Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 16 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • Cladirile de patrimoniu - parte a istoriei Aradului

Istoria Aradului este reprezentata si prin cladirile de patrimoniu - Virtual Arad News (c)2007Cladirile de patrimoniu din Arad incep sa se degradeze pe zi ce trece, iar autoritatile sunt neputincioase in fata acestui fenomen.
Importanta cladirilor istorice si strategia administratie locale privind reabilitarea cladirilor istorice in randurile de mai jos.  
Maius Grec, profesor de istorie, decanul Facultatii de Stiinte Umaniste si Administrative a UVVG Arad:
"Aradul face parte din asociatia AVEC, care isi propune sprijinirea conservarii cladirilor de patrimoniu. Totusi, in ceea ce priveste Aradul situatia este foarte dificila deoarece sunt multe cladiri vechi de o valoare deosebita. Este o problema legata de calitatea de proprietar asupra cladirilor si atunci ar trebui dezvoltate proiecte din fonduri europene pentru a demara actiunea de conservare a cladirilor. Parerea mea este ca nu este suficienta numai conservarea in sine a cladirilor, ci trebuie dusa si o activitate de educatie in ceea ce priveste importanta pastrarii patrimoniului. Trebuie o actiune conjugata la nivelul autoritatilor locale si implicati cati mai multi cetateni si sponsori. Important este si educatia, respectiv demararea unor actiuni in randul tinerilor, de constientizare a importantei cladirilor respective. Am avut o intalnire cu profesorul Hategan de la Timisoara, care este membru al Institutului Academiei Romane de la Timisoara, si am aflat ca Timisoara a demarat o actiune de inventariere a cladirilor de patrimoniu".
Viceprimarul Tiberiu Deckany, presedinte al Organizatiei Municipale a PNL Arad:
"In momentul de fata, centrul vechi al Aradului se afla intr-o situatie destul de precara. Exista un proiect castigat la valoare foarte mica pentru renovarea fatadelor si exista un proiect depus care a fost avizat favorabil, dar care se va derula doar in anii urmatori. Credem ca refacerea centrului istoric al Aradului trebuie sa fie o prioritate pe care PNL o va promova in cadrul programului de strategie de dezvoltare a municipiului. Consider ca latura turistica si beneficiul pe care l-ar aduce refacerea acestui centru de o va fi foarte benefic pentru Arad".
Nela Moroz, 23 de ani: "Cladirile nu ar trebui demolate, ci restaurate pentru a ramane in forma lor, asa cum au fost acum o suta de ani. Important este partea istorica a Aradului".

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Pichetare cu pancarde

Muncitorii de la CET au pichetat PrimariaAproape 200 de sindicalisti de la CET au pichetat, in dimineata de joi, timp de o ora, Primaria.
Oamenii sunt nemultumiti ca nu au primit nici un raspuns din partea Consiliului Local la revendicarea lor privind cresterea salariala din acest an.
Angajatii centralei electro-termice au solicitat o crestere esalonata de 35%, in conditiile in care ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ca salariile din sistemul energetic national vor creste cu 22%.
Sindicalistii au purtat pancarde cu inscriptii impotriva Primariei, precum "Primaria ne conduce, noi de rapa de vom duce", "CET-ul nu este o societate pilot pentru experimentele Primariei".
Ei au solicitat un dialog cu cei din conducerea Primariei, insa nici un oficial al institutiei nu a coborat in strada pentru a asculta revendicarile lor.
Liderii celor doua sindicate din societate, Traian Deliman si Doru Lebada, au depus doua adrese: una catre Primarie, pentru majorarea salariilor si continuarea investitiilor la CET, una catre Prefectura, pentru urmarirea aplicarii HG 105/2002 (prin care CET a trecut de la Termoelectrica la CLM Arad).
Sindicalistii nu exclud declansarea grevei, la sfarsitul lunii, daca revendicarile lor raman fara raspuns.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Tragedie - Un copil de 12 ani – decedat dupa o operatie de apendicita

Inca un copil si-a gasit sfarsitul pe patul de spital* Inca un copil, sanatos pana in urma cu cateva zile, si-a gasit sfarsitul pe patul spitalului….
* Medicii - acuzati de superficialitate in diagnosticarea pacientului…
* Conducerea Spitalului Clinic Judetean s-a autosesizat demarand o ancheta interna
* Colegiul Medicilor  nu  a fost inca sesizat cu privire la acest caz.
Parca in ultimele luni, mai mult decat in alti ani, numarul cazurilor de copii decedati a crescut.
Din nefericire, un alt caz a cutremurat ieri Aradul cand un copil de numai 12 ani, foarte bine dezvoltat, a ajuns la spital cu simptome de enterocolita care intre timp s-a dovedit a fi apendicita, iar dupa interventia chirurgicala acesta s-a simtit din ce in ce mai rau, in noaptea de miercuri spre joi, in jurul orei 4 copilul decedand pe sectia ATI.
Copilul s-a simtit rau inca de saptamana trecuta, de joi, cand a fost vazut de medicii de la o policlinica privata.
Dupa cateva zile, pentru ca febra si diareea persistau, copilul  a fost dus la Spitalul Clinic Judetean Arad, fiind internat in seara zilei de 13 februarie ac. la Sectia Pediatrie,  examinat fiind de catre dr. Cristian Geanta.
"Boala copilului a avut un debut nespecific, daca pot spune asa. Initial parea ca e vorba despre o enterocolita. Am inteles ca inainte cu cateva zile avusese febra si diaree, insa intre timp febra i se redusese.  Dupa aceea a intrat din nou intr-o stare febrila… Parea sa fie vorba despre o enterocolita in evolutie… S-a internat in seara zilei de 13 februarie, iar a doua zi, in jurul orelor 14.00 acest a fost operat, dupa investigatiile facute intre timp parand ca ar fi vorba totusi despre apendicita, lucru care insa nu putea fi spus cu certitudine decat dupa o interventie chirurgicala. Asadar am trimis copilul la Unitatea Primire Urgente si de acolo a fost trimis la Chirurgie, unde, dupa cum va spuneam a fost operat miercuri, in jurul orelor 14.00. Imediat dupa operatie a fost constient, a vorbit insa dupa cateva ore a inceput sa se simta din ce in ce mai rau, la orele 4.00 acesta incetand din viata."
Intrebat daca se poate vorbi despre o culpa medicala, dr. Geanta a declarat: "In situatii din acestea, cu conditii deosebite, cand diagnosticul e greu de stabilit, se poate vorbi si despre o culpa medicala. In conditiile astea nu stii care diagnostic e mai valabil, simptomatologia fiind nespecifica. In acest interval am fost vreo 5-6 medici care au consultat copilul. Ma gandesc ca va demara o ancheta in urma careia se va vedea daca a fost sau nu vorba despre o culpa medicala."
Pana ieri Colegiul Judetean al medicilor nu  a fost sesizat cu privire la acest caz.
Pe de alta parte, conducerea Spitalului Clinic Judetean Arad s-a autosesizat:
"Am demarat deja o ancheta interna, insa deocamdata nu putem prezenta un punct de vedere legat de o eventuala culpa medicala. In cursul zilei de astazi (n.n. ieri) se va efectua autopsia si abia atunci vom putea clarifica situatia", a declarat managerul Spitalului Clinic Judetean, dr. Mirandolina Prisca.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Simandul are publicatie proprie – "Piatra de hotar"

Primarul din Simand isi prezinta noul ziar comunalIncepand de miercuri, localitatea Simand are propriul ziar.
"Un om informat este un om liber. Nu poate fi mintit, nu poate fi pacalit. Acestea au fost gandurile de la care am plecat atunci cand am decis sa editam ziarul local "Piatra de hotar", ne-a declarat primarul Constantin Morostes.
Este o publicatie lunara, de opt pagini, realizata cu sprijinul Primariei si a Consiliului Local Simand, adresata tuturor simandanilor, din care locuitorii comunei pot afla - pe larg si pe intelesul tuturor - mersul institutiilor, a serviciilor locale, a Primariei si a Consiliului Local.
"Incepand de azi, de la primul numar, vom publica in "Piatra de hotar" toate hotararile de consiliu adoptate, toate deciziile importante ale primariei si tot ceea ce inseamna proiecte si investitii. Tot aici o sa ne prezentam formatiile de dansuri, cei mai reprezentativi oameni ai localitatii, actiunile culturale si evenimentele de suflet ale Simandului. Intr-un cuvant, in "Piatra de hotar" va fi prezentata realitatea comunei noastre, va fi oglinda a ceea ce se intampla, zi de zi, la Simand", a mai spus primarul.
Denumirea publicatiei vine de la ziarul cu acelasi nume editat la 1934 de marele publicist Isaia Tolan.
Originar din Simand, Isaia Tolan s-a remarcat ca luptator fervent pentru idealurile romanilor din Transilvania in perioada dintre cele doua razboaie mondiale.
A colaborat de-a lungul vietii sale cu ziarele "Cuvantul" din Bucuresti (1922), "Universul" din Cluj, cu ziarului Societatii de Maine, "Stirea" (1932) si "Gazeta Antirevizionista" (1934).

Anca Pascutiu - Observator

  • Blocuri solare la Nadlac

In acest an la Nadlac se vor construi noile blocuri ANL - Virtual Arad News (c)2007Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) va incepe, in vara lui 2007, constructia de blocuri care vor fi alimentate cu energie electrica si termica produsa de pompe de caldura si panouri solare.
ANL a finalizat deja caietele de sarcini pentru constructia in opt locatii a unor blocuri alimentate cu energie din surse regenerabile, dupa ce in toamna s-a organizat concurs pentru a identifica cele mai eficiente solutii de incalzire a locuintelor construite pentru tineri (la un raport optim cost-calitate).
Se avea in vedere introducerea tehnologiilor moderne si performante.
Programul pilot care se va derula prin ANL prevede construirea unui numar total de 230 de locuinte.
Judetul Arad a fost inclus si el pe aceasta lista a ANL, Nadlacul fiind primul oras din Arad care va beneficia de blocuri ANL in care alimentarea cu energie electrica si termica se va face din surse regenerabile.
Privatii, in top
Judetul Arad nu sta foarte bine la capitolul constructii de blocuri, fie ca vine vorba de blocurile ANL (suntem printre ultimii intr-un top al constructiei locuintelor de tip ANL), fie cand vine vorba de constructia de blocuri de catre privati.
O statistica de la nivelul Primariei Arad arata ca in municipiu s-au construit, de catre privati, din 1989 pana in prezent, doar 41 de blocuri.
Primul aviz pentru constructia unui bloc in Arad a fost dat in anul 1992, cele mai multe dintre imobilele de gen fiind ridicate in ultimii ani (din 2004 incoace).
Cele mai multe blocuri au fost construite in cartierele Vlaicu, Micalaca si Subcetate.

A.B. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]