Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 16 mai 2007
Stirile TVA aici
  • Ataca toate hotararile

Prefectul Gavril Popescu a declarat ca va ataca hotararile consiliilor locale privind terenurilePrefectul a declarat ca ataca toate hotararile consiliilor locale privind terenurile.
"Atrag atentia administratiilor locale, primariilor de orase si mai ales Consiliului Local Municipal ca voi ataca orice hotarare legata de terenuri pana nu se rezolva problemele pe Legea 10, adica pana la solutionarea masurilor reparatorii pentru cei care solicita teren", a declarat ieri Gavril Popescu.
Prefectul si-a motivat declaratia printr-o anexa în care este indicat numarul total de notificari în Arad (2707 cereri) si în celelalte orase (72 în Pecica, 86 în Lipova etc.), numarul notificarilor nesolutionate de autoritati (1790 în Arad, 22 la Lipova, 9 la Pecica), dar si prin faptul ca sute de aradeni bat la usile Prefecturii si solicita ajutor pentru a li se retorceda terenul. 
In plus, la baza deciziei de a ataca toate hotararile de atribuire de terenuri, prefectul sustine ca stau cateva hotarari de consilii, inclusiv recenta încercare a executivului aradean de a da în folosinta gratuita 2,3 hectare de teren unui cult religios. 
"Observ o tendinta de a atribui terenuri prin consilii diferitelor solicitari, fara ca legile retrocedarii sa fie rezolvate. Sunt 1790 de cereri nesolutionate la nivelul Aradului, iar evaluarea e de acum o luna. In plus, o parte din angajatii primariei îi pun pe oameni pe drumuri si le spun ca nu mai exista teren, dar în sedintele de consiliu apar terenuri, iar consiliul vrea sa le dea spre alte destinatii. Aceasta practica nu poate sa înceapa decat dupa rezolvarea problemelor pe Legea 10 si Legea 247 ”, a conchis prefectul, care pare decis sa interzica consiliilor, pana atunci, sa dea terenuri pentru activitati economice.
Declaratie: „Voi ataca orice hotarare de consiliu legata de terenuri" - Gavril Popescu

A.B.- Adevarul

  • Piata Miorita, oferta bogata de produse alimentare

Piata Miorita ofera o bogata varietate de produse alimentare si agroindustriale - Virtual Arad News (c)2007Piata de produse alimentare si agroindustriale de la Miorita este frecventata de cei care locuiesc în aceasta zona a cartierului Micalaca. 
Produsele care se afla pe masa micilor comercianti sunt de toate felurile începand de la ceapa verde si terminand cu portocale si banane. 
De asemenea, exista o varietate de produse industriale care se vand în chioscurile din piata.
In acest sens, am întrebat cativa comercianti si cumparatori care este parerea lor despre Piata Miorita:
Mircea Stanca, 60 de ani, agricultor, Zimand: "Este cea mai buna piata din tot Aradul, numai ca sunt mai putini cumparatori. Mai încet, dar merge”. 
Maria Boroica, Siria, 42 de ani: "Duminica merge mai slab, dar în celelalte zile vanzarile sunt foarte bune".
Clara Vinca, 59 de ani, comercianta, cu gradina la Cicir: "Astazi merge foarte rau pentru ca nu sunt bani. Avem produse si venim cu marfa la piata, dar mergem cu ea înapoi acasa. De lucrat noi lucram, dar nu avem cumparatori".
Viorica Bogdan, 52 de ani, vanzatoare: "Painea se vinde, dar depinde de zi. Ar trebui sa nu mai lase cu animalele în piata". 
Nicolae Morcov, 62 de ani, cumparator: "Este buna, dar destul de scumpa, pentru ca oamenii sunt saraci".
Ioan Soimosan, 59 de ani, economist: "Este o piata care s-a creat autonom, de la sine. Nu a fost prinsa în programul primariei la momentul la care s-a constituit. Avand în vedere ca statia de tramvai se afla langa o zona cu mai multe blocuri, oamenii de la, sau înspre serviciu îsi faceau cumparaturile din piata. La început vanzatorii s-au asezat instantaneu si fara voia autoritatilor, dar pana la urma s-a constat ca piata era necesara. Preturile sunt rezonabile, chiar mai mici fata de alte piete din municipiu, iar aprovizionarea este foarte buna. O piata care este necesara în zona".
Gheorghe Andreescu, administrator Piata Miorita: "Mai sunt boschetari care se învart în jurul pietei, dar ordinea în piata este asigurata de gardieni. Nu avem probleme mari, iar vanzatorii sunt din judet. In ceea ce priveste vanzarea produselor lactate, s-a cerut amanarea legii cu sase luni. Noi vom fi pregatiti sa luam la toate masurile care se impun, pentru a corespunde normelor Uniunii Europene".
Daniela Sabau, director general, SC TOP SA, ne-a declarat ca: "Piata Miorita este o piata care are canalizare si este relativ noua, fiind înfiintata de cativa ani, doar ca nu este ocupata la întreaga capacitate. Tarifele sunt mai mici fata de celelalte piete, iar comerciantii se bucura de serviciile de  închiriat cantare. Exista si un cabinet sanitar veterinar. Piata Miorita este o piata linistita, de cartier."

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Impuscaturi la strand!

Pe Strand ajung si scandalagiiUn tanar a fost împuscat, sambata noaptea, cu bile de cauciuc în urma unui scandal la strand. 
Mai multi tineri, cu mintea aburita de mult prea mult alcool, s-au luat la harta, în noaptea de sambata spre duminica, pe Strandul Neptun. 
Scandalul a luat amploare, tinerii s-au luat la harta, si-au aplicat pumni, iar unul dintre acestia a scos din haina o arma cu bile de cauciuc si a început sa traga în "adversari"
Conflictul a fost aplanat de politisti, sesizati la numarul unic de urgenta 112.
Cel care s-a ales cu rani din cauza bilelor de cauciuc a fost transportat de urgenta la spital. 
Medicii i-a acordat primul ajutor, iar ranitul a fost lasat sa plece acasa, deoarece ranile nu erau serioase si nu necesitau internarea. 
Cu toate acestea, medicii spun ca tanarul de 25 de ani nu va uita scandalul, deoarece va resimti mult timp de acum înainte vanataile produse de bilele cu care s-a tras asupra lui.
Politistii i-au retinut pe scandalagii. 
Acestia au fost adusi la sectie, iar la primele ore ale diminetii înca se aflau la sediul Inspectoratului Judetean de Politie, pentru a da declaratii. 
Posesorul armei cu bile de cauciuc s-a ales cu dosar penal pentru ca a tras asupra celui cu care se certa. 
Dosarul va fi predat Parchetului pentru solutionare. 

C.C. - Observator

  • Taximetristii si-au facut lege

Taximetristii si-au facut un nou proiect de legeAutorizarea unui taximetrist va depinde mult si de vechimea în munca a acestuia.
Conform unui proiect de lege promovat de Camera Nationala a Taximetristilor, aprobat deja de Comisia pentru Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, taximetria cu autoturisme închiriate se va desfiinta treptat. 
De la 1 ianuarie 2008, dupa ce va intra în prealabil va fi adoptat de Parlament, taximetristii nu vor mai trece pe la Registrul Auto Roman decat o data la 10 ani, este o prevedere a aceluiasi proiect.
Autorizatiile, preluate de primarii
Conform proiectului, toate autorizatiile vor fi preluate de primarii, care vor începe sa studieze cate taxiuri le trebuie. 
Cei care au plecat si vor dori sa intre din nou în bransa vor participa la licitatii, la care vor conta: vechimea si gradul de confort ale autovehiculului, capacitatea taximetristului de a lucra cel putin 8 ore pe zi, clasificarea în normele de poluare, existenta airbag-urilor, vechimea în activitatea de taximetrie a operatorului, efortul investitional realizat în ceea ce priveste procurarea de autovehicule.
Interdictii severe
Initiatorii proiectului au propus ca sa fie introduse interdictii severe privind utilizarea autorizatiilor taxi de catre alte persoane decat titularii. 
Se va desfiinta dependenta fata de ARR si RAR. Astfel, nu vor mai fi necesare licenta de transport, licenta de executie pentru vehicul si licenta taxi, care se eliberau de ARR.
Pe baza actualei licente de transport se va elibera gratuit, de catre primarie, autorizatia de transport. 
Autorizatia de transport se poate obtine pentru perioada nedeterminata cu vizarea ei de catre primarie, o data la 5 ani. 
Se va simplifica si procedura autorizarii dispeceratelor taxi, prin preluarea acestei proceduri de catre primarie. 
Autorizarea dispeceratelor se va realiza pentru o perioada nedeterminata, cu vizare o data la 5 ani.
Pentru taximetristii independenti, activitatea de dispecerat taxi devine optionala. 
Certificatul de agreere al taxiului se va obtine în continuare de la RAR, pe unde taximetristii vor fi obligati sa treaca doar o data la 10 ani. 
Pentru ca valabilitatea certificatului de agreere va fi pentru o perioada de 10 ani, nu va mai fi nevoie de vizari periodice. 
Vizarea periodica a certificatului de agreere se va asigura cu ocazia inspectiei tehnice periodice, realizata la orice statie agreata RAR.
Prelungire la cerere
O autorizatie taxi existenta, dupa expirarea termenului de valabilitate de 5 ani dat de primarie, poate fi prelungita, la cerere, pentru înca 5 ani, daca sunt respectate doua conditii: autoturismul este detinut în proprietate sau cu contract de leasing si nu are o vechime mai mare de 10 ani.
Punctajul pe baza caruia se va face departajarea taximetristilor
Dupa intrarea în vigoare a legii, cei care doresc sa devina taximetristi pot obtine o autorizatie taxi, pentru prima oara prin procedura licitatiei. 
Punctajul pe baza caruia se va face departajarea se va calcula pe baza urmatoarelor criterii: vechimea autovehiculului; clasificarea în normele de poluare; gradul de confort al autovehiculului (model, volum portbagaj, aer conditionat); vechimea în activitatea de taximetrie a operatorului sau a taximetristului independent; existenta airbag-urilor, pentru protectia clientului; efortul investitional realizat în ceea ce priveste procurarea de autovehicule; capacitatea taximetristului de a lucra cel putin 8 ore pe zi.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Aradul muzical Un simfonic de zile mari

Max BruchDupa concertul anterior, in care a putut fi ascultata opera in concert „Nabucco”, spectacol pentru al carui succes de public si-au dat mana institutii si persoane, pentru care s-a facut o reclama deosebita, cu cheltuieli serioase, am revenit la asa zisul normal. Adica la situatia in care afisajul se face absolut formal, doar in partea centrala a orasului. Zone, care ar putea reprezenta mici orase, cum ar fi Micalaca, A. Vlaicu, Aradul Nou, ca sa nu mai vorbim de Gai, Gradiste, Parneava, Sanicolaul Mic s. a. sunt tratate de parca nu ar apartine municipiului (nu numai din acest punct de vedere!).
Si acum 40 de ani situatia era aceeasi, dar de atunci municipiul s-a extins mult, populatia s-a inmultit si treaba aceasta ar trebui rezolvata odata.
Asadar, ca intr-un oras care nu prea mai pare cultural, s-a desfasurat la Filarmonica un concert care a dat o satisfactie deosebita celor prezenti, ceea ce denota ca muzicienii acestei institutii pot si vor sa mentina un standard inalt al activitatilor lor in orice conditii.
Daca la concertul anterior au venit inalte fete ale Aradului pentru a fi vazute de inalte personalitati, cum ar fi un consul sau de Televiziunea locala, ori de solistii straini, acum nu s-a mai intamplat minunea, cu exceptia unora (putini) care, spre cinstea lor, se respecta si sunt in mijlocul evenimentelor culturale.
Mi-a ramas in memorie un personaj, aflat in careva Consiliu local, care venea mereu cu intarziere la concert, defila pana la mijlocul salii, se dezbraca cu gesturi largi, cu fata spre cei cel puteau vedea si cu un zambet superior, de parca spunea: - Vedeti? Eu am venit, si se aseza in sfarsit. Dar treaba asta nu a durat mult. Altul, tot de pe acolo venea o vreme cu regularitate, aducandu-si si sotia, ceea ce era cat se poate de frumos si apreciabil. De cand a obtinut un fotoliu de director, atingandu-si scopul, nu mai are timp de concerte, nici el nici consoarta.
Totusi, sala de concert sau de teatru, pot fi vitrine folositoare.
Nici presa nu e la inaltime din acest punct de vedere, caci la concertul cu „Nabucco”, in loja rezervata condeierilor au fost doar doi ziaristi si un fotograf. Asta intr-un oras in care daca arunci cu piatra dupa un caine, nimeresti un jurnalist.
Revenind la recentul concert, care a avut-o ca solista pe turcoaica Pelin Halkaci Akin, consemnam cu placere prestatia solistei si a orchestrei, care a fost condusa de data acesta de Radu Popa, in „Concertul nr.1 pentru vioara si orchestra in sol minor op. 26” de Max Bruch.
Interpretii au redat tristetea dar si caldura sufleteasca, expansiunea lirica dar si nota dramatica a introducerii, adanca simtire poetica, impletirea durerii cu revolta si deceptia in celebrul Adagio al concertului, apoi atmosfera luminoasa si avantul romantic al Finalului.
Publicul, receptiv la acest mesaj viu, cat se poate de expresiv, a aplaudat cu insufletire aceasta reusita talmacire.
Sub bagheta aceluiasi Radu Popa, „Simfonia a IV-a in Si bemol major, op. 60” de Ludwig van Beethoven a implinit fericit programul acelei seri. Orchestra a dat prospetime discursului sau, reliefand perfectiunea constructiei sonore, care chiar de la inceput a cucerit publicul prin limpezime si optimism, intre altele si datorita cotrastului fata de Adagio-ul introductiv, pe care autorul l-a dorit incert, vag si tot odata pitoresc, un model pentru romanticii de mai tarziu.

Omagiu lui Zoltan Kodaly
Zoltan KodalyCorul barbatesc „Bartok Bela” din Pecs – Ungaria a sustinut la Palatul Cultural un concert extraordinar, inchinat aniversarii a 125 de ani de la nasterea compozitorului Z. Kodaly.
Infiintat in 1945 din salariati ai Intreprinderii de Transport Urban si condus la inceput de Solyom Jozsefne, corul a avut o evolutie ascendenta sub bagheta altor patru dirijori, ca din 1980 sa fie sub indrumarea d-lui dr. Lakner Tamas.
La viata muzicala a orasului Pecs mai contribuie: Corul de copii al orasului, Corul de fete a Gimnaziului „Kodaly Zoltan”, Corul de camera condus de Tallai Aurel.
Corul „Bartok Bela” a concertat in SUA si Canada (1998), Spania (1999), Italia (2002), Anglia (2003), Argentina, Brazilia, Uruguai (2005), unde si-au gasit conalionalii interesati de cultura lor originara.
Corul care are 59 de membri (la Arad au fost doar 33) a castigat premiul cel mare la al IV-lea Concurs Kodaly de la Budapesta si locul I la Olimpiada corurilor din China, unde au participat peste 100 de formatii din lumea larga.
In 2004, formatia condusa de dr. Lakner a realizat un CD cu integrala corurilor barbatesti ale lui Kodaly.
Prima parte a concertului de vineri seara a cuprins lucrari ale compozitorului sarbatorit, Kodaly fiind socotit de colegul sau Bartok drept cel mai mare ungur, avand in vedere totala daruire cu care s-a aplecat asupra studierii aprofundate si a prelucrarii cantecului popular maghiar. Kodaly a creat o bogata lume sonora, de la cantecul de copii la corurile mixte cu o accentuata pecete nationala.
Formatia ungara a exploatat filonul cretiei pentru cor barbatesc, care nu este deloc sarac.
Incepand cu „Felszalott a pava” creatie a anului 1937, urmat de „Cantec catanesc”, formatia a dovedit o stapanire a expresiei vocale de ansamblu, unitate timbrala, acuratete, o buna dictie. In piese ca „A rabhazank fia” pe versurile lui Petofi sau alta pe text de Kolcsey care se refera la soarta neamului, corul a realizat trairi sincere, cu expresie ce a impreionat auditorii. Nu a lipsit creatia religioasa, o piesa referitoare la Sf. Stefan, pentru ca lucrarea „Minunea lui Dumnezeu” pe versurile aceluiasi Petofi sa fi fost chiar aceea cu care au castigat premiul in China. Prelucrarea folclorica „Karadi notak”, o suita compusa in 1934, ne-a dus cu gandul la ceea ce am numi noi virtuozitate corala.
In partea a doua a concertului, corul, cu tinuta schimbata, a interpretat o serie de cantece de pahar, de sine statatoare sau din diverse opere si operete, solisti fiind Csajaghy Szabolcs si Horvath Istvan, cu acompaniament de acordeon, clarinet si doua viori, una fiind manuita de insusi dirijorul.
Voia buna, antrenul, au insufletit asistenta, care a aplaudat cu caldura pe artistii unguri, care au lasat impresia unor oameni minuati, daruiti cantului frumos si expresiv.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

*** CONCERTUL SIMFONIC din 17 mai
Serghei Rahmaninov - Concertul nr, 2 in do minor pentru pian si orchestra op.18
Piotr Ilici Ceaikovski - Suita de balet „Lacul lebedelor”
Dirijor, Dorin Frandes - solist, Daniel Goiti


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]