Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 26 martie 2007
Stirile TVA aici
  • Febra cumparaturilor de Pasti a cuprins Aradul

De Pasti aradenii au intrat in febra cumparaturilor - Virtual Arad News (c)2007Ne apropiem incet de una dintre cele mai mari sarbatori crestinesti de peste an, Invierea Mantuitorului Iisus Hristos, nu inainte insa de a sarbatori si Duminica Floriilor.
Ciclul sarbatorilor pascale a inceput inca de la lasarea postului, iar acest lucru se poate simti usor in sanul fiecarei familii ortodoxe.
Febra cumparaturilor de Pasti s-a facut deja simtita.
Aradenii au pornit la cumparaturi, chiar daca pentru inceput doar sa studieze piata produselor specifice acestei sarbatori.
Incepand de la traditionalul cozonac, vopsele de oua, abtibilduri, iepurasii de ciocolata ori de plus, si pana la diferitele cadouri ori hainute pentru cei mici, comerciantii si-au achizitionat din timp toata aceasta marfa specifica zilei de Pasti.
In acest sfarsit de saptamana spre exemplu, sute de aradeni au vizitat complexele comerciale si supermarketurile aradene.
Astfel, la prima vedere accesoriile cu ajutorul carora inrosim ouale nu par a fi foarte scumpe.
Un pliculet de vopsea pentru oua nu depaseste 1 leu, el fiind suficient pentru vopsirea a zece oua.
Abtibildurile care mai nou nu lipsesc de pe nici un ou rosu, costa de la 1 leu pana la 2 lei fasia (15 abtibilduri frumos colorate care intruchipeaza fie un iepuras, o lumanare sau chiar pe Mantuitorul Iisus Hristos).
Iepurasii de ciocolata au aparut si ei pe rafturile alimentarelor.
O astfel de ciocolata, costa de la 2 lei si poate depasi 10 lei, depinde de marime si de cat de frumos este ambalata.
Cozonacul nu este nici el foarte scump, de la 2 lei pana la 5 lei bucata.
In cazul in care gospodinele nu vor sa si-l cumpere gata facut, pretul munci echivaleaza pretul unui cozonac gata ambalat.
In ceea ce privesc ouale ori carnea de miel, comerciantii mai stau inca pe ganduri: sa le majoreze ori nu, fata de anul trecut.
Dar, cum bine s-a auzit, in acest Pasti vom manca oua si carne de miel la pret dublu. Aceste lucru ramane insa de vazut…
***
Pana una alta, gospodinele incep incet, incet pregatirile dinaintea acestei sarbatori.
Curatenia generala este primul pas spre intampinarea unui eveniment crestin de o asa amploare, in paralel gospodinele discutand deja intre ele, meniul special pregatit de Pasti.

Ana-Maria Stoica - Informatia Aradului

  • La multi ani Europa!

Aradenii au luat exemplul autoritatilor si au sadit pomi in parcAutoritatile locale au tinut sa marcheze si astazi 50 de ani de la formarea Uniunii Europene.
Spunem ca au tinut sa marcheze, pentru ca, pe o ploaie torentiala, reprezentantii autoritatilor locale au sadit cate un artar in parcul Europa.
La ora 12.00, primarul Gheorghe Falca, presedintele Comsliului Judetean Iosif Matula si prefectul Gavril Popescu au sosit in Parcul Europa pentru a sarbatori cum se cuvine 50 de ani de la infiintarea comisiei economice europene, care a stat la baza formarii Uniunii Europene. 
Nici alegerea parcului Europa nu a fost intamplatoare.
Aradul este unul dintre putinele orase din Romania, care are un parc dedicat Europei.
Autoritatile locale spun ca gestul lor trebuie sa fie un exemplu pentru toti aradenii.
Ei chiar indeamna cat mai multi oameni sa sadeasca in fiecare an cate un pom.
Evenimentul a continuat la Liceul Pedagogic, unde sala festiva poarta de astpzi numele fondatorului comisiei economice europene, Robert Schuman.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Primaria vrea Casa Sindicatelor

Primaria intentioneaza sa preia Casa Sindicatelor - Virtual Arad News (c)2007Municipalitatea intentioneaza, intr-un viitor apropiat, printr-un proiect de hotarare, sa preia in administrare Casa de Cultura a Sindicatelor.
Aici se intentioneaza amenajarea unui centru pentru derularea tuturor activitatilor de tineret din municipiu.
"Ne gandim la preluarea Casei Sindicatelor, care momentan este prost administrate, pentru a amenaja aici un centru de tineret. Este nevoie de asa ceva in municipiu",
ne-a declarat primarul Gheorghe Falca.
Se doreste amenajarea si a unor spatii de birouri, de sali specifice, pentru a fi adunate cat mai multe ONG-uri cu activitati in acest domeniu, al tinerilor.
Initiativa primarului nu va fi insa usor de materializat, pentru ca respectiva Casa de Cultura apartine, asa cum li spune si numele, sindicatelor.
A fost construita din contributia lor inainte de 1989, si e greu de crezut ca sindicatele (care or mai exista) vor renunta la ea, ca sa satisfaca dorinta lui Gheorghe Falca.
Aici functioneaza in accst moment si o sucursala a Universitatii "Spiru Haret" si mai multe societati cu contracte ferme de inchiriere, pe termen lung.

A. P. - Observator

  • Sedinta cu sentinte, in CLM

CLM Arad a fost convocat pe 29 martieConsilierii locali, chemati sa aprobe recursul declarat impotriva sentintei in cazul Elecon
Consilierii locali au fost convocati pe data de 29 martie sa ia parte la sedinta ordinara CLM din aceasta luna, pe ordinea de zi regasindu-se nu mai putin de 23 de proiecte si informari.
Alesii vor trebui sa-si spuna cuvantul in chestiunea trecerii strandului de sub tutela GCA sub cea a Primariei, in problema aprobarii bugetelor societatilor subordonate CLM, in privinta atribuirii de terenuri etc.
Poate cel mai delicat punct de pe ordinea de zi face referire la "aprobarea recursului declarat impotriva Sentintei civile nr. 3227 din 14 decembrie 2006", subiect legat de scandalul iscat pe tema vanzarii terenului de sub Fabrica de zahar.
Cinci consilieri locali s-au adresat Justitiei pentru a indica faptul ca recursul declarat de Primarie la sentinta Tribunalului Arad, care anula hotararea CLM privind vanzarea terenului, nu este sustinut de alesi si ca executivul a initiat actul fara a consulta consilierii.
Curtea de Apel Timisoara a amanat, la inceputul acestei luni, judecarea procesului, cerand, printre altele, completarea dosarului.
Se spunea atunci ca judecatorii Curtii de Apel asteapta pozitia Prefecturii pe tema, dar si pozitia consilierilor locali.
Vrea legalizare
Primaria vine acum si le cere alesilor votul pentru a-si legaliza recursul facut in numele lor la Curtea de Apel Timisoara. Scandalul e ca si asigurat in sedinta CLM, pentru ca proiectul de acum vine sa le dea dreptate in parte consilierilor Opozitiei, care au punctat din prima faptul ca trebuia sa li se ceara parerea in cazul inaintarii recursului catre Curtea de Apel Timisoara.

A. B. - Adevarul

  • "In Moneasa cunosc fiecare loc, fiecare podet, fiecare banca..."

Primarul Terente Condea a mai fost ales deja de patru ori in functieComuna Monesa este cunoscuta atat in tara cat si in strainatate indeosebi datorita statiunii ce-i poarta numele.
Compusa din satele Moneasa si Ranusa, comuna are peste o mie de locuitori si este la o distanta de 20 de km faita de orasul Sebis si la exact o suta de km fata de municipiul Arad.
Avand cel mai ionizat aer din tara, comuna este situata la o altitudine de 300 de metri,ceea ce face sa fie cautata de multi turisti din tara si din lume.
Moneasa este atestata documentar din anu 1596.
Are statut de statiune din 13 mai 1896, printr-un Decret Regal al Imperiului Austro-Ungar.
Terente Condea - primul primar ales democratic in judetul Arad
Primarul Monesei este la al saselea mandat in aceasta functie.
In anul 1990 in comuna Moneasa s-au organizat primele alegeri libere.
Daca in multe localitati primarii au fost numiti de multimea de revolutionari, in Moneasa s-au organizat alegeri dupa cele mai democratice metode.
Intrucat si-au depus candidatura trei candidati,  s-a trecut la tiparirea de buletine de vot si s-a purces la alegeri.
In final a fost ales Terente Condea, care, iata, a mai fost ales de  patru ori.
Ceea ce spune multe - despre priza sa la populatie, despre felul cum si-a indeplinit misia sa de primar.
Pe parcursul celor cinci mandate, primarul Condea s-a straduit, si el zice ca a si reusit, sa stearga delimitarea stricta care exista intre comuna si statiune, in prezent fiind foarte greu sa vorbesti separat despre ele.
Proiecte mari, rezultate pe masura
Iata ce ne spune Primarul Terente Condea despre primele sale proiecte, si despre felul cum a reusit sa le aplice in realitate:
Frumoasa primarie din Moneasa se afla in plina renovare - Virtual Arad News (c)2007"Sunt unele proiecte lansate prin 95-96, care inca se deruleaza. Unul dintre cele mai importante pentru Moneasa este "Dezvoltarea potentialului turistic al localititii Moneasa", cu o finantare PHARE in valoare de 4,1 milioane euro. Zece la suta din aceasta suma este contributia celor doi beneficiari, Consiliul Local Moneasa si Consiliul Judetean Arad. Acest program cuprinde reabilitare apa-canal cu statie de epurare si tratare, o baza sportiva care cuprinde un complex sportiv cu toate utilitatile de pregatire a sportivilor: vestiare, sali de forta, sali de recuperare, sali de pregatire teoretica, cabinet medical, tribuna cu 300 de locuri; mai cuprinde trei terenuri multifunctionale, un teren de tenis gazonat artificial si un teren de fotbal cu gazon natural, cu drenaj. Tot acest proiect mai cuprinde construirea unui centru informational pe domenii turistice, unde toti cei interesati se pot consulta pe orice domeniu privind activitatea turistica de pe raza comunei. Avem in vedere refacerea tuturor aleilor din parcul public precum si reabilitarea Teatrului de vara, care este unic in judetul Arad. Pentru ca turistii care vin la Moneasa sa calatoreasca in conditii decente, Consiliul Judetean Arad a hotarat ca reabilitarea drumului judetean Arad-Moneasa sa aiba prioritate zero."
"Nu se poate construi fara sa faci gropi, daca as, putea, as construi fara ele".
Ca aproape orice localitate care este strabatuta de un curs de apa, si Moneasa intampina probleme in acest sens.
Pentru a se evita in viitor inundatiile, primaria a initiat un program impreuna cu Directia Apelor Crisurilor Oradea care se afla in derulare si care prevede amenajarea unui baraj cu acumulare nepermanenta care va prelua toate viiturile, in acest fel Moneasa scapand de inundatii.
Urmeaza ca de la acel baraj sa se regularizeze pe o portiune de sase km si paraul Valea Deznei.
Pentru ca programele primariei au intrat in fondurile structurale, se va trece la schimbarea podetelor, numai refacerea unui pod costand peste trei miliarde de lei.
"De altfel, dupa cum vedeti, toata comuna Moneasa este un santier, este plina de gropi. Nu se poate construi fara gropi, daca as putea, as construi fara ele; oricum, gropile nu le-am inventat eu. Eu sunt omul faptelor. Nici nu am pe usa primariei ore de audiente. Eu vorbesc cu toti cei care doresc pe ulitele satului, oricand, la orice ora. De multe ori ajung de acasa la primarie in patru-cinci ore. In Moneasa cunosc fiecare loc, fiecare podet, fiecare banca. Sigur, am foarte multe realizari din inifiativa personala insa trebuie sa spun ca am reusit si ma inconjur de oameni valorosi care stiu ce vreau. Bunioara ma simt mai sigur pe mine atunci cand stiu ca am langa mine oameni ca dr. Eugenia Heredea, viceprimarul comunei sau, de exemplu, pe consilierul Iloan Voian, invatatorul care a facut minuni la scoala cu 12 elevi din satul Ranusa. Ca un of al meu estc acela ca mi-e frica teribil ca ramanem fara copii, fara elevi. Desigur, nu ne dam batuti. Impreuna cu consiliul local am gasit si aici solutii. Vom vedea daca vom stopa scaderea natalitatii insa ne trebuie timp", ne mai spune primarul comunei Moneasa, Terente Condea, omul care lucreaza pentru comuna sa de cinci mandate.

Petre Don - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]