arad, asta pentru ca mai ales in ultimii ani, a fost mediatizat ca fiind o destinatie de suflet a familiei regale.
Pentru a vedea de ce Majestatea Sa a facut o adevarata pasiune pentru domeniul de la Savarsin, trebuie sa faceti un drum de mai bine de doua ore, din Timisoara.
Pana acolo sunt peste o suta de kilometri, prin Lipova, insa trebuie sa fiti atenti la gropi si sa aveti rabdare si nervi sa le ocoliti.
Din Arad sunt doar 82 de kilometri, tot prin Lipova, insa pe drumul national, care este foarte bun.
Savarsinul este pe drumul spre Deva, iar castelul este chiar in centru.
De pe sosea se face la stanga, pe langa biserica, iar imediat, pe dreapta, este intrarea in parcul castelului.
Masina trebuie lasata aproape de vechile garaje regale, iar de acolo este o adevarata placere sa o iei pe jos, prin parc. 
Castelul, intre marire si decadere
Castelul se vede imediat, nu foarte somptuos, cu doar un etaj.
Acum este in renovare, pentru ca a trecut prin prea multe, de-a lungul timpului.
Prima data, aici era un domeniu de vanatoare, iar pe acest loc era un conac vanatoresc, construit prin 1650.
Familia Brunswick primeste domeniul ca donatie din partea Imparatului de la Viena, iar aici ajunge chiar si Ludwig van Beethoven.
In urma casatoriei Iuliei Brunswick cu contele Andrei Forray, domeniul este preluat de familia Forray.
Castelul sufera insa doua incendii majore.
Familia regala isi petrece multe zile la castel"Prima data a fost incendiat in timpul Rascoalei lui Horia, Closca si Crisan, in 1783, iar a doua oara a ars in 1848, la Revolutie", spune Sebastian Branzas, administratorul Domeniului Regal Savarsin.
In acel incendiu au fost distruse toate arhivele, si a fost arsa chiar si capela unde erau inmormantati cei din familia Forray.
Atunci s-a decis mutarea ramasitelor in noua biserica, construita la mijlocul secolului al XIX-lea, chiar langa domeniu.
La inceputul secolului al XIX-lea, se reface castelul,  se adauga un etaj si primeste forma de astazi.
In 1941, mostenitorul castelului, Ferencz Hunyadi, devine ministru de Interne al Ungariei, iar legea ii interzicea sa detina proprietati in Romania si astfel, face un schimb cu Starcea Mocioni, care era maresalul de vanatoare al Curtii Regale.
In 1943, domeniul este scos la licitatie, si in acel an, este cumparat de Regele Mihai. 
Domeniu Regal si casa a lui Ceausescu
Imediat dupa cumpararea domeniului, regina mama, Elena, se preocupa sa il puna la punct.
Parcul este intretinut, modificat, se face un lac cu o insula, iar cladirea este reabilitata si este adus gradinarul de la Sinaia sa se ocupe de parc, aici sunt sere si chiar o casa a gradinarului.
Dupa putin timp, insa, in 1948, regele este nevoit sa paraseasca Romania, alaturi de mama sa si cativa apropiati, iar toate prorpietatile regale sunt confiscate.
"Nu a mai ramas nimic de atunci, s-a luat totul, mobile, tablouri, totul, numai scara interioara a ramas, aceea nu au putut-o demonta", spune Sebastian Branzas.
Castelul de la Savarsin sufera de acum inainte tot felul de transformari, este sanatoriu de boli nervoase, de TBC, apoi, este transformat si devine resedinta lui Nicolae Ceausescu, cateva corpuri se transforma in tabara scolara, iar apoi, dupa Revolutie, devine pensiune. 
Regele Mihai redobandeste domeniul de la Savarsin
Din 2001, a fost primit inapoi de Regele Mihai, iar acum este in transformare, pentru ca a devenit resedinta de suflet a regelui.
"Majestatile Sale Regale si Altetele Sale vin de sarbatori aici, in vacante, le place foarte mult zona. Probabil ca dupa renovare, in timpul cand Domniile lor nu sunt aici, castelul va fi deschis publicului, insa numai o anumita aripa", explica administratorul.
Lacul Castelului Savarsin - loc de odihna si reculegere - Virtual Arad News (c)2007 Tot castelul se afla acum in restaurare, insa nimic nu se va schimba, ci doar va fi intretinut in asa fel incat sa arate exact ca in vremurile de glorie.
Sunt refacute chiar si vechile garaje, pentru ca Majestatea Sa, Regele Mihai este pasionat de masini vechi si are o colectie intreaga. 
Parcul dendrologic, protejat
Parcul este acum o adevarata oaza de liniste si de verdeata.
Copacii seculari fac parte din specii rare, aduse de Istvan Forray, de peste mari si tari, acum sute de ani.
Aici sunt chiparosi, tisa, platani, un alun turcesc de 170 de ani, arbori-lalea si multe alte specii.
In mijlocul parcului este un lac plin cu pesti de care nu se poate atinge nimeni.
Foisorul din mijloc va fi scos, iar cadrul natural va fi refacut ca si cu 60 de ani in urma, cand Regina-Mama se plimba prin parc.
Nici macar copacii batrani nu se vor scoate, ei vor ramane in parc, ca si monumente ale naturii.
Odihna
Locul de veci al iubitei lui Beethoven

La Biserica Catolica din Savarsin este inmormantata una dintre iubitele lui Ludwig van Beethoven.
Teresa Brunswik era fiica lui Franz Brunswik, din Savarsin.
Fratele acesteia a legat o prietenie stransa cu Beethoven, care a fost de cateva ori in Savarsin.
Aici s-a intalnit cu Teresa, iar intre cei doi s-a infiripat o idila.
Beethoven i-a dedicat contesei Teresa Brunswik o sonata, si mult timp s-a crezut ca ea este "iubita nemuritoare", careia ii trimitea scrisori.
Parcul Castelului de la Savarsin adaposteste arbori din specii rare - Virtual Arad News (c)2007 In tot cazul, Beethoven se indragosteste cativa ani mai tarziu de sora Teresei, Josefina, tanara vaduva al lui Graf von Deym.
Se crede ca relatia s-a terminat in 1807, pentru ca amandoi erau indecisi, dar si din cauza ca familia de aristocrati a Josefinei nu era de acord cu aceasta relatie.
Oricum, Teresa nu s-a casatorit niciodata, a trait pana la varsta de 86 de ani si si-a dedicat viata actiunilor de caritate, mai ales pentru copiii dezavantajati.
Compozitorul a pastrat toata viata un portret al Teresei, pe care ea i l-a daruit.
Mormantul Teresei a fost initial in capela din parc, insa dupa ce aceasta a fost incendiata, a fost mutat in noua biserica.
Fisa localitatii
Acces: De la Timisoara la Lipova, cu masina, apoi se intra pe drumul national spre Deva.
Cu trenul accelerat faceti doua ore si jumatate si va costa 22,5 lei, iar cu personalul calatoriti cu 40 de minute mai mult, dar economisiti zece lei.
Cazare: In Savarsin exista o singura pensiune, in apropiere de castel. 
Masa: La magazinele din sat sau "minuturi" la un restaurant, la iesirea din Savarsin, spre Deva. 
Obiective turistice: Muzeul de Arta si Casa Memoriala a lui Eugen Popa, unde se pot gasi, inclusiv, elemente de cultura chineza achizitionate de familia Popa, in perioada in care au profesat ca dascali acolo.
Pe raul Mures, se poate pescui in perioada in care nu este prohibitie, iar in localitatea Caprioara este amenajata o pescarie.
Pe dealul "Cetatuia" se afla o cetate, cunoscuta de localnici, insa astazi nu se mai poate vedea aproape nimic pentru ca este acoperita cu pamant.
Semnal telefon mobil: Da.

Nicoleta Chiru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]