Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 21 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • Laborator de informatica nou, la Scoala Generala "Avram Iancu" din Arad

Informatica - o prioritate in Scoala "Avram Iancu" - Virtual Arad News (c)2007La Scoala Generala "Avram Iancu" din Arad se urmareste promovarea unui sistem educational modern, flexibil, care sa aiba drept rezultate eficientizarea procesului de invatamant, motivarea in sens pozitiv a elevilor pentru invatare, cresterea interesului acestora in orientarea profesionala, sistematizarea si continuarea procesului de instruire, legarea educatiei de aspectele practice ale vietii.
In plus, permanent se cauta mentinerea unei colaborari bune cu comunitatea locala si dezvoltarea bazei materiale si didactice a scolii, in vederea cresterii performantelor scolare.
In acest sens, conducerea scolii, reprezentata de prof. Pompiliu Moldovan – director, si prof. Petre Stana – director adjunct, se straduiesc permanent pentru a atrage fonduri suplimentare, ce sunt folosite pentru cresterea nivelului de dotare materiala a acestei unitati de invatamant.
Dovada in acest sens sta laboratorul de biologie, realizat in anul 2000, care a fost dotat cu toate cele necesare pentru ca orele sa se desfasoare in mod adecvat.
Iata ca acum conducerea Scolii Generale "Avram Iancu" poate anunta darea in folosinta a unui nou laborator.
Este vorba despre laboratorul de informatica, foarte modern, care are o retea de computere conectate permanent la reteaua de Internet, printre dotarile noi numarandu-se inclusiv cateva imprimante.
Acest laborator deserveste un numar mare de elevi, iar toata investitia a fost facuta exclusiv din surse extrabugetare.

M.C. - Observator

  • Probleme de acces in institutii

Rampele pentru persoanele cu handicap au inceput sa apara in institutiiUn control de la Bucuresti a scos in evidenta faptul ca o sumedenie de cladiri din Arad nu sunt la indemana persoanelor cu handicap.
Pe lista neagra a celor din Capitala si-au facut loc si institutiile din Palatul Administrativ - Prefectura, Primaria si CJA - care au primit recomandarea ca panta de acces sa aiba unghiul de inclinatie mai mic, aceasta nefiind accesibila acum celor cu probleme.
In fapt, din 41 de institutii publice cu spatii proprii sunt partial accesibilizate pentru pesoanele cu handicap doar 14, in curs de rezolvare fiind si Directia Generala a Finantelor Publice Arad.
Problema pantelor de acces trebuie rezolvata cat de curand, in conditiile in care alte obligatii de gen au fost trasate acestor institutii, iar sarcinile trebuie duse la bun sfarsit pana la 1 ianuarie 2008.
Pana atunci, trebuie realizate, potrivit Legii 448/2006, spatii speciale de parcare pentru persoanele cu handicap in jurul institutiilor, iar serviciile de relatii cu publicul trebuie sa fie accesibile tuturor persoanelor cu handicap, inclusiv auditiv si mental.
La acestea se adauga realizarea de wc-uri speciale pentru persoanele cu handicap, crearea de catre fiecare operator de taxi a unei masini pentru transportul persoanelor cu handicap etc.

A.B. - Adevarul

  • Un senator la Taut

Primarul Tautului - Gheorghe Ples s-a intalnit cu senatorul PD Nicolae IotcuSenatorul PD Nicolae Iotcu a fost prezent la sfarsitul saptamanii trecute in localitatea Taut unde s-a intalnit cu primarul Gheorghe Ples, consilierii locali si in jur de 100 de localnici din Taut si Nadas.
Discutiile s-au axat pe problemele curente ale oamenilor privind agricultura si subventiile ce se pot obtine in acest domeniu.
Pentru a veni in intampinarea agricultorilor, senatorul Iotcu i-a inmanat primarului Gheorghe Ples brosura "Fermier in Europa", in care sunt prezentate toate subventiile agricole.
De asemenea, liderul PD i-a indemnat pe oameni sa se organizeze in asociatii cu forma juridica pentru a putea contracta produse agricole cu agentii economici.  
Senatorul Nicolae Iotcu s-a referit si la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar in perioada urmatoare urmeaza procesul efectiv de integrare de la administratia locala.
Astfel, senatorul democrat a precizat ca vor veni bani de la Uniunea europeana, dar pentru acest lucru administratia locala trebuie sa aiba proiecte viabile.
In ceea ce priveste alegerile europarlamentare, senatorul Iotcu a precizat ca acestea sunt foarte importante pentru Romania, deoarece tara noastra ocupa locul sapte ca marime in Uniunea Europeana.
Referitor la problemele cu care se confrunta administratia din Taut, primarul Gheorghe Ples a declarat ca este necesara imprejmuirea dispensarului din Nadas, o noua cladire pentru gradinita in Taut, asfaltarea drumului Taut-Nadas si trecerea acestuia in drum judetean si reabilitarea bisericii.
Senatorul Iotcu a promis ca va sprijini demersurile primarului Gheorghe Ples si se va adresa organelor competente pentru ca problemele locuitorilor din Nadas si Taut sa fie rezolvate in cel mai scurt timp. 

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Pasarile exotice si-au facut un cuib de rai din pasiunea unui militar de cariera din Livada

Danut Sicoe din Livada e pasionat de cresterea pasarilor exoticeDanut Sicoe din Livada este de profesie militar, dar are ca hobby cresterea pasarilor de rasa. E pe punctul de a pleca in Kosovo, dar, pana in ultima clipa se ingrijeste ca frumoasele motate sa fie ok si sa aiba parte de conditii optime. Ambitia sa este sa dezvolte continuu acest mic paradis exotic, imediat dupa ce se va intoarce acasa.
Gospodaria familiei Sicoe nu este atat de mare cat, mai ales, frumoasa si bine ingrijita, unde, calitate rara, lipsesc lucrurile inutile.
Barbatul inalt, umbla prin curtea impartita in compartimente cu pasii mari, incaltat cu bocanci uriasi, de parca acum ar trebui sa ia drumul celor sase luni de misiune in Kosovo.
E un fapt ciudat ca ditamai barbatul cat bradul sa aiba ca hobby pasari de toate soiurile, fiinte gingase, plapande in fata carora ti-e frica sa calci mai apasat.
Intram in curtea betonata si suntem lasati sa ne uitam prin toate spatiile amenajate cu grija de mana puternica a acestui barbat.
Ne delectam mangaind niste iepurasi frumosi cum numai in basme mai poti vedea; ati mai vazut iepurasi prietenosi din prima?
Ei bine, urecheatii nu s-au speriat de noi, dimpotriva, ne-au atins cu blana lor pufoasa, in semn de prietenie.
Am fi stat mult si bine de vorba cu urechila, dar pasaret de toate culorile ne-au inconjurat, la fel de prietenoase si curioase.
"Sunt gaini aproape obisnuite" – spune Danut – celelalte de rasa sunt in cotetele amenajate din gradina.
"Fetele", albe, blonde, brunete sau roscate calca tantose pe langa noi, asteptand sosirea mesei de pranz.
Pana sa le admiram, ne impiedicam privirea de un habitaclu inalt.
O scara te ajuta sa deschizi o usita care te duce in lumea porumbeilor de rasa King si Pava.
Niste frumuseti pure, albe, cu penajul rotat – ne privesc direct, inclinandu-si usor capul rotund si frumos, pentru a putea vedea si mai bine musafirii; altii sunt pestriti si ganguresc dulce, in armonie cu cei albi.
Danut le-a construit o adevarata casuta a pacii si armoniei; intrand acolo, te simti in alta lume, o lume a puritatii fara cuvinte.
Porumbeii au posibilitatea sa iasa afara si sa zboare; zborurile sunt scurte, copacii nu sunt inca infloriti, ierburile stau inca ascunse sub pamant, iar aerul e inca iernatic.
In cateva zile militarul va pleca intr-o noua misiune la KosovoGradina mirajului exotic
Danut deschide o portita si intram in gradina.
Aici, alte spatii curate gazduiesc frumusetile exotice dupa care barbatul militaros se da in vant.
Stam uimiti in fata unor pasari mici, colorate si gurese, cocosei de jucarie care se opintesc din rasputeri sa scoata acel cucurigu puternic si rasunator, gainuse pestite sau negre, inelate cu alb, gaini mici si motate, altele parca date cu funingine, cu labele acoperite de pene la fel de negre, cocosi puternici cu penajul negru-verzui, o motata superba cu penele capului blonde, rasfirate, niste minunatii misunand calm in spatiul curat si frumos amenajat.
Fiecare rasa isi are propriul loc in care isi (re)gasesc identitatea.
Spatiile sunt aerisite, curate, mancarea este mereu pusa la dispozitie, atat cat este necesar.
O gradinita micuta este destinata ratustelor care se simt ca in paradis: nisip, pietricele, podulet, o vana mica incastrata in pietre, tevi din care vara, curge apa inchipuind izvorase...
O ratusca cu penajul multicolor, mica, haioasa, batea constiincioasa drumul de la cratita cu pasat la cea plina cu apa proaspata.
"Camera" vecina e locuita de o pereche de pauni calmi si mandri.
Paunul cu penajul de un albastru orbitor, batand in topaz, paseste agale alaturi de paunita cafenie cu coronita.
Spatiul destinat paunilor este mare, plin cu nisip, cu bare de lemn pentru leganat si dormit, protejat cu folie de nailon impotriva vantului si frigului.
Nu uitam sa admiram fazanii galagiosi dar superbi prin colorit.
"Orice pasiune costa bani si suflet"
Danut Sicoe nu e un vorbaret. Nu e obisnuit sa vorbeasca despre pasiunea sa decat cu insasi protagonistele hobby-ului sau, pasarile.
Este membru in asociatia iubitorilor si crescatorilor de pasari si ar fi expus, daca nu ar fi plecat, cateva exemplare la expozitia ce va avea loc in Arad peste cateva zile.
"Este un hobby din copilarie; mi-au placut, de mic, pasarile. Am de gand, atunci cand ma intorc din misiune sa-mi largesc cercul de pasari exotice. Le aduc din Ungaria pentru ca sunt mult mai ieftine decat la noi."
Intrebam despre speciile de frumuseti penate de care este atat de mandru.
"Sunt soiuri de Orpington (Anglia), Zebris (Australia), Cochinchina pitic, Motata olandeza, Combatant pitic englez, Sussex, Viandot, Phoenix. Fazanii sunt, cei mai multi, inca pui, dar vor avea culori foarte frumoase, rosu purpura, galben-auriu, argintiu, albastru urecheat si fazan comun gulerat, iar ratustele sunt de rasa mandarina".
Aflam ca frumoasele motate sunt hranite cu grau, porumb, floarea- soarelui, soia.
Danut nu le-a neglijat nicio clipa, ocupandu-se de vaccinarea lor atunci cand a existat pericolul gripei aviare.
"Pasarile sunt foarte sensibile, sunt destule boli care le pun capat. Vrabiile, de pilda, aduc cu ele multi microbi, se strecoara in cotete, beau din apa pasarilor si asa se ia boala. E foarte costisitor un asemenea hoby, pentru ca nu ajunge numai sa le cumperi; trebuie sa le creezi conditii optime, sa veghezei asupra dezvoltarii, sanatatii si inmultirii lor pentru ca fiecare are o anumita particularitate".
Danut va pleca, peste cateva zile in Kosovo.
A doua oara. Familia nu e foarte incantata de aceasta misiune, dar nimeni nu se poate impotrivi vietii de militar.
Barbatul cu pasi uriasi ne spune ca nu are timp sa se plictiseasca, mai ales ca si-a pus multe carti de citit.
Despre cresterea pasarilor exotice, la ce v-ati gandit?!

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Aradul muzical - Muzica si fantezie

George Neagu a condus orchestra Filarmonicii la ultimul spectacolOrchestra Filarmonicii, condusa de Cristin George Neagu, a pregatit publicului aradean saptamana trecuta un program care a inceput cu Uvertura operei "Mireasa Vanduta" de Bedrich Smetana, intemeietorul scolii muzicale nationale cehe.
Uvertura operei comice, care l-a facut pe autorul ei cunoscut in intreaga lume, a fost construita migalos, expresiv, incepand cu fuga bazata pe tema preluata din finalul actului al doilea al operei, fuga urmata de o tema de dans, apoi de fireasca imbinare a celor doua teme intr-un iures, totul emanand umor si veselie, dar si cu momente lirice, caracteristice unei serbari populare.
Din creatia lui Henri Tomasi (1901-1971), dirijor si compozitor francez mai putin cunoscut noua, a fost ales "Concertul pentru trompeta si orchestra".
Solist a fost Sergiu Carstea, cu studii la Chisinau si Paris, trompetist si la un moment dat director al orchestrei Filarmonicii moldovene, apoi membru al Filarmonicii Banatul si in orchestra Operei timisorene, cadru didactic, solist ce abordeaza concerte de la Vivaldi si Bach la compozitorii moderni.
Solistul si orchestra au dat viata complexului sonor al Concertului de Tomasi, dand senzatia unui discurs natural, elocvent, plin de culoare, in care solistul si-a putut etala exceptionalele calitati tehnice, putandu-se folosi de o multitudine de mijloace de expresie specifice intrumentului sau in partile extreme, pentru ca in partea a II-a "Nocturna", sa sublinieze latura lirica, romantica a discursului.
Trebuie subliniat rolul orchestrei, care spre desosebire de concertele clasice, a fost unul mult mai complex.
Este demn de evidentiat ca succesul unei lucrari ce ni se adreseaza intr-un limbaj modern poate avea imediat priza la public datorita stapanirii acestui limbaj de catre solist, a muzicalitatii sale, in primul rand, dar si de fuziunea perfecta cu orchestra care e capabila de daruire totala, asa cum, din fericire, s-a intamplat in cazul nostru.
"Simfonia fantastica" de Hector Berlioz, compozitor prin excelenta romantic, pare a fi foarte cunoscuta si totusi de fiecare data si interpretii si auditorii gasesc ceva nou in ea.
Plurivalenta constructie sonora, rod al unui fapt de viata, a fost edificata cu o grija de artizan, in interpretarea data de orchestra dirijata de Cr. G. Neagu.
Trairile intense redate in prima miscare au avut o dinamica naturala, pentru ca obsesiva dragostea sa aiba ecouri in imaginarul "Bal", care este a doua parte.
Scena campeneasca a avut in viziunea aradenilor o larga paleta imagistica, dand auditorului si directionare si libertate a inchipuirii.
"Marsul spre supliciu" a fost implacabil, fascinant, iar "Visul unei nopti de sabat" a putut sa strarneasca o fantezie debordanta, asa cum si-a dorit-o romanticul intre romantici care a fost Hector Berlioz.
Desigur, ceea ce facem noi aici poate fi socotit a fi o vanatoare de cuvinte, caci ele nu au putinta de a se ridica in sferele inalte ale muzicii, noi facem un fel de mica istorie, o modesta consemnare, fara de care viitorimea n-ar putea sti ca pe melegurile noastre, totusi, se intampla si lucruri demne de toata atentia si totodata nu tebuie uitate, caci ele sunt demne de urmat, asa cum noi ne amintim frumoasele actiuni culturale ale inaintasilor, fara de care actiunile de azi nu ar fi posibile.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

 ***
Concertul din 22 februarie va fi dirijat de Neil Thomson (Anglia)
Program Ludwig van Beethoven
Concertul pentru vioarta si orchestra in Re major op. 61,
Solist – Gabriel Croitoru
Simfonia a III-a in Mi bemol major "Eroica" op. 55


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]