Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 18 septembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Primul clopotel al noului an scolar

Inceperea scoliiIeri, de dimineata, strazile Aradului au prins din nou viata, datorita miilor de copii care se indreptau catre scoli. 
In fiecare unitate scolara au fost organizate festivitati, iar oficialitatile au incercat sa ajunga la cat mai multe dintre ele, pentru a adresa un salut elevilor, profesorilor si parintilor.
La "Moise Nicoara" in prima zi s-a dat orarul
La Colegiul National "Moise Nicoara", lume multa si buna in curtea scolii, unde a fost grupat careul pentru discursurile oficialitatilor. 
Dar deschiderea anului scolar a inceput cu o... pana de difuzor. 
Discursul prefectului, al directorului scolii, al decanului Facultatii de Stiinte Umaniste de la Universitatea "Aurel Vlaicu" si al prorectorului Universitatii "Vasile Goldis", respectiv al consilierului local Ovidiu Marian abia au fost auzite de numeroasa asistenta. 
In schimb, atmosfera buna a compensat acest neajuns: doua clase a V-a (de germana si de engleza) si bobocii dintr-a noua au fost curiozitatile Colegiului. 
De altfel, doar parintii acestor elevi au participat la ceremonie, cei din clasele mai mari fiind deja mai independenti. 
Elevii au primit orarul in chiar prima zi de scoala, iar cei de-a cincia si-au primit toate manualele. 
De astazi profesorii intra la cursuri. 
Interesant de remarcat disciplina din Colegiu: in timpul ceremoniei de deschidere a anului scolar, elevii nu au ramas in salile de clasa sau pe coridoare ci au coborat in curte, pentru a asista cu totii la eveniment. 
La Moise Nicoara s-au facut pregatiri pentru inceperea anului scolarIntarziere la Liceul "Vasile Goldis"
Deschiderea anului scolar a intarziat cateva zeci de minute la Liceul "Vasile Goldis"
Motivul? Cateva oficialitati nu au reusit sa ajunga la timp, fiindca participasera in prealabil la o alta deschidere, iar traficul aglomerat le-a retinut pe drum. 
Sute de elevi, parinti si profesori au auzit, din acest motiv, cu peste jumatate de ora mai tarziu primul clopotel. 
Trecand de acest neajuns, liceul este curat si are si in acest an scolar foarte multi elevi noi. 
A reusit in cativa ani sa se alinieze scolilor bune din Arad, si asta se vede din tinuta si in comportamentul copiilor. 
Sapaturi la Scoala Generala "Aurel Vlaicu"
Firma care face sapaturi in cartierul Aurel Vlaicu si-a ales un moment foarte, foarte prost pentru a sapa transee de jur imprejurul Scolii Generale nr. 21.
Pamantul a fost rascolit, pe marginea drumului sunt depozitate mormane de pietroaie, ceea ce aglomereaza infernal traficul oricum greoi din zona. 
Culmea lipsei de bun simt este ca desi santurile au fost sapate de cateva zile bune, nu s-a mai atins nimeni de ele de atunci, asa ca intrarea in scoala, ieri, s-a facut pe un podet improvizat din cateva leaturi. 
Este pericol de accidentare si primaria, politia, Inspectoratul de Stat in Constructii ar trebui sa ia masuri pentru rezolvarea rapida a acestei situatii ridicole.
Primarul a participat la deschiderea anului scolar la Scoala Generala nr. 22 Altfel, ceremonia de deschidere a scolii a fost la fel de calduroasa ca in anii precedenti (in ciuda problemelor de sonorizare); profesorii de la aceasta scoala se stiu comporta ca intr-o familie, iar momentul trecerii "bobocilor" de-a-ntaia sub ghirlandele de flori este in fiecare an cel mai emotionant episod al deschiderii. 
Primarul, la Liceul Penticostal
Primarul Gheorghe Falca a trecut pe la Liceul Penticostal, sa asiste la momentul deschiderii anului scolar. 
In discursul sau, acesta le-a reamintit penticostalilor ca vor primi un teren pentru cultul lor. 
La randul sau, Mot Ghiocel, unul dintre liderii cultului penticostal, le-a reamintit ca din acest an, in Arad, functioneaza o facultate pentru formarea pastorilor penticostali, in cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu".
Primarul nu a zabovit foarte mult, a plecat la nici cinci minute dupa discursul sau. 
De altfel, dimineata de ieri a fost un maraton pentru Gheorghe Falca, el participand la deschiderea anului scolar la alte sapte unitati: Scoala Generala nr.6, Scoala Generala nr.22, Scoala Generala nr.12, Liceul Pedagogic "Dimitrie Ţichindeal" si la Scoala Generala nr.11, Gradinitele PP 7 si PP 18. 
Emotii mari pentru boboci
Cu certitudine, cei mai emotionati au fost, in aceasta prima zi de scoala, bobocii. 
Bobocii au facut cunostinta cu invatatoarele Insotiti de parinti, acestia au privit in jur cu emotie, dar si cu o mare curiozitate, studiindu-se intre ei si apropiindu-se timid de invatatori. 
De la acest "ritual" nu au facut exceptie nici bobocii de la Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal", care au pasit in curtea scolii imbracati in uniformele acestei scoli, pe care parintii le-au comandat din timp. 
De altfel, pentru ei a fost organizat un moment special, chiar in deschiderea festivitatii. Directorul Liceului Pedagogic, prof. Sorin Haiduc, i-a invitat pe elevii claselor I ale acestei scoli sa faca un "tur de onoare", spre a fi aplaudati de toti cei prezenti. Zis si facut. 
Cand au inceput sa se auda acordurile cunoscutei melodii "Balada pentru Adeline", bobocii, doi cate doi, tinandu-se de manute, si-au urmat invatatoarele si au pasit – cu toata solemnitatea de care au fost in stare – intr-un tur de onoare, in mijlocul careului format din restul claselor acestei scoli. 
Momentul a fost emotionant, cei mici fiind aplaudati pana si de elevii de clasa a XII-a, pe care, se stie, nu ii prea impresioneaza orice. 
Parintii s-au inghesuit sa isi fotografieze si sa isi filmeze copiii care purtau in piept cate un boboc de rata pe care le era scris prenumele.
La festivitatea de deschidere a noului an scolar de la Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" au fost de fata si PSS dr. Timotei Seviciu, senatorul Nicolae Iotcu, primarul Gheorghe Falca si consilierul local Ovidiu Mosneag, fiecare dintre ei urandu-le elevilor un an scolar cat mai bun si mai rodnic in note Program artistic la deschiderea anului scolarbune.
Daca rugaciunea rostita de PSS dr. Timotei Seviciu si cuvintele rostite dupa incheierea ei i-au cam plictisit pe copii (deh, in plin soare nu prea aveau ei chef de discursuri), ceilalti vorbitori s-au multumit doar la a rosti cate o alocutiune. 
Iar primarul Aradului, Gheorghe Falca, nu a uitat sa le atraga atentia elevilor de aici ca in curtea Liceului Pedagogic s-a inaugurat cea mai moderna sala de sport pentru elevi din municipiu si le-a urat sa se bucure cat mai mult de ea. 
Modernizari la scoala din Livada
Directoarea Carmen Hrenciuc i-a adus multumiri, ieri, primarului Militon Serb, pentru sprijinul acordat scolii si gradinitei din Livada. 
Clasele 1-4 au fost dotate cu mobilier nou, iar gradinita a fost complet igienizata. 
"Din bugetul local s-a cumparat mobilierul, pentru ca scolarii sa stea cat mai comozi in bancute. Cand vor veni banii de la minister va incepe si renovarea exterioara a scolii. Din acest an si elevii din «1-4» vor beneficia de lectii pe calculator, iar elevii de la «5-8» vor sta in clase-laboratoare", a spus directoarea Carmen Hrenciuc, care este in continuare, si pe buna dreptate, ingrijorata de faptul ca tot mai multi copii sunt indrumati spre scolile din Arad. 
Iosif Matula, in periplu pe la scolile din judet
Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean Arad, a fost prezent in localitatile Pancota, Lipova si Ususau, unde a participat la festivitatile ocazionate de deschiderea unitatilor de invatamant. 
La Lipova elevii au inaugurat o scoala noua"Ma aflu alaturi de voi in calitate atat de presedinte al Consiliului Judetean, cat si de dascal si nu va ascund ca am emotii de fiecare data in aceste momente. Am ales sa particip la Pancota datorita bataliei incepute de primarul Iosif Retter, care ne-a prezentat situatia scolilor din oras si eforturile pe care le-a facut pentru realizarea unei investitii noi, atat in imobilul in care functioneaza scoala, cat si la gradinita. La inceput de drum, tuturor elevilor, celor mai mici, veniti pentru prima data la scoala, elevilor care au in fata examene de clasa a VIII si a XII, cadrelor didactice si parintilor le urez mult succes", a declarat Iosif Matula, la festivitatea desfasurata in curtea liceului din Pancota. 
La Lipova, emotia inceperii anului scolar a fost si mai mare, in special pentru elevii claselor I-IV, care vor invata de acum inainte intr-un imobil nou-nout. 
120 de elevi vor merge la ore in zece sali de clasa moderne, dotate cu grupuri sanitare si sala de sport. 
"Investitia s-a ridicat la suma de 12 miliarde de lei, bani care au provenit de la Guvern, Consiliul Judetean si Consiliul Local. A fost mult, dar a meritat, pentru ca, la Lipova, situatia era una dificila. Scolile sunt retrocedate, iar chiria se ridica la peste un miliard de lei lunar", a declarat primarul Viorel Popina. 
Ghiozdane si rechizite pentru copiii din Zadareni
Organizatia tinerilor liberali din Zadareni, cu ocazia inceperii noului an scolar, a impartit ghiozdane si rechizite scolare la peste 40 de copii din comuna Zadareni si satul Bodrogul Nou. Pe aceasta cale organizatia TNL doreste sa multumeasca primarului comunei, Doina Petri, pentru sprijinul acordat. Cei mici s-au bucurat enorm de mult la primirea cadourilor, venite exact in prima zi de scoala, mai ales ca printre acestia s-au aflat si elevii care provin din familii cu situatii financiare precare. 

Andrei Ando, Mihaela Cerna, Alciona Popovici - Observator

  • Parada militara la Arad

Defilare pompieriSeful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis" Arad, col. Marcel Lucaciu a precizat ca "143 de persoane au depus juramantul militar, fiind angajate din luna septembrie ca si pompieri profesionisti".
Printre noii angajati se afla si opt femei.
Cele mai multe spun ca-si doreau de mici sa fie in armata si se bucura ca acum mentalitatea s-a schimbat si in Romania, iar profesiile considerate ca fiind exclusiv masculine pot fi realizate si de femei.
Un car de pompieri din 1870
Dupa depunerea juramantului, noii pompieri au plecat in parada pe bulevardul central al orasului.
La parada au fost aduse cateva masini de interventie dintre cele mai noi, dar si adevarate piese de muzeu.
Pe strazile Aradului a fost scos un car de pompieri, care dateaza din 1870.
Pompierul-vizitiu spune ca, pe vremuri, la incendii se mergea cu carul.
Utilajul cu care s-a scris istoria in interventiile la dezastre este expus doar la zile de sarbatoare si pentru a-l putea folosi, pompierii au fost nevoiti sa imprumute niste cai.
In partea a doua a zilei, au avut loc intalniri cu pompierii veterani si concursuri sportive in poligonul inspectoratului, de unde nu a lipsit nici traditionala fasole cu ciolan.
Evenimentele de sambata au incheiat manifestarile dedicate Zilei Pompierilor, celebrata in 13 septembrie, atunci cand pompierii au efectuat o serie de demonstratii spectaculoase in fata Primariei, printre care si coborare pe cordeline din turnul Palatului Administrativ, inalt de aproape 60 de metri.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Expozitia de carte erotica de la Budapesta a avut un real succes

La Budapesta s-a deschis o expozitie de carte eroticaReprezentanti ai Bibliotecii Judetene "A.D. Xenopol" din Arad impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor locale, oamenii de cultura si jurnalisti au participat vineri la expozitia internationala de carte intitulata "Legaturi primejdioase" – ilustratie de carte erotica franceza din secolul al XVIII –lea.
Expozitia a avut loc la Budapesta si a fost organizata si gazduita de Biblioteca Nationala a Ungariei. 
Bibloteca "Judeteana A.D. Xenopol", Arad a fost invitata pentru prima data sa participe la o expozitie internationala de carte veche. 
De asemenea 27 de piese din patrimoniul cultural national, dintre care 26 sunt carti frantuzesti din secolul XVIII, ilustrand subiecte erotice, precum si un manuscris de la inceputul secolului al XIX –lea, reprezentand catalogul bibliotecii familiei nobiliare Csaky au fost expuse de catre biblioteca aradeana la aceasta expozitie.  
Biblioteca din Arad a expus operele unor scriitori celebri precum La Fontaine cu Contes et nouvelles, Boccoccio – Contes, Diderot – Les bijoux indiscrets, Restif de la Bretonne – La paysanne pervertie, Voltaire – La pucelle d’ Orleans, Montesquieu – La temple de Gnide, ilustrate de mari artisti gravori si desenatori ai secolului XVIII –lea (G. Vidal, Joseph Longuiel, Hubert Gravelot, Nicolas Cochin, Louis Binet).  
Alaturi de directorul Bibliotecii Judetene A.D. Xenopol la expozitie au participat, vicepresedintele Consiliului Judetean, Gavril Buza si Zoea Rotaru, consilier  judetean,  membru comisia pentru probleme culturale.  
Delegatia romana a fost primita foarte bine de catre Monok  Istvan, directorul general al Bibliotecii Nationale din Ungaria. 
Acesta a afirmat ca este impresionat de colectia de carte veche care exista la Arad, si totodata de faptul ca manuscrisele s-au pastrat intacte. 
Au fost expuse si exemplare de carti din colectia particulara a omului de afaceri, Tony Fekete, care in luna octombrie va expune si la Arad. 
La deschiderea oficiala a acestei expozitii au participat mii de persoane, iar reprezentantii institutiilor care au expus au spus cateva cuvinte despre colectia prezentata.  
Tot in acest cadru festiv doi actori au jucat un fragment din piesa, inspirata din romanul lui Choderlos de Laclos, "Legaturi primejdioase".  
Dupa deschiderea oficiala a urmat vizitarea expozitiei  de carte. 
"Ceea ce este ilustrat aici este cu mult peste asteptarile mele. Am intrat intr-o lume cu totul aparte. Sunt bucuros ca s-a vorbit despre Arad, despre Biblioteca, iar catalogul nostru a fost foarte bine primit", afirma Florin Didilescu, director Biblioteca Judeteana "A.D. Xenopol" Arad.
Pentru toti vizitatorii aceasta expozitie a fost remarcabila.  
Costurile totale ale ei se ridica la 150 de mii de euro. 
Iar dupa afirmatiile directorul general al Bibliotecii Nationale a Ungariei pentru a acoperii toate costurile, expozitia ar trebui vizitata de 30 de mii de persoane.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Miss Steaua Vestului

Concurente pentru Miss Steaua Vestului la SantanaPeste o mie de oameni au admirat frumoasele concurente de la concursul de Miss de la Santana.
Concursul de frumusete Miss Steaua Vestului, desfasurat sambata seara la Santana, cu prilejul sarbatorii Zilele Orasului, editia a IV a, a atras ca un magnet peste o mie de cetateni dornici sa admire "frumusetile patriei"!
Participantele la acest concurs de frumusete, organizat de catre "Angels Event" (surorile Raut) in colaborare cu Primaria Santana si cu sprijinul unui insemnat numar de sponsori, au avut de trecut trei probe de foc.
Dupa dansul de prezentare, a urmat proba costumelor de baie, cea a rochiilor de seara si proba de inteligenta, toate asezonate cu momente de dans modern, recitaluri inedite si demonstratii de arte martiale.
Frumoasa de Cris
In tot acest rastimp, juriul de specialitate a deliberat intens, deoarece nu au fost usor de departajat concurentele care au pasit pe scena, frumoase domnisoare venite din Arad, Santana si Chisineu-Cris.
In cele din urma, "verdictul frumusetii" a fost dat.
Castigatoarea "Miss Steaua Vestului 2007" a fost declarata Cristina Dumbra, din Chisineu-Cris.
Plina de emotii, Cristina Dumbra ne-a declarat la finalul concursului ca iubeste modellingul, muzica si tot ceea ce este frumos in viata.
Iar visul ei poate deveni realitate, mai ales ca, incoronata drept Steaua Vestului, Cristina, ca de altfel si celelalte fete clasate pe locurile 2 si 3, vor avea posibilitatea sa incheie contracte in lumea frumusetii si a prezentarilor de moda.

N.O. - Adevarul

  • Sfintirea monumentului eroilor anticomunisti

A fost dezvelit monumentul eroilor anticomunistiDupa ani de zbateri , Asociatia Fostilor Detinuti Politici, avand sprijinul moral si material al Primariei, a reusit sa finalizeze monumentul de langa Palatul Cultural.
Proiectul destinat initial victimelor inundatiilor, dar abandonat de dictatura comunista decenii in sir, gandit de Milos Cristea, acel proiect a fost daruit de familie AFDP, pentru a fi finalizat ca monument al  victimelor bolsevismului romanesc, al caror numar depaseste cu mult pe cele ale vitregiilor naturii din toate timpurile.
Dupa intonarea imnului de stat, presedintele AFDP Vasile Ciobancan a deschis festivitatea la care au participat numerosi membri ai asociatiei, rude si urmasi ai victimelor terorismului securisto-comunist, oficialitati aradene, intre care amintim pe Primarul municipiului, viceprimari, Prefectul judetului, Presedintele Consiliului judetean, apoi invitati ca Primarul Timisorii si  presedintele timisorean al AFDP, conducatorul revolutiei aradene si primul prefect postdecembrist, dl Valentin Voicila, reprezentantii principalelor culte religioase din Arad.
In cuvantarile impresionante rostite s-a subliniat necesitatea imperioasa a existentei unui asemenea monument (neamurile care nu-si cunosc trecutul nu au viitor) apoi istoria acestui proiect. 
Unul dintre fostii detinuti a subliniat ca si in anii ’70, anii luminii intunecate a epocii Ceausescu, s-au mentinut conditiile inumane, terorizante din inchisori.
Dupa slujba ecumentica in memoria celor mai drepti si mandri romani care s-au jertfit pentru neam si tara, au fost lansate doua carti.
D-na Silvia Hara a citit doua poezii din volumul semnat de sotul sau decedat, pe care comunistii l-au bagat la inchisoare pe cand avea doar 17 ani.
Cunoastem cel putin doua cazuri de persoane nascute in teribilele puscarii comuniste.
Dl. Corneliu Cornea si-a lansat editia a II-a a cartii cu titlul "Luptatori si martiri ai rezistentei anticomuniste din judetului Arad (1945 / 1989)", volum mai amplu si mai cuprinzator decat cel initial, rezultat al unei munci intense de documentare de multi ani.
Insusi autorul nu este sigur ca a putut cuprinde de asta data toate numele patriotilor aradeni jertfiti pe altarul neamului, deoarece sistemul bolsevic avea un stil mafiot de a face ca oanmenii incomozi sa dispara, inclusive urmele lor.
Justific ultima fraza cu relatarea unei intamplari reale petrecuta in toamna anului 1955 la Gherla. 
Insotit de colegul de serviciu si un oficiant sanitar, am zarit semnele din sprancene ale unui detinut al celebrei inchisori locale. 
El, impreuna cu alti colegi de suferinta, lucra la repararea soselei. 
Oficiantul sanitar a spus ca tanarul (30 de ani ?) era un consatean din Lujerdiu (la 10 km. departare de Gherla) care disparuse de acasa intr-o noapte cu trei ani in urma. 
Familia si intregul sat nu stiau daca mai traieste sau e mort. Gestul lui voia sa insemne: "Spune alor mei ca sunt aici !"
Acesta a fost un caz fericit, in altele nici azi nu se stie nimic despre foarte multi care au cazut in ghearele diavolesti ale teroristilor comunisti.
Cititi apelurile indurerate ale familiilor din multe numere ale revistei "Memoria".

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]