Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 24 septembrie 2007
Stirile TVA aici
  • "Sfanta Treime", simbol al Luminii si Pacii ne onoreaza orasul, pe veci!

Incet, incet, Grupul statuar "Sfanta Treime" isi ocupa locul de odinioaraGrupul statuar al "Sfintei Treimi" se afla pentru putine ore inca in chingile cu care a fost scos, dupa 60 de ani, din Biserica Romano-Catolica Arad-Centru.
Se pare ca, daca lacasurile de prindere a statuii coincid perfect cu locul de prindere - grupul statuar isi va relua locul, semet, dupa jumatate de secol de asteptare.
Se fac ultimele finisari la postament. Sculptorul Rudolf Kocsis este sus, cu ciocanul special in mana. 
Degetele sale pipaie fin piatra, fiecare denivelare pe care noi nu o vedem este (re)simtita altfel, spune (alt)ceva. 
Praf, extrem de mult praf, un soare excesiv de stralucitor lumineaza spatiul in care echipa de muncitori, sculptor si arhitect vor aseza spre dainuire Statuia "Sfintei Treimi", opera artistului Róna Iózsef realizata in anul 1900. 
Il intrebam pe artistul-sculptor Rudolf Kocsis ce mai trebuie facut, care sunt pasii urmatori. 
"Daca totul merge bine, respectiv, lacasele de prindere coincid, atunci vom ridica astazi dupa-masa (n. red. ieri) grupul statuar. Ancorarea sculpturii de piatra se va face de catre echipa de sudori. Incepand de azi vom continua cu ridicarea obeliscului, si, daca timpul va fi bun si totul va decurge conform planului, atunci, probabil ca peste o saptamana totul va fi terminat. Mai urmeaza textul pe care-l va stabili primaria, eu doar il voi sculpta
"
Rudolf ne arata pietrele originale si cele noi, diferenta evidenta dintre ele. 
"Din postamentul original au lipsit foarte multe pietre, astfel ca au trebuit refacute. S-a mers, in special, pe sublinierea contrastului dintre nou si vechi. Unele ciobituri au ramas nereparate, tocmai pentru a se pastra patina timpului, de fapt, ele nu puteau fi refacute si nu avea sens acest lucru. Daca se priveste atent, placa noua are suprafata plana, pe cand cea originala este mult mai aspra si cu aspect de vechi".
Privim grupul statuar usor culcat intre chingi, agatat de macara. 
Curiozitatea ne face sa punem si alte intrebari, legate de structura statuii. 
"Grupul statuar este realizat in totalitate din bronz. S-a facut mulajul din lut, apoi din gips, si, in final, la peste o mie de grade Celsius s-a turnat bronzul, bucata cu bucata, dupa care s-a facut asamblarea. Aceasta s-a realizat prin prinderea in suruburi uriase, alaturi de elementul de sustinere, o bara de fier. Bronzul a fost acoperit cu o suprafata de vopsea neagra, pentru a se evita oxidarea. Din acest motiv, durabilitatea este maxima!"
Un spatiu binecuvantat
In total, inaltimea maxima a statuii va fi de 14 metri, ultimul element prezent fiind porumbelul sub forma Duhului Sfant. 
"Problema cu care se va confrunta primaria va fi cea a curatirii periodice a statuii din cauza porumbeilor care se vor aseza pe ea! Altfel, va arata urat si e pacat!"
Ni se mai spune ca statuia "Sfintei Treimi" va fi inconjurata de un parc frumos, un veritabil loc de meditatie si armonie, chiar daca au fost si inca mai sunt destule comentarii rautacioase si atat. 
Aradenii sunt mandri de acest simbol crestin extrem de binevenit intr-o lume dominata de Rau.
Mesterii, sculptorul, arhitectul au ramas, asemenea noua, cu o amintire urata legata de plecarea statuii din biserica. 
"Preotul-sef s-a purtat extrem de aspru, de parca cine stie ce am fi facut!" – comenteaza acestia. 
Noi adaugam doar ca am ramas extrem de neplacut surprinsi de atitudinea acestuia, fapt care dovedeste ca nu zecile de ani pe care ii petreci intr-o biserica, manastire, chilie, conteaza, ci sufletul deschis si curat, indeplinator al voii dumnezeiesti. 
Noi n-am sesizat asta din atitudinea fetei bisericesti, fapt ce conteaza, insa, extrem de putin fata de maretia crestina care va ilumina de acum inainte, Aradul!

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Timp de trei zile la Palatul Cultural, Conferinta de terapii complementare

La Palatul Cultural s-a desfasurat Conferinta de Terapii Complementare editia a XI-aIncepand de sambata la Palatul Cultural s-au deschis "portile" celei  de-a XI-a editie a Conferintei Internationale de Terapii Complementare.
Evenimentul care reuneste la Arad zeci de terapeuti se intinde pe durata a trei zile derulandu-se pe patru paliere: prezentarea unor lucrari de cercetare, educatie si aplicatii terapeutice - orientate, in principal, pe regenerare psihofizica, armonie sufleteasca si desavarsire spirituala; organizarea unor work-shop-uri in care cei interesati pot cunoaste sau se pot specializa in privinta unor tehnici concrete de terapie; servicii de terapie (masaj, reflexoterapie, bioenergoterapie, evaluarea starii de sanatate); expozitie cu produse din zona terapiilor naturiste, de la suplimente nutritive, la cristale, talismane, obiecte de imbracaminte sau carti de cunoastere sufleteasca si spirituala.
Organizatorii estimeaza ca in cele trei zile in care se desfasoara actiunea vor trece pragul Palatului Cultural peste o mie de aradeni interesati de terapiile complementare si alternative. 
Actiunea a fost organizata  sambata intre orele 10.00-20.00 si duminica intre 10.00-15.00.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Taranii din Cladova se revolta

Taranii din Cladova sunt revoltatiAproape 30 de proprietari de terenuri din Cladova au iesit, marti, in strada, extrem de revoltati de faptul ca mistretii le distrug culturile si fanetele. 
Oamenii s-au strans in fata caminului cultural pentru a intampina comisia de la Primaria Paulis, care ar fi trebuit sa constate pagubele produse.
La fata locului s-au deplasat primarul Petru Nicoara, viceprimarul Gheorghe Iovanescu, Eugen Ilca, reprezentantul Directiei Agricole si Iosif Mergel, presedintele Asociatiei Hubertus, care gestioneaza fondul de vanatoare 33 Cladova.
Localnicii il acuza pe Mergel ca trage de timp atunci cand vine vorba de intocmirea actelor pentru despagubire. 
Asta, in conditiile in care aproximativ 30 de hectare cultivate cu porumb, situate de-a lungul Vaii Cladova au avut serios de suferit, iar in primavara mai multe loturi de faneata, in suprafata totala de 27 de hectare au fost distruse in proportii diferite, intre 30 si 100%. 
"Primavara, mistretii au ramat toata pasunea. Au venit cei de la Primarie, au constatat pagubele, iar apoi administratorul fondului de vanatoare a bagat un tractor sa niveleze zona. Nu s-a ajuns insa peste tot, asfel incat au fost oameni care desi au cositoare mecanica nu au mai putut-o folosi si au trebuit sa coseasca manual. Acum, mistretii au atacat porumbul. Avem parcele distruse in proportie de 40%", sustine Delia Opris.
Terenuri in paragina
Atat localnicii, cat si edilii comunei arata cu degetul inspre reprezentantii fondului de vanatoare, sustinand ca jumatate din suprafata arabila a satului a fost lasata in paragina din cauza animalelor salbatice. 
De asemenea, oamenii il acuza pe Mergel ca le-ar fi cerut sa-si lase pamanturile nelucrate si ca hraneste mistretii prea aproape de localitate, astfel incat acestia au ajuns sa se obisnuiasca cu cainii si cu satenii.
"La un moment dat, in timp ce eram cu tractorul intr-un capat al parcelei, in celalalt capat era mistretul", povesteste Eugen Stoian. 
"Lucrarile sunt foarte scumpe. Pentru cultivarea unui hectar cu porumb platim intre 10 si 15 milioane", spune si Ioan Opris. 
"De trei ani mi-au intrat mistretii in gradina si mi-au mancat porumbul, dar nu am fost despagubita. Am vrut sa otravesc terenul, dar domnul Mergel m-a amenintat ca voi intra la puscarie", afirma Paulina Ardelean.
Satenii mai spun ca animalele ataca culturile 24 de ore din 24 si ca ar fi imposibil sa-si pazeasca terenurile.
Autoritatile, pe picior gresit
Pe de alta parte, Iosif Mergel recunoaste ca pagubele au fost produse de mistreti, dar se apara spunand ca el si-a indeplinit toate obligatiile stipulate de lege.
Mai mult, ii ameninta pe sateni ca daca nu ajung la o intelegere cu asociatia pe care o reprezinta nu vor obtine niciun ban in instanta pentru ca nu si-au pazit culturile si nu au respectat tehnologia. 
Mai mult, conform lui Mergel, comisia de la Primarie nu a fost legal constituita. 
"Nu eu sunt cel care plateste, ci statul. Eu platesc doar daca se dovedeste ca nu mi-am respectat obligatiile, or, nu este cazul. Acum, trebuie sa facem documentatia pentru despagubirea oamenilor, dar comisia nu este legal constituita. Trebuie sa stiti ca de la 1 iulie vanatorii nostri pazesc culturile, fie ca sunt proprietari sau neproprietari, dar oamenii nu fac acest lucru. O solutie ar fi fost sa imprejmuim padurea, dar nu am primit certificatul de urbanism pentru ca terenul forestier ce apartine Primariei nu a fost intabulat", afirma Mergel.
De necontrolat
In ce-i priveste, reprezentantii autoritatilor locale sustin ca au incercat sa rezilieze contractul in baza careia Asociatia Hubertus administreaza fondul de vanatoare, dar acest lucru nu este posibil.
"Totul se intampla din cauza faptului ca vanatul s-a inmultit si a devenit de necontrolat", a declarat primarul Petru Nicoara. 
Urmand sfatul reprezentantului Directiei Agricole, Eugen Ilca, edilii promit ca vor constitui o comisie asa cum prevede legea si vor face o evaluare pentru fiecare persoana pagubita in parte.
"Noi am incercat sa facem o comisie pe plan local, dar ca sa avem castig de cauza in fata unei instante trebuie sa actionam asa cum scrie la carte", a tinut sa precizeze viceprimarul Gheorghe Iovanescu.

L.S. - Adevarul

  • Tribuna tinerelor talente la Filarmonica

Concert extraordinar a tinerelor talente la FilarmonicaConcertul extraordinar al orchestrei Filarmonicii aradene din 20 ale lunii septembrie s-a aflat sub titlul "Laureati ai competitiilor nationale si internationale". Asadar, Filarmonica tine la traditia de a promova tinerele talente.
Alexandru Darau, elev al Liceului de Arta "Sabin Dragoi", castigator al unui recent concurs de interpretare la Cluj, ne-a prezentat o interesanta transcriptie a "Concertului pentru vioara si orchestra" al lui Aram Haceaturian pentru marimba.
Sigur, cei ce cunosc lucrarea in original, au avut parte de contactul cu o lume sonora diferita prin schimbarea timbrului si, se intelege de la sine, a modalitatii de sonorizare a solistului. Poate ca la reascultarea originalului pentru vioara vom constata ca ii percepem si mai clar mesajul, tocmai datorita transcriptiei ascultate in prima manifestare a orchestrei Filarmaonicii, aflata sub conducerea lui Dorin Frandes, doctor in muzicologie al Academiei de Muzica din Cluj.
Insasi abordarea unei asemenea lucrari, care presupune muzicalitate, o tehnica adecvata, este de apreciat, cu atat mai mult cu cat Alexandru Darau in formatia "Prezent" face altfel de muzica.
Dintre laureatii Concursului de pian "Sofia Cosma" – Arad 2007, a urmat la rand Maria Aurelia Visovan din Sighet, studenta a Academiei de muzica "Gh. Dima" din Cluj, cu "Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra in fa minor al lui Frederic Chopin". Daca in partile extreme, orchestra si solista au reusit sa redea patosul specific muzicii chopiniene, partea a II, care este un barometru al muzicalitatii, desi frumos lucrata, ar fi cerut o aprofundare, care sa duca la o redare mai sensibila a discursului. Ne pronuntam astfel, tinand cont de marea exigenta care insoteste mereu viata si activitatea unui artist, asa cum speram sa ajunga, la cele mai inalte cote, cea care ne-a fost oaspete si speram sa ne mai fie.
Celalat laureat al concursului aradean, Alexandru Ionut Hergane de la Liceul de muzica "Sabin Pautza" din Resita, care a primit apreciri unanime la intrecerea aradeana amintita, s-a prezentat cu "Concertul nr. 1 in Mi bemol major" de Franz Liszt.
Energia, cantabilitatea, avantul romantic, au fost amprentele puse de interpreti, solist si orchestra, primul dand stralucire vertiginoaselor arpegii si game din partea I, ei, impreuna, reusind redarea imbinarii revoltei cu visarea din cea de-a doua, sagalnicia capricioasa a miscarii a III-a, senzatia de forta barbateasca a Finalului.
Aplauzele generoase ale publicului prezent la acest eveniment, demn de o mai mare participare, au fost sugestive pentru reusita lui.
Zicem eveniment, pentru ca acest concert poate fi socotit o fereastra deschisa spre viitorul muzical al Aradului si al intregii tari, care pare luminos din perspectiva tinerilor artisti interpreti, mai putin in privinta receptarii, avand in vedere numarul modest al auditorilor. Daca absentii au stat intre timp cu urechile ciulite la Radio Cultural sau TV cultural s.a. , unde s-au transmis doua concerte la rand din cadrul Festivalului "George Enescu", pot fi iertati.
Revenind la cei doi pianisti, sigheteanca M. A. Visovan si resiteanul A. I Hergane, vor fi prezenti si la manifestari muzicale din actuala capitala culturala europeana, Sibiu, onorand apoi, in noiembrie, invitatia d-nei Boleantu la Bremen in Germania, dupa cum spunea prezentatoarea serii, prof. Silvia Demian, directoarea Liceului de Arta "Sabin Dragoi".

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

  • Gigi Becali l-a facut betiv pe Lacatus

Meciul UTA-Steaua s-a terminat la egalitateLa primul meci fara "Rege" pe banca tehnica, "ros-albastrii" nu au reusit ieri, in deplasarea de la Arad, decat un rezultat de egalitate, scor 1-1, cu UTA.
Steaua a jucat ieri "lent si previzibil", asa cum o caracteriza Gheorghe Hagi in urma cu doar o saptamana.
Miracolul pe care patronul-antrenor Gigi Becali il astepta dupa demisia lui Hagi nu s-a produs. 
"Veti vedea spectacol si multe goluri", se falea latifundiarul inaintea partidei.
Cu doar un sut expediat pe spatiul portii gazdelor, "ros-albastrii" nu au rupt gura targului nici la Arad. 
Steaua a deschis scorul prin Banel Nicolita in minutul 57, dar, cu un om mai putin pe teren, s-a vazut egalata cu sapte minute inainte de final, dintr-un penalty produs de Ovidiu Petre si transformat de Edson.
Massimo Pedrazzini, caruia Hagi i-a urat succes la telefon inainte de meci, s-a vazut nevoit sa faca doua inlocuiri in primul sfert de ora, cand Goian si Lovin s-au accidentat.
Desi fundasul central a facut mult mai devreme semne catre banca de rezerva ca nu mai poate continua meciul, italianul nu l-a scos din teren decat dupa cateva minute, cand a lasat impresia ca, de la tribuna oficiala, i-a fost transmis numele inlocuitorului.
Cei zece mii de aradeni prezenti in tribunele stadionului "Francisc von Neumann" au scandat minute in sir de-a lungul partidei numele lui Hagi, fostul antrenor al Stelei, si l-au injurat pe Gigi Becali.
Steaua a jucat in ultimul sfert de ora al meciului cu un om mai putin, dupa eliminarea lui Victoras Iacob. "Centralul" Teodor Craciunescu i-a aratat cartonasul rosu atacantului stelist dupa ce acesta l-a lovit cu cotul in plina figura pe aradeanul Chita, la un duel aerian.
Ovidiu Petre, omul care l-a "turnat" pe Hagi la Gigi Becali, a produs penalty-ul din care UTA a egalat in minutul 83. 
Gigi Becali a iritat spiritele Lovitura de pedeapsa a fost transformata de Edson, care a dedicat golul tarii sale de origine, Insulele Capului Verde.
LIGA I
UTA - STEAUA 1-1
Marcatori: Edson (83 - penalty) / Nicolita (57)
UTA
: D. Tudor 5 - I. Balan 6, Chita 6, Buican 6, Simao 6 - I. Hora 6, N. Varga 6, Cr. Todea 6 (84, Hidisan), Frasineanu 5 (69, Roszel 6) - M. Ilie 5 (64, Edson 6) Baltoi 5.
Antrenor: Marius Lacatus
STEAUA: Zapata 6 - Badoi 5, D. Goian (14, E. Baciu 5), Rada 5, P. Marin 5 - Nicolita 6, Lovin (14, Cristocea 4), Ov. Petre 4, R. Surdu 4 (76, Golansky) - V. Iacob 4, N. Dica 4.
Antrenor: Massimo Pedrazzini
Stadion: „Francisc von Neumann”, Arad; 
Spectatori
: 10.000; 
Eliminat
: V. Iacob (74) 
Arbitri
: T. Craciunescu 6 - M. Savaniu 7, S. Slabu 7
JIGNIRI
Becali:
"Sper ca Lacatus s-a lasat de bautura"
Gigi Becali, patronul Stelei, a incercat sa agite spiritele in tabara aradenilor chiar in dimineata partidei. Dupa modelul patentat chiar de el, fostul oier a declarat ca Marius Lacatus, antrenorul echipei UTA, ar fi favorit pentru postul de "principal" la Steaua.
"Lacatus este optiunea numarul unu in Ghencea. Mai trebuie sa demonstreze ca e si antrenor, fiindca pana acum n-a avut rezultate. De asemenea, sper sa se fi lasat de bautura. Eu l-am avertizat cat a fost la Steaua si nu a mai baut", a socat din nou Becali.
Izgonit din functia de presedinte al "ros-albastrilor", Lacatus i-a devenit brusc simpatic lui Becali, care este in cautarea unui tehnician dupa demisia lui Gheorghe Hagi.
Noua "gogoasa" a patronului-antrenor a fost vanduta chiar de Ziua Internationala a fair-play-ului si la cateva ore dupa ce oficialii clubului saudit Al-Hillal au declarat oficial ca au primit o oferta de la Steaua pentru "rascumpararea" antrenorului Cosmin Olaroiu de la Steaua.

Bogdan Cioara & Adi Dobre - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]