Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 16 noiembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu: "Aradenii pot sa aiba incredere 100% ca vor avea un nou Spital Judetean"

Ministrul Eugen Nicolaescu a participat la Arad la o intalnire cu medicii din mai multe judeteMinistrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a participat ieri, la Arad, la o intalnire regionala cu medicii din judetele Arad, Timis, Hunedoara si Bihor.
Vizita ministrului a parut pentru multe dintre cadrele medicale o ocazie de a-si spune pasurile in cadrul discutiilor care au debutat in jurul orei 11.00 la Teatrul de Stat, pasuri si nemultumiri legate de un sistem sanitar inca deficitar si care nu ofera prea mult bolnavilor.
Cu toate acestea, ministrul Nicolaescu pare multumit de calea pe care a luat-o sistemul sanitar, iar planurile sunt mari. 
Acesta considera ca, in prima faza, Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei este un proiect care inregistreaza un mare succes si prin care se incearca aducerea actului medical cat mai aproape de om. 
"Vorbim de un program care ne da informatii clare despre starea de sanatate a populatiei si care ne ofera premise pentru a gandi alte programe pe baza riscurilor care s-au constatat", a declarat ministrul Sanatatii. 
Mai mult, Eugen Nicolaescu considera ca programul care a debutat in luna iulie constituie un precedent pentru realizarea unor programe din ce in ce mai moderne, folosind ca exemplu campania de vaccinare antigripala gratuita. 
"Chiar daca am investit foarte multi bani, trebuie sa schimbam un pic procedura. Ne gandim la vaccinuri mai moderne, deoarece daca e sa luam in calcul un copil, acesta nu poate fi vaccinat de mai multe ori impotriva mai multor afectiuni", a continuat Eugen Nicolaescu.
De asemenea, ministrul a afirmat ca aradenii pot fi siguri 100% ca vor avea cat mai curand un nou spital judetean: "Au fost alocati bani in buget pentru constructia acestui spital. Vom continua procedurile, iar la anul vom organiza licitatia pentru construirea spitalului."
Demnitarul considera ca rezultatele reformei nu se vor lasa mult asteptate. 
Cu toate acestea, Nicolaescu este de parere ca: "Şi daca am avea 17 miliarde euro, cat estimam noi ca sunt necesari, tot ar dura minim 4 ani pentru ca asistenta medicala in Romania sa corespunda tuturor standardelor"
Şi totusi ca raspuns la parerile unor participanti ca romanii din vestul tarii vor alege intotdeauna clinica din Szeged, datorita conditiilor si in principal a lipsei "spagilor", Eugen Nicolaescu este mai mult decat optimist: "Situatia se va inversa, odata cu aplicarea intentiei noastre de a investi masiv in aparatura performanta", spune acesta.
La finalul discutiilor, concluzia este clara. In curand, vom avea parte de un sistem sanitar modern, programele de sanatate sunt imbratisate de populatie, medicii si asistentii nu vor mai pleca in strainatate pentru salarii mai bune, iar spitalele vor fi modernizate datorita investitiilor ample care vor urma. 
Pana atunci insa, bolnavii din spitale vor continua sa-si cumpere medicamente, pansamente si seringi, programul de sanatate ii va nemultumi pe medicii de familie care il aplica si care considera ca sunt prost platiti pentru acest lucru, erori medicale din cauza carora copii mor la banale operatii se vor mai inregistra, iar aparatura din spitale va mai aduna cativa ani vechime.
"Bine ati venit la Mocrea!"
Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a participat, tot ieri, la inaugurarea Spitalului de Psihiatrie din Mocrea, spital proaspat renovat si reabilitat. 
Fondurile necesare reabilitarii au fost obtinute de la Ministerul Sanatatii Publice (2 milioane de lei) si de la Consiliul Judetean (1 milion de lei). 
Pentru anul viitor urmeaza constructia celui de-al doilea pavilion al spitalului, unde vor fi tratati peste 115 bolnavi.
Oprire si la Ineu
Scurta oprire pe care a facut-o ministrul si la Spitalul din Ineu aflat in constructie a adus numai vesti bune pentru ineuani. 
Demnitarul a promis solemn ca spitalul va fi finalizat cat mai repede. 
Pentru acest lucru, MSP va aloca, conform promisiunii facute de "seful" sanatatii, 20 de milioane de lei.

Camelia Catean - Observator

  • Incepe procesul lui Falca

Astazi incepe procesul primarului FalcaProcesul edilului Falca: parti fara avocati, consilieri citati ca martori ai acuzarii si un judecator exigent.
Incepe procesul in care primarul Gheorghe Falca este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, prima infatisare avand loc astazi, de la ora 9.00.
Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, pe data de 25 octombrie, a primarului, pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, a lui Francisc Demeter si Radu Vasil, de la firma Elecon Plus, pentru dare de mita si complicitate la abuz in serviciu, si a Floricai Popa, sef Serviciu administrare patrimoniu in cadrul Primariei Arad, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.
Totul are de a face cu terenul cumparat de firma Elecon de la Primarie cu 838.944 euro si vandut imediat unei firme la pretul de aproape trei milioane de euro.
In joc, procurorii DNA au inclus si schimbul de imobile care a avut loc intre primarul Falca si patronii firmei Elecon, casa primita de edilul local fiind estimata de procurorii DNA ca fiind mai valoroasa decat apartamentul dat la schimb cu 111.550 euro.
Schimbul a fost etichetat de DNA ca avand menirea de a-i favoriza "pe cei doi mituitori in obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren apartinand Consiliului Local Arad, situat in centrul orasului". 
In procesul ce incepe vineri, CLM este chemat ca parte vatamata.
Judecator exigent
Judecatorul numit pentru a analiza dosarul Fabricii de Zahar este Margareta Ardelean, cunoscuta ca fiind unul dintre magistratii extrem de duri de la nivelul Tribunalului Arad.
In fapt, dosarul nu ar fi putut fi judecat decat de doua complete de judecata, la nivelul Tribunalului existand doar doi magistrati abilitati sa judece in dosare de coruptie. Repartizarea dosarului s-a facut pe calculator.
Citati ca martori ai acuzarii
Ca o noutate, pe acest subiect, parte din consilieri au fost chemati la Tribunalul Arad ca martori din oficiu, adica in calitate de martori ai acuzarii.
Rodica Borza a declarat ca nu a votat proiectul privind angajarea unui avocat care sa reprezinte interesele CLM in acest proces in care consiliul este citat ca parte vatamata, ci ca prefera sa isi mentina calitatea de martor, fara a intra astfel in conflict de interese.
Coloman Edeleni a recunoscut astazi ca a primit citatie in calitate de martor, dar si faptul ca cel mai probabil este citat ca martor al acuzarii.
Gheorghe Curta a primit si el o citatie asemanatoare, pe care nu a studiat-o in amanunt, dar se pare ca si acest consilier va avea in procesul Elecon calitatea de martor al acuzarii.
Pe piata au aparut insa si alte zvonuri legate de martorii acuzarii, numele vehiculate fiind cele ale viceprimarului Tiberiu Dekany, a secretarului CLM, Doina Paul, si a consilierului Gheorghe Schill.
Viceprimarul ne-a declarat insa astazi ca, cel putin in ceea ce il priveste, nu a primit nici o citatie de acest fel.
Tiberiu Dekany a punctat si faptul ca nu elimina insa varianta in care, pe parcursul procesului, va fi citat ca martor.
Parti fara avocati
Cel mai probabil, prima infatisare in acest proces va atrage dupa sine si prima amanare a judecatii. 
Se pare ca ingramadeala va fi mare la capitolul celor care vor solicita amanarea procesului.
Primii ar fi consilierii locali, care vor cere amanarea pentru ca nu si-au desemnat inca un avocat care sa le apare interesele.
Din informatiile pe care le detinem, avocatul primarului, Gheorghita Mateut, va lipsi de la prima infatisare, un motiv pentru primar sa ceara si el amanarea procesului.
Faptul ca rechizitoriul nu a fost pus la dispozitia partilor din proces, in speta a CLM, chemat aici in calitate de parte vatamata, constituie inca un motiv legal de amanare a judecatii.
Pana una alta, consilierul Coloman Edeleni a cerut demiterea serviciului juridic al Primariei in cazul in care CLM va angaja un avocat sa le reprezinte interesele (varianta neagreeata de ales), pentru a nu plati de doua ori aceleasi servicii. 
Vom reveni cu amanunte pe acest ultim subiect.

A.B. - Adevarul

  • Se redeschide patinoarul!

Maine se redeschide patinoarul din SubcetateLa finele saptamanii se redeschide patinoarul aradean din cartierul Subcetate. 
Deschiderea oficiala este programata pentru sambata, 17 noiembrie 2007, la ora 10.
In ceea ce priveste programul de functionare si tarifele practicate, conform datelor furnizate de Primarie, acestea raman neschimbate.
Aradenii pasionati de acest sport pe gheata pot frecventa patinoarul de luni pana vineri in intervalul orar 10- 21.30, iar sambata-duminica, acesta e deschis de la 10 la 23:30. 
Seriile sunt de o ora si jumatate (90 de minute), incepand de la ore cu sot (10, 12, 14, 16, 18, 20, respectiv 22 in week-end),  iar 30 de minute dupa fiecare serie sunt rezervate pentru interventia utilajului de curatare a suprafetei.
Valoarea biletului de intrare este de 8.5 lei/ ora pentru copii, respectiv 10 lei/ 90 minute pentru adulti, iar pentru grupuri organizate precum elevi, studenti (pe baza adresei comunicate de institutiile de invatamant) biletul este de 8.5 lei / 90 minute. 
Se pot elibera si abonamente saptamanale, pretul unuia fiind de  50 lei, iar abonamentele lunare se ridica la 150 lei.
Inchirierea patine costa 3 lei / pereche / ora sau 4 lei / 90 minute, iar ascutitul patinelor costa 2 lei / pereche, iar inchirierea patinoarului costa 2 lei/mp/ora.

Madiana Mican - Informatia Aradului 

  • Ora exacta

Complexul Muzeal a deschis expozitia "Orele Aradului"Complexul Muzeal, in colaborare cu ceasornicarii aradeni a deschis in orasul de pe Mures expozitia de ceasuri "Orele Aradului"
Expozitia-eveniment cuprinde documente, ustensile de lucru sau ceasuri din colectiile unor cunoscuti ceasornicari aradeni, printre care Tekeres Emeric si Lenuta, Sabau Anton si Diana, Gera Ludovic, Hell Gaspar, Havran Maria, dar si din colectia muzeului. 
In expozitie se remarca ceasurile din secolele XVIII-XIX – tip Schwarzwald, tablou sau semineu – ceasuri fabricate in Italia, Elvetia, Austria sau Franta. 
Complexul Muzeal, detine ceasuri fabricate la sfarsitul secolului XIX – stil roccoco, ceasuri din perioada interbelica, precum si cele fabricate in renumita fabrica "Victoria" Arad inainte de anul 1989. 
Expozitia  poate fi vizitata la sectia de stiintele Naturii din Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor, pana pe 27 ianuarie 2008. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Apateu, comuna cu un centru modern

Primarul din Apateu - Aurel Bondor are bune relatii cu PresaComuna Apateu este alcatuita din trei localitati: Berechiu, Motiori si centrul de comuna, Apateu. 
Destul de izolata de restul localitatilor din zona, la o distanta apreciabila de Arad, comuna este administrata din anul 2004 de Aurel Bondor, primarul ales de cetateni in mod democratic. 
Faptul ca aceasta comuna nu e prea mare (are o populatie de 3683 locuitori) nu l-a impiedicat pe primar sa initieze proiecte importante pentru dezvoltarea ei. 
Despre unele din succesele obtinute de primarul Aurel Bondor s-a mai scris in ziarul nostru. 
La acea data Primaria avea in intentie elaborarea unor proiecte. 
Despre ce au devenit acestea ne vom referi in cele ce urmeaza.
Ordine, disciplina, competenta Primarul Aurel Bondor ne primeste binevoitor, deschis, jovial. 
In biroul lui domneste ordinea, fiecare obiect din incapere parca e facut sa dainuiasca o vesnicie. 
In fata lui, pe birou, are un caiet in care si-a ordonat scrupulos cuvinte si fraze, care pentru el si pentru comuna desemneaza viitorul. 
Ne vorbeste molcom, fara inflorituri, la obiect, avand, insa totdeauna zambetul pe fata. 
"Fata de ce v-am spus cand am mai vorbit, va pot relata ca in comuna noastra s-au mai realizat cate ceva. Bunaoara, s-a facut licitatia pentru pietruirea si asfaltarea DC 133 pe relatia Şepreus-Apateu, pe o portiune de 5,5 km, lucrare finantata prin HG 577 si care este in valoare de 36 de miliarde de lei, precum si cea referitoare la DJ 709 pe relatia Berechiu-limita judet Bihor, pe o portiune de 2,7 km, in valoare de 18 miliarde de lei. Recent s-a dat in folosinta instalatia de incalzire centrala la ambele scoli din Apateu. Continuam modernizarea centrului de comuna prin amenajarea de spatii de parcare precum si a extinderii spatiilor verzi. Recent am primit aparatura AIT si mobilier in valoare de un miliard de lei pentru proiectul „Economie bazata pe cunoastere"
Laboratorul de informatica a scolii din Apateu a fost bine dotatAstfel, laboratorul de informatica de la Scoala Generala Apateu a fost dotat cu zece calculatoare, un videoproiector; Punctul de acces public pentru cetateni a fost dotat cu sase calculatoare, server,aparat foto si un videoproiector; Biblioteca Apateu cu un calculator iar Starea Civila din cadrul Primariei Apateu cu doua calculatoare. 
"De altfel, la noi in primarie calculatorul a devenit un instrument de lucru obisnuit. Mie imi place ordinea, fara aceasta nu se poate realiza mare lucru. Fiecare din functionari stie ce are de facut, fiecare isi vede de treaba lui " ne spune Aurel Bondor, primarul caruia ii place sa-si duca la indeplinire proiectele pe care si le propune.
Se cauta doi politisti pentru Apateu
Desigur, comuna Apateu are mai multe realizari dcat cele pe care ni le-a relatat primarul Bondor. 
Mai mult, au aparut noi proiecte pe care, suntem siguri, nu peste mult timp le vom vedea realizate. 
Cu toate acestea, Aurel Bondor are si doua usoare suparari. 
Prima se refera la faptul ca desi comuna Apateu este alcatuita din trei localitati, aici isi desfasoara activitatea doar un politist, cu toate ca sunt trei posturi.
Primaria a dotat Postul de politie cu mobilier si calculator si este dispusa sa ofere orice ajutor i se cere din partea Inspectoratului de Politie Arad, numai ca posturile sa fie ocupate. 
De mentionat ca postul de polite are la dispozitie si o masina proprie. 
A doua suparare a primarului consta in faptul ca desi au fost invitati de mai multe ori, cu diferite ocazii, parlamentarii aradeni nu se prea inghesuie sa treacul pragul Apateului, cu exceptia senatorului Nicu Iotcu si a deputatului Lia Ardelean.

Petre Don - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]