Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 21 aprilie 2007
Stirile TVA aici
  • Targul educatiei universitare editia a VII-a

Targul Educatiei Universitare la UVVGProf. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest "Vasile Goldis", a deschis ieri, la Sala Polivalenta, cea de-a VII-a editie a Targului Educatiei Universitare din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", in prezenta a peste 200 de tineri.
La manifestari au participat oficialitati locale - primarul Gheorghe Falca, Marius Gondor, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean si cadre universitare ale Universitatii de Vest "Vasile Goldis", printre care i-am remarcat pe Iovan Martian, prorector al Universitatii de "Vest Vasile Goldis" si prof. univ. dr. ing. Corneliu Maior, cancelar al prestigioasei universitati aradene, recunoscuta pe plan mondial pentru performantele sale academice.   
In alocutiunea sa, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a subliniat ca, "targul educatiei universitare este destinat in totalitate aradenilor, dar si viitorilor studenti din tara si strainatate".
"Acum si aici aveti prilejul sa cunoasteti in mod direct oferta educationala a UVVG din Arad, vizitand standurile expozitionale, comunicand cu studentii nostri, proveniti de la cele 35 de specializari academice, sau intrand in relatii cu decanii facultatilor, cu cadre didactice. Daca as fi in locul oricaruia dintre Dvs., mi-as pune intrebarea: De ce sa devin student al UVVG din Arad? Raspunsul la o asemenea intrebare nu este simplu. Doresc sa subliniez in acest sens doar cateva argumente: Toate specializarile din cadrul universitatii noastre sunt reglate de standarde si curricule europene, oferind posibilitati de a continua masteratul si doctoratul chiar in cadrul universitatii"
Universitate de interes european
Cel de-al doilea argument prezentat de rectorul Aurel Ardelean a fost ca, "prin statut, suntem o universitate de interes national, integrata in Spatiul European al Invatamantului Superior, fiind membra a EUA, a Asociatiei Universitatilor Danubiene, punand in aplicare peste 60 de parteneriate interuniversitare vizand recunoasterea diplomelor absolventilor nostri".
Conform celor declarate de rectorul Aurel Ardelean, "garantia ocuparii unui loc de munca in specialitate este oferita de exemplul promotiilor de absolventi ai facultatilor Universitatii de Vest "Vasile Goldis", care si-au gasit rapid posturi in tara si in Uniunea Europeana. Promovabilitatea si performantele absolventilor la examenele de licenta sunt printre cele mai bune din Romania si Europa de Est. Universitatea si facultatile ofera facilitati specifice : taxele sunt mai mici decat in universitatile de stat, senatul universitar ofera burse de excelenta si sociale, studentii nostri participa la diverse programe de mobilitati in cadrul unor universitati europene recunoscute".
Avantajul studentilor
In opinia rectorului Aurel Ardelean, cel mai important avantaj pentru studentii nostri il reprezinta corpul academic de elita, baza didactica de exceptie si calitatea profesionalizarii axata pe practica in specialitate.
"Universitatea si, in mod special, organizatia studentilor ofera o adevarata viata studenteasca, prin cultura si promovarea valorilor tineretii. Iata doar cateva motive care m-ar determina, fiind absolvent de liceu, sa intru in marea familie academica „Vasile Goldis”, alcatuita din peste 25.000 de studenti, masteranzi, doctoranzi si cadre didactice".

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Job-uri etalate la bursa

La Bursa Locurilor de Munca si-au gasit job-uri alti aradeniPeste 30 de aradeni si-au gasit un loc de munca in cadrul Bursei Locurilor de Munca.
O noua bursa a muncii s-a desfasurat vineri la salonul restaurantului Bucegi, situat in zona Garii. 
Bursa locurilor de munca a fost una nationala, fiecare oras resedinta de judet organizand un astfel de eveniment.
AJOFM Arad a contactat 250 de agenti economici, iar dintre acestia 55 au decis sa isi prezinte oferta celor peste 450 de persoane prezente. 
Locurilor de munca oferite au fost din domenii dintre cele mai diverse, atat pentru persoane cu pregatire superioara cat si pentru cele cu studii medii, numarul locurilor de munca fiind de 857, iar alte 1003 slujbe au fost oferite de furnizori de servicii acreditati.
Nu mai putin de 33 de persoane au fost incadrate pe loc, iar dintre acestea sapte avand studii superioare. 
Pe de alta parte peste 140 de persoane au fost selectate in vederea incadrarii, urmand ca in perioada urmatoare sa se prezinte la concursuri sau interviuri.
Rata in scadere
Cat despre influenta acestor burse asupra ratei somajului, Alexandra Lincar, purtator de cuvant AJOFM Arad, ne-a declarat ca "In aceasta iarna am reusit sa mentim rata somajului la o valoare de 3,5 procente, iar in luna martie rata somajului a fost de 3,3% ceea ce este echivalentul a 6947 de persoane".
Urmatoarea bursa a muncii se va desfasura pe 18 mai si va avea, de asemenea, un caracter general, urmand ca in luna iunie sa fie organizata siu o bursa dedicata persoanelor de etnie rroma.
Cifrele bursei
agenti economici prezenti: 55
persoane participante: 480
nr. locuri de munca oferite: 854 (+ 1003 prin furnizori servicii)
persoane incadrate pe loc: 33
persoane selectate pentru incadrare: 148

A.G. - Adevarul

  • Apel la presedinte

Gheorghe Seculici face apel la presedintele RomanieiPartidul Democrat face apel la presedintele Traian Basescu sa nu demisioneze din functie.
 Si asta pentru ca, potrivit unui document prezentat de democrati, coalitia formata din PSD, PNL, PC, PRM si UDMR ar pregati un amendament la legea electorala prin care sa nu-i mai permita presedinteului sa candideze la urmatoarele alegeri. 
In acest timp, social democratii spun ca Traian Basescu nu a primit decat ce a meritat si au anuntat ca sunt pregatiti pentru alegeri anticipate. 
Filiala locala a Partidului Democrat face apel la Traian Basescu sa nu demisioneze din functia de presedinte. 
Argumentul filialei locale este un document care a circulat in cursul zilei de astazi prin intermediul internetului, potrivit caruia, la urmatoarele alegeri, presedintele suspendat din functie nu mai are voie sa candideze. 
In acest timp, PSD ramane pe pozitie si spune ca Traian Basescu a cazut vicima propriilor jocuri de culise. 
Prin vocea vicepresedintelui Ecaterina Andronescu, PSD a anuntat ca este pregatit pentru eventualele alegeri anticipate.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Subcetate - La doar patru metri de case, soseaua de centura aduce infernul in viata oamenilor!

Soseaua de centura nu este pe placul tuturor riveranilorUn cartier frumos, mai "la o parte de oras" cum spun unii localnici din zona, plin de natura si oameni gospodari – Subcetate pastreaza exotismul denumirii cu iz de istorie straveche a strazilor: Radu de la Afumati, Ahile, Cezar, Troiei, Hector, Diogene, Infanteriei, Santinelei. 
Daca pe vremuri, acest spatiu care unduieste dupa bucla Muresului era cunoscut doar prin prezenta unitatii militare, astazi, dovezile de intrare intr-o era moderna sunt din ce in ce mai palpabile. 
Singura si cea mai mare problema a locatarilor din cartier, in special a celor care locuiesc pe marginea soselei de centura este chiar... SOSEAUA DE CENTURA!
Zgomot infernal non-stop!
O plimbare cam lunga, in plin soare enervant – ne aduce, in sfarsit, pe linia primei strazi a cartierului Subcetate, Radu de la Afumati. O strada lunga, care taie cartierul pe de-a latul, inspre soseaua de centura. O batem la pas, admirand multe gospodarii frumoase, vile originale, casute dragute, gradini ingrijite. Obositor, dar pana la urma, ajungem la capatul strazii si ne izbim, brusc, de un haos asurzitor: soseaua de centura. Sarpele unduitor al asfaltului nou-nout se lasa calcat, secunda de secunda de zeci de masini, TIR-uri, autocamioane, bascule, de fapt, tot ce inseamna autovehicul pe patru roti! Zgomotul este infernal, un vajait continuu care te ingrozeste si te aduce intr-o stare indescriptibila. Coltul strazii este taiat de strada Troiei. La casa cu numarul 54 sta familia Suciu. Cei doi pesioanri sunt afara. Alexandru Suciu este revoltat la culme, si, in timp ce ne povesteste toata durerea lui i se alatura si alti vecini. „Dom’le, nu mai stim ce sa ne facem aici! E ingrozitor de cand functioneaza soseaua de centura, nu mai suntem oameni! Dom’le, astia isi bat joc de oameni, pur si simplu, vietile noastre nu conteaza!”
Ca sa fim cu totul edificati, stam, privim si ascultam pret de cinci minute infernul coborat pe pamant: zeci de autovehicule, de la autoturisme si pana la bascule si TIR-uri trec in viteza pe sosea, zguduind trotuarul de sub noi. „Uitati-va cum ne arata casele, pline de fisuri si crapaturi! Inauntru ti se zguduie totul: pat, masa, scaun, dulap, geam. In curte nu poti vorbi ca nu te mai auzi din cauza galagiei!”- spune Ioan Puscas.
Privim o femeie care se apropie incet, sprijinita in carje, plangand. Abia intelegem ce spune, ti se rupe sufletul de mila vazand cum sufera din cauza infernului fara oprire.
Nici un raspuns din partea primariei/ Intrebari (si) pentru UE
Locatarii strazii Troiei sunt martirii soselei de centura. Casele oamenilor se afla la doar... 4 (patru) metri de sosea, astfel ca zgomotul si pericolul unui accident groaznic este la el acasa! Oamenii sunt innebuniti. "Aici se vede urma unei roti pe zidul casei mele. Uneia dintre masini i-a explodat roata care s-a lovit de zidul meu. E normal, doar suntem atat de aproape de sosea! Maine -poimaine ne asteptam sa fim omorati de masini in casa la noi! Nu mai avem o clipa de liniste! Afara, la colt, au spart conducta de apa care acum s-a schimbat si e acoperita de beton. Gratarele strazii sunt deja indoite, lasate, pentru ca masinile grele le-au distrus. Unele gratare se misca deja si fac un zgomot asurzitor, acelasi, de fiecare data, cand sunt calcate" - spun locatarii strazii.
Cum este posibil ca la doar 4 metri de locuinta sa se desfasoare cursele non-stop pe soseaua de centura? Cum se poate ca Mediul sa aprobe un astfel de proiect, realizat atat de aproape de casa omului?! Gradul admis de decibeli este depasit cu mult, soseaua este foarte ingusta, vreo
6,5 m, iar circulatia se face in dubu sens! Pe langa toate acestea, mai trece si trenul!
Problema soselei de centura este una extrem de grava si va ramane in atentia noastra. Oamenii se vor intalni din nou in aceste zile, si, daca nici acum nu vor primi vreun raspuns din partea administratiei locale, vor iesi din Infern cu ...zgomot!
"Am avut noroc ca nu prea a plouat, dar cand ploua, vine apa si noroiul de la dolma in paragina la noi in curti! Am facut adrese catre primarie, am incercat sa stam de vorba cu cei responsabili atunci cand totul era in stadiul de proiect, dar nimeni nu ne-a luat in seama; cine suntem noi ca sa contam?! Stiti ca oamenii care au avut vaci – si cam toti am avut aici, ca multi traiesc din asta – le-or vandut?! Cine mai are curaj sa-si trimita vaca la pascut si apoi sa stea linistit pana vine pe...soseaua de centura, acasa?! Poate vine, dar bucati!" – spune Alexandru Suciu
"Eu sunt o femeie foarte bolnava si am nevoie de liniste. Aici a fost o zona foarte frumoasa si linistita; pe acea dolma care acum e plina de mizerie si serparie, au fost copaci si pomisori roditori. Totul a fost smuls si culcat la pamant, dupa care au facut soseaua asta a mortii! Stau in pat si aud masinile de parca ar trece prin camera, iar patul trepideaza cu mine! Am muncit atatia ani, asta e linistea noastra la batranete?!" – plange Ana Suciu.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Gratuit pe strand, dupa ora 22

Sedinta CLM privind strandul a generat numeroase discutiiRazboi pe fata intre PNL si PD, castigat, dupa doua ore de conflicte, propuneri si acuze, de liberali.
Consilierii liberali si cei democrati au fost ieri protagonistii unui spectacol nemaiintalnit pana acum in CLM. 
Alesii PNL si PD au demonstrat faptul ca nu mai sunt de mult o echipa si ca de acum nu mai au de gand sa faca compromisuri. 
Subiectul scandalului de ieri din sedinta extraordinara l-au reprezentat proiectele legate de Strandul Neptun (infiintarea serviciului de administrare a acestuia, regulamentul de functionare si tarifele), liberalii anuntand cu o zi inainte faptul ca vor conditiona votul pentru proiecte de reducerea tarifelor de intrare la strand si de alte cateva amendamente.
Opozitia din CLM a vorbit, pentru prima data dupa doi ani, mai putin decat tot ceilalti, in conditiile in care spectacolul facut de consilierii Puterii, ce au decis sa se sfasie intre ei, devenise mult prea interesant.
Cate voturi?
Scandalul a inceput cu o simpla intrebare liberala legata de numarul de voturi necesar acestor proiecte (majoritate simpla sau calificata), pozitia executivului si a consilierilor democrati fiind subrezita inca de atunci, caci secretarul Doina Paul a sustinut initial ca e nevoie de 12 voturi, pentru ca, apoi, dupa o serie de argumente aduse de consilieri, sa spuna ca prefera sa propuna votul cu doua treimi din consilieri.
Au urmat cateva asigurari liberale ca in spatele acestui calcul al numarului de voturi necesare nu sta nimic necurat, ci doar o clarificare tehnica, si cateva amendamente PNL (inclusiv cel privind continuarea procedurilor de vanzare a terenurilor si concesionare a spatiilor comerciale catre agentii economici de la strand), ce au fost acceptate fara comentarii de catre PD.
Propunerile
Pe cand parea ca fostii membri ai Aliantei se inteleg si dupa ruptura de la Bucuresti, a venit momentul amendamentelor privitoare la tarifele de intrare la strand, iar nebunia s-a declansat. 
Cateva propuneri liberale si alte cateva democrate au cazut la vot cu toate, in conditiile in care nici una dintre parti nu putea sa adune 16 voturi. 
Propunerea liberala initiala, facuta de Gheorghe Schill, i-a scos din sarite pe democrati, in conditiile in care PNL propuneau o reducere drastica a tarifelor de intrare (de exemplu de la 3 la 2 lei biletul) si gratuitate dupa ora 22.00 si pana la 7.00.
Se lucreaza la intrarile din strand La propuneri a fost ingramadeala: dupa Schill, a venit Neamtiu si Edeleni, fiecare cu propuneri de tarife mai mici decat cele ale executivul. 
Democratii au crezut ca o scot la capat cu liberalii propunand ca pretul de intrare pe strand sa fie de 2 lei, pret unic, insa si aceasta propunere, ca toate celalalte, a cazut la vot. 
Ultima propunere a apartinut liberalului Ovidiu Mosneag (care a cerut ca sa ramana aceleasi preturi ca anul trecut, iar gratuitatea la sa opereze dupa ora 22.00).
Amenintarea
Liberalii, prin vocea lui Tiberiu Dekany, au anuntat faptul ca, daca nici aceasta propunere nu va trece, nu vor vota proiectul iar, in fata unei astfel de declaratii si a unei situatii tensionate la maximum, sedinta s-a suspendat, la propunerea primarului, pentru noi negocieri intre partide. 
Dupa 20 de minute de negociere in absenta edilului, partile s-au intors semi-victorioase: propunerea lui Mosneag a fost acceptata, insa doar dupa o noua tura de scandal.
In cele din urma s-a votat si, ca atare, liberalii au castigat primul razboi pe care l-au purtat cu adevarat. 
Ca urmare a votului de vineri, aradenii vor plati ca sa intre la strand tarifele de anul trecut, iar de la ora 22.00 vor intra pe gratis in incinta bazei de agrement. 
Cel putin doua luni.
PNL s-a suparat
In sala de sedinte, dupa negocieri, democratii si maghiarii s-au razgandit (datorita primarului) si nu au mai vrut sa voteze amendamentul liberal. 
Lucrurile s-ar fi putut taragana la nesfarsit, iar acuzele s-ar fi putut amplifica (s-au tinut lant contrele intre Tiberiu Dekany si primar).
In fata indeciziei PD si UDMR, Tiberiu Dekany a anuntat chiar ca PNL nu va mai merge la consultari in CLM, in conditiile in care una se vorbeste acolo si altele se intampla la vot. 
In cele din urma, primarul le-a cerut consilierilor aflati de partea sa (PD, UDMR) sa voteze amendamentul lui Mosneag, "pentru ca in doua luni vom veni cu expertiza", care ar urma sa demonstreze ce merge si ce nu la strand.

A.B. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]