Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 15 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • Voi candida din nou la primarie si voi castiga! - Interviu cu dl. Gheorghe Falca, primarul Aradului

Gheorghe Falca e convins ca aradenii il vor realege primarSondajele sunt de partea mea…
- Mai intai, domnule primar, felicitari pentru ca ati devenit tatic…
- Multumesc! Este cea mai mare realizare a vietii mele.
- Vor mai … urma si altele de acest fel?
- Aceasta nu depinde de mine. Sau, nu numai de mine…
- Poate ca nu in mandatul acesta de primar. Poate ca in celalalt. Daca va fi. Dar va fi?
- Pentru ce sa nu fie? In fond vreau si mai am multe de facut pentru Arad si pentru aradeni.
- De acord, chestiunea este daca va mai vor aradenii…
- Eu zic ca ma vor. Cel putin asa spun ultimele sondaje care imi sunt favorabile.
- Stiti cum e cu sondajele…
- Stiu, dat pe langa ele sau, mai exact, inaintea lor stau rezultatele acestor ani de cand sunt la Primarie. Asa ca voi candida din nou si voi castiga!
- Rezultatele pe care unii le contesta…
– Cine sunt acestia? Opozitie? P.S.D.-ul? Nu cred ca ar avea dreptul!
- Oricine are dreptul. Cat despre Opozitie pacat ca ea nu exista in Arad. Sau se vede foarte putin. Dar aceasta este o alta problema.
- Fireste ca si eu am regretele mele in ceea ce priveste unele proiecte si planuri pe care mi le-am facut, dar, in general nu ma sfiiesc sa afirm ca majoritatea fagaduielilor din campania electorala s-au implinit.
- Aici intra si drumurile? Ce se vede si ce nu se vede?
- Eu zic ca intra.
- Dar nu se prea vede. Cel putin nu in cartiere.
- Ba da, si acolo. Stiti insa cum e cum ce se vede si cu ce nu se vede: locuitorii din Aurel Vlaicu, de pilda, cunosc si sunt interesati de ceea ce se intampla in cartierul lor si mai putin de ceea ce este Aradul Nou.
- E si nu e. dar chiar daca ar fi asa impresia este – a se citi, drumurile desfundate si trotuarele sparte – ca nu s-a facut nimic. Sau aproape nimic. Iar asemenea exemple se gasesc in fiecare cartier.
- Eu zic ca totusi s-a facut mult, lucru intarit si de volumul investitiilor. Judecati si dv.: daca in 2005 s-au alocat la buget pentru repararea si intretinerea drumurilor 77 de miliarde de lei, in 2006 suma a crescut la 114, pentru ca in acest an ea sa ajunga la 240 de miliarde de lei (vechi). Deci, in 2007 suma alocata s-a dublat.
- In Arad sunt circa 700 de strazi. Cate din acestea sunt strazi in adevaratul sens al cuvantului, modernizate, de nivel european?
- Destule. Oricum, in mandatul meu, au fost modernizate 200 de strazi, ceea ce, fara falsa modestie, inseamna, ceva actiunea fiind in curs de desfasurare. Pe unele strazi. Pe altele sau in alte cartiere ea se apropie de finalizare. Precum in cartierul Aurel Vlaicu unde curand vom termina si ultimele doua "insule", ca sa le spun asa: zona Fortuna – Oituz – Poetului si zona Predeal.
- Le veti termina astazi pentru a relua lucrarile… anul viitor. Sau, in cel mai fericit caz, peste doi.
- De data aceasta nu se va intampla asa, firmele care executa lucrarea fiind doua firme serioase: I.C.I.M. Arad si Regia Autonoma de Drumuri Municipale.
- Am notat. In aceeasi ordine de idei, spuneti-ne dle. primar, cand vor incepe lucrarile de modernizare a arterei principale: Calea Aurel Vlaicu – Centru – Aradul Nou, modernizare ce se executa din fonduri B.E.R.D.?
- Joi, 15 februarie va avea loc depunerea plicurilor cu ofertele celor 5 firme preselectate, anuntarea castigatorului facandu-se peste vreo trei saptamani, dupa studierea aprofundata a ofertelor, castigator care, dupa aceea, se va putea apuca imediat de lucru. As vrea sa mentionez ca lucrarea – una de o anvergura deosebita – va fi atacata simultan din trei parti; din Centru, din Calea Aurel Vlaicu, de la intrarea dinspre Pecica si din Aradul Nou, la iesirea catre Timisoara! Revenind insa la ceea ce – ziceti dv. ca nu se prea vede, drumurile dintre blocuri – as mai dori sa mentionez ca in paralel cu reabilitarea drumurilor din Aurel Vlaicu s-a inceput si se lucreaza intens si la reabilitarea drumurilor din Micalaca III sau Micalaca V ca si din alte cartiere, eu fiind singurul primar care am intrat intre blocurile din acest punct de vedere!
Se vor lua masuri impotriva celor care parcheaza neregulamentar- Ei, nici chiar asa, au mai facut si altii treaba…
- Da, dar cum? Eu nu doar carpesc, eu fac un lucru ca la carte! Tocmai de aceea am alocat, iata, doar pentru reabilitarea drumurilor din zona Fortuna din Calea Aurel Vlaicu circa 80 de milioane de lei vechi!
- Credeti ca vor tine pana la… sfarsitul mandatului?
- Vor tine chiar pana la sfarsitul celuilalt mandat!
- Deci, dv. chiar luati in serios o noua candidatura?
– De ce n-as lua-o?
In 2004 in Arad nu exista nimic
- Ca tot am ajuns, din nou, la acelasi subiect de ce nu recunoasteti ca pentru un eventual alt mandat la Primarie va bazati si pe partidul din care faceti parte, Partidul Democrat care este pe val…
- Recunosc, de ce sa nu recunosc ca si conjunctura este favorabila si va deveni si mai favorabila datorita prestigiului si increderii tot mai mari de care se bucura Partidul Democrat in randul populatiei, dar, repet, principalele mele atuuri sunt realizari de cand am devenit primar.
- Daca ar fi sa va bazati doar pe chestia cu drumurile, eu nu as fi atat de optimist…
- Evident ca nu-i vorba doar despre drumuri, numai un om de rea-credinta putand sa nege ce s-a facut in Arad in ultimii doi ani de zile. Ca, de pilda, ca sa dau un alt exemplu, iluminatul public, iluminatul care pana in 2004 nu exista in Arad!
- Cum nu exista?  Si, apoi ca sa fim drepti pana la capat trebuie sa spunem ca modernizarea iluminatului public in Arad a fost inceputa de catre predecesorul dv, dl. Dorel Popa.
- Era doar licitatia facuta, noi demarand actiunea de modernizare a lui. Sau un alt exemplu: canalizarea orasului, canalizare care in 2004 era realizata doar in proportie de 60%. De atunci, din vara lui 2004, si pana acum am introdus canalizarea in Subcetate, in Gradiste – stanga, Micalaca si acum lucram la terminarea canalizarii din Gradiste, partea dreapta.
- Ce se intampla cu Gaiul si Bujacul?
– Ele urmeaza impreuna cu Sannicolaul, actiune realizata tot cu fonduri de la Banca Mondiala pentru Reconstructie si Rezolvare.
- Ce inseamna ca urmeaza?
- Ca daca Parlamentul va ratifica imprumutul nostru, imprumut aprobat deja de catre Guvern, noi avem cale deschisa pentru urmatoarea etapa: organizarea pentru consultant si pentru constructor.
- Cand ar trebui ca Parlamentul sa ratifice imprumutul?
- Saptamana aceasta. Una peste alta, speram ca in vara sa cunoastem constructorul care va executa lucrarea, lucrare care are ca termen final anul 2009.
Dejectiile din Strand - deversate direct in Mures!
- Ca tot ati vorbit de canalizare, ce se intampla cu canalizarea de pe Strand?
- Ce este cu ea?
- Stiti ce este, de ani de zile Strandul nu are canalizare, toate dejectiile, toata mizeria deversandu-se direct in Mures! Este normal asa ceva? In anul 2007?
- Fireste ca nu este normal, dar noi daca facem ceva acolo, facem  pentru cetateni, nu pentru agentii economici care sunt singurii vinovati pentru lipsa canalizarii pe Strand.
- Dar Strandul de cine apartine, de cine este administrat? Nu de Gospodarirea Comunala? Iar Gospodarirea Comunala nu este subordonata Consiliului Local, prin cele 99,99% de actiuni pe care C.L.M.-ul le detine la Gospodarirea Comunala?
- Este, dar eu raman la parerea ca de canalizarea Strandului raspunzatori sunt agentii economici de acolo.
- Acesta este cu totul altceva, atunci pentru ce nu stipulati aceasta obligatie in contractele de concesiune incheiate cu agentii economici de pe Strand?
- Poate ca asa vom face din vara de cand Primaria va prelua in administrare Strandul.
- Si, atunci o sa preluati si problema canalizarii?
- O sa facem ce o sa facem doar pentru cetateni…
- Tare criptic sunteti! In sfarsit, indiferent de viitorul statut al Strandului problema canalizarii sale trebuie neaparat rezolvata, treaba la care ar fi necesar sa intervina si Protectia Mediului din Arad care pana acum a tacut precum mortul in papusoi, cum zic moldovenii.
- V-am spus: vom revendica problema dupa preluarea Strandului de catre noi.
Garajele vor fi in continuare desfiintate in cazul in care se va considera necesarParcari la "mustata"!
- Am inteles. O alta problema: venind incoace pentru discutia cu dv. a trebuit sa fac doua ture pe centru pentru a gasi in cele din urma un loc de parcare. Asadar, care-i castigul – si daca e, care e de cand cu parcarea cu plata?
- Poate ca nu este un castig imediat, dar, totusi, ceva-ceva s-a miscat in ceea ce priveste fluidizarea circulatiei lucru intarziat insa de indisciplina unor soferi care parcheaza neregulamentar.
- Adica, perpendicular pe bordura si nu paralel cu ea?
– Exact, pentru ca ei ocupa astfel si o parte din banda doi de circulatie, treaba care ar trebui sanctionata de catre Politie.
- Domnule primar, sunteti si sofer si nu cred ca nu ati avut si nu aveti probleme cand urmeaza sa parcati masina intr-una din locurile acelea desenate pe carosabil.
- E adevarat, dar cu grija se poate…
- Se poate, dar aceasta ia timp, timp in care ai blocat intreaga banda doi spre disperarea si nervii celor din spatele tau. Si, atunci cum este mai bine?
- Respectand regulile de circulatie care spun ca parcarea se executa  paralel cu bordura.
- De acord, dar atunci si Primaria sa dimensioneze corespunzator acele spatii, nu ca acum, cand intr-o "cutiuta" de 4,50 metri lungime trebuie sa parchezi o masina de 4,40 metri lungime! Ca sa nu mai vorbim de cei care au masini de 4,50 sau chiar 5 metri lungime!
- Am retinut si cand se vor face noile marcaje vom tine seama de aceasta sugestie.
Piata "Fortuna" –  prima "rezolvata"
- O alta problema „fierbinte” sunt pietele Aradului, prima si cea mai „populara” fiind Piata Mihai Viteazu unde dupa scandalul de mai acum un an de zile, nu se mai misca nimic…
- Intrucat acolo avem un proces, spre a nu pierde timp ne-am indreptat atentia inspre alte zone, precum Piata Fortuna din Calea Aurel Vlaicu pe care s-o terminam pana in toamna.
- Cum?
- Mai intai se va construi noua piata care se va intinde de la actuala piata, in dreapta, pana la intersectia de drumuri, o piata inchisa complet (va dispune si cladirea care a adapostit Punctul termic) si abia dupa aceea, castigatorul licitatiei va incepe constructia supermarketului tip „Spaar”.
- Piata va mai avea gherete sau doar mese obisnuite, clasice?
- Nu, gheretele vor disparea, dar nu numai de la "Fortuna", ci si din alte zone ale orasului, precum zona Spitalului judetean. Deci, in general, nu vor mai exista asemenea constructii pe domeniul public.
- Ramanand tot in "domeniu", ce ne puteti spune despre cele doua Mall-uri care se vor construi in Arad, primele de acest gen?
- Da, cel dintai va fi amplasat pe spatiul dintre Gara C.F.R. si Autogara, iar cel de al doilea, pe fostul stadion "Strungul" de la iesirea din Arad spre Pecica.
- Mall-urile sunt straine?
- Sunt straine si amandoua "trag" tare pentru a incepe cat mai curand constructia, mai avansat din acest punct de vedere fiind investitorul Mall-ului dintre Gara C.F.R. si Autogara.
Garajele sunt ingropate… definitiv!
- In alta ordine de idei, ce aveti domnule primar cu garajele, ca ati ajuns spaima orasului?
- Nu am nimic cu ele si nici cu posesorii acestora, doar ca atunci cand interesul public o cere ele trebuie sa dispara. Asa cum a fost in cazul modernizarii distributiei agentului termic prin implementarea acelor module termice binecunoscute de-acum, situatie in care au trebuit "sa cada" multe garaje.
- Intelegem si toata lumea intelege, dar trebuie si dv. sa intelegeti amaraciunea unora ramasi fara adapost pentru masina. Pentru ca una este sa-ti tii autoturismul – care pentru multi inseamna si a insemnat un mare sacrificiu financiar – deci, sa-l tii intr-un garaj, ferit de ploi si zapada si cu totul alta sa-l tii afara, intr-o parcare deschisa, fie ea si de… aur!
- Eu inteleg, dar nu am de ales, prioritatile Aradului sunt cu totul altele.
- Stiti ca in Arad nu mai vinde si nu mai cumpara nimeni garaje? Si, stiti din ce cauza?
- Am auzit. Si, stiu si cauza…
- Asa cu titlul de curiozitate, se mai construiesc garaje in Arad?
- Deloc, incepand cu anul 2004.
- Ma rog, daca asta e, asta e!
- Nu eu, primarul Falca am decretat asa ceva, ci, legea este cea care nu mai admite constructii provizorii pe domeniul public. Or, garajele – ca gheretele de care am vorbit mai inainte sunt constructii provizorii. Fireste ca nu suntem si noi absurzi si incercam sa gasim solutii alternative. Precum in cazul gheretelor de la Spitalul judetean unde conform unui proiect de Hotarare vor mai ramane, totusi, 6 gherete care insa vor desface produse exclusiv alimentare. Din pacate insa in ceea ce priveste garajele aici nu exista nici o alternativa decat disparitia lor.
Falca considera acuzatia de coruptie a DNA nefondata"Acuzatia de coruptie este nefondata…"
- Domnule primar o ultima chestiune care, evident, nu poate fi ocolita: este situatia acuzatiile de coruptie aduse de Departamentul National Anticoruptie?
- Deocamdata lucrurile sunt in stadiul pe care-l cunoasteti, adica nimic concret, D.N.A.-ul urmand sa ne arate ce probe are – daca are, dar nu are – privind invinuirile de coruptie ce mi se aduc.
- De fapt de la ce sau de unde a pornit totul?
- De la un articol din ziare, D.N.A.-ul autosesizandu-se, cum se spune.
- Cercetarea priveste – daca am inteles bine – doua lucruri. Primul: anumite suspiciuni privind vanzarea terenului fostei Fabrici de zahar de langa podul spre Aradul Nou si al doilea, schimbul de locuinte tot suspect – in acceptia D.N.A.- dintre dv. si patronii firmei "Elecon". Corect?
- Corect? Dar sa luam pe rand. Prima "acuzatie": de ce am vandut acel teren "doar" cu 16 euro metrul patrat (plus T.V.A.)? Pai eu zic ca l-am vandut bine tinand seama ca el a fost evaluat la 13 euro/m.p. (plus T.V.A.).
- Cine l-a evaluat?
- O comisie a Primariei condusa de viceprimarul Tiberiu Dekany.
- Cat se pricepe dl. Dekany la asa ceva? Este el de meserie, a mai condus asemenea comisii, intreb si eu…
- Nu, dar au existat anumite criterii. In plus, s-a facut si o comparatie cu o alta vanzare de teren, tot acolo, cand s-a obtinut 10 euro/mp. Or, noi fata de pretul de 13 euro/mp cat a estimat comisia ca face terenul l-am vandut in final cu 16 euro/mp, teren pentru care Primaria a primit 838.000 de euro.
- Da, dar vedeti aici intervine "cuiul lui Pepelea": cum naiba se face ca acelasi teren s-a vandut la foarte scurt timp de catre proaspatul proprietar, firma Elecon cu …3 milioane de euro unui agent economic din Timisoara!?
- A fost sansa lor. Sau norocul lor.
- Tot ce se poate, dar pentru ce nu a avut Primaria "norocul acesta"? Evident, nu este, in primul rand, vina dv., bulgarele suspiciunilor pornind de la evaluarea initiala, a terenului, teren care pe piata libera se vinde in acea zona cu 20 si ceva de euro metrul patrat.
- Da, dar este vorba de un teren liber de orice sarcina, ori la Fabrica de zahar noi am vandut un teren aflat sub cladiri, ceea ce eu zic ca a fost o afacere buna.
- Tot ce se poate, dar ea s-a „inflamat” pentru ca la mijloc a fost Primaria, astfel daca tranzactia s-ar fi facut intre doi oameni obisnuiti sau intre doua firme oarecare, cazul nici n-ar fi existat.
- Asa este si cine trebuie sa plateasca decat primarul?
- Da, pentru ca este vorba despre cum este cheltuit banul public. In acelasi context s-a facut si legatura cu schimbul de case dintre dv. si firma Elecon…
- Situatie aici este si mai clara: am dat un apartament tip "Samanta" plus 20.000 de euro contra unei locuinte obisnuite, un apartament care valoreaza 80.000 de euro – cu atat s-a vandut un apartament asemanator – plus, cum ziceam – 20.000 de euro pentru o casa veche. Care este "castigul" meu, va rog sa-mi spuneti?! A, ca am facut acest schimb cu cineva care intamplator imi este prieten? Bine, dar eu nu am voie sa am prieteni?
- De cand va cunoasteti cu cei doi proprietari de la "Elecon"?
- Din anul 1998. Da, recunosc ca am fost cu ei in excursii, dar fireste ca fiecare si-a platit partea lui, nu am facut si nu voi face niciodata compromisuri de care ulterior sa-mi fie rusine. Si, nimeni nu poate sa aduca nici cea mai mica dovada in aceasta privinta. Pentru ca nu exista!

Mircea Dorgosan - Informatia Aradului

  • Pensionarii ameninta cu iesirea in strada

Pensionarii ameninta ca vor iesi in strada ca sa-si primeasca drepturilePensionarii din toata tara au ajuns la capatul rabdarii.
Acestia ameninta ca, daca pana la sfarsitul lunii aprilie cei care se afla la guvernare nu vor da semne ca ar fi interesati sa le rezolve problemele, vor iesi in strada, in fiecare judet.
Marti, in premiera, patru dintre organizatiile de pensionari cele mai reprezentative au dat mana pentru a pune la punct un plan de actiune.
Este vorba despre Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, Federatia Unirea, Uniunea Generala a Pensionarilor si Federatia Caselor de Ajutor Reciproc pentru Pensionari.
Reprezentantii organizatiilor s-au plans ca nici presedintele Basescu si nici primul ministru nu au binevoit sa se intalneasca macar zece minute cu un delegat al pensionarilor.
Singura solutie care le-a ramas pana la declansarea protestelor este sa se planga forurilor europene si internationale.
Revendicarile pensionarilor sunt vechi dar de actualitate.
Ce cer? Cer calcularea echitabila a pensiilor, cer servicii de sanatate mai bune pentru batrani, cer protejarea pensionarilor care stau in locuinte revendicate si sunt pe picior de evacuare.
Recalcularea nu a umplut buzunarele
Vasile Neagu, presedintele CARP Arad (Casa de Ajutor Reciproc Arad), contactat telefonic, ne-a spus:
"Noi nu am fost informati in scris despre ce s-a hotarat. Este adevarat ca am trimis si noi niste propuneri in ceea ce priveste modificarea unei legi care se refera la pensionari dar, cum va spun, nu am primit nimic oficial. Am vazut, intr-adevar, la TV ca a avut loc o asemenea intalnire. Este drept ca recalcularea pensiilor nu ne-a prea umplut buzunarele. Pentru 60 la suta dintre pensionari recalcularea pensiilor nu a adus o crestere semnificativa a pensiei. Despre iesitul in strada? Ce sa va spun? Nu prea suntem noi, CARP-ul cu astea. Noi mai mult incercam sa ajutam pe cei saraci. Ca la noi pensionarii saraci vin. Nu vin cei cu pensii de 20 de milioane de lei! Dar, daca asa se va hotari la nivelul Federatiei noastre, vom respecta decizia".

Alin Olteanu - Adevarul

  • Punct impotent din noua lege sanitara: medicii isi pot vinde cabinetul cu clienti cu tot!

Spitalul orasenesc din Sebis - Virtual Arad News (c)2007Sistemul sanitar a ramas in continuare cu codul rosu in mapa guvernului si a ministerului de resort.
In schimb, noile norme de lucru in sistem cer imperios implicarea autoritatilor locale in atragerea de medici n zona, si, totodata, crearea de conditii in asa fel incat acestia sa nu paraseasca zona rurala. Usor de spus, greu de facut...?! Medicii care intra in rural se confrunta cu probleme extrem de grele, plecand de la lipsa unui spatiu corespunzdtor la aparatura medicala inexistenta sau deposita si pana la simpla motivatie de a ramane intr-un loc izolat care nu ofera nici o posibilitate realizarii muncii de medic.

In drumurile noastre prin judet ni s-a semnalat una dintre problemele mari ale zonei rurale, lipsa medicului de familie. 
Daca in orase exista unitati spitalicesti sau medico-sociale (cu alte probleme, insa) la sate situatia e dezastruoasa, in sensul ca medicul este din ce in ce mai mult o rarra avis. 
Ori pleaca din localitale, ori, este, un musafir saptamanal / lunar, ori nu mai vine deloc! 
Nu putine sunt localitatile in care satenii sunt obligati sa se deplaseze kilometri buni pentrui a ajunge la doctor, chiar daca starea sanatatii nu le permite acest lucru; ce sa mai spui cand acest fapt se intampla pe vreme de iarna sau de ploi, cand omul bolnav este obligat sa mearga pe jos sau sa plateasca o masina doar pentru a ajunge sa-si vada de sanatate in alta localitate, pentru ca in satul lui nu mai are doctor. 
Cine este vinovat de aceasta stare de fapt? 
Oamenii arunca vina pe primar si primarie, dezintcresati de stringenta acestei nevoi a localitatii rurale; primarul ridica din umeri si motiveaza ca nu poate tine medicul pe loc daca acesta s-a saturat de conditiile mizere de la tara si intelgee altfel practicarea medicinei, iar medicului, in general, nu-i pasa! 
Isi strange catrafusele si pleaca acolo unde ii convine mai mult! 
Reforma in sistemul de sanatate s-a dovedit un ghem super incalcit presarat cu termeni ciudati, din care pana si cadrele medicale n-au inteles decat ca, mai pe romaneste spus, atat zona urbana cat si cea rurala sunt supuse unor modificari de structura si conceptie manageriala care vor aduce, in functie de modalitatile de abordare, beneficii sau prejudicii zonelor respective.
In acest sens, stam de vorba cu dr. Angela Cionca director executiv adj. la Autoritatea de Sanatate Publica Arad. 
"Noile norme de lucru in sistemul sanitar prevad ca pentru mediul urban un medic de familie sa aiba inscrisi in cabinet un mi mar de 1000 de pacienti, iar cel din mediul rural, 400 de pacienti. Incepand din acest an, pentru ca sistemul sanitar sa acopere cat mai mult zonele din judet, astfel ca oamenii sa nu fie nevoiti sa se deplaseze dintr-o localitate in alta - pentru ca nu au medic sau acestia nu vin decat o data la saptamana sau luna - autoritatile locale sunt obligate sa se ocupe de atragerea medicilor in zona, de asigurarea conditiilor de functionare a cabinetelor medicale, a locuintelor medicilor. Medicii de familie, incheie un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate in functie de numarul de pacienti inscrisi in cabinet. Pentru medicii incepatori este prevazut un termen de gratie de trei luni si un venit minim garantat, timp in care isi pot completa lista de pacienti, in asa fel incat sa isi poata permite un contract cu CAS. In mod cert, sunt foarte multe probleme in judet privind activitatea medicilor de familie. Pentru acestia, sanctiunile sunt date de CAS, in sensul reducerii valorii punctului si a contractului. Cetatenii, subliniem acest fapt - au posibilitatea, chiar ar fi de dorit acest lucru - sa-si retraga lisa de la medicul respectiv si sa aleaga alt medic, chiar daca aceasta presupune disconfortul unui drum mai lung. Nu exista pedeapsa mai mare pentru un medic decat sa-si piarda pacientii, fiind practic, anihilat profesional. In acest moment, avem doua localitati in judet in care nu sunt medici, comunele Bata si Julita." 
Ideea discutiei este tocmai faptul ca, de acum inainte, totul va tine doar de administratia locala, Autoritatea dc Sanatate Publica nu va mai organiza acele concursuri pentru ocuparea posturilor de medici, sarcina revenind in totalitate primariilor locale.
Punct trazne(i)t din noua lege sanitara
Un fapt e cert: ministerul sanatatii nu are bani, dar are idei cu duiumul, una mai (ne)sanatoasa decat alta: spre exemplu, conform noii legi, medicii carora nu le mai convin conditiile zonei in care practica sau pur si simplu nu mai au chef sa stea in acel loc, isi pot vinde praxisul, adica spatiul medical impreuna cu pacienti inscrisi!... No coment! 
In rest, intrebam despre existenta unei imbunatatiri in sistem, avandu-se in vedere ca am ajuns, de bine, de rau, in Europa. 
"Aceasta imbunatatire nu poate fi valuta decat prin noile cerinte ale acestei legi, care permite implicarea totala a autoritatilor locale in atragerea de cadre medicale in zona rural si crearea de conditii pentru pastrarea acestora, finantarea pe asistenta primara - in final, trebuind sa creasca gradul de acoperire a populatiei asistate!".
Medicii, insa, vor fi evaluati periodic prin acei indici de calitate care vor arata clar nivelul si calitatea muncii lor. 
Cu alte cuvinte, daca, atat medicii din spitale cat si cei din cabinete nu isi vor face propria strategie si realizarea unui complex de servicii motivat, autodesfiintarea vine de la sine.
La nivel de judet infiinteaza unitati spitaliccsti la Ineu, Sebis, Lipova, Chisineu-Cris, Santana, doua spitale de psihiatrie, Mocrea si Capalnas, alaturi de cinci unitati medico-sociale, la Lipova, Savarsin, Gurahont, Ghioroc si Ineu.

Felicia R.Gheorphe - Observator

  • Innoirea parcului auto

Masini vechi vor fi preluate de REMATGuvernul a decis, joi, 14 februarie ca programul de innoire a parcului auto sa continue si in 2007, prin alocarea sumei de 49,5 milioane lei, potrivit ministrului mediului, Sulfina Barbu.
In acest an, se vor aloca 49,5 milioane lei, suma care va putea fi folosita pentru scoaterea din circulatie a 16.500 de autoturisme uzate.
Programul de innoire a parcului auto prevede predarea spre casare a oricarui tip de autoturism mai vechi de 12 ani, in schimbul sumei de 30 de milioane de lei, constituita ca avans pentru achizitionarea unei masini noi. 
Pentru a beneficia de suma de 30 de milioane de lei vechi, proprietarul unei masini uzate trebuie sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou.
De asemenea, proprietarul trebuie sa predea masina spre casare unui agent economic autorizat. 
Ulterior, masina data la casat trebuie radiata din circulatie. 
"Am facut parte din comisia parlamentara care a luat in discutie programul de innoire a parcului auto. Am convingerea ca judetul Arad va avea un numar cat mai mare de masini noi si ca de acest program vor beneficia cat mai multi aradeni", a declarat deputatul democrat Constantin Igas.

A. G. - Adevarul

  • Hotel Moneasa – o emblema galonata

Hotelul Moneasa - emblema pentru statiune - Virtual Arad News (c)2007Un loc feeric in care nu sti daca esti in realitate sau visezi ca apartii unui taram de basm in care padurile din jur sunt voinicii din poveste iar muntii care domina locul balaurii si zmeii infranti.
Aici in acest loc mirific numit Moneasa se ridica intre voinici, unul tanar care a crescut intr-un an cat altii in zece si care poarta numele statiunii – Hotel Moneasa.
Poarta acest nume pentru ca el insusi este o statiune balneara, de odihna si divertisment intr-un hotel.
Camere confortabile, apartamente cu toate dotarile unor pretentii civilizate, baruri, restaurant care poate fi inchiriat si pentru evenimente, sali de conferinte si o intreaga varietate de tratamente si proceduri pentru tot felul de afectiuni, de la cele nervoase pana la banalele reumatisme.
Un bazin acoperit de inot, sauna si alte dotari la care se adauga aerul azonat fac din aceasta locatie un paradis terestru.
Nu intamplator rau-voitori prin vorbe purtate, unele aparute si in unele publicatii au cautat sa prezinte hotelul in negru.
"Au existat unele greutati, inerente inceputului ne divulga dr. ec. Nicoara Cret, proprietarul hotelului "Moneasa", numai ca ele au fost depasite si la ora actuala ne-am luat locul meritat de port-drapel al statiunii."
La ora cand am vizitat hotelul in cursul saptamanii trecute era plin de turisti, in grupuri, in familie, a unor asociatii din Bucuresti, Timisoara, foarte multi sportivi, cum sunt cei de la Clubul sportiv ACU. Toti se declarau multumiti de conditiile de cazare, de odihna, tratament sau de facilitatile oferite sportivilor in cantonament.
O buna parte din locuri sunt ocupate de persoane in varsta venite la tratament in urma contractului cu Casa Nationala de Pensii.
Incepand din aceasta luna cei interesati pot veni cu bilete de la casele judetene de pensii.
O bucatarie rafinata ofera zilnic preparate care sa faca fata celor 250 de locuri din restaurant si cerintelor clientilor.
Pe langa procedurile de tratament balnear sunt sali de fitness, cum spuneam piscina interioara, sauna, jacuzzi, mese pentru tenis de masa si biliard, alte mijloace de distractie si recreare.
Un loc pamantesc rupt din rai cu oferte multiple si la preturi accesibile si negociabile - Hotel Moneasa.

D. I. - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]