Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 23 iulie 2007
Stirile TVA aici
  • Se muta centrul Aradului

Centrul financiar si comercial al Aradului se va muta in zona fabriicii de vagoane marfaActualul centru al orasului va ramane doar un centru istoric, in timp ce administratia se va muta pe terenul actualei fabrici de vagoane. 
Centrul financiar si comercial al orasului se va muta din zona Bulevardului Revolutiei, o zona cu iz istoric, unde sunt multe cladiri monument, in zona in care acum se afla fabrica de vagoane de marfa.
Astra Vagoane Arad, producator de vagoane de marfa din grupul International Railway Systems (IRS), a anuntat, recent, ca isi va muta fabrica la periferia orasului, pana in 2013. 
Terenul de peste 30 de hectare va fi vandut unui grup de investitii european, spun oficialii de la Astra Vagoane. Cei de la fabrica de vagoane au mai declarat ca decizia a fost luata de managementul IRS, ca urmare a cresterii cererii de vagoane de marfa si pentru a respecta normele europene de mediu care interzic desfasurarea activitatilor industriale in zonele urbane incepand cu 2015.

Fabrica de vagoane noua
Oficialii companiei sustin ca pe cele aproximativ 30 de hectare din centrul orasului vor lua banii necesari construirii noii fabrici. Constructia acesteia va incepe in a doua jumatate a anului 2008 si va dura intre trei si cinci ani. 
Viitorul sediu al fabricii va ocupa intre 20 si 25 de hectare si va costa intre 60 si 80 de milioane de euro, adica aproape cat se obtine pe terenul din centru, spun oficialii companiei. Astra Vagoane are in jur de 1.800 de angajati si spera sa creasca numarul salariatilor cu inca 400 in viitorul apropiat. 
Desi terenul este vandut in aceasta perioada, fabrica nu se va muta decat cand va fi gata noua locatie, asa ca investitorul imobiliar isi va putea demara afacerea abia atunci. Asteptarea merita insa, pentru ca pe terenul fostei fabrici se va ridica noul centru al orasului.

Un nou cartier
Intrebati ce se va face in locul fabricii, oficialii din cadrul Astra Vagoane, au spus ca „aici se va ridica noul centru al orasului“. Informatia a fost confirmata si de primarul de Arad, Gheorghe Falca. El a spus ca pe terenul viitoarei fostei fabrici de vagoane marfa se va ridica noul centru business al orasului.
In locul fostei fabrici "Tricoul rosu" va fi construit un magazin Real„Vor fi cladiuri de birouri si cladiri ale administratiei publice. Actualul centru al orasului va ramane un centru vechi, cu iz de istorie“, a declarat primarul Gheorghe Falca. Pe terenul pe care acum se afla halele care produceau vagoane de tren care circula acum in zeci de tari se vor ridica cladiri noi-noute, spun autoritatile locale.
Primarul Gheorghe Falca a mai declarat ca daca va fi loc, se vor ridica si case. Lucru foarte probabil, tinand cont ca proiectul se intinde pe 32 de hectare. Drumul principal al proiectului, catalogat de primar drept „un nou cartier in municipiul Arad“ va da direct in zona comerciala infiintata deja, care aduna mai multe magazine printre care Plus, Kaufland si Flanco World. 

Real si 2.200 de apartamente
Peste drum de fabrica de vagoane s-au incheiat demolarile fabricii de mobila, unde se vor ridica 2.200 de apartamente si unul dintre cele mai mari mall-uri din Arad. Si fabrica de mobila a fost relocata la marginea orasului, asemenea fabricii Astra Vagoane. 
In lateralul fabricii de vagoane, la cativa pasi, peste drum, pe terenul fostei fabrici Tricoul Rosu, ale carei demolari se finalizeaza chiar in aceste zile, se va ridica un magazin al lantului Real. 
In aceste conditii, noul centru al orasului prinde contur, iar boomul va fi dat in momentul inceperii constructiei la proiectul imobiliar avut in vedere terenul generos al fabricii de vagoane marfa.

ISTORIC - Astra Vagoane Arad 
Fabrica este una dintre cele mai cunoscute si de traditie fabrici din Arad, fiind fondata in anul 1891, de Johan Weitzer, care a infiintat „Fabrica de Masini, Vagoane si Turnatorie de fier“ a societatii pe actiuni Johan Weitzer din Arad, prima fabrica de locomotive cu abur pentru ecartament normal din Transilvania.
Mai tarziu, in 1920, fabrica de vagoane si locomotive a fuzionat cu compania locala MARTA (Magyar Automobil Reszveny Tarsasag Arad). 
In decursul istoriei sale, a avut denumiri diferite: ASTRA, Uzinele de Vagoane Arad, Intreprinderea de Vagoane Arad, si dupa 1990 denumirea de ASTRA Vagoane Arad. In anul 1998, a avut loc separarea patrimoniala si juridica a unitatilor de vagoane marfa si calatori.
Fabrica de vagoane marfa a fost privatizata in 1999. Atunci, americanii de la Trinity au cumparat 70% din Astra Vagoane Arad pentru suma de 50 de milioane de dolari. 
Ulterior, americanii au mai investit 50 de milioane de dolari, obtinand 97,9% din companie. In 2006, deviziile din Europa ale Trinty, deci inclusiv Astra Vagoane Marfa Arad, au fost cumparate de International Railway Services. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Locurile de munca ale elevilor si studentilor sunt subventionate

Firmele sunt stimulate sa angajeze elevi si studentiO noua reglementare in domeniul ocuparii fortei de munca aduce in prim-plan elevii si studentii, in sensul ca angajatorii sunt stimulati sa incadreze pe perioada vacantelor aceste doua categorii. Dupa ce legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca reglementa stimularea angajatorilor la incadrarea in munca a anumitor categorii de someri greu incadrabili pe piata muncii, Legea 72/2007 privind stimularea incadrarii elevilor si studentilor ce a intrat in vigoare cu data de 30 aprilie 2007 prevede acordarea unor stimulente financiare si angajatorilor care incadreaza in munca elevi si absolventi. Stimulentul financiar lunar este egal cu 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata si se acorda pe perioada vacantei, pentru maxim 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic. Diferenta dintre stimulentul financiar lunar acordat conform prezentei legi si salariul realizat se suporta de catre angajator din fonduri proprii. Stimulentul financiar se acorda la cererea angajatorului din bugetul asigurarilor pentru somaj. "Prezenta lege este binevenita in randul angajatorilor care sunt stimulati financiar pentru a incadra elevi si studenti, iar acestia au cadrul legal de a lucra pe perioada vacantei in vederea rotunjirii veniturilor si desigur, acumularii de experienta, utila la terminarea studiilor in vederea angajarii. Normele de aplicare ale acestei legi au aparut in Monitorul Oficial nr.477/ 17.07.2007", declara Alexandra Duckadam, inspector comunicare AJOFM.

C. U. - Informatia Aradului

  • Final la concursul dascalilor

Rezultatele finale ale examenelor de titularizare se vor afisa astaziARAD - La examenele de titularizare, inainte de contestatii, 230 de candidati nu au luat nota de trecere. 
La concursul pentru ocuparea posturilor titularizabile din invatamantul preuniversitar din data de 16 iulie 2007 s-au inscris 1335 de candidati, dintre acestia prezentandu-se la concurs 926. Rezultatele inainte de contestatii sunt urmatoarele: au obtinut note peste 7 un numar de 362 de candidati, note intre 5 si 7 un numar de 334 de candidati si note sub 5 un numar de 230 de candidati
S-au depus peste 100 de contestatii iar rezultatele finale se vor afisa in cursul zilei de astazi, 23 iulie 2007, dupa rezolvarea contestatiilor.
Candidatii care au obtinut note peste 7 se pot prezenta in zilele de 24-25.07.2007, la sediul I.S.J. Arad, intre orele 9:00-16:00, pentru a completa fisa de optiuni cuprinzand codurile posturilor titularizabile pe care doresc sa le obtina. 
Procedura de completare a fisei de optiuni presupune prezenta candidatului sau a imputernicitului notarial, in fata operatorilor I.S.J. Arad, care introduc intr-un program special codurile comunicate de catre candidati. 
Operatorul I.S.J. Arad tipareste in fata candidatului fisa martor. Candidatul verifica corectitudinea datelor inscrise, semneaza fisa, iar operatorul valideaza electronic fisa in prezenta candidatului. Dupa validarea electronica nu se mai pot face modificari in fisa de optiuni.
In cursul zilei de 26 iulie 2007 se va face repartizarea computerizata a candidatilor care au validat fisa de optiuni.
Lista candidatilor repartizati va putea fi consultata pe internet, la adresa www.titularizare.edu.ro sau la avizierul I.S.J.Arad.

V.F. - Adevarul

  • Cu masina in... lacul Ghioroc

Un grup de tineri a alunecat cu masina in lacul GhiorocDistractia unor tineri din Arad era la un pas de a se transforma intr-o adevarata tragedia, dupa ce masina in care se aflau a alunecat in lacul de la Ghioroc. Incidentul s-a petrecut in cursul zilei de sambata, cand un grup de adolescenti veniti la plaja si o baie in lacul Ghioroc, intr-un moment de neatentie s-au trezit in apa, cu tot cu masina.Soferul a efectuat un viraj gresit astfel incat a pierdut controlul volanului, autoturismul ajungand direct in lac. Din fericire pasagerii masinii au reusit sa iasa la timp, inainte ca ea sa se scufunde. Pret de aproximativ patru ore, tinerii au incercat sa-si scoata autovehiculul din lac, insa in zadar. In cele din urma un echipaj de militari de la ISU Arad a fost chemat sa intervina la scoaterea masinii din apa. Interventia pompierilor nu a durat mai mult de o jumatate de ora, iar din fericire peripetia nu s-a soldat cu victime.

A. S. - Informatia Aradului

  • Motii au renuntat la vinars pentru bere

Si anul acesta mii de oameni au urcat pe Muntele Gaina pentru a participa la evenimentLa Targul de Fete de pe Muntele Gaina, berea a batut de departe cunoscutul vinars al motilor, iar asta s-a intamplat chiar in Apuseni. 
Miile de oameni care au urcat pe varful muntelui pentru a participa la marele eveniment de peste an au preferat berea pentru ca pana si la inaltimea muntilor, canicula si-a spus cuvantul. 
Cei mai afectati au fost motii care an de an vand vinars, palinca specifica acestor tinuturi. Acum s-au toropit si ei de caldura, la fel ca si clientii, iar sticlele au ramas tot pline. 
„Foarte slab merge. Mai demult vindeam mai bine. Atunci erau alte vremuri. Seara era frig pe munte, ploua, iar oamenii veneau si cumparau vinars sa se mai incalzeasca. Acum, vanzatorii de bere ne-au luat clientii“, ne-a spus unul dintre batranii care se ocupa cu producerea si comercializarea vinului ars, din generatie in generatie.

Berarii au jubilat
Micii, racoritoarele si berea rece s-au vandut ca... painea calda. Vanzatorii nu mai faceau fata la setea oamenilor. S-a lucrat pe banda continua. 
Vanzatoarea tinea paharul la robinetul cu bere rece, iar cand era plin, in mod aproape automat primea alt pahar gol de la ajutoare. Si asa, cozile nu se terminau niciodata. 
Vanzatorii au recunoscut ca de mult nu au mai avut asa vanzari. Comerciantii au recunoscut, ieri, ca fata de anul trecut, de exemplu, cantitatea de bere vanduta la aceasta editie a targului de fete a fost dubla.
Nu doar pentru comerciantii de vinars vanzarile au mers prost. Nici pentru mestesugarii populari lucrurile nu au stat mai bine. In schimb, imbinand traditia cu kitschul, la unele corturi se vindeau cu destul succes tot felul de chinezarii. Pana si chiloti sau sutiene, iar vanzatorii au spus ca „sunt oameni care isi cumpara si chiloti la Gaina“.

Editia extremelor
Editia din acest an al celebrului Targ de Fete de pe Muntele Gaina s-a desfasurat intre doua extreme. Un numar record de oameni care au urcat pe munte, unele estimari vorbesc de 12.000 de persoane, ceea ce este un record al ultimilor cinci ani, si o mai slaba organizare prin neimplicarea unor judete partenere. 
Totul a cazut pe umerii judetului Alba, iar cea mai slaba implicare a avut-o, pentru prima data in ultimii ani, judetul Arad, dupa ce Prefectura si Consiliul Judetean au dat dovada de dezinteres si si-au pasat vina de la unul la altul. 
Singurul sprijin a fost din partea Consiliului Judetean care a alocat cinci mii de lei pentru transportul dansatorilor de muzica populara, iar Prefectura a evitat sa se implice, prefectul Gavril Popescu declarand ca „implicarea pana acum a fost o cutuma, iar cutumele mai cad din cand in cand“. 

Legenda Gainii
Legenda spune ca aici, in vremuri demult apuse, traia o gainusa care facea oua de aur. Motii vedeau o singura data pe an enigmatica gainusa. Pentru asta urcau muntele si pentru a vorbi cu gainusa. Era o ocazie ca tinerii din satele diferite sa se cunoasca si sa se casatoreasca.
Batranii spun insa ca pe Muntele Gaina nu s-au vandut fete niciodata, fiind vorba de o sarbatoare a tuturor motilor. Pentru ca locuiau in sate izolate, o data pe an, tinerii, fete si baieti, se intalneau la targul de fete si jucau, petreceau, cantau, faceau cunostinta pentru ca apoi, multi din ei sa se casatoreasca. Targul de Fete de pe Gaina este mentionat prima data in anul 1816, dar se pare ca este cu mult mai vechi.
La editia din acest an au fost organizate intreceri sportive, concerte de muzica pop, discoteca in aer liber, iar ieri un mare concert de muzica populara cu cateva dintre cele mai mari nume al Apusenilor si nu numai, printre care: Ioan Bocsa, Veta Biris, Ionut Fulea, Maria Dan Pauceanu, Leontina Farcas.

Prezenta VIP-uri
Organizatorii din Alba au anuntat ca la ceremonialul de la Crucea Iancului, unde a fost sfintit nou-amplasatul bust al lui Avram Iancu, si-au confirmat prezenta ministrul Administratiei si Internelor, Cristian David, si ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. 
Fiind un an fara alegeri electorale, politicienii s-au inghesuit mai putin la targ. Au fost prezenti secretarul general al PSD, Titus Corlatean, presedintele Partidului Ecologist, Petru Lificiu, si autoritatile locale din majoritatea judetelor participante, in frunte cu prefectul de Alba, Cosmin Cocaciu, si presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel. 
Singurul oficial din Arad, care a participat la manifestari, a fost primarul de Arad, Gheorghe Falca. Pentru el, evenimentul are o semnificatie aparte. Presedintele Traian Basescu i-a petit la targ sotia, pe Ela Falca. 

Alex Negru  - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]