Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 25 mai 2007
Stirile TVA aici
  • Primaria inaugureaza Parcul Tudor Arghezi

Inaugurarea Parcului "Tudor Arghezi"Sensul giratoriu din Piata Spitalului a fost reamenajat anul trecut. 
In urma lucrarilor efectuate Primaria a cerut ca, dupa reconditionare, acesta sa primeasca denumirea de parc, mai ales ca acolo si-a gast locul si o fantana arteziana. 
Astfel, prin Hotararea Consiliului local municipal nr. 85/2007, parcul a primit numele marelui poet Tudor Arghezi si a fost inaugurat oficial ieri, 24 mai 2007, la orele 13,30. 
La ceremonie au participat oficialitati ale administratiei municipale si judetene Arad, lideri politici si oameni de cultura. 
Invitatii de onoare vor fi sotii Doina si Barutu Arghezi – fiul marelui poet.
"Ne-am dorit – si credem ca am reusit - sa realizam un echilibru in aceasta zona intens circulata, prin crearea unei oaze de verdeata si chiar de relaxare, careia ne bucuram ca am reusit sa-i atribuim numele unuia dintre cei mai mari poeti romani", a declarat edilul sef al Aradului, Gheorghe Falca. 

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Memorialul durerii

Realizatoarea de televiziune Lucia Hoszu Longin la UAV AradUna dintre cele mai importante carti publicate in Romania dupa 1989, a fost lansata si la Arad.
Memorialul durerii, realizat de realizatorul de televiziune Lucia Hosu Longin ne aduce aminte ca nu trebuie sa uitam de suferintele celor care s-au opus sistemului comunist.
Cartea contine marturii ale celor care au scapat cu viata din inchisorile comunismului. 
Cartea memorialul contine marturii a celor care au scapat cu viata din inchsiorile comunismului si este insotita de un set de 36 de filme documentare realizate de Lucia Hossu Longin.
Memorialul Durerii este o istorie ce nu poate fi invitata la scoala la orele de istorie.
Şi asta pentru ca prezinta atrocitatile savarsite impotriva celor care nu au fost deacord cu sistemul comunsit.
Lansarea cartii si a celor 36 de filme documentare la Arad nu este o intamplare.
Autorul, Lucia Hosu Longin a descoperit la Arad, unul dintre cele mai importante grupuri anti comuniste, care a luptat importriva sistemului opresiv dar care au sarsit fie executat, fie in inchisoare.
Zeci de fosti detinuti politic au tinut sa fie prezenti in cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" la lansarea cartii memorialul durerii.
Multi dintre acestia fac parte dintre personajele acestui documentar, fiind condamnati la zeci de ani de inchisoare pentru ca s-au opus sistemului comunist opresiv dar si a colectivizarii.
Alaturi de personalitati locale, studenti la Facultatea de Jurnalistica din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu", la lansarea cartii a fost prezenta si Brndusa Armanca, reprezentantul Romaniai la Institutul Cultural Roman din Budapesta.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Autostrada, prioritatea zero

Ministrul Orban considera autostrada ca avand prioritate zeroPe tronsonul Arad-Timisoara lucrarile sunt prevazute sa inceapa chiar din acest an.
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban a fost prezent astazi la Arad, unde s-a intalnit atat cu persoane din domeniul transporturilor cat si cu liberalii aradeni.
Orban a subliniat ca pentru reteaua de autostrazi, care va trebui finalizata pana in 2013, Culoarul IV pan-european reprezinta "prioritatea zero".
DN 7 - in grafic
Cat despre situatia Drumului National 7 (DN7), ministrul liberal a spus ca nu s-a pierdut finantarea pentru acel proiect, doar ca "asa cum era asigurata finantarea, reabilitarea s-ar fi terminat probabil prin 2015. Am decis ca solutia de finnatare sa fie solutia de "credit furnizor", in care practic se asigura finantarea integrala de catre compania care urmeaza sa castige licitatia, urmand sa rambursam finantarea ulterior".
De asemenea, Ludovic Orban a specificat ca a fost "stupefiat" de termenele gasite in programul Companiei Nationale de Autostrazi, "extrem de lungi pentru derularea procedurilor de licitatie, predarea studiilor de fezabilitate si executarea lucrarilor", astfel incat a asigurat aradenii ca termenele pentru autostrada vor fi revizuite.
Potrivit lui Orban, lucrarile la tronsonul Arad - Timisoara vor incepe in acest an si conform graficului, trebuie finalizate in 2011, iar lucrarile pentru tronsonul Nadlac-Arad vor demara in 2009 si se vor finaliza in 2012.
Traseul se modifica?
"Traseul autostrazii Nadlac-Arad-Timisoara ar putea suferi, unele modificari, tinand cont ca au existat critici la nivel local referitoare la faptul ca autostrada trece foarte aproape de un cartier de locuinte din municipiul Arad", a mai specificat ministrul.

A.G. - Adevarul

  • Piata Romana – o zona vitregita a Aradului?

Piata Romana a devenit o zona vitregita a orasuluiPiata Romana, sau "Bou' Rosu", cum ii spun inca multi aradeni, este indiscutabil una dintre cele mai circulate zone din oras.
Sens giratoriu, statii de tramvai, de autobuz si de taximetre, zona de cumparaturi pentru cei care se indreapta spre Alfa sau spre Aradul Nou, chioscuri, magazine non-stop, o fresca a cotidianului aradean.
O zona care ar merita mai multa atentie, iar cand spunem asta nu ne gandim doar la sensul giratoriu, avand la mijloc celebrul ceas care indica, chestie de traditie in Arad, ore diferite.
Aplicand metoda verificata cu "ne place/nu ne place" hai sa va spunem ce ne si ce nu ne pica bine la "Bou' Rosu".
Ne plac trandafirii albi si florile din zona verde a sensului giratoriu.
Ne plac produsele de la cateva magazine din zona, marturisind, cu riscul de a ne injura vegetarienii, ca sunt din carne.
Ne pica bine ca vanzatoarele de la "Cerna" stiu sa salute, sa spuna "multumesc" si sa glumeasca cu clientii. Multi de-ai casei.
Nu ne place ca trotuarul e "nenorocire", nu ne place ca materialele de constructie, nisip sau caramizi, stau bine mersi pe respectivul trotuar.
Apoi chiar ca ne enerveaza felul in care arata scuarul de langa strada Mucius Scaevola, unde in afara unei tufe salbatice de verdeata, nu avem nici borduri, nici iarba, nici copaci.
Doar pamant, o toaleta ecologica si o chestie metalica, usor contorsionata, numita respectuos "banca".
Ne si infioara (in mod placut) ideea ca semnalul nostru ar avea ecou acolo unde trebuie.
Mai e povestea cu chioscurile sau gheretele, cu mizeria din spatele unora, cu fauna "ciudata" care isi face veacul pe aici.
Deh, "zona de tranzit".
Ne mai roade o intrebare? Cu ani in urma, aici functiona bine-mersi o mica piata, cu mese, apa curenta, tot dichisul.
Acum a ramas un rand de mese, doi vanzatori si doua sau trei carucioare cu legume si fructe proaspete sprijinite de zidul alimentarei numita de pensionarii usor nostalgici "la comunisti".
Multi din zona ne-au spus ca le e dor de fosta piata, pe care si-ar dori-o din nou aici.
Vanzatori ar fi, clienti ar fi, doar un pic de bunavointa lipseste.
Cam acesta a fost "raidul" nostru pe la "Bou' Rosu", scurt dar speram la obiect.
Dorindu-ne ca el sa aiba un minim efect, la capitolul "am vazut, va spunem (scriem?), asteptam reactii"!

Florin Coita - Informatia Aradului

  • Teren de 30 de milioane de Euro - pierdut de Arad in favoarea unor "baieti destepti" din Timisoara!

Judecatoria Arad a dat castig de cauza in privinta terenurilor unor timisoreni - Virtual Arad News (c)2007Litigiul se afla deja in faza de punere in posesie!
Acum, degeaba mai elibereaza Primaria Arad adrese pe care scrie ca "rezerva de teren in Arad este de 0 ha, existand deficit", ori cere Prefecura "exprimarea punctului de vedre fata de solicitare (gata admisa de instante - n.red.), prezentand motivarea acestuia" - caci cazul e inchis!
Totul s-a petrecut aproape fulgerator!...
In sedinta publica din 31.10.2006, pe rolul Judecatoriei Arad, in Dosarul nr. 6933/2006 (e important sa retinem acest detaliu, ca poate e cea mai mare teapa pe care am luat-o, de la timisoreni, de la pierderea autoritatii asupra garilor incoace!) s-a luat in examinare, in vederea pronuntarii, actiunea civila exercitata de reclamantii Komüves si altii, impotriva paratelor Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor Bucuresti (ISTIS), Agentia Nationala de Consultanta Agricola Bucuresti, Comisia Locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor din municipiul Arad si cu cea judeteana.
"La apelul nominal nu se prezinta nimeni" - e fraza noastra preferata din aceasta sedinta - de parca s-ar fi judecat o speta cu miza de doi lei! 
Indrumati, cu siguranta, si capacitati financiar - miza, va dati seama, e imensa, daca e sa ne gandim la pretul fabulos al terenului din zona despre care vorbim: 60 de hectare aproape de centura Aradului, imediat dupa METRO! -, reclamantii au cerut nici mai mult nici mai putin decat "predarea pe baza de protocol a suprafetelor de teren aflate in domeniul public al statului si administrarea ISTIS (organ fara supraordonare locala, aflat direct in subordinea Ministerului Agriculturii - ca aici e o parte din smecheria „ingineriei” - n.red.), identificate in parcelele cu numerele..."
Au mai cerut, de asemenea, suprafetele aflate in administrarea Agentiei Nationale de Consultanta Agricola, iar totalitatea suprafetelor cuprinse intr-o anexa la dosar - intre 0,3 si 8 hectare au avut de revendicat oamenii, la Pecica, ca alte mii de aradeni, de altfel, in cazuri despre care am mai scris pana la plictiseala! – atinge o suprafata compacta (deci cu atat mai valoroasa) de 59,80 ha!
"Smecheria"
e relativ simpla: instanta retine ca "reclamantii au aratat ca in temeiul Legii 1/2000, le-a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, fiind inscrisi in anexa 38 si anexa 50 a lucrarii de fond a municipiului Arad, in conformitate cu Hotararea Comisiei judetene de fond funciar Arad, nr.278/2004. Intrucat nu au fost pusi in posesie, nemaifiind terenuri disponibile la dispozitia Comisiei locale, s-au adresat acesteia, solicitand includerea in anexa 29, respectiv restituirea suprafetelor la care sunt indreptatiti din terenurile aflate in domeniul public al statului situate in perimetrul Centrului de Incercare a Soiurilor (CIS) Arad."
Comisia locala Arad nu "s-a prins" nici atunci: a aprobat cererea prin Hotarare, iar comisia judeteana a validat hotararea, inscriindu-i pe reclamanti in anexa 29... "Chichita" care a dat castig de cauza reclamantilor (sau celor care sunt in spatele lor) este urmatoarea: ei au invederat instantei (iar instanta nu a avut nimic impotriva!) ca terenurile pentru care se solicita punerea in posesie nu se mai afla in domeniul public, ci in rezerva si la dispozitia Comisiei locale de fond funciar Arad.
Va dati seama ca, numai din faza asta, cineva s-a imbogatit subit!...
Comisiile lu' peste, Prefectura si restul paratelor s-au aparat prost si fara acribie. Au formulat intampinari puerile...
Punem la dispozitia organelor abilitate sa nominalizeze vinovatii in aceasta tevatura tot dosarul pe care-l avem e de predat la facultatile de drept, la cursurile despre coruptie si prostie, totodata...
Asa incat instanta, inca din octombrie trecut, a dat castig de cauza reclamantilor si a dispus obligarea Comisiei locale si celei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate "sa efectueze demersurile legale pentru punerea in posesie a reclamantilor."
Restul aproape ca a fost "floare la ureche".
Bucurestiul (Ministerul si Institutul) nu a luptat pentru pastrarea suprafetei, pentru ca... fie nu l-a interesat, fie a fost "descantat" sa nu-l intereseze, iar amaratii de aici, CIS-ul si Consultanta Agricola s-au dovedit a fi mult prea mici pentru un razboi asa de mare...
Deci, "incluse in anexa 29 a lucrarii de fond funciar Arad prin transfer de anexe de la Comisia locala Pecica (...), cererile neavand acte doveditoare care sa demonstreze ca au avut vechiul amplasament pe teritoriul administrativ Arad", desi "la nivelul Comisiei locale Arad, rezerva de teren este de 0 ha, existand un deficit" – asa cum arata primarul Aradului, Gheorghe Falca, intr-o adresa trimisa nu instantei, ci la ISTIS Bucuresti (care, de ochii lumii si, desigur, pentru a fi acoperit legal, i-a si cerut-o!) – iata, "inginerii" au castigat!
Asta-i la fel de strigator la cer si de hilar ca si cum ai cere pamant la Sistarovat, unde-i ocupat, si, prin cateva trasaturi de condei, l-ai obtine in mijlocul Romei!...
Cui ii mai pasa, de exemplu - dar ar mai fi o gramada de argumente, daca cineva ar fi curios de ele – ca prin Legea nr.213/1998 (neabrogata!), trecerea din domeniul public al statului in cel privat nu se face prin hotarari de consilii judetene sau locale, ci prin Hotarare de Guvern! Scepticii vor comenta ca "baietii destepti" nu ca n-ar fi putut obtine si asa ceva, dar... i-ar fi costat mai mult!
Un caz asupra caruia, desigur, ne simtim obligati sa revenim...

Lucian Valeriu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]