Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 23 martie 2007
Stirile TVA aici
  • TOP desfiinteaza bazarul

Piata Mihai Viteazul va intra in renovareComerciantii din Piata Mica se pregatesc de greva de avertisment si greva generala de Pasti.
Comerciantii care isi desfasoara activitatea in bazarul din Piata Mihai Viteazul au fost instiintati de conducerea TOP ca trebuie sa elibereze mesele si sa-si ridice constructiile improvizate din bazar, pentru ca aici incepe renovarea. 
In cazul in care pana in 15 aprilie, pietarii nu vor proceda ca atare, acestia vor fi evacuati si vor trebui sa suporte toate cheltuielile pe care societatea le va face pentru evacuarea lor.
Adresele au fost primite pe data de 16 martie, iar de atunci in Piata Mihai Viteazul a inceput nebunia. 
Ba mai mult, comerciantii se gandesc sa initieze proteste si chiar sa apeleze la greva generala inainte de Pasti, dar pe moment se asteapta ca societatea sa raspunda adreselor trimise de comercianti.
Vrea actele
Aurelian Toma, liderul pietarilor si actionar la TOP, a trimis societatii, pe 19 martie, o adresa prin care cere sa i se prezinte toate actele care stau la baza renovarii (inlocuirii asfaltului cu pavele si modernizarea canalizarii). 
"Am cerut sa mi se prezinte planul, proiectul, termenele de executie si la ce acte legislative se face referire, dar inca nu am primit nici un raspuns. Nu mi s-a prezentat absolut nimic.Deocamdata sunt numai si numai vorbe. In 15 aprilie incepe modernizarea pietei si noi nu stim unde ne putem muta. Ni s-a promis verbal ca ne vom putea muta in parcare pe timpul renovarilor, insa nimic nu ne-a fost dat in scris", spune Aurelian Toma.
Nici o garantie
Teama comerciantilor de la mesele din bazar este mare in conditiile in care acestia isi desfasoara activitatea pe baza de abonamente lunare. 
Pietarii au fost informati insa acum ca "nu vor mai fi emise abonamente pentru mese"
"Acum trei ani, cand a fost vorba de modernizarea pietei, s-au facut abonamente chiar si pe perioada lucrarilor, chiar daca nu puteam vinde acolo, pentru a avea o garantie. Acum nu ni se ofera nimic", a punctat Toma.
Liderul pietarilor Aurelian Toma nu exclude declansarea greveiGreva
Pe 30 martie, va avea loc o noua Adunare Generala a Actionarilor de la TOP, considerata decisiva de catre pietari. Aurelian Toma nu exclude insa ca pe 29 martie comerciantii sa organizeze o greva de avertisment pe timp de doua ore (8.00-10.00). 
Daca situatia se va agrava, iar zvonurile se vor confirma, nu este exlusa nici greva generala de Pasti. 
Comerciantii nu au stabilit inca forma protestelor, sperand ca vor gasi intelegere la TOP si zvonurile nu vor fi confirmate.
Zvonurile
Conducerea TOP i-a informat pe comercianti de faptul ca vor incepe lucrari de modernizare treptata a pietei si ca "prin urmare nu vor mai fi eliberate abonamente pentru mese". 
Zvonurile de pe piata dau, insa, ca sigur faptul ca bazarul nu va mai exista defel dupa finalizarea lucrarilor si ca aici se vor muta (sau extinde) cei din piata de fructe si legume, in gheretele de pe marginea pietei urmand sa fie mutate florile.
Ar fi vorba, tot potrivit zvonurilor, de lovitura gandita de mult de administratia locala, de pe vremea cand Primaria dorea aici ridicarea unui mall, dar protestele pietarilor si actiunile in justitie au facut imposibila aceasta mutare.
Confirmarea
Lucrurile stau cam atat de grav pe cat arata vestile de prin targ. 
Desi aflata in concediu de odihna in strainatate, directorul TOP, Daniela Sabau, ne-a confirmat faptul ca, dupa renovare, nu va mai exista bazar in Piata Mihai Viteazul. 
"Nu le pot promite in scris comerciantilor din bazar nimic. Exista normative UE care nu ma lasa sa fac asa ceva si care impun reguli stricte, ce stabilesc clar ca acestia nu-si mai pot continua activitatea in formula de acum. Produsele alimentare, cosmetice, ce tin de siguranta cetatenilor nu mai pot fi vandute in astfel de conditii. Comerciantii stiau care sunt regulile inca din ianuarie. Nici unul de acolo, din pacate, nu indeplineste conditiile sanitar-veterinare impuse", spune Sabau. 
Singura solutie, potrivit directorului TOP, este ca cei din bazar "sa-si schimbe profilul de activitate".

A.B. - Adevarul

  • Persoanele cu handicap beneficiaza de transport interurban gratuit

Persoanele cu handicap vor beneficia de transport interurban gratuitConducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad anunta faptul ca a fost aprobata si publicata Ordonanta de Urgenta nr. 14 din 2007, care completeaza si modifica Legea nr. 448 din 2006 privitoare la protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. 
Potrivit noului act normativ, persoanele cu handicap grav si accentuat, precum si asistentii personali sau insotitorii persoanelor cu handicap grav beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice fel de tren, in limita costului pentru bilet de tren accelerat clasa a II-a, sau cu autobuze.
Persoanele interesate se pot prezenta pentru a ridica biletele de calatorie CFR, pentru anul 2007, de la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad, incepand cu data de 26 martie 2007, zilnic, intre orele 8,00-16,00.
Pentru eliberarea biletelor gratuite, beneficiarul trebuie sa prezinte actul de identitate al sau si al asistentului personal, copia certificatului de persoana cu handicap si adeverinta de la Casa Judeteana de Pensii, din care sa rezulte ca a predat cupoanele de calatorie gratuita 50 la suta in cazul pensionarilor. 

M.C. - Observator

  • Targul de Pasti – exponate pentru toate gusturile si buzunarele

Targul de Pasti va oferi numeroase surprize celor mari si celor miciIn saptamana Floriilor la Expo Arad International va fi expusa cea mai variata gama de bunuri pentru marea Sarbatoare a Pastelui.   
Targul se afla la cea de-a  VI a editie si va reuni  in acest an un numar de 80 de firme, care vor expune pe o suprafata interioara de 1000mp ( Pav. A) organizatorii fiind convinsi ca  oferta diversificata de produse si servicii va satisface cele mai rafinate gusturi.  
Se vor gasi produse cum ar fi confectii pentru femei si barbati: scurte, costume, fuste, bluze, pantaloni, incaltaminte pentru adulti si copii, vaze, boluri, fructiere, posete, portmonee, curele, haine din piele, parfumuri, creme, farduri, jucarii din plus muzicale si nemuzicale, papusi, mingi, bijuterii din argint, cadouri, produse feng shui.  
In cele cinci zile de targ, pe langa gama diversificata de produse expuse, vor fi si momente artistice deosebite, care vor intregi atmosfera sarbatorilor ce se apropie. 
Vizitatorii sunt asteptati cu numeroase surprize si concursuri unde se pot castiga premii atractive. 
De asemenea copiii se pot bucura in pavilionul B al complexului, pe o suprafata de 1000 mp de un parc de distractii, unde toboganele gomflabile, trambulinele si masinutele ii asteapta, toate acestea fiind puse gratuit la dispozitia lor. 
Tot ei vor fi protagonistii principali ai acestui targ si ne vor incanta cu programe artistice. 
Momentele artistice le apartin in totalitate copiilor. Ei vor vopsi intr-un cadru minunat oua care vor putea fi admirate. 
Doi iepurasi uriasi ii vor astepta pe cei mici cu oua colorate, dulciuri si multe surprize.
Targul va incepe pe data de 28 martie si se va incheia pe 1 aprilie. El  va avea si un program Connex  care va cuprinde concursuri cu premii. 
Cea mai frumoasa domnisoara cu varsta  intre   3-6 ani va fi Miss Iepuras. 
Vor avea loc si prezentari de trand-uri in moda, hair-style, precum si prezentari de produse. 
Vor fi  dansuri populare interpretate de "Ansamblul Cununita" din Santana, "Ansamblul Busuiocul" - Santana, "Ansamblul Doina Muresului" - Şcoala Populara de Arta, "Ansamblul Mostenitorii" – Sintea Mare.  
Biletul de intrare la targ este de  2 lei, iar transportul este gratuit pe traseul Podgoria – Gara CFR – UTA – Fortuna - Expo Arad International.
Programul de vizitare este: miercuri, joi, vineri de la  12.00-20.00, sambata de la  11.00-20.00 iar duminica de la  9.00-16.00.  
Pentru scolile si gradinitele care vor participa la realizarea programului  Connex,  precum si pentru sase gradinite si scoli care vor fi aduse  special pentru parcul de distractii transportul este gratuit.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Un nou presedinte la Crucea Rosie

Crucea Rosie va avea o noua conducereBilant ai ultimilor 4 ani si alegeri la filiala de Cruce Rosie Arad! Proiecte de pregatire impotriva dezastrelor, sprijinirea sinistratilor  din judetele Vrancea, Bacau si Timis, ajutorarea familiilor nevoaiase, programe de educatie sanitara in scoli  si diverse cursuri-acestea au fost preocuparile Crucii Rosii Arad din 2003 incoace! 
Totodata, a fost ales un nou presedinte al Crucii Rosii. 
Functia este detinuta de Marcel Lucaciu, iar vicepresedinti au fost alesi Monica Puticiu, Alin Leac si Dragos Benjamin. 
Societatea de Cruce Rosie Arad are  9 subfiliale si 26 de comisii, in total 5.900 de membri. 
O mare contributie in activitate o au si cei 69 de voluntari. 
Aradenii colaboreaza cu societatile similare din orasul german Traustein si  din cel maghiar Bekescsaba. 
Crucea Rosie aradeana s-a implicat anii trecuti in sprijinirea sinistratilor din Foeni, iar unul dintre cele mai importante proiecte derulate este cel de prevenire si pregatire pentru dezastre in colaborare cu autoritatile locale.   

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • "Vreau sa dau jos de pe muzeu eticheta de invechit" - Interviu cu dr. Peter Hügel - directorul Complexului Muzeal Arad

Interviu cu dr. Peter Hugel - directorul Complexului Muzeal AradActivitatea din oricare muzeu are doua laturi: una nevazuta si una vazuta.
Daca cea nevazuta presupune o intensa munca de cercetare si documentare, cea vazuta reprezinta, de fapt, oglinda celeilalte.
Iar despre multe muzee din tara se spune ca au un aer invechit, salile de expozitii aratand si acum cam la fel ca si in urma cu decenii.
- Nici muzeul aradean nu a scapat de aceasta eticheta, de invechit, imbatranit. Ce se poate face pentru a scapa de ea?
- Se pot face multe, intr-adevar. Dar, din pacate, nu se pot face deodata. In acest sens noi am inceput sa lucram la schimbarea acestei imagini, iar cea mai importanta sectie a muzeului care trebuie refacuta este cea de Arheologie si Istorie.
- Aceasta schimbare presupune utilizarea unor fonduri financiare importante?
- Nu neaparat. In primul rand, trebuie vointa. Multa vointa, din partea noastra, a tuturor celor care lucram aici. Iar refacerea sectiei de Arheologie si Istorie necesita, intr-adevar, un proiect de anvergura, iar noi am inceput sa facem pasi in aceasta directie. Unul dintre ei reprezinta realizarea unei expozitii permanente dedicata Revolutiei de la 1989 care, pe langa fondul sistematizat mai are si o sala de studiu. Iar aceasta expozitie am conceput-o intr-un spatiu neutilizat pana acum. In continuare, ne-am propus sa refacem cea mai frumoasa dintre salile muzeului, si anume cea care beneficiaza ce lumina naturala. Dupa refacerea ei, aici vom prezenta expozitii temporare care sa atraga cu adevarat publicul. Vom programa aceste expozitii temporare astfel incat sa atragem publicul mai ales in perioadele in care celelalte segmente ale salilor expozitionale vor fi inchise pentru renovare.
- Care este cea mai vizitata sectie a muzeului?
- Cu certitudine, cea mai solicitata de public este Sectia de Stiinte ale Naturii. Iar aici se lucreaza intens acum pentru refacerea unui obiectiv de larg interes si foarte cautat, la randul lui. Este vorba despre acvariu care, in momentul in care va fi gata, va fi o surpriza de proportii pentru cei care o vor vizita. De fapt, intreaga sectie va fi renovata radical.
- Cand vom putea vedea noul acvariu?
- Sper ca pana la sfarsitul acestui an scolar, deci prin luna iunie, elevii – cei care sunt cei mai fideli vizitatori ai acestei sectii – vor putea veni aici pentru a se bucura alaturi de noi de investitiile facute.
- Daca Sectia de Stiinte ale Naturii este cea mai vizitata, care dintre celelalte sectii ale muzeului este cel mai putin frecventata de public?
Muzeul va fi modernizat- Din pacate, cea mai putin vizitata este cea de Arta. Iar la Muzeul de Arta retrocedarile unor obiecte de patrimoniu si de mobilier vechi ne afecteaza si ne obliga sa regandim intreaga galerie de arta. De aceea, in ultimul timp am organizat aici mai mult expozitii temporare.
- In ce stadiu se afla acum retrocedarea obiectelor de patrimoniu catre familia Neuman?
- Trebuie spus ca obiectele ce vor fi retrocedate sunt dintre cele mai reprezentative ale Galeriei noastre de arta, cuprinzand inclusiv piese de mobilier foarte valoroase. Intreaga documentatie privitoare la aceste obiecte – documentatie la care s-a lucrat aproape un an de zile – se afla acum la Ministerul Culturii si Cultelor, care urmeaza sa isi dea avizul. Dar pot sa spun ca deja am cautat alte solutii pentru acoperirea golurilor ce vor fi lasate in patrimoniul nostru, si deja am primit confirmari din tara si din strainatate, prin care cateva persoane
si-au manifestat dorinta de a dona Muzeului de Arta piese capabile sa umple golul lasat de aceste retrocedari. Dar despre aceste donatii, cred ca este bine sa vorbim la timpul potrivit.
- Daca ar fi sa incercam o comparatie intre muzeul din Arad si alte muzee din lume... Ce am putea spune?
- Din punct de vedere al patrimoniului pe care il detinem, pot sa spun ca valoarea lui se ridica la cea a multor muzee mari din lume. Iar la felul prezentarii lui, aici este de discutat. Desi am avut o surpriza de proportii cand am vazut, de exemplu, Muzeul de Antropologie din Cambridge care se prezinta si la aceasta ora ca un muzeu din secolul al XIX-lea. Dar asta nu inseamna ca imi doresc sa pastrez muzeul nostru asa cum este acum. Categoric, el trebuie adus la nivelul secolului XXI. Iar in acest sens, repet, nu este nevoie intr-atat de bani foarte multi, cat de vointa. Si acest lucru eu cred ca, in timp, se poate face, in primul rand pentru ca spatiul pe care il detinem in Palatul Cultural este foarte generos si pornind de la acesta muzeul nostru poate sa devina cu adevarat o bijuterie de care, pe de o parte, sa se bucure aradenii, iar pe de alta parte, sa beneficieze si turistii care trec prin orasul nostru. Si mai vreau sa precizez ceva: la aceasta ora, doua muzee vecine, cel din Timisoara si cel din Oradea se refac complet; cel din Oradea se muta intr-un nou spatiu, iar cel din Timisoara se inchide total, pentru renovarea radicala a spatiului. Iar acest lucru parca ne obliga si pe noi sa le urmam exemplul.
- In final, vreau sa faceti cateva precizari legate de un proiect demarat de curand, cel privind evocarea personalitatilor aradene.
- Acest proiect foarte important presupune, dupa cum se stie, munca a mai multor specialisti. In acest sens, s-a decis editarea unei serii de publicatii sub sigla "Personalitati aradene". Primele doua ii vor apartine parintelui si cercetatorului Pavel Vesa, care va prezenta doua lucrari: "Episcopii ortodocsi ai Aradului" si "Preoti carturari din judetul Arad". S-a apreciat ca editarea acestor publicatii se poate face mult mai repede si mai usor decat o enciclopedie, iar ele vor constitui, dupa aceea, punctul de pornire al editarii acestei enciclopedii dedicate personalitatilor aradene, ampla lucrare fiind finantata de Consiliul Judetean Arad.

Mihaela Cerna - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]