Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 18 octombrie 2007
Stirile TVA aici
  • Lucrarile la amenajarea noului sediu al CJA sunt in toi

Lucrarile la noul sediu al Consiliului Judetean Arad continua5,7 milioane de lei vor fi investiti in lucrari pentru reamenajarea acestuia
Lucrarile de reamenajare la noul sediu al CJA sunt in toi. 
Incepute recent, acestea vor fi finalizate anul viitor, din declaratiile presedintelui Consiliului Judetean Iosif Matula. 
Reamintim ca CJA a intrat in posesia fostei cladiri a Bancii Raiffeisen, cu o suprafata de aproximativ 800 de metri patrati. 
Totusi spatiul a fost considerat insuficient de catre conducerea CJA, deoarece numarul angajatilor depaseste 100 de persoane. 
De aceea, inca o anexa va fi construita langa spatiul aflat in reabilitare.
"Sursele de finantare sunt asigurate. In total, investitia a fost estimata la aproximativ 5.700.000 lei. Suma pentru lucrarile ce se vor efectua anul acesta au fost asigurata din bugetul Consiliului Judetean, iar diferenta o vom prevedea in bugetul pe anul 2008, tot din fondurile CJA. Dar daca vom putea obtine si alte fonduri si acestea vor fi binevenite…", ne-a declarat presedintele Consiliului Judetean Arad – Iosif Matula.
Ridicarea imobilului in care se amenajeaza noul sediu al CJA a inceput in anul 1990. 
Cladirea trebuia sa fie un sediu al fostei Banci Agricole. 
Insa institutia respectiva nu a reusit finalizarea constructiei, astfel ca aceasta a fost preluata de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor si Participatiunilor Statului. 
Mai tarziu a fost atribuita Serviciului Roman de Informatii. 
Aceasta structura nu a primit, insa, si bani pentru investitii, astfel ca nu au mai putut avea loc lucrari, iar apoi cladirea a ajuns in patrimoniul Consiliului Judetean, prin Hotarare de Guvern.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Basescu da premii la vinuri

Presedintele Basescu este asteptat la "Festivalul Vinului" la AradPrimarul Gheorghe Falca a anuntat ca presedintele Traian Basescu este asteptat sambata la Arad, pentru a participa la "Festivalul Vinului".
Presedintele tarii nu va sta prea mult in Arad, dar nu va rata ocazia de a premia cel mai bun vin al editiei din acest an a festivalului.
Potrivit primarului Gheorghe Falca, finul lui Traian Basescu, presedintele va ajunge la Arad cu un avion, in jurul orei 12,00, iar de la aeroport va merge in Piata Avram Iancu, unde are loc Festivalul Vinului.
Sosirea presedintelui a dus la modificarea programului, care incepe acum cu cateva ore inainte decat a fost initial stabilit, pentru ca in piata sa fie voie buna atunci cand va fi si presedintele. 
Seful statului va pleca din Arad in jurul orei 14,30, spre Hunedoara.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ultimele pregatiri

Prefectura si Primaria sunt din nou in disputaPrefectura face ultimele pregatiri pentru organizarea alegerilor euro parlamentare de la 25 noiembrie.
Toate sectiile de votare trebuie sa ofere conditii decente, atat pentru cei care se prezinta la vot cat si pentru membrii comisiilor de spupraveghere.
Cu toate acestea, Prefectura si Primaria Muncipiului Arad sunt din nou in disputa.
De aceasta data este vorba despre locatiile a 3 sectii de votare.
Una dintre acestea este sectia 3, din sediul Administratiei a Pietelor, pe care Prefectura o vrea inapoi in sediul Spitalului Municipal.
Neantelegeri sunt si pentru sectia de votare 40, care va fi in incinta bisericii penticostale Betem iar prefectul sustine ca acest lucru ar fi ilegal si a recomandat primariei sa organizeze sectia in sediul scolii generale numarul 15.
Prefectul mai spune ca o situatie anormala este si la sectia 97, care pana acum era amenajata la Liceul German Adam Muller Gutembrunn si pe care primaria o va instala acum in sediul Patinoarului.
Pentru a eficientiza activitatea Biroului Electoral Judetean, sediul acestuia va fi la Bazinul Delfinul de la Polivalenta.
Si asta pentru ca, in Sala Sporturilor, sa poata fi primiti cei care vin cu procesele verbale de la sectiile de votare. 
Costurile cu organizarea alegerilor la nivelul judetului Arad este de aproape 300 de milioane de lei vechi.at pentru cei care se prezinta la vot cat si pentru membrii comisiilor de spupraveghere.
Cu toate acestea, Prefectura si Primaria Muncipiului Arad sunt din nou in disputa.
De aceasta data este vorba despre locatiile a 3 sectii de votare.
Una dintre acestea este sectia 3, din sediul Administratiei a Pietelor, pe care Prefectura o vrea inapoi in sediul Spitalului Municipal.
Neantelegeri sunt si pentru sectia de votare 40, care va fi in incinta bisericii penticostale Betem iar prefectul sustine ca acest lucru ar fi ilegal si a recomandat primariei sa organizeze sectia in sediul scolii generale numarul 15.
Prefectul mai spune ca o situatie anormala este si la sectia 97, care pana acum era amenajata la Liceul German Adam Muller Gutembrunn si pe care primaria o va instala acum in sediul Patinoarului.
Pentru a eficientiza activitatea Biroului Electoral Judetean, sediul acestuia va fi la Bazinul Delfinul de la Polivalenta.
Si asta pentru ca, in Sala Sporturilor, sa poata fi primiti cei care vin cu procesele verbale de la sectiile de votare. 
Costurile cu organizarea alegerilor la nivelul judetului Arad este de aproape 300 de milioane de lei vechi.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Piata de flori va deveni "artificiala" peste iarna

Vanzatorii de flori din Piata "Mihai Viteazul" nu au unde sa isi adaposteasca marfa in sezonul receIn Piata "Mihai Viteazul" isi desfasoara activitatea aproximativ 50 de comercianti de flori. 
Anual, la venirea iernii si a temperaturilor scazute, acestia intampina aceasi problema, si anume spatii de vanzare neamenajate corespunzator vremii.
Problemele florarilor au aparut inca de la prima lor amplasare in piata, fiind in opinia lor foarte inadecvat situati, cu spatiul foarte mic intre tarabe. 
De exemplu vara, cand, cel putin in ultimii ani, sunt afectati de canicula, pe langa temperaturile ridicate si efectul de sera, intreaga piata de flori este acoperita de umbra complexului comercial, iar iarna florile ingheata si mor din cauza frigului.
"Nu stim cum o sa trecem de iarna, florile nu rezista la temperaturile scazute care se anunta, probabil o sa trebuiasca sa le ingradim, iarasi, in saci de plastic si sa le incalzim locul cu ce putem" – ne-a marturisit Irina Zabolsky, vanzatoare de flori din Piata "Mihai Viteazul". 
O alta florareasa, care isi desfasoara activitatea intr-un spatiu neacoperit, disperata, ne explica situatia care o asteapta: "Nu stiu daca o sa mai rezist inca o iarna in piata, stau sub cerul liber si trebuie sa vin imbracata ca la schi. Din toamna, in fiecare an, florile incep sa se scumpeasca, tot mai putina lume le cumpara si nu avem conditiile necesare sa le ferim de frig. Probabil o sa vindem toti flori artificiale."
Taxele pentru ocuparea meselor in piata de flori sunt nemajorate de aproape doi ani si identice cu cele din piata agroalimentara, respectiv 9 lei/zi pentru persoane fizice si 12 lei/zi pentru societati comerciale. 
Acest lucru ("fericit" - zic comerciantii) este argumentat de faptul ca, desi lucrarile in piata de produse nonalimentare sunt aproape finalizate, in piata de flori si cea agroalimentara, nu s-au mai facut investitii de mai bine de patru ani. 
Singurele amenajari, care au loc in momentul de fata in Piata "Mihai Viteazul" sunt facute de SC Targuri, Oboare, Piete SA, din fonduri proprii, fara niciun fel de sprijin financiar din partea administratiei publice.
"Comerciantii de flori vand in aceleasi conditii de aproape 17 ani, iar noi nu le putem oferi altele decat cele existente in piata. Am incercat sa dezvoltam o strategie pentru mutarea pietei de flori, dar pana in momentul de fata nu s-a concretizat. Improvizatiile facute de ei pe timp de iarna sunt ilegale, noi nu le dam voie sa foloseasca butelii pentru incalzire, ba chiar sunt interzise de pompieri, care aplica amenzi, atat lor cat si noua" – ne-a declarat Daniela Sabau, director general al SC TOP SA.
In comparatie cu colegii lor din celelalte piete, florarilor din Piata "Mihai Viteazul" le este foarte greu sa-si adaposteasca florile, seara, dat fiind spatiul ingust in care isi desfasoara activitatea si programul de functionare al pietei de flori (zilnic, intre ora 8 si ora 23).
Pana cand se va construi o piata de flori pe placul florarilor sau vor fi impuse acele norme europene, care obliga pietele la spatii dotate corespunzator unei bune desfasurari a activitatiilor comerciale, comerciantii vor scoate la vanzare mai multe flori artificiale.

Sorin Szabo - Observator

  • O avere platita in capsuni

Cultivarea capsunilor poate deveni o afacere rentabila si in RomaniaProiect SAPARD:  200 de mii de euro investiti intr-o capsunarie si o livada de piersic, visin si cires.
Dorin Petrisor, din Seleus, este un tanar fermier, pe cat de ambitios, pe atat de ancorat in realitatile europene ale vremurilor noastre.
Dupa o asteptare de un an si jumatate, sprijinit constant de catre Ioan Malaes, directorul Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola si de catre Nelutu Cristina, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Dorin Petrisor si-a vazut visul cu ochii. 
Şi anume, obtinerea finantarii pentru infiintarea a 15 hectare de livada, compusa din zece hectare de piersic, trei de visin si doua de cires, plus doua hectare de capsuni.
"Jumi - juma"
Valoarea totala a proiectului se ridica la suma de 200 de mii de euro. 
Din acesti bani, 100 de mii de euro sunt nerambursabili, prin programul Sapard, iar cealata jumatate a finantarii a fost asigurata de catre Dorin Petrisor, printr-un imprumut din banca. 
Imprumutul a fost luat pe zece ani si cu o dobanda subventionata de Ministerul Agriculturii, ce a fost adusa la 4,5 %.
Sumele sunt exorbitante pentru un fermier obisnuit, dar Dorin Petrisor nu-si facea probleme in legatura cu acest lucru, fiindca proiectul a fost conceput ca sa se sustina financiar. 
Cum? Simplu! 
Pana rodesc pomii fructiferi, din anul trei, de la plantare, piersicul si din anul 4 ciresul si visininul, dobanzile si ratele la banca, pe toata durata creditului, sunt platite in... capsuni.
"Cele doua hectare de capsuni au inceput sa produca in 60 de zile de la plantare, ne-a informat inginerul Ioan Malaes. Capsunul e o cultura perena, iar soiul plantat aici produce pana vine inghetul. De aici si randamentul deosebit."
Pe profit
Dorin Petrisor ne-a precizat ca, de cateva luni, de cand a plantat capsunii, acestia si-au scos deja investitia de zece mii de euro pentru infiintarea celor doua hectare. 
E explicabil, daca ne gandim ca un kilogram de capsuni il vinde din camp cu 100 de mii de lei vechi.
Cat despre avatarurile intocmirii dosarului si cele prin care a trecut cu obtinerea finantarii, el spune ca le-a uitat, iar ca sfat pentru ceilalti fermieri, care vor sa inceapa O AFACERE in agricultura, ne-a spus cateva cuvinte.
"Orice fermier trebuie sa inteleaga ca nu poti sa devii profitabil si performant fara a investi bani. Iar banii pentru infiintarea culturilor, pentru utilaje, ca in cazul meu, nu-i poti obtine decat prin programe de finanatare in agricultura. Mai ales ca si programele acestea nu vor fi disponibile decat pana in 2013. Iar daca nu le-ai accesat pana atunci, va trebui sa te descurci pe cont propriu," a conchis tanarul fermier.

N.O. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]