Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 25 martie 2007
Stirile TVA aici
  • Aradul - in asteptarea celui mai mare proiect de investitii din ultimii 17 ani!

Investitie austriaca de mare amploare in Zona Poltura300 de milioane de euro * Peste 3000 de locuri de munca * Cifra de afaceri de 100 de milioane de euro pe an * Primarul Gheorghe Falca a avut ieri o intalnire cu firma austriaca Delta * 460.000 de posibili clienti * Investitia va acoperi toata partea de nord a orasului
Centru comercial
Societatea Delta doreste sa investeasca aproximativ 300 de milioane de euro in zona de Nord a municipiului, unde va construi un centru comercial, un parc pentru vanzari produse de constructii pe mai multe componente, ce va cuprinde magazine specializate in materie de constructii, mobila, un centru logistic, un hotel clasa business, o benzinarie, ateliere auto, reprezentante auto si chiar si un cinematograf sau un centru entertaiment. 
Investitiile se vor extinde pe o suprafata de 52 de hectare si vor crea peste 3000 de locuri de munca.
"Proiectul se va dezvolta in Nordul orasului pe centura care pleaca de la Est spre Nord. Acolo este o zona privata. Am vazut ca firma este una cu experienta si credem ca acest proiect va fi un succes pentru municipiul Arad", a spus edilul sef Gheorghe Falca.
460.000 de posibili clienti
Reprezentantii firmei austriece spun ca pentru realizarea acestei investitii au efectuat un studiu de piata foarte amanuntit, printr-o firma specializata in acest domeniu. 
Astfel, concluziile au fost ca Aradul are o putere de cumparare situata cu mult deasupra mediei pe tara, mai precis aprecierile oficiale aratand o putere de cumparare cu 15 la suta mai mare decat media pe tara. 
Din acest motiv au considerat ca un astfel de proiect este un cadru economic foarte benefic. 
De asemenea, firma austriaca este de parere ca zona de langa centura de nord a orasului este ideala pentru ridicarea unei zone comerciale pe o suprafata foarte mare. 
"Plecam de la premiza ca marimea centrului comercial trebuie sa fie de minim 50 de mii de metri patrati pentru a oferi o atractivitate foarte mare. In cadrul analizelor s-a mai constatat ca un cinematograf sau un centru entertaiment, deoarece am vazut ca in Arad nu exista un asemenea centru", a declarat reprezentantul firmei Delta.
Acesta a mai adaugat ca cel mai important punct al analizei a fost impartirea studiilor pe patru zone de unde ar putea proveni clientii in aceasta zona comerciala. 
Astfel, in acest sens, s-a plecat de la premiza ca exista aproximativ 460.000 de posibili clienti care ar frecventa acest centru comercial, pe termen mediu putand oferi o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro pe an.
Primarul Falca explicand Proiectul PolturaInvestitia va acoperi toata partea de nord a orasului
De asemenea vor fi modernizate si caile de acces catre centrul comercial, pe de o parte dinspre centru, iar pe de alta parte dinspre partea de nord a orasului.
Primarul Aradului a declarat ca societatea detine toate avizele si ca dupa procedura de transparenta, proiectul va fi supus spre aprobare in consiliul local. 
Investitia se va contura in trepte. 
Reprezentantii firmei sustin ca, daca procedurile se vor derula in mod favorabil, lucrarile efective la centrul comercial vor debuta la inceputul anului viitor, avand ca termen de finalizare anul 2009. 
Lucrarile vor fi scoase la licitatie, licitatie la care vor participa firme romane, dar si internationale.
Gheorghe Falca a mai declarat ca aceasta investitie va genera o dezvoltare a municipiului si va acoperi efectiv toata partea de nord a orasului.
Societatea Delta activeaza de peste 12 ani in Romania, fiind cea care a construit primele mall-uri la noi in tara. 
Este specializata pe proiecte in domeniul comertului si turismului.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • O noua initiativa

Medicii vor muncii pana la 65 de aniMedicii vor iesi la pensie la 65 de ani, indiferent de sex. 
Initiativa apartine deputatului conservator Lia Ardelean si a fost aprobata de guvern prin intermediul unei ordonante. 
Si asta dupa ce, Colegiul medicilor s-a plans ca mai multi medici au contractat credite pentru renovarea cabinetelor iar ulterior s-au vazut in ipostaza de a se pensiona fara a mai putea plati banii catre banci. 
Deputatul Conservator Lia Ardelean spune ca pensionarea medicilor la 65 de ani fara diferenta de sex este una normala. 
Si asta pentru ca, atat femeile cat si barbatii trebuie sa beneficieze de aceleasi sanse de afirmare. 
Pe de alta parte, Colegiul medicilor s-a plans ca mai multi medici au luat credite de la banci pentru renovarea cabinetelor iar reducerea varstei de pensionare i-a pus in postura de a nu-si mai putea plati creditele.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Vor veni bani europeni pentru replantarea suprafetelor cu vita de vie

Viile vor fi replantate pe bani europeniO delegate a Consiliului Judetean Arad, condusa de presedintele Iosif Matula, a participat la cea de a XV-a Sesiune plenara si al XXI-lea Consiliu International al Adunarii Rcgiunilor Europene Vitivinicole din Europa (AREV), care au avut loc la Stuttgart (capitala Landului Baden Wurtemberg, din Germania).
Din delegatia aradeana au facut parte Mihai Duma, directorul Statiunii de cercetare si productie viniviticola Minis, in calitate de expert si Mihaela Stanescu, sef al Serviciului de Relatii Externe si Integrare Europeana din cadrul CJA.
Infiintata in urma cu 19 ani, AREV este forumul politic si profesional al regiunilor viniviticole membre din Europa, insumand 65 de regiuni din peste 15 tara si care este insarcinat sa intervina pe langa institutiile si instantele insarcinate in mod direct sau indirect cu politica viniviticola europeana sau mondiala si se implica in toate domeniile care se raporteaza la vin.
Consiliul Judetean Arad este reprezentat in Biroul International al AREV, organul de decizie al organizatiei, prin presedintele sau Iosif Matula, in urma alegerilor de la Vale d'Aosta din 2002.
La nivel national, Romania este reprezentata in Consiliul European al Vinului de prof. univ. dr. Valeriu Cotea de la Institutul Agronomic din Iasi, si pe langa judejul nostru mai fac parte alte cinci judete din tara: Iasi, Alba, Vrancea, Prahova si Constanta.
"Aceasta intrunire a reprezentat un bun prilej pentru a face un lobby puternic judetului nostru, dar si Romaniei, mai ales ca AREV se opune defrisarilor extensive si pledeaza pentru pastrarea suprafetelor de vita de vie actuale. Au fost doua zile foarte pline, la care am participat, printre altele si la Targul de profil Intervitis, Interfructa, dar si la Forumul European al Vinului", ne-a declarat presedintele CJA, Iosif Matula.
"S-a pus un accent deosebit pe faptul ca la nivel european se inregistreaza o supraproductie viti-vinicola. Astfel se preconizeaza reducerea suprafetelor cu 400 mii hectare, in intreaga Europa. Judetul nostru are aproximativ 2500 ha cu vita de vie, dar exista si foarte multe suprafete necultivate, acele parloage. Acest fapt este cauzat, in principal, de lipsa banilor. Dar se va rezolva aceasta problema, in sensul ca vor veni bani, in perioada urmatoare, pentru replantare, bani europeni,", a afirmat si Mihai Duma.

Anca Pascutiu - Observator

  • A mutat razboiul pe afis

Banner montat de comerciantul Aslau la intrarea in StrandUn banner imens, plin ochi de mesaje, a fost montat pe cladirea de la intrare la strand.
Banner imens la intrarea principala in Strandul Neptun, montat inca de marti seara. Leontin Aslau si-a decorat constructia de la strand cu un banner indreptat impotriva primarului si a presedintelui PD, Gheorghe Seculici.
Comerciantul vorbeste in imensul afis de faptul ca in Romania nimeni nu poate fi santajat, ca nu va ceda presiunilor primarului si ca nu va ceda parcare, sau ca nu va vinde afacerea presedintelui PD, Gheorghe Seculici.
Intrebat despre mesajul pe care a vrut sa-l transmita, comerciantul ne-a declarat:
"Ma simt santajat pentru ca nu am vrut sa-i cedez primarului parcarea in 2004, cand a cerut-o", sustine Alsau, care crede despre sine ca e singurul dintre comercianti care nu a fost lasat sa semneze contract de concesiune ("l-am obtinut in instanta") si care nu a primit dreptul la renovarea constructiei de la strand.
Aslau sustine ca "dupa trei ani de presiuni din partea primarului, intr-o discutie cu domnul Seculici, acesta m-a intrebat daca imi vand afacerea de la strand. Puteti sa trageti concluzii".
Replica oficialilor
Primarul ne-a declarat, vis-a-vis de afis, faptul ca "precizarile pe care le face domnul Aslau sunt deja cunoscute. Tot el a fost si la PSD si a pus pancartele, tot el a incalcat legea, tot el pune pancarte ilegale. Asta este, trebuie sa rezistam presiunilor unor oameni care fac ilegalitati, care spun neadevaruri, dar care au usor acces la unele medii din Arad".
Gheorghe Seculici considera anormala implicarea numelui sau in disputa pe care Aslau o are cu Primaria.
"Nu m-a deranjat faptul ca domnul respectiv si-a scos cearsaful in vazul lumii, dar nu inteleg de ce imi asociaza numele cu problemele pe care le are dumnealui. Aceasta este o problema administrativa, nicidecum politica. Dar, daca tot vrea sa ma implice in discutie, vreau sa spun ca sunt semne de intrebare fata de legalitatea construirii cladirii. Apoi, domnul respectiv trebuie sa stie ca de profesie sunt arhitect si ma deranjeaza sa mi se asocieze numele, fie si tendentios si calomnios, cu o monstruozitate arhitectonica. Consider ca prima data domnul in cauza trebuie sa respecte legea, nu sa fluture cearsafuri."

A.B. - Adevarul

  • Aradul Muzical - Inca un success al Filarmonicii aradene

Walter Hilgers a dirijat orchestra filarmonicii aradeneWalter Hilgers (Germania), tubist al unor importante orchestre, profesor de nivel universitar, solist, initiator al formatiei "German Brass", dirijor invitat al unor orchestre din Europa si America de Sud, a fost saptamana trecuta oaspetele orchestrei Filarmonicii din Arad.
Primul numar al programului a fost Uvertura "Hebridele" op. 26, numita altfel si "Grota lui Fingal", o lucrare ce, zic unii, ar fi premers impresionismul. Orchestra si dirijorul ei au redat atmosfera de mister, nelinistea si framantarea launtrica, framantare provocata de cautarea unui raspuns la o intrebare, care in final, in loc sa-si gaseasca raspunsul, se va repeta in soapta. Daca unii spun ca aceasta muzica "reda nestatornicia romantica intruchipata intr-o muzica pasionala", noi putem spune cu certitudine ca viata este mult mai complexa decat arta  care, la randul ei, trebuie sa fie sintetizatoare, determinandu-ne sa intelegem mai bine sensurilecelei dintai.
Romanii se intreaba in aceste zbuciumate zile, cum s-ar putea debarasa de delicventii din Parlament, care se joaca cu schimbarea legilor si a celui ce vegheaza la respectarea lor, pentru a scapa de chingi si control, provocand neliniste, dezordine, stagnare, cheltuieli enorme.
De fapt intrebarile sunt doua, caci prima ar fi, cum e posibil asa ceva?
Nu-i asa ca e necesar sa mai ascultam un pic de muzica buna, ca sa ni se limpezeasca mintea si sufletul?
"Concertul pentru pian, trompeta si orchestra de coarde op. 35" a lui Dmitri Sostakovici i-a avut ca solisti pe Sorin Dogariu si Corneliu Dragoi.
Sorin Dogariu, solist al Filarmonicii aradene, invitat pe scene din Germania, Italia, Spania, Taiwan, Iugoslavia, Ungaria, este si cadru didactic cu succese demne de consemnat.
Solistii, orchestra de coarde, in frunte cu Walter Hilgers, au dat viata concertului lui Sostakovici, sugerand caracterul persiflator al primei miscari, caracterul preponderant visitor, intrerup temporar de nuante dramatice al partii a II-a, tristetea celei de-a treia, sarcasmul Finalului, lucrare ce premergea anii marilor epurari criminale ale bolsevismului Stalinist, ani cand compozitorul insusi urma sa fie in pericol.
Orchestra aradeana a oferit apoi "Simfonia a IV-a in mi minor op. 98" a lui Johannes Brahms, o culminatie a simfonismului acestui innoitor, care a sustinut cu tenacitate perpetuarea cuceririlor de limbaj ale inaintasilor, realizand o sinteza eficienta.
Auditorii au putut percepe profunda expresie elegiaca a primei parti, nobilul lirism al baladei, care este partea secunda, vigoarea si luminozitatea celei de-a treia miscari, expresia ferma, vibranta, eroica, patrunsa totodata de lirism, de poezie inefabila a finalului.
Asadar, cum sugeram in titlu, concertul saptamanii trecute imbogateste lista succelor acestei institutii, care este Filarmonica aradeana.

TIMORGELFEST 2007
La Biserica Rosie timp de cinci zile sunt prezentate concerte de orga - Virtual Arad News (c)2007Editia a VII-a a Zilelor muzicii de orga din Banat include de data aceasta si Aradul.
O prima manifestare, cu totul deosebita, zicem noi, a avut loc la Biserica Rosie. Protagonisti au fost Pierre Nimax junior (organist, dirijor de cor, muzicolog, profesor) si Paul Kayser, reprezentanti activi ai Universitatii din Luxemburg, institutie ce figureaza pe lunga lista a organizatorilor, care incepe cu Facultatea de Muzica a Universitatii de Vest din orasul de pe Bega.
Asadar, luni seara, aradenii au putut asista la un recital de orga la patru maini si pedalier, al carui program a cuprins pe de o parte lucrari traditionale, sa zicem, pe de alta, am avut ocazia de a asculta lucrari de factura moderna, dedicate acestui instrument.
Din prima grupa au facut parte "Fancy for two to play" de Thomas Tomkins, compozitor renascentist englez, "Sonata in re minor" de Gustav Merkel, "Fuga in mi minor" de Franz Schubert.
Din seria de lucrari moderne consemnam "Tombeau" de Alexander Mullenbach, cu sonoritati aparte, indraznete, o lume sonora inedita pentru noi, plina de contraste, dar cat se poate de expresiva. La fel de interesanta a fost "Rhapsody for Organ Duo" de Naji Hakim.
Unul dintre interpreti, mai tanarul Paul Kayser, elev al actualului coleg de formatie, Pierre Nimax si al compozitorului Al. Mullenbach, a semnat si el doua piese: Improvisation si Fantaisie a deux, ultima creata special pentru acest festival timisorean, deci in prima auditie absoluta, caci in capitala Banatului urma sa fie cantata o zi mai tarziu.
Festivalul continua, joi, la Filarmonica si vineri, sambata, duminica, la Biserica Rosie.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

Festivalul Muzicii de Orga
***
Luni, 23 aprilie, ora 19, la Biserica Rosie
Recital de orga
Muzica postromantica si contemporana la patru maini si pedalier
Solisti: Pierre Nimax si Paul Kayser din Luxemburg

***
Joi 26 aprilie, ora 19, la Palatul Cultural
CONCERT CU CONCERTE DE ORGA
Gabor Lehotka – Concert pentru orga "Hommage a Haendel"
Antonio Vivaldi – Horst Gehann – Concert pentru orga in si minor
G. Fr. Haendel – Concert pentru orga op. 4 nr. 4 in Fa major
Josef Rheinberger – Concert pentru orga op 117 in sol minor
Soliste din Timisoara: Silviana Cardu, Lavinia Rosca Zanfir, Gertrud Stetco,
***
Vineri 27 aprilie, ora 19, la Biserica Rosie
Recital de orga
Lucrari de Vivaldi, Bach, Franck, Liszt
Solist dr. Csanadi Laszlo, Ungaria
***
Sambata 28 aprilie, ora 19 la Biserica Rosie
Recital de nai si orga
Lucrari de: L.J.A. Lefebur, J. S. Bach, Fr. Schubert, F. Mendelssohn, C. Franck, Ed. Grieg, L. Alexandra, C. Mawbi
Solisti: Madalin Luca si Viorel Ciurtin
***
Duminica29 aprilie, ora 19
Recital de orga
Medalion Johann Sebastian Bach
Solisti: Adela Sinka, Minodora Luca, Emanuel Novac, Camelia Partenie, Gabriela Popovici, Adrian Marcovici, Viorel Ciurtin.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]