Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 20 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Vijelia a aruncat in intuneric zeci de localitati

Furtuna de vineri a lasat in intuneric mai multe localitati din judetZeci de localitati din judetul Arad au ramas fara curent electric, dupa ce o vijelie deosebit de puternica s-a abatut asupra judetului, in urma cu doua nopti.
Vantul care a batut cu putere a distrus izolatorii de pe stalpi, adancind in bezna zeci de gospodarii din mai multe localitati. 
Surse din cadrul Enel Electrica-Banat spun ca cele mai afectate localitati sunt cele din nordul judetului si de pe Valea Crisului. 
Rafalele putcrnice de vant au spart izolatorii de pe stalpii de alimentare cu energie electrica din orasul Sebis si localitatile limitrofe, orasul Ineu si localitatile apartinatoare si comuna Gurahont cu satele din jur. 
De asemenea. localitatile Curtici, Dorobanti si Macea, situate in apropierea granitei cu Ungaria, pe raza carora viteza vantului a depasit 60 de kilometri pe ora, au ramas in bezna din cauza aceleiasi probleme. 
Ieri, inca de la primele ore ale diminetii, echipe de specialisti de la Electrica au inceput sa inlocuiasca izolatorii pentru a putea realimenta cu curent electric localitatile lovite de furtuna. 
Cum lucrarile au durat mai multe ore, gospodariile afectate au ramas fara curent electric pana ieri in jurul pranzului. 
Specialistii au declarat ca furtuna le-a dat mari batai de cap deoarece au fost afectate cinci linii dc curent cu izolatorii distrusi, lucru care a necesitat o cantitate de munca enorma pentru a rezolva problema in timp record, astfel incat oamenii sa nu mai petreaca o alta noapte in intuneric. 
Pentru acest lucru, au fost chemate si echipele de rezerva, problema fiind rezolvata pana ieri, la orele serii. 

C.C. - Observator

  • Avem un colectiv foarte bine structurat

Interviu cu Alexandru Tanco seful IPJ AradInterviu cu noul comandant al Politiei aradene, comisarul sef Alexandru Tanco.
Adevarul: Cum s-a ajuns ca seful IPJ Arad sa fie tocmai de la Bistrita?
Alexandru Tanco: Asa cum stiti si din conferinta de presa sustinuta la numirea mea, de catre seful Inspectoratului General al Politiei Romane, domnul chestor principal de politie Dan Valentin Fatuloiu, numirea unor sefi de inspectorate din alte judete face parte din strategia conducerii Politiei Romane. Pentru mine personal, numirea ca inspector sef la IPJ Arad constituie o provocare, daca tinem cont ca judetul Arad este si ca intindere si ca populatie mult mai mare decat Bistrita.
Adevarul: Credeti ca la IPJ Arad nu exista oameni competenti si cinstiti pentru a ocupa aceasta functie?
Alexandru Tanco: Faptul ca eu am ajuns la Arad se datoreaza, pe de o parte, vacantarii acestei functii la IPJ Arad, a consultarii cu seful Politiei Romane, iar pe de alta parte a dorintei conducerii IGPR. La acest inspectorat am intalnit un colectiv foarte bine structurat, dornic sa lucreze pentru a ne realiza obiectivele. Daca ne referim strict la aceste aspecte, consider ca la inspectorat exista oameni care sa poata ocupa functia de sef al inspectoratului, problema insa a fost dorinta de realizare a unei strategii aplicabile.
Adevarul: Cum explicati ca de la numirea dumneavoastra in functia de inspector sef la Arad, in decurs de doua saptamani au avut loc trei evenimente grave catalogate ca actiuni de tip mafiot?
Alexandru Tanco: La ce evenimente va referiti ? Va rog sa va explicati.
Adevarul: Este vorba de cele doua jafuri petrecute in municipiul Arad, cand o farmacista a fost atacata pentru ai fi furati banii, cel de la casa de schimb valutar si incendierea a doua autoturisme apartinand unui avocat aradean.

Alexandru Tanco: Deci, in primul rand, fapta comisa de catre un barbat care a intrat in acea farmacie lovind cu o sticla farmacista este o fapta de talharie. La casa de schimb valutar, unde doua persoane mascate au patruns si sustras o suma de bani este vorba de un furt, deoarece casiera de serviciu nu a fost nici amenintata si nici agresata de catre faptasi, iar in cel de-al treilea caz enuntat de catre dumneavoastra este vorba de o incendiere si asa cum partea vatamata a declarat si mass-mediei este vorba despre o razbunare. In nici una din cele trei fapte nu avem indicii ca ar fi vorba de actiuni de tip mafiot.
Adevarul: Ce noutati aveti legat de aceste cazuri?
Alexandru Tanco: In toate cele trei cazuri amintite, lucratorii de politie aradeni desfasoara in continuare activitati specifice si detinem informatii in legatura cu autorii lor. In cazul talhariei comise asupra farmacistei s-a intocmit portretul robot al autorului faptei, deasemenea si in cazul furtului de la casa de schimb valutar exista mai multe informatii. Ma bazez pe profesionalismul politistilor aradeni pentru rezolvarea acestor fapte si pentru a nu aduce prejudicii desfasurarii anchetelor, la momentul oportun vom informa si opinia publica despre stadiul cercetarilor.
Adevarul: Ce doriti sa faceti pentru stoparea accidentelor rutiere?
Alexandru Tanco: Pornind de la constatarea ca anul 2006 a fost pentru judetul Arad marcat de un trafic foarte intens, vom prevedea o crestere a numarului de agenti de politie rutiera in strada, vom incerca sa suplimentam cat mai multe puncte cu radare in zonele de trafic incercand totodata sa punem accentul pe o mai mare fermitate a agentilor de politie in tratarea delictelor rutiere. Avem de asemenea un proiect de monitorizare a traficului rutier pe doua componente: monitorizarea vitezei - care este un proiect ce se va derula in parteneriat cu Primaria Arad - si o monitorizare a locurilor de risc care ne va oferi informatii despre identificarea locurilor in care s-ar putea ca circulatia rutiera sa fie ingreunata. De asemenea, in temeiul protocoalelelor incheiate in anii trecuti cu omologii nostri din judetele de frontiera din Ungaria, vom intensifica un schimb de informatii in domeniul politiei rutiere pentru cresterea calitatii serviciului politienesc in acest domeniu.
Adevarul: De ce credeti ca Aradul este printre judetele unde nu exista cazuri mari de coruptie?
Alexandru Tanco: Nu stiu ce va face sa afirmati acest lucru, deoarece la sfarsitul anului trecut, IPJ Arad s-a situat pe un loc fruntas in tara la numarul de infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul (solutionare si constatare). Dupa cum se stie insa, competenta de cercetare in aceste cazuri de coruptie apartine procurorilor DNA sau procurorilor de la Parchetele de pe langa Tribunale, astfel incat nu am putut noi sa mediatizam astfel de cazuri. Asta nu inseamna ca ele nu exista. Dar din cate stiu eu, mass- media a fost informata in destule astfel de cazuri semnificative, cu prejudicii foarte mari, cum a fost cazul licitatiilor de spatii in care sunt cercetate mai multe persoane care au facut parte din conducerea Spitalului Judetean Arad, despre grupul Siegmeth, unde prejudiciul adus statului este iarasi foarte mare, exista si alte exemple cel putin la fel de semnificative. Repet insa, cazurile de coruptie sunt de competenta procurorilor, noi politistii lucram sub coordonarea acestora.

A.B. - Adevarul

  • Pensionarii stau la coada la magazinele Economat

Pentru a economisi cativa lei pensionarii cumpara alimente de la EconomatMagazinele Economat au devenit pentru pensionarii din Arad, locul pe care il calca zi de zi pentru a vedea ce produse au mai aparut si ce reduceri de preturi se mai practica.  
In fiecare dimineata la magazinul de acest gen al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din piata "Avram Iancu", zeci de pensionari stau la coada pentru a cumpara paine. 
De ce stau la coada? Este foarte simplu.  Painea este mult mai ieftina.  
"In fiecare dimineata la prima ora vin sa cumpar paine. Este de calitate si este mai ieftina.  Pe langa pine cumpar si eu ce imi permit. Nu prea multe, deoarece pensia mea este foarte mica. Asa ca fiecare banut trebuie sa il cheltuiesc cu grija", spune Magdalena. 
Aceste tipuri de magazine sunt vizitate mai mult de oamenii pentru care traiul nu este chiar asa de roz.  
Cand intri in acel magazin iti dai seama de veniturile modeste ale pensionarilor. 
Au lucrat o viata, iar acum din pensia de mizere pe care o au de abia pot sa isi cumpere cosul zilnic de alimente. 
De exemplu o femeie a intrat in magazin si a avut doar 10 lei. 
A spus fara nici o jena vanzatoarei ca vrea doar de  acesti bani peste. 
Un alt domn  a avut la el o sticla de doua kilograme si a cerut vanzatoarei sa ii puna doar un kilogram de ulei, deoarece ii trebuie bani si pentru alte alimente.  
Astfel de exemple sunt cu nemiluita. 
Este trist sa vezi cum batranei intra in magazin, numara banii se uita atent la fiecare pret, dupa care cumpara. 
Acesti oameni nu au bani sa isi cumpere prea multe, asa ca se limiteaza la strictul necesar. 
Pentru ei carnea a devenit un lux pe care nu si-l pot permite decat in zilele de mare sarbatoare. 
"De sapte ani de zile vin la acest magazin. Produsele sunt mai ieftine si aici putem sa cumparam cu suta de grame sau cu bucata. Nu este ca in celelalte magazine unde nici nu ne putem apropia de rafturi.  Cel mai mult cumpar paine. Fara ea nu se poate.", spune Stan Gheorghe.   
Preturile la economat sunt mult mai mici decat intr-o alimentara obisnuita. 
De exemplu o paine este 1,3 lei. 
Un kilogram de crap romanesc este 15 lei, un kilogram de branza este 9 lei, un kilogram de faina  este 90 de bani, ficatul  de pui este 5 lei si 10 bani.  "Cele mai cumparate produse sunt: uleiul, faina, zaharul si pestele.  Pentru paine  se sta la coada in fiecare zi. Suntem aici de multa vreme si avem clientii nostri fideli care sunt membrii CARP. Pentru ei aceste Economate sunt o adevarata binecuvantare", declara Maricica Jajie, vanzatoare.

Claudia Untaru- Informatia Aradului

  • La guvernare

Sever Jurca - presedintele grupului Partidului Liberal Democrat spera ca PLD sa ajunga la guvernarePartidul Liberal Democrat ar putea intra la guvernare.
Aceasta este parerea presedinteului comitetului judetean de initiativa Sever Jurca, dupa ce s-a intalnit cu reprezentantii Partidului Democrat din Arad. Liberal Democratii sunt in faza de organizare si in cel mult 10 zile asteapta sentinta Tribunalului Municipiului Bucuresti pentru a se constitui in mod oficial.
Cu trei consilieri judeteni si sute de membri in judetul Arad, Partidul Liberal Democrat este gata sa se alature guvernarii alaturi de Partidul Democrat.
Filiala locala este acum in plin proces de organizare si are comitete de initiative in aproape toate orasele din judet dar si 35 de comune aradene.
PLD Arad vrea sa infiinteze filiale in toate localitatile judetului pana in luna martie.
Reprezentantii PLD Arad sustin ca Alianta DA dintre PNL si PD se va destrama in curand.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Revolta anti-UE, la Curtici!

Protest in fata primariei din Curtici contra noilor reguli europeneZeci de localnici din Curtici au iesit ieri in strada sa protesteze impotriva obligatiilor care deriva din statutul de orasean.
Noile reguli europene ii nemultumesc pe oamenii care locuiesc in comunele devenite orase, in ultimii doi-trei ani.
Au aflat cu stupoare ca de la 1 ianuarie nu mai au voie sa creasca animale in gospodarie.
Asa se intampla in Curtici, un oras cu cateva blocuri si sute de case care sunt adevarate gospodarii taranesti.
Gheorghe Iova, locuitor din Curtici, ne declara: "Pana acum de ce s-au putut creste animale? Acum, gata? Ca ce chestie? Nu ne lasa Europa? Cui ii pasa, in Europa, ce am eu in curte?"
Maria Almasi il sustine: "Ne punem gura in pod, ca podurile sunt goale! Tot asa a fost de cand ii lumea. Am la ce ma intinde.. cand mi-e foame, tai o gaina, si gata!"
Localnicii spun ca vor sa redevina, din oraseni, tarani, daca la oras sunt reguli atat de stricte.
"Avem tramvaie, ca la oras? N-avem! Avem spitale asa mari? N-avem! Nici teatru, nici film, nici catedrala mare. Tot comuna suntem. Ne trebuie cocii si roabe cand iesim pe strada, asa ca sa nu ne spuna noua ca suntem de la oras!" – se revolta Veronka Kovacs.
Curticenii nu accepta ca Uniunea Europeana le face legea in ograda.
"Tara vecina, Ungaria, e de doi ani in UE, si acolo se vand de toate la piata. Noi de ce nu putem? Regulile astea, ale statului roman, sunt imposibile pentru tarani!", se plange un barbat in varsta.
Cum meseria de baza a curticienilor este cea de agricultor (sunt cei mai renumiti in judetul Arad, pentru rasadurile de legume), oamenii sustin ca au nevoie de animalele din gospodarie.
"Cu ce sa ma duc la camp, daca nu am un animal in curte? Si in Germania, in mijlocul orasului, se cresc animale, iar la piata se vand produse proaspete..." - spun acestia.
Primarul Nicolae Aanitei a incercat sa ii convinga ca nu poate schimba regulile europene: "Oamenii nu au fost informati din timp ce ii asteapta de la 1 ianuarie. Ne fac pe noi incompetenti, ca nu putem modifica legislatia europeana. Autonomia locala este doar in dictionar, in fapt nu putem vota impotriva regulilor europene".
Un grup de localnici a declarat ca va incepe demersurile pentru a vedea cum poate redeveni Curticiul, din oras, comuna, ca sa nu mai aiba de tras nici cu impozitele mari, nici cu reglementarile europene, pe care oamenii le considera absurde, si spun ca nu le vor accepta nici in ruptul capului.

Andrei Ando - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]