Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 17 august 2007
Stirile TVA aici
  • Aradul se schimba la fata

In Vlaicu au demarat lucrarile de modernizareDe la 1 august, nu mai e vorba de o poveste. Suntem martorii demararii unor proiecte deosebite, care, pe langa importanta utilitara, vor infrumuseta si fata orasului.
E vorba, desigur, de inceperea lucrarilor din cadrul proiectului "Arad - Reabilitare transport urban", cofinantat de BERD si Primaria Municipiului Arad.
Despre cat de necesara era aceasta operatiune, nu cred ca mai are vreun sens sa vorbim. 
Glumind putin, am putea spune ca, daca ai fi venit din strainatate, dupa mii de kilometru parcursi cu masina, ai fi stiut cand intri in Arad si daca erai legat la ochi. 
Carosabilul era (si inca mai este) mizerabil - gropi, denivelari, petice peste petice in asfalt, zdruncinaturi, disconfort. 
Asadar, un proiect era mai mult decat necesar, iar Primaria si, de ce sa n-o spunem, primarul Gheorghe Falca au initiat acest proiect, au gasit sursele de finantare si acum s-a trecut la executia etapei intai din proiect.
Obiectivele primei faze
Prima etapa din cadrul Proiectului "Arad - Reabilitare transport urban" cuprinde lucrari care se vor desfasura pe trei tronsoane. 
Tronsonul 1, Fat Frumos - Piata UTA; tronsonul 2, Piata UTA - Podgoria; tronsonul 3, Podgoria - Piata Romana. 
Termenul de finalizare a lucrarilor din aceasta etapa este unul ambitios - 1 decembrie 2008. 
Spunem ca este ambitios pentru ca, initial, se vorbea de 18 luni. 
"Desi lucrarile au inceput cu oarecare intarziere, in ce ne priveste, vom face eforturi ca sa ne incadram in termenul anuntat", ne asigura ing. Ioan Faur, directorul de la ICIM Arad, firma care va executa lucrarile de montaj la liniile de tramvai, la carosabil si trotuare (alte doua firme, ISAF Bucuresti si SPIE Rail, din Franta, vor executa lucrarile de alimentare cu energie electrica si pentru linia de contact etc.).
De luna viitoare, va fi abordat si tronsonul 2, pentru inceput cu interventii la carosabil. 
Lucrarile la linii, cu inchiderea circulatiei tramvaielor pe acest traseu, se vor executa dupa finalizarea tronsonului 1. 
In fine, lucrarile la tronsonul 3, Podgoria - Piata Romana, vor incepe in trimestrul IV al acestui an, cu lucrarile la carosabil, interventiile la liniile de tramvai fiind programate pentru anul viitor.
Intrarea in oras va vea o infatisare modernaDetalii despre lucrare
Conform proiectului, vor fi modernizate liniile de tramvai, care vor fi schimbate in totalitate. 
Se va reface intreg carosabilul, pe cate trei benzi de circulatie, pe fiecare sens. 
De asemenea, se vor reface trotuarele, parcajele si semaforizarea. 
Nu mai putin de 24 de intersectii vor fi semaforizate. 
E vorba de reabilitarea a 5,9 kilometri de drum, cat reprezinta distanta dintre Fat Frumos si Piata Romana.
Daca volumul lucrarilor este mare, si costurile sunt pe masura: 30,8 milioane de euro. 
Merita? In mod cert! Altfel, BERD n-ar fi acceptat sa finanteze proiectul. 
La urma urmei, primarul Gheorghe Falca are dreptate cand spune ca avem de-a face cu cel mai mare proiect, de la construirea Combinatului chimic incoace, care modernizeaza orasul de la Vest, prin centru, spre Sud, dar si atunci cand afirma ca "Acest proiect a insemnat pentru noi ceea ce a insemnat FMI pentru Romania - prin el ne-am castigat credibilitatea".
Despre ineditul modernizarii
Partea interesanta a proiectului este aceea ca tramvaiele vor circula, in Vlaicu, peste o suprafata inierbata. 
Practic, intre borduri, inclusiv intre linii, vom vedea gazon. 
Va exista si un sistem de udare, iar "tunsul" ierbii va cadea in sarcina... tramvaielor, care vor fi dotate in mod special pentru aceasta operatiune. 
Si inca ceva: ca principiu, peroanele din statiile de tramvai vor fi amplasate dupa iesirea din intersectie.
Urmeaza alte proiecte
Primarul Gheorghe Falca a tinut sa ne vorbeasca si despre celelalte trei mari proiecte pentru reabilitarea drumurilor din municipiu. 
Primul, cel ce include cartierele Gai, Bujac si Sanicolaul Mic, unde e vorba de modernizarea a 90 kilometri de drum si de introducerea canalizarii. 
Al doilea proiect de modernizare a drumurilor cuprinde strazi din Subcetate, Gradiste (in stanga si in dreapta, luand ca referinta strada Petru Rares), iar al treilea se refera la zona istorica din perimetrul Biserica Sarbeasca - Piata Romana (Boul rosu), unde lucrarile vor fi finantate din fonduri structurale. 
Prin realizarea acestor proiecte vor fi modernizate drumuri pe o distanta de 122 de kilometri.
Fact box
Date tehnice ale proiectului
Prima faza a lucrarilor, in cuantumul celor 30 de milioane de euro, include printre altele:
- 11,8 km de linii de tramvai reabilitate
- realizarea a 24 de intersectii semaforizate
- 11.834 metri patrati de tratament cu mixtura asfaltica
- 714 bucati indicatoare schimbate
- 5.888 metri de tubulatura pentru comunicatii
- 177 de copaci plantati
- 3 hectare de zone verzi refacute
- 2,6 hectare de linii de tramvai inierbate
"Acest proiect a fost pentru noi ce a fost FMI pentru Romania - prin el ne-am castigat credibilitatea" - Gheorghe Falca

T.M. - Adevarul

  • Din septembrie se ridica masinile parcate ilegal!

Masinile parcate ilegal vor fi ridicate de politieDin septembrie, aveti grija unde si cum va parcati autoturismele. 
Serviciul public de administrare a activitatii de ridicare, transport si depozitare a vehiculelor oprite sau stationate neregulamentar si a celor abandonate sau fara stapan isi va incepe activitatea, potrivit municipalitatii, luna viitoare.
Municipalitatea isi motiveaza infiintarea acestui nou serviciu prin realizarea urmatoarelor obiective: eliberarea domeniului public de vehicule si remorci abandonate sau fara stapan; fluidizarea traficului rutier; protejarea pietonilor pe trotuare, intersectii si la trecerea prin locurile marcate; descongestionarea drumurilor publice; facilitarea accesului la obiective de interes public, judetene si municipale; optimizarea transportului in comun; diminuarea problemelor legate de parcarea la domiciliu si cea de destinatie; asigurarea fluentei circulatiei in conditii de siguranta, fara blocari si accidente de circulatie.
Daca aradenii isi vor parca masinile in locuri nepermise se vor trezi fara ele. 
In plus, vor trebui sa si le recupereze de la depozitul realizat in acest sens si sa plateasca bani pentru fiecare zi de stationare a masinii in depozit. 
Mai mult, daca nu isi vor ridica masinile in termen de un an, se vor trezi ca nu mai au masina, pentru ca aceasta va fi scoasa la vanzare.
Primaria s-a dotat din timp, hotararea de infiintare a acestui serviciu fiind adoptata la sfarsitul lunii mai. 
Asadar, exista personalul necesar, a fost cumparata inclusiv masina speciala care va ridica autoturismele, costand aproximativ patru miliarde lei vechi.
Executivul a realizat si un calcul care ne arata cate masini vor fi ridicate pe zi. 
Avand in vedere o medie de 4-5 vehicule ridicate/zi, cu un program de functionare de aproximativ 200 ore/luna rezulta o medie de 110 vehicule ridicate/luna.
Programul de desfasurare a activitatii de ridicare, transport si depozitare a vehiculelor si remorcilor oprite sau stationate neregulamentar pe partea carosabila a drumului public sau parcate pe trotuar si care constituie un obstacol pentru circulatia publica si a celor fara stapan sau abandonate va fi urmatorul: 
Luni – Sambata, in perioada 1.04. – 30.10. de la ora 8:00 – 21:00; 
Luni – Sambata, in perioada 01.11. – 30.03. de la ora 8:00 – 17:00. 
De asemenea, la solicitarea Primariei programul se poate prelungi, iar in situatii exceptionale, generate de anumite evenimente si activitati desfasurate in municipiul Arad, activitatea de ridicare poate avea caracter permanent (de exemplu, daca este blocata activitatea utilajelor de deszapezire, in caz de interventie la retele de apa, gaz etc.). 
Programul de desfasurare a activitatii de eliberare a autovehiculelor si remorcilor ridicate se desfasoara zilnic in intervalul orar 8 – 21.

A. P. - Observator

  • Se bat in... counter-strike

Cei pasionati de jocurile pe calculator se vor intrece la AradCei mai pasionati tineri de jocurile pe calculator si-au mutat, incepand de ieri, sediul central in orasul de pe Mures, unde are loc un campionat national de counter-strike. 
Evenimentul a adus la Arad 70 de tineri din intreaga tara, care s-au grupat in 14 echipe. 
Tinerii stau ore in sir in fata calculatorului, iar ca sa castige trebuie sa construiasca strategii si sa aiba viziune in spatiu. 
Premiul cel mai mare e de 1.500 de euro si, in plus, se pune in joc titlul de cel mai tare dintre cei mai tari jucatori de counter-strike.
Organizatorul evenimentului, Florin Varga, spune ca "e un sport foarte costisitor. E nevoie de un calculator performant, care costa peste 1.000 de euro. Numai un mouse e aproximativ 70 de euro"
Concurentii care se califica au sanse sa ajunga la competitii internationale, unde premiile sunt de zeci de mii de euro. 
Organizatorii estimeaza ca in Romania sunt aproximativ doua milioane de pasionati de counter-strike. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Piste pentru biciclete la Curtici

Primaria Curtici doreste realizarea de piste pentru biciclisti - Virtual Arad News (c)2007Locuitorii orasului Curtici care circula cu bicicletele se vor putea bucura de o pista speciala. 
Primaria orasului a inceput lucrarile la amenajarea unor trasee numai pentru biciclisti. 
"Anul acesta vor amenaja trei kilometri de pista. Vom continua in fiecare an in functie de resursele financiare de care vom dispune. Am inceput aceste lucrari pentru ca la noi in oras sunt foarte multi cetateni care circula cu bicicletele si mai ales zona centrala, este foarte aglomerata. Se pot intampla accidente si prin amenajarea acestor piste le vor preveni. E o necesitatea amenajarea acestora. Am vorbit si cu oamenii si sunt foarte incantati", ne-a spus viceprimarul – Petru Miloaca.
Pistele pentru biciclete vor fi amenajate pe langa trotuare de o parte si de cealalta a strazii. 
Pana acum, primaria a reusit amenajare a 700 de metri de pista pe strada centrala 1 Decembrie. 
"Oamenii o folosesc si o apreciaza", a mai punctat Petru Miloaca.
Anul acesta se vor investi doua miliarde de lei pentru efectuarea acestor lucrari de investitii.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Praznic de pita noua la Beliu

La Beliu a fost sarbatorit "Praznicul de pita noua"Cea de-a XXXIV-a editie a "Praznicului de pita noua" de la Beliu a fost onorata de prezenta unor artisti de renume.
Duminica, in padurea "Dumbrava" din localitatea Beliu a avut loc cea de-a XXXIV-a editie a "Praznicului de pita noua".
O sarbatoare a muncii tuturor locuitorilor de pe acele meleaguri, care au proslavit prin cantec si joc, pita noua.
Praznicul s-a tinut la Beliu din vremuri stravechi, in cea mai apropriata duminica de sarbatoarea "Sfanta Marie Mare" si a persistat pana in anul 1913, cand datorita faptului ca in primul razboi mondial au pierit cinci generatii de feciori, sarbatoarea a fost intrerupta, nemaiavand cine sa duca traditia mai departe.
Dupa 61 de ani de intrerupere, in 1974, prin munca si stradania distinsului si regretatului profesor Emil-Craciun Lazureanu aceasta sarbatoare a reinviat.
"Praznicul proslaveste munca de un an intreg a barbartilor care au smuls aurul graului acestui pamant, precum si munca femeilor, care au lucrat si ele la camp alaturi de barbatii lor, dar au si tesut si ales in razboaie minunatele felegi, cergi si masarite, punand in aceste capodopere ceva din sufletul poporului nostru" - a declarat Pavel Tica, primarul comunei Beliu.
Varu Sandel a inveselit atmosfera la "Praznicul de pita noua" La aceasta sarbatoare a participat si o delegatie franceza din Limages, condusa de consilierul local, Alain Gauduffe, precum si oficialitati locale in frunte cu senatorii Nicolae Iotcu si Dan Ungureanu, deputatii Titu Ghiorghiof si Constantin Igas, Iosif Matula si Nelutu Cristina, presedintele si vicepresedintele CJA, dar si presedintele PNL Arad, Cristian Stragea.
Cantec, joc si voie buna
Dupa alocutiunile invitatilor a urmat o suita de dansuri a copiilor din localitate, pregatiti de Amalia Flestea si Gheorghe Dudas, totul culminand cu "jocul colacului".
Un moment artistic deosebit de apreciat de numeroasa asistenta a fost cel prezentat de Ansamblul "Cununita" a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, alaturi de interpretii Florica Tomoiaga, Dorel Banci, Marin Nicola.
Un recital de exceptie a fost si cel al interpretilor Valeria si Traian Ilea, iar melodia care a rascolit amintirile multora dintre barbatii prezenti la praznic a fost "Pusca si curaua lata".
Poate cel mai asteptat moment a fost cel in care si-a facut intrarea pe scena Varu' Sandel, care a inveselit atmosfera prin cantecele si prin glumele sale.
"Este pentru prima data cand vin, totul este foarte frumos, amenajat aici in mijlocul padurii. Cred ca aceasta sarbatoare a celor care muncesc pamantul trebuie pastrata si transmisa mai departe urmasilor. Peste toate, recitalul Varului Sandel a incheiat intr-un mod extrem de placut aceasta frumoasa sarbatoare" - ne-a declarat Mirela Slavik.
Desi se parea ca ploaia va pericicla desfasurarea acestei sarbatori in cele mai bune conditii, cantecele si dansurile traditionale au alungat norii, iar aceasta editie a "Praznicului de pita noua" de la Beliu a fost un real succes.

Cristian Maduta - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]