Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 16 august 2007
Stirile TVA aici
  • Mii de pelerini in rugaciune

La Manastirea Bodrog credinciosii au scos icoana facatoare de minuniPraznicul Adormirii Maicii Domnului a fost si in acest an  un prilej de reculegere sufleteasca pentru miile de pelerini ce si-au indreptat pasii spre Sfanta Manastire.
Slujba de hram a debutat in ajunul praznicului prin Sfanta Liturghie oficiata de un sobor de preoti (incepand cu ora 10,00).
Ore in sir cete de credinciosi au umplut curtea Sfintei Manastiri venind insotiti de preoti parohi cu prapori si icoane, cantand imne religioase inchinate Maicii Domnului.
A urmat slujba de sfintire a apei la ora 15.00. La ora 16.00 a sosit Intaistatatorul Eparhiei P.S. Episcop Dr. Timotei Seviciu si a slujit la Vecernia cu litie si Utrenia praznicului, dupa care a rostit un cuvant de invatatura adecvat praznicului.
Multimea de credinciosi a urmat  pe Prea Sfintia Sa si soborul de preoti la savarsirea Drumului Crucii, cu citiri biblice, cuvantari si cantari bisericesti.
La ora 22.00 s-a savarsit Sf. Taina a Maslului de catre un sobor de 7 preoti, cu un cuvant de invatatura despre "Cinstirea Maicii Domnului", urmat de prohodul Maicii Domnului.
Multimea credinciosilor a ramas in priveghere toata noaptea la manastire fiind intretinuta sufleteste de preotii ce au spovedit si savarsit rugaciuni particulare.
La ora 9, miercuri 15 august, s-a savarsit Sf. Liturghie de  catre Chiriarhul Eparhiei Aradului, insotit de un sobor de preoti si diaconi.
Cuvantul de invatatura, ziditor si cu patos a fost rostit de P.S. Parinte Episcop dr. Timotei Seviciu, care a vorbit despre mutarea la ceruri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, Feciara Maria.
Dupa Sfanta Liturghie, credinciosii s-au intors pe rand la casele lor ducand cu ei mireasma darurilor duhovnicesti impartasite,  si in acest an, de Maica Domnului la praznicul Adormirii Sale.

V.F.- Adevarul

  • Militari in Kosovo

Un nou detasament de militari aradeni au pornit spre KosovoUn numar de 86 de militari din cadrul Batalionului 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu" din Cetatea Aradului pleaca in misiune in Kosovo.
Ceremonialul militar si religios are loc in aceasta dimineata, la ora 10, pe platoul din Cetatea Aradului.
Potrivit ofiterului de relatii publice din Cetate, lt. Mihai Moneanu, misiunea militarilor aradeni se deruleaza pe durata a sase luni si va fi sub comanda italiana, in cadrul grupului de forte multinationale KFOR. 
In perioada misiunii din Kosovo, militarii aradeni vor efectua patrule, actiuni de control trafic, vor escorta convoaiele care vor avea nevoie de protectie, vor asigura asistenta umanitara si vor pazi obiective importante din Kosovo.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Admiterea 2007 la Universitatea "Aurel Vlaicu" reprezinta cel mai important succes din ultimii ani"

Interviu cu rectorul Lizica MihutInterviu cu rectorul Universitatii de stat "Aurel Vlaicu" prof. univ. dr. Lizica Mihut
- Doamna rector Lizica Mihut, a trecut prima etapa a inscrierilor la Universitatea de stat "Aurel Vlaicu" Cu ce rezultate?
- Cred, de fapt sunt sigura ca admiterea 2007 la Universitatea „Aurel Vlaicu” reprezinta cel mai important succes din ultimii ani. Peste 3300 de absolventi au optat pentru universitatea noastra, ceea ce inseamna ca prestigiul UAV este deja binecunoscut. Pe de alta parte, locul 13 ocupat in topul universitatilor romanesti nu a ramas fara ecou. A face doar o propaganda in sine reprezinta doar un mod periferic de a te manifesta, in invatamantul superior si in orice alt domeniu de activitate.
Locul 5 in clasamentul ARACIS
- Sunt convins ca un succes de genul acesta vine dupa o anumita munca, dupa anumite investitii. Cum explicati cresterea numarului de studenti din acest an?
- Anul 2006-2007 a fost un an foarte dificil pentru Universitate, din cateva puncte de vedere. Pe de o parte, pentru ca a fost comisia de autorizare ARACIS. Noi nu am aparut deloc in presa sa ne batem cu caramida in piept, pentru ca am luat calificativul de universitate cu un grad ridicat de incredere. Mi se pare un fapt normal, nu este cazul sa il subliniem. Recunosc ca am elaborat impreuna cu colegii mei 20 de dosare de acreditare si evaluare interna, ceea ce inseamna un volum de munca urias. Precum se stie, ARACIS a facut un clasament al celor 11 universitati evaluate iar universitatea noastra se claseaza pe locul al cincilea. Din punctul nostru de vedere este un loc onorant, inaintea universitatii din Sibiu, a medicinei din Timisoara, a universitatilor din Targu-Jiu si Oradea. La cele doua universitati particulare evaluate nu dorim sa ne referim. Din punctul nostru de vedere, foarte putine universitati s-au angajat total in vederea nu numai a autorizarii interne, ci si a autorizarii externe. Anul universitar precedent a fost dificil
si din punctul de vedere al investitiilor in baza materiala. De ce? Pentru ca am continuat puternic investitiile. Am demarat supraetajarea Complexului M din Micalaca, ceea ce inseamna 49 de miliarde de lei, la care se va adauga realizarea unei sali de conferinte, probabil unica in partea de vest, cu posibilitatea tehnica a traducerii simultane in sase limbi. O sala care va deveni probabil o emblema pentru urbea noastra, cu o tehnica de ultima generatie. In acelasi timp, a intrat in reabilitare totala cladirea noastra din Calea Aurel Vlaicu, unde a fost in 1972 Facultatea de Subingineri, pilonul de rezistenta al universitatii noastre. Vreau sa precizez ca dupa ce vom termina cele doua mari proiecte – supraetajarea si sala de conferinte – va urma finalizarea lucrarilor la Complexul M. Nu va fi vorba despre o tencuire obisnuita, o facem din nou dupa ultimele standarde. Va fi nevoie de cateva zeci de miliarde de lei pentru finalizarea lucrarilor. Vom elabora un plan special pentru curte, pentru ca acest complex va fi unul redutabil. Aici vreau sa
fac un comentariu – intotdeauna am spus ca unicul sprijin pe care l-a avut constant Universitatea a fost presa. Nu pot sa nu spun insa ca acest Complex M nu a fost suficient de mediatizat in presa, poate si de oficiali, pentru ca absolut toate delegatiile care vin la noi sunt uimite, de-a dreptul uimite de Complexul M. Straini sau reprezentanti ai universitatilor din Romania, traditionale sau mai noi, sunt de-a dreptul uimiti. Din pacate, foarte putini aradeni cunosc suficient acest complex.
"Absolventii de liceu sa nu creada in vorbele mele, sa se convinga singuri de valoarea UAV!"
- Pentru cei care stiu unde si cum sa se uite, sunt evidente progresele Universitatii "Aurel Vlaicu". Totusi, pentru un tanar de 18 ani, absolvent de liceu si pentru familia acestuia, ce mesaj ati transmite pentru ca acesta sa aleaga UAV si nu o alta universitate?
Laboratoarele de informatica ajuta tinerii sa se integreze in cerintele UE- L-as convinge sa se documenteze singur. Internetul este o sursa de documentare, dar nu singura. L-as invita sa nu creada in declaratiile mele si in declaratiile nimanui si sa descopere prin propria documentare care este realitatea, pentru a avea apoi propria optiune. Pentru ca nimeni nu ma poate face sa-mi schimb opinia – un tanar de 18 ani, de 19 ani, nu poate fi trombonit, nu poate fi imbrobodit. E clar ca stie limpede cum stau lucrurile cu universitatile din Arad si nu numai. Daca vrea sa mearga la o institutie la limita existentei, atunci nu este studentul nostru si chiar nu-l vrem.
- Care este cea mai in voga facultate sau specializare, asa cum a reiesit in urma admiterii?
- N-as putea sa spun ca sunt in voga anumite specializari, in mod special. Dar continua trendul pentru stiinte economice, pentru chimie alimentara si protectia mediului, pentru informatica. Anul acesta, aproape pe primul loc au fost anumite specializari ale Facultatii de Stiinte ale Educatiei. Sunt inscrisi peste 600 de studenti la o singura specializare, care se numeste Pedagogia Invatamantului Scolar si Prescolar.
"Anul viitor va fi anul unei strategii de calitate"
- Ce directii de dezvoltare preconizati pentru anul universitar viitor?
- Anul viitor va fi anul unei strategii de calitate, a unei consolidari a universitatii noastre in plan academic si stiintific. Pana acum dezvoltarea era mai mult pe orizontala, a crescut numarul de studenti, avem peste 13 000 de studenti, numai in Arad. Noi dezavuam crearea unor filiale in toate orasele si oraselele patriei. Cresterea pe orizontala se va opri. In mod natural, scade numarul de studenti, pentru ca scade numarul absolventilor de liceu. Este foarte important faptul ca o parte importanta a activitatii dascalilor va fi de cercetare, de programe de finantare, de proiecte, de brevete, de inventii. Pentru ca universitatea sa se integreze pe plan international, pentru a fi un lider al dezvoltarii regionale, este nevoie de dezvoltare pe verticala. Noi ne gandim foarte serios la momentul in care UAV va putea deveni un lider in plan regional. Universitatea "Aurel Vlaicu”
este deja un brand, dar pe noi ne intereseaza foarte mult relatia cu mediul economic. Nu intamplator, am fost una dintre putinele universitati care am imbratisat ideea de incubator de afaceri, care face legatura dintre mediul academic si mediul de afaceri.
"Primarul Falca are complexul studentului slab!"
- Universitatea poate fi pregatita pentru acest pas. Trebuie sa existe insa si niste premise economice, sociale, culturale, poate chiar politice pentru a avea succes. Exista ele in Arad?
- Probabil ca in Arad exista o situatie speciala si din punctul de vedere a faptului ca nici un politician nu a transformat invatamantul intr-o problema prioritara. Iata, presedintele Basescu are meritul, oricine orice ar zice, de a ne fi chemat la Cotroceni pe reprezentantii invatamantului superior si preuniversitar, sa ne spuna ca invatamantul este o problema de siguranta nationala. Ei bine, universitatea nu este foarte iubita in mediul politic si administrativ. Sigur, prefectul Aradului, domnul inginer Gavril Popescu este alaturi de universitate, profesorul Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean, a ramas profesor si este un fapt absolut laudabil pentru dansul ca se considera in continuare profesor. Primarul Aradului este insa total impotriva universitatii noastre. Cu toate ca s-a terminat povestea cu sala de sport, suntem in CF intabulati pentru 49 de ani, aceste lucruri nu s-au schimbat. Sigur ca peste 49 de ani eu nu voi mai cere prelungirea, nici dansul nu cred ca va mai fi pe post peste 49 de ani. Dar primarul continua sa fie ostil universitatii noastre, iar asta este de neimaginat! Recent a venit la noi un investitor care vroia sa faca un campus, pe terenul Trinity. A propus un campus universitar cu foarte multe posibilitati de agrement, care lipsesc acum. De la primarie, a venit direct la noi. Cetateanul strain a fost foarte surprins si a declarat, de fata cu intreaga conducere academica si administrativa, ca UAV nu este iubita de primarie, ca primarul a sarit ca ars cand a auzit ca doreste sa faca un campus. El a spus ca universitatea trebuie sa mearga in afara orasului, ca nu se poate sa ocupe locuri centrale. Noi am ras cu totii, insa a fost un ras amar. In toate orasele, cladirile universitatilor sunt in centru: Timisoara, Bucuresti, Cluj, Iasi, toate sunt in centru. Si universitatile de traditie, si cele mai noi reprezinta mandrii ale orasului in care functioneaza. Primarul Falca are un complex. Este complexul studentului slab, este un complex real, care functioneaza. Un student slab intotdeauna ii va uri pe profesori! El cand a terminat facultatea, studentul slab este fericit, pentru ca a scapat de o zona care il chinuia si in care nu se putea impune. Una este sa te impui pe strada sau intr-un consiliu asezonat politic, si alta este sa te impui la o masa la o discutie nu academica, dar de minima intelectualitate.

Flavius Ghender - Observator

  • Nou concurs de proiecte pentru Monumentul Marii Uniri

Un nou concurs de proiecte pentru constructia Monumentului Marii UniriMinisterul Culturii si Cultelor a lansat un nou concurs public de creatie plastica pentru realizarea monumentului Marii Uniri de la 1918, ce va fi amplasat in municipiul Arad, in zona Podgoria. 
Proiectele depuse pentru participarea la concurs vor fi jurizate de o comisie de specialisti.
Data limita de inscriere la concurs este 12 octombrie 2007, iar castigatorul unic al concursului va negocia cu Ministerul conditiile de realizare a monumentului.
Comisia care va juriza proiectele depuse va fi formata din secretarul general al MCC, Virgil Stefan Nitulescu, directorul general al Muzeului National de Arta Contemporana, Mihai Oroveanu, criticii de arta Adrian Guta si Gheorghe Vida, si sculptorii Grigore Minea, Aurel Vlad, Paul Vasilescu, Dumitru Pasima si Dumitru Paina. 
Autorii primelor cinci proiecte clasate in concurs, in afara de castigator, vor primi premii individuale de 2.000 de lei. 
Monumentul Marii Uniri de la 1918 va fi realizat ca urmare a solicitarilor unei asociatii aradene si in urma consultarilor cu personalitati ale vietii publice.
Luna trecuta, Comisia de Jurizare a concursului de creatie plastica pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 a decis amanarea acestui concurs, din cauza numarului extrem de restrans de participanti.

C. A. - Informatia Aradului

  • Elevi ce invata intr-un grajd

La Iacobini cladirea scolii nu este corespunzatoareDesi peste o luna incepe scoala, in Iacobini, peste 80 de elevi vor studia in aceeasi cladire.
Undeva la o cotitura de lume si de Cris Repede, descoperim satul Iacobini, din comuna Brazii.
Daca nu ne-ar fi spus primarul ca aceasta e scoala, nu am fi ghicit.
Pereti carpiti, cu igrasie pana la tavan, usi ce dau sa cada si ingrijorarea unui primar care nu a primit bani pentru reparatii.
Necajit ca a platit 107 milioane de lei pentru studiu, primarul nu stie ce sa mai faca, mai ales ca din 15 septembrie incepe scoala si nu are de unde sa investeasca pentru reabilitarea si igienizarea cladirii scolii.
"Daca ati avea un copil, l-ati da la o asa scoala?", ne-a intrebat Vasile Maris, primarul de la Brazii.
Scoala noua
Cea mai buna solutie pentru toti elevii din satele apartinatoare comunei Brazii ar fi o scoala noua.
"Parintii nu ar vrea sa-si duca copiii de pe sate la o singura scoala, pentru ca ar fi departe, si nu avem un mijloc de transport sa le asiguram", a spus Dorel Catana, viceprimarul din Brazii.
Vicepresedintele CJA Nelutu Cristina a ramas surprins ca nu s-au aprobat inca banii necesari.
"Exista un proiect de reabilitare al scolilor, depus la inspectorat si sper sa se aprobe cat mai curand sumele necesare renovarii acestei cladiri", a spus Cristina.

D.M.- Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]