Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 22 noiembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Batuti in Austria si Ungaria

Calatori romani au fost agresati de jucatorii de alba-neagraUn grup de muncitori romani s-au plans politistilor de la Turnu ca au fost agresati de talhari romani.
O zi de cosmar pentru un grup de romani dintr-un autocar care se indrepta  spre Romania.
Acestia au fost atacati de alti romani, atat in Austria, cat si in Ungaria. 
Muncitorii s-au vazut in siguranta doar la punctul de frontiera Turnu, din Arad, acolo unde au povestit clipele de cosmar petrecute in drum spre casa.
Ei le-au povestit  politistilor de frontiera aradeni faptul ca totul a inceput in Austria, unde au fost atacati de o banda de romani, amenintati cu cutitele si fortati sa joace la alba-neagra pana si-au pierdut toti banii castigati la munca grea in Occident (unii chiar aproape de o mie de euro).
Nu a intervenit
Talharii – trei barbati si o femeie -  s-au napustit in autocar, intr-o parcare din Austria si au snopit in bataie cativa pasageri.
Autocarul cu cei 48 de pasageri a fost urmarit de batausii romani pana in Ungaria, unde acestia s-au urcat, din nou, in autocar si l-au batut zdravan pe unul dintre turisti. 
Pasagerii au mai povestit politistilor de frontiera de la Turnu faptul ca au sunat la politia din Ungaria, dar nimeni nu le-a venit in ajutor.
Doar la Turnu au respirat usurati, cand au vazut ca au fost ascultati iar politistii de frontiera au predat cazul lor mai departe organelor competente. 
Ei au depus reclamatii pentru cele intamplate.

A.B.- Adevarul

  • Centrele de zi pentru varstnici - 10 ani

Centrele de zi din Arad implinesc 10 ani de activitateCorina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad, ne-a declarat ca "Centrele de zi pentru varstnici au fost realizate in premiera in Romania de Directia de Dezvoltare si Asistenta Sociala din cadrul Primariei Municipiului Arad prin printr-un proiect  finantat de Uniunea Europeana prin Programul Phare SESAM. Rezultatele obtinute in cei 10 ani de functionare constituie buna practica in domeniul serviciilor alternative pentru persoane varstnice, prevenind starea de singuratate si institutionalizarea persoanelor varstnice, deseori aflate fara suport familial".
Centrele de zi pentru varstnici se adreseaza pensionarilor din municipiul Arad si persoanelor cu dizabilitati, avand ca obiectiv sprijinirea beneficiarilor in mentinerea unui mod de viata activ si independent si prevenirea marginalizarii sociale a acestei categorii de persoane, care reprezinta un segment important de populatie in cadrul comunitatii noastre.
Centrele de zi ofera posibilitatea petrecerii timpului liber, terapie ocupationala, consiliere psihologica, consiliere in probleme sociale si juridice, asistenta medicala, posibilitatea servirii mesei de pranz, suport social in caz de imbolnavire prin vizite la domiciliul varstnicilor sau la spital, asigurarea asistentei la domiciliu (prin intermediul Serviciului protectie persoane cu dizabilitati) pentru varstnicii care nu se mai pot ingriji singuri, ajutoare materiale, ajutoare de urgenta, organizarea diferitelor momente festive, turism social si alte servicii, in functie de nevoile beneficiarilor.
Pe parcursul celor 10 ani de functionare Centrele de zi pentru varstnici si-au dezvoltat oferta de servicii prin colaborarea cu organizatii non-guvernamentale si alte institutii. 
Prin proiectul "Centre de recuperare si reabilitare pentru persoane varstnice", finantat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, centrele au fost dotate cu cabinete de kinetoterapie si recuperare. 
In prezent, cele 8 centre de zi pentru varstnici au peste 5000 de membrii si sunt frecventate zilnic de 700-800 pensionari aradeni.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Patru morti intr-un grav accident

Patru tineri si-au pierdut viata intr-un groaznic accidentUn grav accident de circulatie a blocat, ieri, traficul pe DN7 in judetul Arad timp de mai multe ore.
Patru persoane au decedat si alte doua au fost ranite, in urma unei coliziuni dintre un TIR si doua masini mici. 
Este vorba de cel mai grav accident rutier petrecut, in acest an, in Arad.
Trei dintre persoanele decedate in accident erau angajate in armata. 
Potrivit purtatorului de cuvant al UM din Cetatea Aradului, Mihai Moneanu, cele trei victime erau angajate in cadrul batalionului mixt romano-maghiar de mentinere a pacii din Cetatea Aradului.
"Doi dintre ei aveau sase ani vechime, iar al treilea era angajat de un an. Toti erau soldati gradati voluntari", a mai precizat Mihai Moneanu. 
In momentul producerii accidentului, cei trei militari veneau din Lipova spre Arad pentru a ajunge la serviciu. A patra victima este o femeie.
Depasire intr-o zona interzisa
Potrivit Politiei Rutiere, accidentul a fost provocat de soferul TIR-ului, un tanar de 23 de ani din Cehia. 
Din primele date ale anchetei, se pare ca aceasta a intrat in depasire intr-o zona in care acest lucru era interzis. 
Ajuns pe contrasens, TIR-ul a spulberat efectiv un autoturism care se indrepta spre Arad, in care se aflau patru persoane. 
In urma impactului, remorca autotrenului a acrosat o alta masina mica. 
O parte a TIR-ului s-a rasturnat si pe linia de tramvai care leaga municipiul Arad de localitatile rurale din apropiere, blocand nu doar traficul pe DN7, ci si circulatia tramvaielor.
Seful Politiei Rutiere Arad, subcomisar de politie Adrian Lile, a declarat ca "in urma impactului cele patru persoane care se aflau in masina spulberata de TIR-ul ceh au decedat, iar alte doua persoane, soferul TIR-ului si persoana din cealalta masina mica implicata in accident au fost ranite usor".
Necazul unora, bucuria altora
Pentru ca din TIR-ul implicat in accident au cazut pe drum cantitati mari de dulceata, zeci de romi din localitatea Sambeteni si Cicir "au dat o mana de ajutor" la curatarea drumului. 
Tiganii s-au adunat sa recupereze borcanele cu marmelada abandonate in urma accidentului. 
Oamenii spun ca si-au asigurat provizii pentru toata iarna.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Retea de apa inaugurata in Manerau

La Manerau a fost inaugurata reteaua de apa potabilaIeri a fost inaugurata reteaua de apa din satul Manerau, comuna Bocsig, unde s-a aflat si presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula. 
Lucrarile au fost finalizate mai devreme cu doua luni decat termenul prevazut. 
Reteaua de aductiune si cea de distributie are o lungime de sapte kilometri. 
Fondurile pentru realizarea lucrarilor au fost alocate din mai multe surse, respectiv de la Guvern, in baza HG 577, din bugetul Consiliului Judetean Arad, dar si din veniturile proprii ale comunei.
"Aveti ceea ce civilizatia europeana presupune si toate acestea nu erau posibile fara domnul primar Ioan Florin Ciul, care nu a renuntat la acest proiect important, cu toate ca la inceput partea franceza a renuntat la co-finantare. Sunt mandru ca in aceasta comuna nu mai exista nicio localitate fara apa potabila", a declarat presedintele CJA, Iosif Matula.
Conform declaratiilor primarului Florin Ciul, Manerau era printre ultimele localitati din judet care, pana la ora actuala, nu era racordata la o retea de apa potabila. 
"Consider ca aceasta zi este una foarte importanta pentru locuitorii satului, care se si pot racorda imediat la noua retea. Am incercat sa le ofer locuitorilor comunei tot confortul de care ar trebui sa beneficieze un sat european", a declarat edilul sef. 
Investitia totala se ridica la suma de aproximativ 6 miliarde de lei vechi.

Dana Mirea - Observator

  • Concertul corului "Erkel Ferenc" din Gyula

Corul Erkel din Gyula a cantat pe scena Filarmonicii din AradO zi mai tarziu, tot in sala mare a Palatului Cultural, a avut loc concertul corului din Gyula, in cadrul actiunii "Strangeri de mana" care de obicei intruneste fortele culturale ale celor doua localitati infratite, cu mult folos si satisfactii de ambele parti, actiune aflata la a XIII-a editie.
De data aceasta concertul a fost preludiat de cuvantarile celor doi viceparimari, dl. Levente Bognar, al Aradului si istoricul dr. Gyula Erdmann al orasului maghiar.
Concertul coral a venit ca replica la cel anterior de la Gyula al Filarmonicii aradene, concert dedicat de asemenea sarbatoririi nasterii lui Ferenc Erkel (provenit dintr-o familie de origine olandeza), fondatorul operei nationale maghiare si intre altele si autor al imnului national, imn pe care ungurii nu l-au abandonat niciodata, tinand la el cu mandrie si demnitate si in vremurile de restriste.
Programul a inceput cu doua melodii populare culese din Gyula de Bela Bartok, ca apoi corul sa interpreteze cinci creatii corale ale unui mare maestru maghiar al genului coral, Zoltan Kodaly, contemporan al lui Bartok si Enescu.
E vorba de "Salut de la Salonta", "Frumosul cant", urmate de piesele religioase: "Cantec de Advent", "Stabat Mater", "Catre Sfantul Stefan".
Corul dirijat de Attila Perlaki, ce a repus pe picioare corul cu trei ani in urma, a interpretat apoi "Pange lingua" si "Psalmul 114".
Aceeasi formatie a prezentat un manunchi de lucrari corale ale compozitorului al carui nume il poarta, Ferenc Erkel.
Daca "Cu suflet zelos" si "Stralucirea lacrimei de bucurie" ne-au transpus in sfera cantului religios, iar "Cantec de pahar" a redat tristetea bautorului, incheierea s-a facut cu cantece precum "Tara, tara" (ultimele trei din opera Bank Ban) sau "Traiasca Patria", semnate tot Erkel, cantate fiind cu admirabila daruire.
Cineva zicea in soapta: "Uite cum tin ei la ale lor (cantece patriotice), noi de ce nu tinem la ale noastre?"
Nu putem incheia fara a aminti contributia solistica la orga a d-nei Erzsebet Achim in "Introitus","Kyrie", "Gloria", de Kodaly, mai tarziu, "Consolation" de Franz Liszt, ca si in acompanierea unora dintre lucrarile corale.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]