Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 15 decembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Aradul de altadata

Arhitectura Aradului vechi seamana cu cea a Vienei"Nu privi niciodata in urma…", e o vorba care circula in popor. 
Suntem destul de preocupati cu prezentul si suficient de ingrijorati pentru viitor, dar sa nu uitam faptul ca datorita trecutului avem astazi un prezent (indiferent cum ar fi el). 
Pentru cei care apreciaza acest lucru le-am pregatit in continuare un scurt material istoric despre Aradul de altadata.
Orasul de pe malul Muresului a cunoscut urmele prezentei umane in urma cu 40.000 ani, pentru ca prima asezare stabila din Preistorie sa ia fiinta la sfarsitul mileniului V i.Hr.
Locuirea din Epoca Bronzului (mil. 2 i. Hr.) era intrerupta de evenimente violente, dupa cum arata descoperirile arheologice din Arad: locuinte incendiate, depozitul de bronzuri de la Astoria – expus la muzeu. 
Alaturi de asezarile dacice de pe ambele maluri ale Muresului din prima jumatate a mileniului 1 i.Hr., pe parcursul secoleler IV-III. I.Hr. apar si asezari scitice si celtice.
O astfel de asezare dacica din zona Micalaca a fost distrusa in primul secol al erei crestine de trupele romane, caramizi cu stampila legiunii a IV-a Flavia Felix fiind descoperite la Aradul Nou. 
Pe parcursul secolelor urmatoare asezarile dacice si sarmatice de pe teritoriul de zi al orasului au intretinut relatii comerciale cu lumea romana, dar au cunoscut si invaziile barbare ale gotilor, hunilor, gepizilor, avarilor ori slavilor.
Dupa incheirea expansiunii maghiare in zona, este datata si prima atestare documentara (1080-1090) a toponimului Orod, centru ecleziastic si comitatens din care s-au mai pastrat doar ruinele basilicii de la Vladimirescu.
"Aradul a cunoscut, in secolul XVI, atat rascoala lui Gh. Doja (1514), cat si, incepand cu anul 1552, stapanirea turceasca, stapanire intrerupta de domnia lui Mihai Viteazul, cand a avut loc reintegrarea Aradului in Principatul Transilvaniei. Din 1687 stapanirea otomana este inlocuita de cea austriaca – perioada de dezvoltare economica, ce nu a putut fi oprita nici macar de Cetatea construita (1763-1783) in imediata vecinatate a orasului. Aradul, ridicat la rang de oras cameral in 1702 si oras cameral privilegiat in 1740, a reprezentat o atractie pentru diferite popoare din imperiu: romani, aromani, sarbi, evrei, maghiari si svabi ( asezati in numar mare in Aradul Nou)" sustine Adelina Stoenescu, reprezentant al Complexului Muzeal Arad.
Titlul de oras liber regesc, acordat de catre comisarul regal in 21 august 1834, a impulsionat dezvoltarea economica a orasului. 
Bulevardul Aradului antebelic Astfel, daca in 1835 Anton Dangl avea o fabrica de iar fratii Neuman inaugurau in 1851 fabrica de spirt si drojdie, in perioada imediat urmatoare (1869-1870) statisticele consemnau pentru Arad 5.074 de intreprinzatori, 6.839 de functionari, 11.913 muncitori si 2.645 muncitori agricoli. 
La sfarsitul secolului XIX apar cele mai cunoscute fabrici: masini – Hendl; mobila – Bruckner, Czeiler si Lengyel; de vagoane – J. Weitzer; textile – familia Neuman.
Dezvoltarea economica a impulsionat viata orasului (municipiu din 1871), aici construindu-se edificii si palate, care definesc imaginea orasului de azi: Teatrul, Primaria, Palatul Cenad, Palatul Cultural (1913).
La sfarsitul Primului Razboi Mondial, Aradul a fost locul, unde elita politica transilvaneana a pregatit unirea cu Romania. 
Din anul 1919 in Arad se instala administratia romaneasca (din 10 iulie).
Dezvoltarea economica din prioada interbelica a impulsonat modernizarea orasului a carui suprafata a crescut prin incorporarea suburbiilor (Micalaca - 1930). 
In anii premergatori celui de-al Doilea Razboi Mondial, datorita activitatii comerciale din oras, Aradul se situa pe locul 5 in tara. 
Razboiul, bombardamentele anglo-americane si apoi cele germane, luptele cu armata maghiara si sosirea trupelor sovietice a afectat grav populatia Aradului.
Regimul comunist, instalat definitiv in 1947, a schimbat fata orasului. 
Au fost construite celebrele fabrici – Aradeanca, Victoria si cea de strunguri dar si noi cartiere de blocuri.
Evenimentele de la Timisoara din decembrie 1989, au continuat si la Arad, unde populatia s-a solidarizat cu timisorenii. 
Anul 1990 a marcat inceputul democratiei si pentru Arad – oras martir.
Cu privire la experientele care au marcat Aradul, dupa 1989, vom reveni cu alt prilej.

George Petcovici - Glasul Aradului

  • Aradul are acum ambulante SMURD si o Unitate de Primire a Urgentelor dotata la cele mai inalte standarde

Intalnire regionala SMURD la AradIncepand de ieri, Inspectoratul Pentru Situatii de Urgenta al judetului Arad se afla in posesia a trei ambulante SMURD ale caror dotari sunt la cele mai inalte standarde in ceea ce priveste acordarea primului ajutor.
Ideea de acum un an si jumatate a devenit in sfarsit realitate, in momentul acesta.
Am facut toate demersurile in folosul cetateanului, pentru ca noi stim foarte bine cum e sa nu poti ajunge la timp, in minutele de aur care pot insemna totul pentru cineva, a declarat colonelul Marcel Lucaciu, sef al ISU.
O ambulanta de acest fel a costat Consiliul Judetean 75.000 de euro fara TVA si ofera practic asistenta medicala necesara prespitalizarii, de aceea cei care le vor folosi, trebuie sa faca mai intai cursuri de specializare.
In colaborare cu Spitalul Judetean si Consiliul Judetean, s-a stabilit faptul ca cele trei unitati vor fi date in folosinta dupa sarbatorile de iarna, in trei localitati care sunt centre zonale si unde va functiona SMURD: Barzava, Sebis si Chisineu Cris.
In 2008, urmeaza sa fie primite inca sapte ambulante, dintre care una va ramane in municipiu, celelalte sase mergand in zone unde traficul este intens, iar accidentele sunt frecvente, ca de exemplu in: Nadlac, Vinga, Savarsin, sau Lipova.
In aceste unitati vor fi doar paramedici, insa suficient pentru a acorda asistenta necesara pana la preluarea pacientului de catre medici.
Noile masini SMURD vor deservi mai multe trasee principale din judet Au mai fost prezenti cu aceasta ocazie: seful IGSU Bucuresti, Vladimir Secara, Iosif Matula, presedintele CJA, Monica Puticiu, medic specialist in medicina de urgenta din cadrul Unitatii de Primire Urgente Arad, Mirandolina Prisca, directorul Spitalului Clinic Judetean, precum si directorul SMURD, doctorul Raed Arafat, sub-secretar de stat la Ministerul Sanatatii Publice.
Unitati SMURD se afla deocamdata in 11 judete ale tarii, acoperind 15 kilometri in jurul fiecareia dintre ele, urmand ca in 2-3 ani acestea sa se extinda in toate judetele.
Aceasta delegatie s-a deplasat apoi in aproape aceeasi formula, la Spitalul Clinic Judetean, unde a fost inaugurata Unitatea de Primire Urgente Arad.
Li s-au alaturat medici, subprefectii judetului, Carmen Ila si Levente Horvath, conducerea spitalului, reprezentanti ai Autoritatii Sanitare Publice.
Lucrarile pentru modernizarea intrarii in spital au durat un an de zile si au fost finantate de Banca Mondiala prin Ministerul Sanatatii (500.000 de euro), Consiliul Judetean, care a acordat trei miliarde de lei vechi, la care s-au adaugat cateva sponsorizari.
Raed Arafat, cel care a introdus SMURD-ul in Romania, a declarat: Ceea ce s-a realizat aici a fost asigurarea unor conditii civilizate si normale, care dau demnitate. 63 de judete au beneficiat de acest program, urmand ca in 2008 sa fie infiintate 250 de Unitati de Primire mici, in diferite orase ale tarii.
Monica Puticiu, artizanul acestui proiect, a subliniat ca acesta este rezultatul muncii sustinute de-a lungul a mai multor ani, a unei echipe numeroase si hotarate.
Pentru a marca acest lucru, le-a oferit diplome de onoare celor implicati in realizarea UPU, care va permite realizarea unui act medical standardizat.
Impreuna cu salvarile SMURD, vor fi asigurate astfel circuite functionale in rezolvarea urgentelor din Judet.

Dana Mirea - Observator

  • Criza de brazi romanesti

Pomi de Craciun straini au invadat pietele AraduluiIn ultimii ani Directia Silvica a pus in vanzare din ce in ce mai putin pomi de Craciun. 
In conditiile in care, in ultimii ani Directia Silvica Arad (DSA) a retrocedat masiv suprafetele de padure de pe care se puteau recolta brazi, piata aradeana a ajuns sa fie invadata de pomi de Craciun din import.
Inca de la inceputul saptamanii, cei care s-au grabit sa-l intampine cum se cuvine pe Mos Craciun au avut posibiliatea sa-si cumpere brazi din Danemarca, Olanda sau Germania (de aici venind pomii cu miros de lamaie).
Este adevarat, marfa este de o calitate exceptionala, dar si preturile sunt pe masura, intre 80 de lei si 600-700 de lei.
Brazii romanesti, mai ieftini, sunt foarte greu de gasit.
"Pomii de iarna romanesti au aparut de cateva zile in piata, dar nu stiu daca sunt doua sau trei persoane de la care pot fi cumparati. Avem in piata si brazi in ghiveci, de jumatate de metru, cu preturi cuprinse intre 70 si 80 de lei", a tinut sa precizeze Daniela Sabau, directorul SC Targuri Oboare Piete SA.
Trebuie spus ca bradutii din ghiveci pot fi plantati dupa Sarbatori, in gradini, in parcuri sau chiar in padure, mediul inconjurator neavand astfel de suferit de pe urma traditiilor de iarna.
Ieftini, dar putini
Pentru acest an, Directia Silvica Arad a pus in vanzare, prin intermediul ocoalelor silvice doar 1050 pomi de Craciun, 650 de brazi si 500 de molizi, intre 70 de centimetri si trei metri.
In ceea ce priveste brazii, acestia sunt vanduti cu preturi cuprinse intre 13 lei si 25 de lei, iar molizii costa intre noua si 15 lei.
"Ocoalele Silvice care detin suprafete importante de brazi si molizi sunt Gurahont, Sebis si Savarsin", a declarat Vasile Suciu, directorul tehnic al Directiei Silvice.
Mai trebuie mentionat faptul ca, in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca, DSA va asigura brazi pentru toti 697 de angajati.
De asemenea, vor primi pomi de iarna si fostii angajati ai institutiei.
Planuri de viitor
Pe de alta parte, Teodor Tigan, directorul DSA, a tinut sa explice cauza pentru care directia scoate la vanzare atat de putini pomi de iarna.
"In urma aplicarii legilor fondului funciar am retrocedat cele mai multe paduri de rasinoase. Daca la un moment dat, 20% din totalul padurilor administrate de noi erau cele de brazi si molizi, acum procentul a scazut la 6%. Mai avem aproximativ 7.000 de hectare", spune Tigan.
De mentionat ca Directia Silvica detine foarte putine suprafete cu plantatii tinere, de unde se fac recoltarile in vederea vanzarii.
"Am inceput deja sa facem plantari, anul acesta suprafata impadurita cu brazi fiind de cinci hectare. Peste sapte ani, aceste zone vor putea fi exploatate", a mentionat Vasile Suciu.

L.Ş. - Adevarul

  • Stop absenteimului si abandonului scolar!

Numerosi liceeni frecventeaza localurile in timpul cursurilorElevii de liceu care absenteaza mult de la scoala se afla, intr-o prima etapa, in situatia de a li se scadea nota la purtare si intr-o a doua etapa de a repeta anul scolar sau de a fi exmatriculati din scoala in care invata.
Astfel, acesti elevi ajung in situatia de risc de abandon scolar sau nu mai frecventeaza scoala dupa absolvirea invatamantului obligatoriu.
Abandonul scolar este unul dintre factorii favorizanti ai savarsirii de infractiuni de catre autorii miriori, de aceea este important sa existe o colaborare eficienta intre politistii aradeni si reprezentanti ai inspectoratului scolar si ai directiei pentru protectia copilului pentru a-i identifica, monitoriza si a interveni in cazurile problema de absenteism scolar crescut al elevilor, precum si de a preveni riscul potential de abandon scolar al elevilor.
In saptamana prevenirii absenteismului si abandonului scolar, au fost organizate focus-grupuri cu elevii in trei unitati de invatamant din municipiu.
Elevii selectati sa faca parte din aceste grupuri au fost elevi din ani de studiu diferiti, clasele IX-XII, din clase cu profil diferit, care au avut un numar mare de absente in cadrul clasei, respectiv al unitatii scolare din care au provenit (aprox. 20, 40, 100 sau peste).
Moderatorii focus-grupurilor au fost specialisti (sociologi, psihologi si asistenti sociali) ai institutiilor implicate - IPJ Arad, DGASPC Arad si ISJ Arad.
Temele de discutii s-au referit la cauzele pentru care lipsesc elevii de la ore, consecintele absenteismului asa cum le percep elevii, precum si propunerile acestora pentru reducerea absentelor de la ore.
Intrebati cum isi justifica absentele?, tinerii au enumerat urmatoarele cauze: orarul zilnic incarcat, numarul mare de ore pe zi (aprox. 7 ore pe zi), oboseala spre sfarsitul programului scolar, programa scolara incarcata, naveta, probleme legate de transport, elevii navetisti ajung dimineata dupa ce incep orele si pleaca inainte sa se termine orele, trezitul de dimineata, unii dintre profesori nu predau materia in mod atractiv, plictiseala, nu au chef, etichetarea negativa din partea unor profesori, influenta grupului de colegi/ prieteni, pleaca toata clasa - "chiul in masa", cei care lucreaza lipsesc de la scoala in zilele de lucru, practica sport de performanta, implicare in organizarea unor activitati in cadrul scolii, probleme medicale (elevul sau un membru al familiei bolnav).
Care sunt consecintele faptului ca elevii lipsesc de la ore, asa cum sunt percepute de catre elevi?
Motivele ar fi: neintelegerile cu parintii (certuri, restrictii la bani de buzunar, iesirile cu prietenii, navigare pe internet etc.), scaderea notei la purtare, exmatricularea, repetarea anului scolar, mustrarea in fata celorlalti coiegi din partea dirigintelui ("ii scoate in fata clasei").
Ce propuneri au elevii pentru reducerea absentelor de la scoala?
Sa se reduca numarul de ore prevazute in programul scolar/ ore mai putine, sa nu se mai predea mult /multa materie, pauze mai lungi, unii dintre profesori sa fie mai intelegatori, comunicativi, degajati, iubiti de elevi, sa explice lectia, sa inteleaga elevii.
In continuare va fi monitorizata evolutia situatiei elevilor cu probleme de absenteism scolar crescut din scolile in care s-au desfasurat aceste actiuni, in timp ce acest gen de actiuni vor continua pe parcursul anului scolar in ideea ca aceste actiuni sunt in favoarea elevilor.

Denisa Hut - Informatia Aradului

  • Aradul muzical – Concert Beethoven

Pianul din casa Beethoven de la BonnFestivalul de Muzica Vieneza s-a deschis duminica seara cu un concert Beethoven dirijat de Robert Lehrbaumer din Viena.
Cu aceasta ocazie a fost adus la cunostinta publicului programul intregului festival si al concursului de pian cu acealasi nume, s-a vorbit despre vioara Stradivarius aflata acum in folosinta lui Alexandru Tomescu pe timp de cinci ani, castigata prin concurs. Dl. Gheorghe Sabau a facut legatura cu colectia de instrumente Stradivarius ale lui Josef Joachim (de la moartea caruia au trecut 100 de ani), cel ce a promovat Concertul pentru vioara si orchestra al lui Ludwig van Beethoven in periplurile sale europene, concert cantat de Al. Tomescu  in seara respectiva la Arad, ca piesa de inceput.
S-a mai amintint si faptul ca Joachim a concertat si la Arad in 1879, impreuna cu prietenul sau Johannes Brahms, in programul carora a figurat si o sonata de Beethoven.
Asadar, vioara Stradivarius ce s-a aflat in folosinta lui Ion Voicu timp de cateva decenii, incepand cu 1957, i-a servit acum lui Alexandru Tomescu sa interpreteze Concertul in Re major al lui Beethoven, avand alaturi orchestra aradeana, venita de curand dintr-un turneu olandez, dirijata de asta data de vienezul Robert Lehrbaumer.
Dirijorul amintit, aflat in fruntea filarmonistilor aradeni, ne-a oferit in continuare Simfonia a VII-a in La  major, “Apoteoza dansului”, cum a numit-o mai tarziu Richard Wagner, dans indus orchestrantilor de catre dirijor, cu efecte absolut salutare, rezultand sonoritati cat se poate de sugestive, inspirand parca miraculos masa de auditori.
Protagonistii si orchestra aradeana au reusit sa faca din aceasta manifestare muzicala un eveniment, mai ales ca simfonia programata in acea seara, o explozie de bucurie si veselie frenetica, implinea un numar de ani de la prima auditie vieneza (08.12.1813), sub directia compozitorului insusi.
Concursul de pian
Dintre cele trei zile de intrecere in cadrul Concursului de pian “Beethoven”, aflat la prima editie, zile de emotii, eforturi din partea tinerilor concurenti si grija componentilor juriului de a fi corecti– Robert Lehrbaumer (Austria) – presedinte, Dr. Dana Borsan (UNM Bucuresti), Csaba Kiraly (Univ. Pecs – Ungaria), Dr. Daniel Goiti – (Acad. de Muzica- Cluj), Sorin Dogariu (Univ. Timisoara), ne vom opri doar la ultima manifestare.
Dintre cei 22 de concurenti, elevi, studenti si absolventi ai unor institute de grad universitar s-au detasat:
Omordia Rebeca (Bucuresti) cu premiul I,
Lu Yi – Chih (Taiwan) premiul al II-lea,
Peterson Nadezda (Rusia) pe locul al III-lea.
Alexandru Tomescu si pretioasa lui vioara Stradivarius S-au mai acordat mentiuni: pentru cea mai buna sonata de Beethoven: Omordia Rebeca,
pentru cel mai promitator talent: Hergane Ionut Alexandru (Cluj) si Visovan Maria Aurelia (Cluj).
Votul publicului a fost majoritar pentru Lu Yi – Chih (Taiwan)
Asadar, ultima seara de concurs s-a desfasurat sub forma de concurs pentru primele trei locuri:
Concertul nr. 3 in do minor op. 37 de Ludwig van Beethoven a fost interpretat de Rebeca Omordia, iar Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra in Mi bemol major op. 73 a aceluiasi compozitor a fost cantat de doua ori, de Nadezda Peterson din Rusia si apoi de Lu Yi – Chih din Taiwan, cu rezultatul consemnat mai sus.
Prezenta publicului la aceste manifestari a fost modesta. Se mai simt inca din plin efectele proletarizarii comuniste, a deprecierii nobletei cu sau fara blazon, ale erodarii invatamantului, tare carora li s-a adaugat dampful fenomenului Hippy, ale manelizarii si ale pasivizarii adusa de tehnicismul sonor.
A deveni domn, zi de zi si ceas de ceas, chiar fara a fi de neam, este absolut laudabil. Intr-o lume in care uratul este promovat pe toate caile si in toate domeniile, in care manelele imping spre uitare  perlele folclorului, imbracamintea cersetoreasca, cu petice si rupturi, ori cu goliciuni jenante, inlocuiesc eleganta, apoi limbajul vorbit si gestual mai mult decat deochiate, mitocania prezenta la fiecare pas, in aceasta lume, zicem ca salile de concert si cele de teatru liric sau dramatic, muzeele si galeriile de arta sunt oaze ale frumosului, puritatii, inclusiv a bunatatii, sentimentului de fratietate, care duc la sanatatea sufleteasca si chiar trupeasca. Si sa mai spunem ca arta starneste curiozitatea, stimuleaza gandirea, dorinta de a sti mai mult, de a visa frumos.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
Concertele viitoare
Sambata, 15.12.07 ora 19,
- CONCERT EXTRAORDINAR – Nu numai Beethoven –
in executia orchestrei “Europasymphony” dirijata de Wolfgang Groehs
- Valsuri, polci, galopuri si marsuri din creatia Familiei Strauss –
Duminica; , 16.12.07 ora 19
- CONCERT EXTRAORDINAR DE INCHIDERE A FESTIVALULUI -
Orchestra si corul Filarmonicii aradene dirijate de Wolfgang Groehs, dirijorul corului: Robert Daniel Radoias –
solisti: Andrea Olah (Viena), Mihaela Ungureanu, Peter Svensson, Sorin Coliban, toti de la Opera din Viena
- Ludwig van Beethoven – Simfonia a IX-a reorchestrata de Gustav Mahler


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]