Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 20 septembrie 2007
Stirile TVA aici
  • In timp ce Aradul asteapta cu nerabdare inaltarea "Sfintei Treimi", Biserica Romano-Catolica este dezinteresata, nefiind "proprietatea bisericii!"

A inceput mutarea grupului statuar "Sfanta Treime"In ciuda nenumaratelor discutii iscate de amplasarea Monumentului "Sfintei Treimi" in fata teatrului, in scurt timp, grupul statuar ridicat la inceputul secolului trecut prin contributia cetatenilor urbei, demontat dupa 55 de ani de catre regimul comunist - va fi reamplasat pana la sfarsitul acestei luni, binecuvantand centrul Aradului. 
Firma care a castigat licitatia privind proiectul de restaurare este "Renovatio Nova", societate membra a Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice din Romania (UNRMI).
Inainte de a sta de vorba cu cei care au castigat licitatia pentru proiectul de restaurare al monumentului, am trecut prin holul Bisericii Romano-Catolice Arad-Centru, acolo unde grupul statuar a dainuit intru-credinta si sfintenie, peste jumatate de secol. 
Lucrarea este demontata din perete si culcata pe pardoseala de mozaic a bisericii, protejata de schele si acoperita vederii de o panza alba, imensa.
Vrem sa stim cateva date despre aceasta lucrare de arta care va parasi astazi, pentru totdeauna, lacasul de cult. 
Ceea ce ne-a frapat - si cred ca ne va ramane in minte ca o ciudata si neplacuta amintire - este chiar atitudinea parintelui Bencic – care, interpelat, a raspuns nefiresc de rece si ostil: "monumentul nu este proprietatea bisericii. Nu cunosc niciun fel de date privind grupul statuar. Probabil ca maine (n. red. azi) dupa-masa va fi ridicat din biserica!" 
Atat am putut obtine, in conditiile in care grupul statuar a fost gazduit de biserica peste o jumatate de secol, atins cu credinta si speranta de generatii intregi ! 
Am parasit cu gust amar curtea Bisericii Romano-Catolice, acolo unde un dulgher cu maini de aur, daruit total muncii sale - Solyom Attila - taia de zor, la perfectiune, scanduri de diferite marimi...
"Renovatio Nova", locul in care renasc minunile arhitecturale ale istoriei
Colectiv restrans dar extrem de valoros, firma "Renovatio Nova", infiintata in 1991 este unica societate de restaurare monumente istorice din Arad.
Seful, arhitectul Stefan Sandor este un om dotat cu acea rarisima calitate de a se face apreciat si simpatic inca de la primele cuvinte. 
Modest, plin de bun simt si mult umor, profesionist excelent, integru in gandire, Stefan Sandor ne explica in amanunt toti pasii facuti dupa castigarea licitatiei. 
"Renovatio s-a ocupat de partea de releveu a lucrarii (pietrele) pe baza schitelor apartinand arhitectului Milos Cristea. S-a lucrat cam patru luni pe proiect, pe calculator, bineinteles, asta insemnand partea de Releveu si, ulterior, Documentatie."
Azi, "Sfanta Treime" va iesi din biserica!
Arhitectul ne explica amanuntit, pitoresc si atragator, numeroase amanunte care tin de munca de restaurator pe... calculator, apoi in realitate, teme necrezut de interesante si incitante. 
"Initial, termenul de predare al lucrarii a fost sfarsitul lunii octombrie, dar, pentru ca vara a fost buna din punctul nostru de vedere suntem in avans. In acelasi timp suntem in intarziere cu trei zile fata de termenul programat pentru scoaterea din biserica a statuii, din cauza blocarii portilor de la intrare cu schelarie." 
Cel mai arzator amanunt e legat de modul in care va fi scos grupul statuar din biserica. 
Soclul pentru amplasarea Monumentului "Sfintei Treimi" este finalizat"E foarte simplu, pe rotile! - zambeste arhitectul. Trebuia sa-l scoatem ieri, dar pentru ca biserica a fost in zi de sarbatoare, nu am lucrat. Este vorba de un sistem de schelarie complicat care va glisa pe niste sine. Tot sistemul va functiona pe role. O macara va agata si va inalta statuia in momentul in care va ajunge in capul scarilor, operatiunea durand 5 minute, dupa care camionul care va sta langa trepte o va transporta in fata teatrului. Trotuarul nu va fi ocupat decat pe o portiune de maximum 3 metri."
Utilajele de executie, executia propriu-zisa a amplasarii monumentului apartin firmei "Aqua Construct SRL"
Urmatorii pasi sunt, deci, scoaterea statuii, miercuri, joi si vineri se vor executa lucrari finale de curatire, restaurare a postamentului, urmand ca pe sfarsitul saptamanii sa se execute punerea pe pozitie a grupului statuar si a manevrelor de ridicare. 
Obeliscul presupune un numar de 9 randuri de piatra. 
"Am inceput montarea lucrarii mai repede cu o saptamana decat era prevazut!”
Dulgherul cu maini de aur
Un merit cu totul deosebit, de fapt, hotarator – asa cum a tinut sa sublinieze in mod special Stefan Sandor ii revine "dulgherului Solyom Attila care a facut posibila realizarea cu succes a reamplasarii monumentului. Extrem de serios si excelent profesionist, acesta a masurat si lucrat zi de zi, ore intregi, facand chiar si munci in afara pregatirii sale, turnari de plumb, pregatirea cofragului de betoane, ciopliri cu dalta si multe alte operatiuni!"
"Sfanta Treime" deschide si inchide bulevardul!
Obeliscul realizat din piatra naturala adusa din Ungaria cu statuia de bronz a "Sfintei Treimi" deschide iluminator bulevardul aradean, acesta inchizandu-se la fel de luminos in zona Podgoria, prin Noua Catedrala Ortodoxa purtand hramul "Sfintei Treimi", o completare care nu mai are nevoie de alte cuvinte...
Firma "Renovatio Nova" a execuat lucrari de restaurare importante, printre care si recentul Grup statuar al celor 13 Generali, urmand ca dupa incheierea lucrarii din fata teatrului sa isi indrepte fortele spre realizarea proiectului de restaurare si amplasare a Monumentului "Sfintei Treimi" din Aradul-Nou. 
"Cel tarziu la inceputul lunii octombrie – spune Stefan Sandor – "Sfanta Treime" va face parte din patrimoniul spiritual .. vazut al Aradului, lucrare ridicata din sufletul aradenilor in semn de multumire lui Dumnezeu. In urma datelor pe care le-am obtinut din studiul dosarului ce ni s-a pus la dispozitie, aflam ca autorul monumentului ridicat in 1905 a fost Róna Iózsef. Dimensiunile in plan a fundatiei existente sunt: 5, 03 m latime, 5,17 m lungime. Inaltimea aproximativa a statuii este de 14 metri, adancimea fundatiei, de 1,40 m fata de nivel teren, categoria de importanta B (deosebita). „S-a studiat fiecare piatra in parte, daca trebuie ceva refacut sau nu, releveul constand in final in 52 de planse. Din totalul de 59 de pietre exista doar 38, restul de 21 de pietre fiind lipsa. Aici a fost munca deosebita a sculptorului Kocsis care a restaurat si refacut pietrele noi dupa aspectul si structura celor vechi. O munca extrem de serioasa si migaloasa" - adauga Sandor.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Profesorii privati, platiti de la stat

Consilierul Daniel Negrea solicita plata profesorilor privati de catre StatConsilierul judetean Daniel Negrea a solicitat Ministerului Educatiei ca prin noua lege a invatamantului sa se instituie plata de catre stat a salariilor pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar privat, in acele scoli unde se respecta programa scolara.
"In Romania este invatamant de stat si privat. Noi trebuie sa ne schimbam orientarea si atitudinea, pentru ca invatamantul trebuie sa devina public si privat. In toate tarile dezvoltate se foloseste acest termen. Acolo, invatamantul privat este sustinut partial de stat daca respecta programa scolara. Adica, educatorii, invatatorii si profesorii sunt retribuiti de catre stat", a declarat consilierul judetean din Arad.
"Anul acesta se va vota, in Parlament, proiectul meu de modificare a legii invatamantului, astfel ca el va putea fi aplicat deja din anul scolar 2008-2009", a precizat Daniel Negrea.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Calea ferata si demolarea garajelor - principalele nemultumiri ale micalacenilor

Viceprimarul Tiberiu Dekany vrea sa se consulte cu micalacenii privind dezvotarea orasuluiIn cadrul programului "Audiente la tine acasa" initiat de liberalii aradeni,  saptamana trecuta acestia s-au intalnit cu locuitorii din zona 300 Micalaca. 
Acolo, consilierii locali ai acestui partid si viceprimarul Tiberiu Dekany au stat de vorba cu zeci de aradeni care s-au plans de o serie de probleme cu care se confrunta.
Situatia retelei de canalizare din zona este una dintre problemele care dau cea mai mare bataie de cap, mai ales acum, in apropierea sezonului ploios. 
Astfel locuitorii au solicitat interventia cat mai rapida a responsabililor pentru decolmatarea acesteia. 
Si starea drumurilor din zona a fost adusa in atentia liberalilor aradeni, locuitorii solicitand si cuprinderea acestora in planul de asfaltari. 
Un alt subiect abordat si care starneste nemultumire este numarul mare de caini vagabonzi din zona, pentru acestia parand sa nu mai existe nici o solutie.
Bineinteles ca locuitorii din Micalaca s-au plans si de calea ferata care le traverseaza cartierul si le tulbura linistea, dar si de intentia primariei de demolare a garajelor. 
Cat priveste linia de cale ferata, locuitorii au subliniat focarul de infectie pe care il reprezinta marginea acesteia, faptul ca zona rambleului este total neingrijita, cu buruieni crescute in voie si fara strop de amenajare. 
In privinta garajelor, intrebarea cea mai frecventa a vizat planurile de viitor pentru spatiile ce urmeaza a fi eliberate, dar si daca se are in vedere amenajarea unor locuri de parcare. 
Pentru a lamuri aceste aspecte, cetatenii au fost invitati la primarie unde pot consulta schitele si planurile de dezvoltare ale zonei.

C.A. - Informatia Aradului

  • Detinut mort la Spitalul Judetean

Un detinut de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Arad a decedat la spitalUn detinut, de 19 ani, incarcerat la Penitenciarul de Maxima Siguranta (PMS) Arad a decedat la sfarsitul saptamanii trecute la Spitalul judetean.
Tanarul a acuzat puternice dureri abdominale. 
In urma efectuarii unor analize medicii au decis ca detinutul sa fie transportat la spital. 
Potrivit unui comunicat de presa remis de PMS Arad, detinutul a fost internat la Spitalul de Boli Infectioase in data de 7 septembrie cu diagnosticul preliminar de sindrom icteric.  
Dupa doua zile, acesta a fost transferat la Spitalul Judetean Arad, sectia de Terapie Intensiva, fiind diagnosticat cu hepatita fulminanta, insuficienta hepatica, coma hepatica de gradul I/II. 
Situatia acestuia s-a agravat, astfel ca in seara zilei de sambata, a survenit decesul.
Tanarul de 19 ani se afla in penitenciar din 20 martie si executa mai multe pedepse de privare de libertate, fiind condamnat pentru talharie, furt si tanuire.
Cauza exacta a decesului va fi aflata in urma autopsiei.

Arad Expres

  • Artisti aradeni la Karlovy Vary

Artisti aradeni apreciati la Karlovy VaryFormatii folclorice din judetul Arad au reprezentat Romania la un prestigios festival international de folclor. 
Interviu cu taragotistul Petrica Pasca, dirijorul orchestrei "Rapsozii Zarandului".
Adevarul: Maestre, ati fost, de curand, la Karlovy Vary. Ce v-a purtat pe acolo?
Petrica Pasca: Intre 6-9 septembrie la Karlovy Vary a avut loc a XII-a editie a Festivalului international de folclor la care au participat formatii din 11 tari din Europa, Asia si America de Sud. Romania  a fost reprezentata de Orchestra "Rapsozii Zarandului", Grupul folcloric de la Covasant si formatia de dansuri a Ansamblului "Doina Muresului".
Adevarul: Cum ati ajuns in renumitul festival?
Petrica Pasca: Ne-a mijlocit participarea un om de mare suflet, ing. Nicolae Dedulea, stabilit in Cehia, care a prezentat un material documentar (audio si video) comitetului de organizare al festivalului . Acesta, dupa ce au vazut cine suntem si ce facem noi, a hotarat sa ne invite. Pentru deplasarea noastra la Karovy Vary un merit deoserbit il are Primaria Covasant, primar Traian Balint, care ne-a asigurat transportul.
Adevarul: Cum s-a desfasurat festivalul?
Petrica Pasca: S-a organizat in mai multe locuri din statiune precum si in localitati invecinate in asa fel incat toata zona a fost o mare scena dedicata folclorului de pretutindeni. Festivalul s-a incheiat cu un spectacol de gala in sala in care se tine festivalul de film. Fiecarei tari i s-a alocat un anumit timp pentru a-si prezenta ce au mai reprezentativ, Romaniei acordandu-i-se cel mai mult.
Adevarul: Ce au prezentat formatiile aradene?
Petrica Pasca: Grupul vocal din Covasant, instruit de parintele paroh Mihai Blaj,  a prezentat mai multe cantece din zona si chiar un dans montat, in vara, de coregraful Viorel Nistor pe o muzica din culegerile regretatului Ioan T. Florea, fiind, in acest fel, si un omagiu adus folcloristului nascut la Covasant. Sarea si piperul au fost dansatorii de la
"Doina Muresului". O prezenta deosebita, credem o viitoare speranta, a fost interpreta, de doar 9 ani, Roxana Suciu.  Iar Orchestra "Rapsozii Zarandului", pe langa acompaniament, a avut mai multe momente solistice primite cu ropote de aplauze. Sper ca prin prezenta noastra  am  deschis un drum si pentru alte formatii aradene care pot sa participe in editiile viitoare ale festivalului de la Karlovy Vary.
Adevarul: Care au fost ecourile dupa festival?
Petrica Pasca: Insarcinatul cu afaceri a.i. al Ambasaderi Romaniei la Praga, Constantin Nica, prezent la spectacolul de gala, ne-a trimis un fax  din care citez: "Prestatia deosebita... a reprezentat o excelenta promovare a valorilor perene ale folclorului romanesc, atragand aprecieri din cele mai elogiase si aplauze la scena deschisa din partea unui public avizat si exigent. Doresc sa mentionez faptul ca directorul Festivalului, domnul Lubor Hanka, a apreciat in mod deosebit prestatia formatiilor din Romania exprimandu-si dorinta ca acestea sa participe si la editiile urmatoare ale acestei manifestari". Cred ca  spune totul despre participarea noastra la festivalul international de folclor de la Karlovy Vary.
Adevarul: Felicitari si succese cat mai multe!

V.F.- Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]